Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.W mijającym tygodniu dwa wypady nad wodę.Najpierw łowiłem płotki i leszczyki.

200tsop.jpg

Ok. 30szt.złowionych na kukurydzę metodą matchową.

Drugi wypad.

35bin3o.jpg

Karpiki 7szt. oraz 6szt. karasi i 1szt. amurek.Tym razem na stawie komercyjnym.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 143
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja dziś miałem możliwość sprawdzenia działania kołowrotka Mikado , który udało mi się wygrać w ostatniej edycji GP. Z nastawieniem na okonia łapałem dość delikatnie nanofil 0,06 i przynęty około dwóch gram. Sporo okoni , jednak wielkością do 25 cm do tego szczupaki z czego największy 1,5-2 kg nie obcinały przynęt tylko wchodziły w trzciny i na tym się kończyło.Dodam , że łowiłem na jednym ze starorzeczy ,bo na Bugu jakby wcale ryb nie było.

Napisano

Witam wszystkich! Najwyższy czas "stracić" dziewictwo...Dzisiaj wędkowałem na kanale Nietkowickim.Za DUŻO napisane wędkowałem... 4godz.i dwa okonki 5-6cm? Woda opadła prawie 1metr. Bardzo dużo ganiania drapieżników za narybkiem. POZDRAWIAM wszystkich wędkujących.

Napisano

Robal, no fakt, był gruby. Rozmawiałem z wędkarzem, który schodził z nocki. Brały mu same krąpiki. Jak mu powiedziałem, co złapałem zaraz po zarzuceniu, to mu kopara opadła. Łut szczęścia.

Ten wędkarz powiedział, że leszcze się trą, to może dlatego gruby. Ważyłem w siatce, to może trochę zawyżyło. Zresztą, nie mam z tego żądnych korzyści, to po co miałbym wymyślać? Poza tym to wiślany leszcz, pytanie skąd Ty jesteś, bo ukrywasz tę informację. W sumie dla mnie bez różnicy ile ważył, liczy się, że przetestowałem feederka :mrgreen:.

Czy to możliwe, żeby leszcze tarły się tak wcześnie w zimnej wodzie? W zeszłym roku widziałem tarlisko tych ryb na Kanałku Żerańskim, ale to było w 2 połowie czerwca.

Może jutro pójdę wieczorkiem, tylko ogarnę jakiś klej. Gliny na razie nie ruszam, bo i tak nie mam sita i dużego wiadra. Wystarczą zmielone płatki owsiane, czy to jeszcze zbyt słabe na Wisłę i granicę mocnego nurtu?

Napisano

Maszkaron, ja nie twierdzę, że wymyślasz, tylko swierdzam fakt, że ryba musiała być gruba :)

Ja dzisiaj na rybkach od 18.30 do 22, do 19.30 nie miałem żadnych brań, później sporadyczne, ogólnie dziwny dzień bo było widać, że ryba żeruje, a moimi przynętami się niezbyt interesowała. Efekty to 2 liny, pierwszy w tym sezonie karaś złocisty i kilka płotek.Wszystko 20-30cm. Próbowałem też łowić na czerwonego robaka, ale łykały same okonki, więc szybko zrezygnowałem. Woda już nagrzana, skoro karaś zacząć brać.

Pozdr.

Napisano

Niedzielny połów - w 3 osoby koło 40 ładnych płoci + 10 malutkich okonków, które od razu lądowały w wodzie.

W sobotę na podwrocławskiej Widawie próbowałem skusić klenia na chleb/kukurydzę. Jedynie na kukurydzę trafił się mały krąpik i bolenik jak dłoń - szał !

normal_WP_20150426_005.jpg

normal_WP_20150426_010.jpg

Napisano

Miała być pierwsza w tym roku nocka za węgorzem i leszczem, a wyszła klapa...na horyzoncie od 21 błyskawice, lecz łudziliśmy się kilka godzin, że burza pójdzie bokiem, a doczekaliśmy się ulewy i piekielnie potężnych piorunów nad głowami, że sprzęt zwinęliśmy w minutkę...Mieliśmy trzy brania z czego dwa na kanapkę z kukurydzy i pinką z czego jedno pudło, a przy drugim zacięciu coś zjadło haczyk oraz jedno branko na rosówki lecz zacięcie zaspane :|

Napisano
Miała być pierwsza w tym roku nocka za węgorzem i leszczem, a wyszła klapa...na horyzoncie od 21 błyskawice, lecz łudziliśmy się kilka godzin, że burza pójdzie bokiem, a doczekaliśmy się ulewy i piekielnie potężnych piorunów nad głowami, że sprzęt zwinęliśmy w minutkę...Mieliśmy trzy brania z czego dwa na kanapkę z kukurydzy i pinką z czego jedno pudło, a przy drugim zacięciu coś zjadło haczyk oraz jedno branko na rosówki lecz zacięcie zaspane

mnie też wczoraj burza i ulewa przegoniła znad wody, łowiłem może z 2 minuty :)

Gratki dla łowiących

Pzdr

Napisano

Witam, właśnie wróciłem znad Wisły? Efekt? Płoć, krąp i ukleja. Do tego wielkie opakowanie po materiałach budowlanych. Myślałem, że ciągnę jakiś rekord polski, czuć było nawet jak walczy. Musiałem pompować dwoma rękoma. Mniejsza z tym. Rzut po tym holu skończył się złamanym wędziskiem i to nie szczytówki, ale następnego elementu... Nawet nie mam tych części, bo rozpędzone wleciały do wody. Sajonara. Drugi raz na rybach, wędzisko reklamowane jako mocarne, świetnej jakości, każdy detal odpicowany, w detalu za 400zł i w p..... Muszę teraz reklamować, a kupiłem przez internet. Zarządam od producenta czegoś ekstra w ramach rekompensaty. W dobie internetu bardzo łatwo zepsuć opinię o marce...

edit maryaChi: słów niecenzuralnych (treści wulgarnych - regulamin pkt. 10) na forum unikamy

Napisano

W ostatnim tygodniu dwa treningi na Brdzie przed zawodami spinningowymi zaliczone i szczerze jestem jeszcze bardziej ogłupiały niż przed. Wiem, że nic nie wiem :mrgreen:. Ciężkie zawody znów się szykują. Na treningach setki przerzuconych niemiarowych okoni (z tego kilka miarowych), dwie małe trotki (z zarybień) i jeden klenik. Będzie trzeba wdrążyć plan trzymania się za "miejscowymi"

Napisano

Wieczorem 2 karasie złociste pod 30cm, lin mierzony na 32cm i płoć równo 30cm.

A teraz parę godzin pospać i na szczupaka, o 4 wyjazd :mrgreen:

Napisano

Witam wszystkich.Środę 29.kwietnia zapamiętam na długo.Przenikliwy,zimny wiatr z północy przewiał mnie na wskroś.Do zorganizowania stanowiska musiałem użyć podestu bo brzeg był niewygodny aby ustawić krzesło.

2rmkqht.jpg

Co do brań to złowiłem ok.25szt. płotek i leszczyków.

14nurr.jpg

Łowiłem na pinkę,na nic innego nie brało.

Napisano

Gofer, Gofer, Czesc, można wiedzieć gdzie upolowałeś takie piękne kropki ? To gdzieś u nas w trójmieście ? Prywatne czy PZW ? Pozdrawiam, Damian.