Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jaceen, machalem chruscikami.

Co do spotkania, termin mi pasuje.

Zrezygnowalem z zakupu gotowego zestawu do wiazania much. Jutro zamawiam osobno imadlo, mam nadzieje, ze do piatku dotrze.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

To i ja przyjdę jeżeli można :mrgreen: Na miejscu uzgodnimy co będziemy robić i co kogo interesuje. Może chruściki z sarny i żuczki akurat na Ślęzę, a może jakaś mokra?

Napisano

Witam, są jakieś warunki uczestnictwa ? (8- mio pak wpisowego?) Chętnie spotkam się z kolegami po kiju. Data i godzina mi pasują.

Napisano

Myślałem o takiej lokalizacji, aby natura i kufelek nie kolidowały spotkaniu.

Idealnym miejscem jakie miałem na myśli, to "Ranczo u Mariana" przy ul.Nadrzecznej na Kozanowie.

Bar-ogródek, Ślęza, Odra, parking, las, ale nie chcę teraz mieszać. Tam zawsze można jeszcze się spotkać przy innej okazji.

Myślę, że koledzy uczestniczący (i nie tylko) w LŚ znajdą chwilę czasu i zaglądną nad ujście Kasiny.

Przecież nie musi to być wyłącznie spotkanie dotyczące muszkarstwa.

Ostatnio byłem w tym parku na spacerze. Przy samym placu zabaw (ujście Kasiny do Ślęzy) jest parking. Jednak większość samochodów jest parkowana wcześniej przy Granicznej.

Może nie wszyscy wiedzą, albo dla bezpieczeństwa o dzieci wcześniej parkują.

Napisano

Jaceen jest jeszcze tydzień czasu na zmianę lokalizacji szczególnie, że są tam stoliki do których będziemy mogli zamocować imadła. I są tam parasole, a zapowiadają na niedzielę deszcze. Decyduj :grin: Tyś naszym wodzem :lol: Jest jeszcze czas, tu chodzi o wygodę i zabawę. Twoje zdanie będzie wiążące.

Napisano

Jeżeli Ranczo jest czynne (ma ktoś wiedzę w temacie?), to chyba tam by była dobra lokalizacja.

zróbmy tak:

"Ranczo u Mariana"-Kozanów

-godz. od 15-ej do zmierzchu

A wersja Parku Tysiąclecia zostanie w odwodzie.

Zainteresowani i tak obserwują wątek. Myślę, że wypowiedzą się jeszcze:)

Napisano

Ranczo jest czynne. W weekendy bywają tam imprezy (komunie, chrzciny, imieniny...) i podejrzewam że lokal jest wtedy zarezerwowany. Mam tam działkę obok, ale raczej nie będę w tygodniu żeby się zapytać...

Napisano

Mozna jeszcze wziac pod uwage m. Sleza. Jest tam gdzie przekoczowac. Przy rzece jest zadaszona altana i stol.

Niestety niektorzy moga miec problem z dojazdem.

Napisano

Miałem wrażenie, że jest nieczynne. Chyba, że faktycznie uruchamiane jest na imprezy okolicznościowe.

Może w krótkim czasie dowiem się jak jest.

Jeżeli ktoś więcej wie, to proszę pisać.

Ostatnio w m. Ślęza było nas sporo i jakoś transport mniej mobilni załatwiliśmy.

Żeby nie mieszać, to jak wyżej pisałem.

1. Ranczo

2. Park 1000lecia-ujście Kasiny

3. Pozostawimy decyzję na ostatni dzień(powiedzmy w piątek), może ktoś przekona do lepszej lokalizacji.

Jeszcze przy pętli 17-ki jest park i rzeka pod nosem.

Chodzi w tym wszystkim, że to inicjatywa uczestników LŚ i chciałoby się przy rzeczce spotkać. Tam np. ukręconą muchę można by sprawdzić na bierząco.

Nie łowiący na muchę też mile widziani, bo jest okazja spotkać się i pogadać o wędkarskich sprawach:) a może też spróbują?

Napisano

No dobra, jeżeli na mnie spadła decyzja lokalizacji, to proponuję taką:

d8efb5d9b6327762m.jpg

Park Kleciński od strony ul. Wałbrzyskiej

Niedziela 14.06 od godz. 15-ej do oporu:)

Mały stolik do imadła będzie. Jak będzie jakaś ławka wolna, to może jeszcze ją wykorzystamy.

Ja ze swojej strony wezmę jeszcze listewkę lipy i może ktoś zechce spróbować wystrugać jakiegoś owada np.osę?

normal_P1180343.JPG

normal_P1180344.JPG

Byłem sprawdzić warunki. Jest gdzie się uchronić przed słońcem, jest bliziutko woda z podkoszonym brzegiem. Są ciekawe miejsca do połowienia i co ważne, jak komuś zamarzy się dobrze zapunktować, to odcinek Ślęzy w granicach Partynic jest blisko:)

Wstępnie mogę potwierdzić, że do godz. 16-ej powinienem się pojawić.

Jestem umówiony z Booryssem i pewnie razem dojedziemy.

Kolega Marek też deklarował przybycie na spotkanie.

Liczę, że frekwencja dopisze:)

pzdr.,

jaceen

Napisano

Witam! Wróciłem już z warsztatów i pisze od razu. Kto nie był niech naprawdę żałuje. Niesamowita atmosfera i niesamowita ilość przekazanej wiedzy! :grin: Każdy miał okazję zrobić włąsną muszkę i zobaczyć jak zrobić kilka typów muszek. Po kręceniu można było porzucać i pogadać. Jestem pewien, że godzina takiego spotkania daje o niebo więcej niż dziesiątki godzin na Youtube przy filmikach instruktażowych itd.

Chciałbym bardzo podziękować kolegom za atmosferę, przekazaną wiedzę i za prezenty w postaci muszek :razz: . Z niecierpliwością czekam na dalszy rozwój sytuacji :wink: .

Jeszcze jedno. Na do widzenia dostałem "grośbę", że jeśli nie złowię niczego po drodzę do domu to na następnym spotkaniu dostanę bęcki :grin: i najważniejsze jest, że NIE DOSTANĘ! :mrgreen:

Na wysokości kanału przy torze na partynicach na zrobioną wcześniej mokrą muchę złowiłem okonka około 15cm. :smile: W miejscu kanału wypływała niezmącona woda i tam schowało się mnóstwo drobnicy a za nią okonie. Po złowieniu tego malucha miałem jeszcze jedno ładne branie i spotkałem nawet bobra, o którym wcześniej rozmawialiśmy :wink:

Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam Przemek. :wink:

Napisano

Pogoda dopisała, woda jednak nie dała nam poszaleć.

Piękne dzięki za przybycie na spotkanie.

Chyba wszyscy, co byli, zgodzą się ze mną, że największe podziękowania lecą do Ventusa.

_________

W parku było przyjemnie. Jedną ławkę zagospodarowaliśmy na stanowisko warsztatów.

normal_P1180431.JPG

normal_P1180432.JPG

Na początek została ukręcona sucha mucha - chruścik.

normal_P1180433.JPG

Strzyżenie okazuje się nie takie proste

normal_P1180437.JPG

normal_P1180449.JPG

normal_P1180441.JPG

W przerwach były pokazywane muchy robione przez pozostałych uczestników.

normal_P1180448.JPG

Następnie zobaczyliśmy jak zrobić żuka. Jeszcze wiele nauki przed nami:)

normal_P1180469.JPG

normal_P1180465.JPG

normal_P1180482.JPG

Była okazja zapleść nimfę (HIT!)

normal_P1180500.JPG

normal_P1180501.JPG

normal_P1180506.JPG

normal_P1180495.JPG

i poprawić technikę rzutów.

normal_P1180523.JPG

Woda po wczorajszych burzach miała kolor kawy i na efekty w połowach nie liczyliśmy.

Więc pogadaliśmy o wędkarskich sprawach aż do bólu.

Dziękuję i pozdrawiam!

jaceen

• 2 weeks later...
Napisano

Kto jest chętny porobić sobie przypony dla siebie to niech zaopatrzy się w nici do wiązania much nr 6 lub 8. Będzie to plecionka inermediate idealnie pasująca do mokrych much.

Do suchych robię z żyłki 0,10 lub 0,12 taką żyłkę można kupić w pasmanterii 200 m kosztuje 4,5 zł. Takie przypony można kupić w sklepie i się nie męczyć przy robieniu, ale tak samo można kupić muchy więc dlaczego kręcimy :grin: Pozdrawiam zakręconych

normal_Ventus_06.jpg

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Ciekawa informacja dla krętaczy. W "Biedronce" można dostać piankę w formacie A4, nazywa się to folia piankowa do prac plastycznych. Można z niej robić żuczki, koniki i ważki. Cena za 12 kolorów całe 6 zł, czyli taniej niż w Empiku gdzie za jedną szt. płaci się 2 zł. Ja już stałem się posiadaczem takiej paczuszki :mrgreen: teraz tylko mieć czas na wiązanie. A w Ślęzy zaobserwowałem duże stada dużych jelcy :razz: oj będą gryzy na muchę.

• 4 weeks later...
Napisano

Panowie, złapałem muchowego bakcyla :) Co prawda dopiero raczkuje ale czuje , że klimat związany z tą odmianą wędkarstwa wciągnie mnie bez końca. Poniżej uśmiechnięta micha świeżo upieczonego muszkarza:

normal_klen_na_muche.jpg

Pozdrawiam :)