Janek300 Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Niektórzy wykonują woblerki imitacje robaczków bardzo dokładnie tj. z wklejonymi nóżkami, skrzydełkami, czółkami itp. Czy zwiększa to skuteczność przynęty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konktenbit Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Czy zwiększa to skuteczność przynęty? Oczywiście, że tak ale nie w bezpośredni sposób . Zwiększa wiarę w to, że przynęta jest jedyna i najlepsza. Jeśli przynęta ( tu piszę ogólnie ) jest używana to jest skuteczna. A te, które walają się w pudełkach i raz czy dwa były w wodzie są nieskuteczne . To jest moja teoria i w 99% się sprawdza. Ważna też jest reakcja kumpli - łoooooo jaki zaje... woblerek a jeszcze jak się na niego uwiesi to już ocierasz się świętość i takie tam sprawy niematerialne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok29 Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Ostatnio pomalowane cztery gotowe do lakierowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzienciol Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Czy zwiększa to skuteczność przynęty? Podzielam zdanie konktenbit-a. Ja tam robie wobki z różnymi "bajerkami" , ale z przeznaczeniem dla klijenta. "Bo są ładniejsze i na pewno łowniejsze". Sam przeważnie łowie na wobki czarne bez oczek, nóżek i innych zbędnych bajerów. Różnicy w braniach klenia nie widze. Fakt, wobki z nóżkami chodzą ciut inaczej i podczas łowienia moge "regulować" prace wobka. Mam kilka takich modeli w których nóżki zrobiłem z cieniusich drucików. Odginając je "uspokajam" pace wobka a po zagięciu ich do korpusu praca staje się agresywna. Ale i tak wole golasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Ostatnio pomalowane cztery gotowe do lakierowania. przez co malujesz aby uzyskać taki efekt łuski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok29 Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Przez drobna siatke, najpierw jeden kolor jako podklad a potem przez siatke drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 a co to za siatka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 A może takie kabaretki czy jak to sie zwie, te siatkowe rajstopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok29 Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Taka od siatki akwarystycznej tylko drobnej, ale moze byc firanka z oczkami najlepiej okraglymi najfajniej wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hariboss Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Oto moje korpusy: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e486eec7671daa31.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1bc4a7949c742527.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e73b8e0362e00bbe.html Dodam, że dopiero zaczynam strugać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 dotarł do mnie drut i jasno zielony spray Za chwilę zaczynam zabawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 wlasnie nabylem obiecujace perlowe lakiery a takze kolorowy brokat, wiec w przeciagu kilku dni zajme sie kolejna ciekawa seria wobkow na piankowych korpusach "erki" tak wygladala moja "pierwsza w zyciu" seria 3,4,5 a takze 5,5 centymetra z uzyciem bialego, szarego, srebrnobezowego, czerwonego akrylu i niebieskiego,czarnego nitro: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok29 Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Damian21 fajne malowanie jak na pierwsze sztuki ale to akurat jest moim zdaniem najprostsza sprawa i nie koniecznie najwazniejsza.Jezeli chodzi o skutecznosc, ważniejsza jest moim zdaniem praca woblera a tą osiągniesz niepowtarzalną w wystruganych i dociążonych własnoręcznie a i satysfakcja większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 pierwszy w życiu wobek W sumie to mi się nawet podoba jeszcze 4x domalux ster i kotwice : Oceniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok29 Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Będę szczery musisz popracować nad kształtem i wycięcie na ster wydaje mi się za poziomo ale pomalowany całkiem nieźle jak na pierwszy wobler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Będę szczery O to mi chodziło Wiesz jest wgłębienie na skrzelach bo za głęboko scyzorykiem wjechałem , z początku myślałem że to wada , ale obróciłem to w zaletę i teraz są jakby skrzela To też trochę wina zdjęcia bo w realu nie jest aż takim kanciakiem Ale muszę zasuwać scyzorykiem więc dlatego takie P.S mam pytanko czy taki zestaw się nada do szlifowania korpusów ? USUNIĘTO NIOPISANY LINK DO ALLEGRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok29 Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Raczej nie dasz rady tym szlifować woblerów szybciej spalisz tę zabawkę ale do robienia skrzeli czy wycinania rowka na stelarz nada się.Raczej odpusć sobie tą zabawkę i dozbieraj na szlifierkę stołową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Raczej odpusć sobie tą zabawkę Nawet gdy strugam pojedynczo ? Bo ja nie strugam masowo bo kilka czy kilkanaście wobków ja strugam jeden robie go do końca i potem drugi itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok29 Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 To jest chinski bubel mocniej przyciszniesz i spalisz a poza tym nie ma tam nawet odpowiedniej tarczy do szlifowania, jeżeli robisz pojedyncze sztuki to możesz postrugać z czasem dojdziesz do wprawy i będziesz robił lepsze wobki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzienciol Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Mam coś podobnego. Kupiłem to to w markecie za 26zł i jakoś rok już działa. Strasznie to słabe i nadaje sie tylko do robienia płytkich rowków w balsie. W lipie też można, ale silniczek nie daje rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Wito.... papier ścierny w ręke i do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hariboss Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Wito - taką szlifierką nic nie zrobisz. Ja szlifuje 3 rodzajami papieru, najpierw 60 potem 80 i na koncu 180. Wobki są wtedy idealnie gładkie. Spróbuj tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Nieśmiało się zapytowywuje bo w tym wątku był ruszany temat jakiegoś cuda do wycinania sterów co by były powtarzalne ... Niestety przerobiłem cały watek dwa albo i trzy razy i nie bardzo mogę się połapać skąd się brały niektóre odpowiedzi . Jeśli mógłby ktoś mniej więcej wskazać gdzie szukać byłbym wdzięczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 moja kolejna seria 3cm woblerkow plywajacych, na foto tego nie widac ale bazowo sa pomalowane intensywnie perłowym lakierem srebrno-bezowe i niebieskie grzbiety malowane gabka, po lewej miedziany grzbiet + miedziany brokat a ten zielony okon tez z dwu kolorowego brokatu. oczywiscie czeka je jescze kapiel w domaluxie +wklejenie sterow jak wyschna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hariboss Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 No ładne wobki. Najbardziej mi się podoba ten 3 od prawej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi