Gość wobler129 Napisano 24 Stycznia 2008 Napisano 24 Stycznia 2008 Aseel - fajne, tylko nie wiem, czy stery nie są przydługawe - mogą nie pracować tylko wirować jak helikopter Może już je testowałeś?! Cytuj
Aseel Napisano 24 Stycznia 2008 Napisano 24 Stycznia 2008 testowałem i sam jestem zdziwiony że tak pracują zero wykładania przy szybkim prowadzeniu Cytuj
gregorS Napisano 24 Stycznia 2008 Napisano 24 Stycznia 2008 Aseel - fajne, tylko nie wiem, czy stery nie są przydługawe - mogą nie pracować tylko wirować jak helikopter Może już je testowałeś?! Zawsze nad wodą można przyciąć, gorzej je wydłużyć . Ja w swoich pierwszych woblerkach robiłem dłuższe a nad wodą korygowałem. Czasami i teraz tak tobie z nowymi kształtami korpusów. Mam jedną zasadę lepszy szerszy i dłuższy ster niż za krótki i za wąski. Chyba, ze robimy wobka pod konkretną wode i mniej więcej wiemy jaką ma mieć akcje. Cytuj
roman gawlas Napisano 24 Stycznia 2008 Napisano 24 Stycznia 2008 Mam jedną zasadę lepszy szerszy i dłuższy ster niż za krótki i za wąski. I to jest podstawowa zasada przy wszelkich nowościach, a w szczególności przy braku doświadczenia Cytuj
Gość wobler129 Napisano 24 Stycznia 2008 Napisano 24 Stycznia 2008 To super - najważniejsze, że dobrze pracuje Cytuj
rav91 Napisano 24 Stycznia 2008 Napisano 24 Stycznia 2008 Czy mógłby mi ktos pomóc jak sie rozkłada obciążenie w wobkach boleniowych z góry dziekuje za odpowiedz Cytuj
Loro Napisano 24 Stycznia 2008 Napisano 24 Stycznia 2008 Ja mam natomiast pytanie innego typu... Jak myślicie, czy drut spawalniczy nada się na stelaże? Cytuj
Gość wobler129 Napisano 24 Stycznia 2008 Napisano 24 Stycznia 2008 rav91 nie do końca doszedłem do tego w każdych modelach - ale w większości daję 3/4 w przedniej części i 1/4 w przed ogonem między środkiem a tylną częścią Wobki się nie wykładają, bo są zanurzane ku dołowi - jeśli się wykładają to kombinuj ze sterem. Cytuj
roman gawlas Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 Jak myślicie, czy drut spawalniczy nada się na stelaże? Raczej go nie stosują, przynajmniej ja chociaż próbowałem, prędzej drut oporowy, ale moim zdaniem lepiej jest stosować drut sprawdzony nie za miękki i nie za sztywny- na allegro można go dostać za przyzwoitą kasę jak sie rozkłada obciążenie w wobkach boleniowych Z obciążeniem w takich woblerach jest mniej więcej tak- rozkładasz go od 2/3 długości pomiędzy pierwszym oczkiem a środkowym i w zależności co chcesz uzyskać do końca ogonka przy jednoczesnym podniesieniu ciężarka poza oś wzdłużną(moim zdaniem najważniejsze) jak najwyżej. Cytuj
gregorS Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 Ja mam natomiast pytanie innego typu... Jak myślicie, czy drut spawalniczy nada się na stelaże? Jak najbardziej, jest tylko jedno ale drut spawalniczy musi być NIERDZEWNY może być o takich symbolach ER 308L lub ER308LSi . Drut ten jest dość sztywny więc 0,6 mm w woblerzch do 6 cm w zupełności wystarczy. Radze poszukać zakładu spawającego blachy nierdzewne bo kupno najmniejszej rolki w sklepie to duży wydatek. Zadzwoń albo meilem zapytaj tu o ceny. Ja kiedyś u nich kupowałem 0,5 kg na spółkę z kolegą. Do dzisiaj mam jeszcze spory zapas. Mogę ci polecić drut nierdzewny 0,6 twardy i 0,8 półtwardy oczywiście nierdzewny. Jak dla mnie są idealne do stelarzy w zakresie od 1 -10 cm . Cytuj
rav91 Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 roman gawlas, przepraszam ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem czy chodziło o cos takiego: Cytuj
Gość wobler129 Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 rav91 mnie chodziło o coś takiego, tylko w drugą stronę - przy pysku więcej ołowiu. Zauważyłem, że mniej wobków się wtedy wykłada - wykładały się głównie dlatego, że z tyłu miały więcej ołowiu i pyskiem wychodziły do powierzchni przy szybkim zwijaniu i chciały nawet nad powierzchnię I w tedy BUM leży Przy obłożeniu w przedniej części - okolice pyska - wobki nurkowały nawet do 20cm Cytuj
rav91 Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 wobler129, te kropki to tylko tak o, aby było widac ze obciążenie idzie do góry, ale dzieki za podpowiedz, moze ktos jeszcze cos mi doradzi Cytuj
roman gawlas Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 wykładały się głównie dlatego, że z tyłu miały więcej ołowiu Raczej nie to było powodem wykładania się twoich wobków- myślę że za nisko był środek ciężkości w osi wzdłużnej i za bardzo z przodu. e kropki to tylko tak o, aby było widac ze obciążenie idzie do góry, Dobrze to narysowałeś ale tak żeby Ci to wytłumaczyć to: od pierwszej kropki już trzeba ciężar podnieść do góry za linię osi i trzymać go do prawie przedostatniej kropki na jednej głębokości- to powinno go utrzymać stabilnie w osi a pracował by w pionie lusterkując jednocześnie ogonek trochę lżejszy pozwoli mu lekko zamiatać. Jest to czysta teoria i najdrobniejsze przesunięcia w każdą stonę będą miały wpływ na jego pracę. Cytuj
Gość wobler129 Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 roman gawlas a ja ostatnie 5 sztuk zrobiłem jak mówiłem - w okolicach pyska więcej ołowiu i pracuje minimalnie lusterkując - w ogóle się nie wykładają Jednak nie kombinowałem z dawaniem ołowiu bardziej w górę - więc może to o czym piszesz będzie dużo lepsze Cytuj
rav91 Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 Aha, no to juz rozumiem- obciążenie w kierunku grzbietu, dziekuje za odpowiedz Cytuj
Aseel Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 a wracając do żuczków http://xoomer.alice.it/cjbur/a_maggiolino.htm Cytuj
roman gawlas Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 a wracając do żuczków No nie i znowu nie będę mógł spać Cytuj
Aseel Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 a wracając do żuczków No nie i znowu nie będę mógł spać Będziesz orzeszki dłubał Cytuj
Gość wobler129 Napisano 25 Stycznia 2008 Napisano 25 Stycznia 2008 Tylu Haczykowców widzę działa na tych forach co ja Cytuj
Michcio Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 czy potrzebne bedzie tlumaczenie tego tekstu ktory jest po włosku ? moge do podrzucić koleżance i się tym zajmie ( wkrotce po sesji hehe) Cytuj
Gość wobler129 Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 Ja właśnie kończę robić bezstarowca i... nowość 3,7cm żabka Cytuj
@Slider@ Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 Mam pytanie jak obrabiacie stery ? Pozdrawiam Slider Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi