oldBolo Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 O 17.09.2017 o 23:37, Booryss napisał: Jeśli chcesz się podszkolić to trochę lepsze warunki są na Oławce miedzy mostem koło szkoły a mostem przy pogotowiu byłem tam niedawno i jest sporo ryby do Złowienia czy na suchara czy na mokrą. Dzięki za polecenie - Nigdy tam nie łowiłem - na google streetview widze że mocno zarośnięta i płytka tam rzeczka i sporo krzaków po bokach - Czy da się tam brodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 22 Września 2017 Share Napisano 22 Września 2017 19 godzin temu, oldBolo napisał: Dzięki za polecenie - Nigdy tam nie łowiłem - na google streetview widze że mocno zarośnięta i płytka tam rzeczka i sporo krzaków po bokach - Czy da się tam brodzić? Miejscami sporo mułu jest kilka dołków ale tak da się brodzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 23 Września 2017 Share Napisano 23 Września 2017 Dziś z samego rana jak zwykle pakujemy graty do bryki i w drogę. Ja, Bacyk, i Patryk Po drodze zastanawiamy się gdzie dziś będziemy sznurować, Górny Bóbr czy Dolny Bóbr??? Decyzja padała na dolny odcinek Bobru. Po ostatnich kilku porażkach Bobrzańskich nastawienie takie sobie. Pogoda super, słońca ledwo co prawie wcale, temperatura około 10 stopni rewelacja Przebieramy się i szybciorem do wody. Wybieram miejscówkę, przyklejam na koniec przyponu sporą mokrą i pac do wody, już w pierwszy żucie coś tam puka ale nie celnie, no to poprawka i siedzi nie duży Lipień, niestety postanowił zwiać pod nogami. Przemieszczam się do kolejnej rynny, ale zmieniam taktykę, znienawidzona lecz skuteczna krótka nimfa i to łamiąc wszelkie zasady kij jakim dziś łowiłem, SHAKESPARE AGILITY RISE 7” 4#. Parodia lecz zabójcza Lipasy jeden za drugim Baca stoi i nie wierzy a tu takie 25cm do 35 cm. I co się dzieje nawet Baca zaczyna uprawiać krótką nimfę na szklaku hahah i tak prawie cały dzień, no prawie cały dzień Patrykowi nie szło a jak podchodziłem do niego i spod nóg wyciągałem mu Lipasy robił się bordowy i @#$@#$%% takie tam brzydkie słowa rzucał. Patrykowa passa się odwróciła po południu gdy zaczęło padać. Lipasy odkleiły się od dna i zaczął się szał suchara. Dwie godziny jeden za drugim. Nikt nie liczył ile tego było ale w trzech myślę że ze 150 szt. Lipienia w ręce już nie mówiąc o spadach czy pudłach i 2 pstrążki się trafiły. Mega udany dzień choć mokry i ponury to wiara w BOBRA powraca. :):):) 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaroslav Napisano 23 Września 2017 Share Napisano 23 Września 2017 Dobre info! Gratulacje chopy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 23 Września 2017 Share Napisano 23 Września 2017 11 minut temu, jaroslav napisał: Dobre info! Gratulacje chopy! Dobre info, to takie, że szklakiem można k.nimfe poturlać 😎, Vah jest nasz! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PPu88 Napisano 24 Września 2017 Share Napisano 24 Września 2017 Super! Panowie takie info to potrafi poprawić humor! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rush111 Napisano 24 Września 2017 Share Napisano 24 Września 2017 Wow gratulacje - ale fajnie trafiliście Ja byłem w tym roku z nimfą tylko raz poniżej Marciszowa i zaledwie kilka krótkich pstrągów , kleników i jelcy . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 24 Września 2017 Share Napisano 24 Września 2017 Dobre info , sprawdza się to co pisali mi mailem z PZW JG, że zarybili lipieniem. Wczoraj niestety nie mogłem pojechać z chłopakami, byłem z nimi na łączach co jakiś czas. Gul mi skakał jak @Booryss wysyłał mi zdjęcia lipieni..jednego po drugim. Siedziałem wieczorem w domu obserwując opady i podnoszący się poziom rzeki. Co 20 minut odświeżałem pogodynkę. Nie wyglądało to dobrze... Myślałem o niedzielnym sznurowaniu, jednak Borys mówił , że ostro padało po południu i zapowiada się na podniesiony poziom wody. Bardziej od poziomu wody martwił mnie jej kolor... Spakowałem się jednak... toboły zaniosłem do przedpokoju. Sen zmógł mnie dość szybko. Budzik obudził mnie o 5.00. Zrezygnowałem. 5.40 zmiana decyzji, kawa, tankowanie i o 6.10 kierunek dolny Bóbr. -Pada...ciągle pada. Myślami jestem już nad wodą. Zaparkowałem przy samej rzece. Spełniły się najgorsze koszmary... Kawa z mlekiem. Montuję zestaw Ego glass fiber #4. Metoda...krótka nimfa. O 8.10 wchodzę do wody. W międzyczasie kilka porad od Bacy. Mija 2h i jestem bez kontaktu z rybą. Telefon do przyjaciele. Na Bacę zawsze można liczyć Zmiana przynęt, czuje jak nimfa odbija się od dna, nie jest lekko woda żółta. Nagle czuję przyjemny opór...szklak gnie się w podkowę. Rozgrzeszyłem się z wcześniejszych przekleństw na dzisiejszy wyjazd. Później już było lepiej. Woda delikatnie się oczyszczała. Z jednej rynny wyjechały 4 tego samego rocznika. Postanowiłem wrócić na początek, to było dobre posunięcie. Woda jakaś taka czystsza. Było dużo średniaków. Dwa giganty spadły ale wiem gdzie siedzą. Wrócę po nie Kocham LIPIENIE. 1 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 24 Września 2017 Share Napisano 24 Września 2017 po 50 szt na głowę? Szacun. ja jeszcze muszę stażować aby chociaż pomyślec o takich wynikach . (dziś (na Odrze) kilka uklejek, kleników i mały bolek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 25 Września 2017 Share Napisano 25 Września 2017 O 23.09.2017 o 21:01, Booryss napisał: Nikt nie liczył ile tego było ale w trzech myślę że ze 150 szt. Lipienia w ręce już nie mówiąc o spadach czy pudłach i 2 pstrążki się trafiły. Nie daje się BANÓW na tym forum ? Tak ze 2 tygodnie na odpoczynek, niech chłopina odetchnie w spokoju. Może pomyśli następnym razem ze 3 razy zanim wklei podobne teksty. Żeby tak wku.......normalnych wędkarzy. Ja miałem w ręce jednego okonia w tym miesiącu a miesiąc już się kończy !!!!!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 25 Września 2017 Share Napisano 25 Września 2017 11 godzin temu, ESSOX napisał: Nie daje się BANÓW na tym forum ? Tak ze 2 tygodnie na odpoczynek, niech chłopina odetchnie w spokoju. Może pomyśli następnym razem ze 3 razy zanim wklei podobne teksty. Żeby tak wku.......normalnych wędkarzy. Ja miałem w ręce jednego okonia w tym miesiącu a miesiąc już się kończy !!!!!!! Sory w Niedziele poprawie jjak się uda. Skocz do apteki po jakiś nerwosol☺ llub inny specyfik. Cały rok jezdzilismy za tą jedną rynną gdzie mieszkają i się udało. Może i Tobie się uda wyłazić taką nore. Narzie musisz cierpieć i pić nerwosol☺😜 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 26 Września 2017 Share Napisano 26 Września 2017 Czasem coś piję, ale nerwosol to chyba nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 O 6.09.2017 o 22:02, Marex napisał: Dobry "W dniu 30 września na zbiorniku „Mała Szwecja” Blizanowice koło Wrocławia, odbędzie się pokaz wędkarstwa muchowego poprowadzony przez firmę Vision..." wybiera się ktoś może? ja jestem zachęcony i chyba się pojawię Jestem na rozdrożu. Chciałbym jednocześnie być w dwóch miejscach. Prawdopodobnie przyjadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 54 minut temu, jaceen napisał: Jestem na rozdrożu. Chciałbym jednocześnie być w dwóch miejscach. Prawdopodobnie przyjadę. Szkoda, że taki niefortunny termin tego pokazu... też bym podjechal. Z tego co wiem, to bobrzańskie "Andrzeje" sie wybierają, bo chcą trochę linek Panu Sikorze poplątać 😎 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 Dziś skromną ekipą zawitaliśmy na pokazie sprzętu firmy Vision. Odys Jacen Patryk i Ja. Frekwencja była taka akurat. Można było na spokojnie zapytać o wszystko Pana Adama Sikore i przy okazji podszkolić swoje rzuty pod okiem fachowca. Czas mijał szybko atmosfera mega luźna temat przewodni FlyFishing Można było machać złamać kija czy porwać linkę z pełnej oferty Visiona i nie martwić się o koszta hehehe. Osobiście z ponad 20 patyków może ze 3 mógł bym posiadać 😜 Wędki DH coś czego nigdy w łapie nie miałem mimo swojej mocy okazały się całkiem przyjazne i kto wie może kiedyś... Podsumowując kto miał blisko wiedział i się nie zjawił niech żałuje Pan Adam Sikora w kilka minuy poprawił jakość technikę posługiwania się sznurem ciekawie tłumaczył dlaczego akurat właśnie tak a nie inaczej. Przy okazji poprosiłem o podpisanie książki 😎 W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się nad Odrą połowić i nawet udało się wydłubać kilka okonków. Dzień zaliczam do udanych! 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 Pan Adam Sikora super chłop mieliśmy jechać na 1-1,5h a byliśmy prawie 4. Fajnie było pomacać kije za 1 tysiak i 3 tysiaki. Jednogłośnie najlepsze wrażenie zrobił na nas kij Vision Onki, ciepła praca, kij , który wypacza błędy rzutowe. Każdy mógł poprosić Pana Adama o pomoc w doskonaleniu techniki rzutów. Kilka fajnych porad , które wykorzystam w moim łowieniu na muchę. Sklep Krokodyl sponsorował karkówkę, kiełbaskę, piwo i mega smalec do smarowania. Tak jak wspomniał Borys, bawiliśmy się wędkami DH. Ja to nazwałem rzuty z armaty, mega moc ale nie jest to takie trudne jak by się mogło wydawać. Razem z Jacenem stwierdziliśmy obserwując Pana Adama, że trzeba nam jeszcze dużo treningów 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 Dzisiaj odbył się pokaz firmy Vision organizowany przy współudziale z Wędkarskim Centrum Krokodyl. Wiele razy przekonałem się, że takie spotkania trzeba "zaliczać". Jak na stojakach zobaczyłem wędki dwuręczne, to tylko czekałem na moment, aby do nich się dobrać. I co? Udało się wyrzucić linkę bez większego wysiłku i spinania pośladków. Spokoje i fachowe rady wielokrotnego medalisty w wędkarstwie muchowym Adama Sikory, szybko prowadziły do prawidłowych zachowań z takimi wędkami. Była chwila na pogadanki o rybach, o wędkarskich wypadach na dolnośląskie rzeki i kilka opowieści z życia z kręgu zawodów wędkarskich. Czas miałem trochę ograniczony, a pokaz jeszcze trwał. Pewnie jeszcze sporo ciekawych tematów było poruszonych. I widać było, że wśród uczestników, byli nowi zwolennicy tej metody. Wiązanie przyponu do haczyka. Niby wszyscy umiemy, ale nie do końca:) Chwila na poprawę techniki. Chowaj się kto może! Grzesiek i klasyczny spey? Nasz kolega z "Krokodyla" też fajnie wymiata:) Gdzie trzymać ręce, jak wysoko, do boku, czy wprost i wiele innych cennych rad. Wielkie dzięki organizatorom za zaproszenie na tą fajną pokazówkę. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 też udało mi sie coś dowiedzieć: 1. klenie lubią duże piankowce 1,5 -2 cm (a moje mają po 0,5 cm), 2. kleniowi po braniu pozwolić trzeba przysiąść (nie trzeba ciąć od razu) - nie wypluwa muchy jak żelastwa, 3. linkę wypuszcza się (wydłuża rzut) kiedy przesuwa sie do przodu w równo ułożonej pętli, (podobno sporo do doskonalenia mam ale podstawy są ok i zasadniczych błędów w rzutach nie robię), 4. zobaczyłem w praktyce swich cast i double cast - może coś uda sie skopiować 5. dowiedziałem się że "rolka" opisana w książce jest błędnie i tak nei należy (już) rzucać ;-), 6. te "onki" rzeczywiście fajne, 7. a na tym krokodylim stawku to podobno nawet fajne drapiezniki są - trzeba bedzie tam spróbować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 1 Października 2017 Share Napisano 1 Października 2017 Dziś część naszej ekipy uganiała się za potworami po stronie Słowackiej a Ja Odys i Gucek pojechaliśmy sprawdzić czy licznie zamieszkałe miejsce przez Lipienie z zeszłego tygodnia dalej jest pełne Lipasów. No i jest cały dzień żarły, żarły, zarly rano nimfy po południu sucha, jęteczki z łosia i takie tam... Przy okazji skrobania posta szybki kurs jak zepsuć zdjęcie 😀😯 Fajny ciepły dzionek już tak jesienne pełno liści wodą spływa a mimo to rybki współpracowały wzorowo. 1 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 1 Października 2017 Share Napisano 1 Października 2017 Trzeba przyrzynać dzisiaj @Booryss pokazał nam jak się łowi na suchara wymiatał! Nie wiem czym posmarował swoje muchy ale lipienie zasysały je po sam ogon Połowiliśmy na każda metodę, krótka, długa nimfa, mokra, sucha. Osobiście był to dla mnie najlepszy dzień muchowy w tym roku. Lipienie są już pięknie wybarwione. Jak zwykle na naszych wyjazdach, śmiechu co nie miara, luźna sympatyczna atmosfera. Wyjechaliśmy o 5.30 , wróciliśmy po 20 Pozdro Dry Fly power!!! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaroslav Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Idzie jutro ktoś na okonia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Gdzie? Z czym? O której?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaroslav Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Kanały opatowic i okolic z tym co wyżej, +-14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Kanał Boczny:) Od strony Opatowickiej, czy od wyspy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaroslav Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Od Wojnowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi