Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Takie cos znalazlem, mono sie komu przyda :?:

Polska, śląskie, Śląsk, miasto w pobliżu: Rybnik

typ łowiska: zalew, data urlopu: styczeń-sierpień 2005

Autor: Mig, opublikowane: 2005-09-23 14:31:59

Najprościej dojechać drogą Rybnik - Kuźnia Raciborska. Drogę tę znajdziecie na każdej mapie samochodowej, a przejeżdżając obok zachodniego brzegu zbiornika miniecie kilka ośrodków wypoczynkowych będących dobrym miejscem na zakwaterowanie.

Co tu można złowić? Wychodzi, że niemal wszystkie gatunki bytujące w naszych wodach stojących. Najczęściej poławiane są duże leszcze, płocie, karasie i liny. O tutejszych płociach krążą legendy, bo kilówka to nie rarytas. Amury i Tołpygi porosły do niewyobrażalnych rozmiarów, a karpie po kilkanaście kilo wagi ściągają wędkarzy z całej polski. Na drapieżniki też warto się nastawić, bo oprócz ogromnych sumów spotkacie się z sandaczami o wadze do 10 kg, a jeśli szczęście dopisze, złowicie dwucyfrówkę. Pamiętajcie, że łowić należy daleko od brzegu, a nastawienie się na rybę średnich rozmiarów jest ogromnym błędem. Rybnik i jego zbiorniki wyrównawcze (często lepsze wędkarsko od zbiornika głównego) nie są łatwym łowiskiem i mają swoje tajemnice. Największą z nich kieruje tzw. kierownica, czyli betonowy wał usytuowany wzdłuż zbiornika głównego. Ma on za zadanie uporządkowanie przepływu wody w zbiorniku i czyni to dzieląc zbiornik na strefę wody cieplejszej (odpływ wody z elektrowni) oraz zimniejszej (woda dopływająca do turbin). Piszę o tym bo znalezienie choćby niewielkich smug cieplejszej wody gwarantuje lepsze połowy i pozwala na stosowanie mniejszej ilości zanęty. Latem smugi cieplejszej wody są mało widoczne za to, w chłodniejszej porze roku, łatwo odkryć je dzięki silniejszemu parowaniu. Wschodni brzeg zbiornika tzw. zimna woda jest łowiskiem najlepiej sprawdzającym się latem. Zachodni brzeg tzw. ciepłą wodę lepiej odwiedzać jesienią i zimą. Spinningistom (konieczność połowu z brzegu) polecam zlokalizowanie miejsc przebywania leszczy, linów i płoci (łatwo poznać je po zawartości wędkarskich siatek). Z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że na tutejsze drapieżniki dużo skuteczniejszy jest żywiec lub martwa rybka podane z gruntu. Do połowu dużych drapieżników można polecić cały zachodni brzeg i betony w południowej części zbiornika, bo jest tam ciut głębiej. Jeśli zaś chodzi o ryby spokojnego żeru takie jak leszcz i płoć, to najlepiej jest wybrać się na nie szukając cieplejszej wody w miesiącach marcu, kwietniu i początkach maja. Łowiąc drapieżniki na grunt warto posłużyć się starym i sprawdzonym przez pokolenia sygnalizatorem brań, czyli przeciętą do połowy styropianową kulą naciśniętą na linkę między szczytówką a wodą. Ten sposób daje najlepsze rozpoznanie kierunku przemieszczania się dużej ryby po braniu. Zbiorniki wyrównawcze Pniowiec, Orzepowice, Gzel, Grabownia zarybiane są intensywnie szczupakiem, sandaczem, linem i karpiem. Na te gatunki warto się wybrać tam, gdy w głównym zbiorniku nic się nie dzieje. Spinningistom, na klenie (polecam), szczupaki, sandacze i okonie warto wybrać się na wypływającą ze zbiornika rzeczkę Ruda. Inne doznania, inna przyjemność. Po prostu inny świat! Na zakończenie podpowiem, że nęcenie ryb spokojnego żeru bardzo rozdrobnioną zanętą jest w zbiornikach bez sensu. Znacznie lepiej sprawdza się ta z konkretnymi kąskami - duże ryby bardziej to lubią, a po nie się tu przyjeżdża. Z "marszu" najpraktyczniej jest posłużyć się feederem i odległościówką. Tyczki i baty rozłóżcie dopiero po rozpoznaniu zbiornika.

Opłaty dla członków PZW:

· Roczna - 160 zł

· Roczna dla posiadaczy zezwoleń w zeszłym roku - 130 zł (pod warunkiem zwrotu wypełnionego rejestru połowów)

· 1-dniowa - 15 zł

· 3-dniowa - 25 zł

· 14-dniowa - 50 zł

· Zbiornik Orzepowice - 1-dniowa - 20 zł

· Zezwolenia specjalne na zrzut ciepłej wody

- stanowiska 1-4 - 100 zł za dzień

- stanowiska 5-7 - 60 zł za dzień

- stanowiska 8-10 - 40 zł za dzień

- 1-dniowe na odcinek kierownicy od strony ośrodka szkoleniowego - 40 zł za dzień.

Uwaga! - składki okresowe z wypełnionym rejestrem powinny być zwrócone w ciągu 7 dni od połowu, w punkcie zakupu.

Opłaty dla nie zrzeszonych w PZW:

· Roczna - 250 zł

· Roczna dla posiadaczy zezwoleń w zeszłym roku - 220 zł (pod warunkiem zwrotu wypełnionego rejestru połowów)

· 1-dniowa - 25 zł

· 3-dniowa - 50 zł

· 14-dniowa - 75 zł

· Zbiornik Orzepowice - 1-dniowa - 35 zł

Regulamin połowu ryb

Uprawnieni do wędkowania są posiadacze karty wędkarskiej i pisemnego zezwolenia wydanego przez Okręg Katowice wraz z rejestrem połowu ryb.

· Wędkowanie dozwolone jest z brzegu w godzinach od godziny 5:00 do 22:00. W okresie od 1-06 do 30-09 zezwala się na wędkowanie od godziny 4:00 do 23:00.

· Odcinki linii brzegowej dopuszczone do wędkowania są do wglądu w punktach wydawania zezwoleń.

· Na odcinku zrzutu ciepłej wody wędkowanie dozwolone jest za 1-dniowym zezwoleniem bez prawa zabierania ryb i przechowywania w siatkach.

· Wędkowanie na odcinku od ogrodzenia Ośrodka Szkoleniowego Elektrowni Rybnik do przegrody zbudowanej na kanale zimnej wody jest dozwolone w okresie od 15-06 do 15-09 w godzinach od 4:00 do 23:00.

· Na terenie ośrodka Kotwica wędkowanie dozwolone jest za specjalnym zezwoleniem.

· Na odcinku kierownicy zimnej od strony Ośrodka Szkoleniowego Elektrowni Rybnik wędkowanie dozwolone jest za specjalnym zezwoleniem lub 1-dniowym zezwoleniem specjalnym.

· Wyłącza się z amatorskiego połowu ryb następujące fragmenty linii brzegowej:

- kanał cofki zbiornika na odcinku od mostu na ulicy Rudzkiej do mostu na ulicy Podmiejskiej

- brzeg wzdłuż ulicy Podmiejskiej

- rzekę Ruda od wlotu do kanału cofki do jazu na wysokości szkoły

- odcinek rzeki Ruda od zapory czołowej do końca umocnień brzegowych ponizej mostu na ulicy Stalowej

- zapory boczne (obie strony) zbiorników Pniowiec, Gzel, Orzepowice, Grabownia

- zaporę czołową zbiornika wraz z linią brzegową wzdłuż bazy rybackiej

- brzeg wzdłuż Ośrodka Sportów Wodnych Elektrowni Rybnik w Stodołach

- brzeg wzdłuż terenów zewnętrznych Elektrowni Rybnik

· Dopuszcza się zaporę boczną Orzepowice do na zbiorniku Rybnik do rozgrywania zawodów wędkarskich i amatorskiego połowu ryb za specjalnym zezwoleniem Wprowadzono zakaz wbijania podpórek w szczeliny dylatacji pomiędzy płytami. Zasady rozgrywania zawodów regulowane są odrębnym regulaminem

· Obowiązują następujące limity dziennego połowu ryb:

- karp, lin, amur - 2 sztuki łącznie

- sandacz, szczupak, węgorz, sum - 2 sztuki łącznie

- leszcz długości do 40 cm - 5 kg

- leszcz długości od 40 cm - 5 sztuk

- płoć, jaź - 10 sztuk

- łączna masa złowionych i zabranych ryb innych gatunków nie może przekroczyć 5 kg w ciągu doby

· Wprowadzone są następujące wymiary ochronne ryb:

- płoć do 20 cm

- karp do 30 cm i powyżej 65 cm

· Wędkarz obowiązany jest prowadzić rejestracje połowu ryb zgodnie z instrukcją Okręgu PZW

· W przypadku stwierdzenia nieprzestrzegania postanowień niniejszego regulaminu Okręg PZW Katowice zastrzega sobie prawo odebrania zezwolenia bez odszkodowania i odmówienia sprzedaży zezwolenia w przyszłości

· Wysokość składek uprawniających do amatorskiego połowu ryb ustalana jest co roku przez Okręg PZW Katowice

· Okręg PZW Katowice zastrzega sobie prawo do zmian i poprawek regulaminu połowu

· Okręg PZW Katowice oraz Elektrownia Rybnik nie ponoszą żądnej odpowiedzialności za ewentualne wypadki mogące zdarzyć się podczas wędkowania

· W sprawach nie objętych regulaminem mają zastosowanie przepisy Amatorskie Połowu Ryb PZW

· Regulamin obowiązuje do odwołania

· Wprowadzone są następujące obostrzenia:

- zakaz połowu przy użyciu kuszy

- zakaz zakłócania ciszy

- zakaz połowu w nocy

- zakaz połowu z łodzi i pomostów z wyjątkiem zawodów objetych osobnymi przepisami.

- zakaz połowu spod lodu

- zakaz wywożenia zanęt i przynęt sprzętem pływającym i modelami pływającymi

- zakaz budowania pomostów i stanowisk wędkarskich

- zakaz biwakowania nocą

- zakaz niszczenia drzew i krzewów oraz umocnień brzegowych

- zakaz rozpalania ognisk poza miejscami do tego przeznaczonymi

- zakaz patroszenia ryb w obrębie zbiorników

- zakaz zaśmiecania i zanieczyszczania wody i gleby

- zakaz wodowania spretu pływającego poza miejscami do tego przeznaczonymi

- zakaz umieszczania napisów, tablic, ogłoszeń reklamowych oraz innych znaków bez zgody Elektrowni

Zezwolenia na wędkowanie w zbiorniku Rybnik można nabyć w następujących miejscach:

- Okręg PZW Katowice ul. Wróblewskiego 35 od pn. do śr w godz 8:00 - 15:00, w czwartek w godz 9:00 - 17:00, w piątek w godz 8:00 - 17:00

- Koło nr 49 Rybnik ul. Reymonta 69 w poniedziałki i czwartki w godz 16:00 - 18:00 - tylko składki roczne

- Sklep Sum ul. Rudzka 224 od pn do pt w godz 8:00 - 17:00, w sobotę w godz 8:00 - 15:00, w niedzielę w godz 8:00 - 14:00 - w sprzedaży składki roczne, jedno, trzy i czternastodniowe.

- Pozwolenia na odcinek zrzutu ciepłej wody są do nabycia w Fundacji Elektrowni Rybnik ul. Podmiejska

Składki na zbiornik Rybnik można także nabyć w następujących kołach wędkarskich:

- Nr 13 Gliwice - wt i pt w godz 13:00 - 17:00

- Nr 48 Radlin - środa w godz 15:00 - 18:00

- Nr 83 Boguszowice - środa w godz 16:00 - 18:00

- Nr 96 Czerwionka - sobota w godz 16:00 - 18:00

- Nr 105 Silesia Rybnik - czwartek w godz 15:00 - 18:00

- Nr 125 Chwałowice - wtorek i czwartek w godz 17:00 - 19:00 ,.tel.032 7397253.---- kolo nr 49 Rybnik czynne pon i czw. w godz.17-19,..tel.{032}4248588.

Jak sie dowiem wiecej, bede aktualizowal :razz::cool:

• 4 weeks later...
Napisano

Witam

Chcialbym sie wybrac na Zalew Rybnicki i chce sie nastawic na Karpia mozecie mi pomoc co karpie tam lubia i jak sie nastawic na wiosenna zasiadke. Czego uzyc jako zanety .

Ogolnie co wiecie na temat Zalewu mozecie pisac w tym temacie !

POzdrawiam :)

• 8 months later...
Napisano

witam serdecznie :razz:

niewiem czy ktos tu jeszcze zaglada :sad:

czy ktos wedkuje z was na rybniku? czy warto sie tam wybrac? z racji pogody zimowej i z racji tego ze na rybniku woda nie zamarza czy warto tam polowic? chcialem sobie wykupic do koca roku pozwolenie ale niewiem czy warto.......

podobno z rybką tam coraz slabiej i slabiej :sad:

prosze o wasze opinie na ten temat :razz:

• 2 weeks later...
Napisano

witam.

byłem tam z Gofrem i Wojtkiem chyba we wrześniu i generalnie nędza.

chłopaki łowili na kulki i zero efektu.

ja próbowałem na białego, kuku, czerwonego i inne specjały ale skusił się tylko mały leszczyk i okoń.

jak na 3 łowiących cały dzień wyszła mizeria.

pogadałem z miejscowymi i oni też strasznie narzekają że z rybnika robi się studnia.

łowiliśmy od strony elektrowni na betonach i powiem szczerze że wolę jednak normalne zejscie do wody, las itd

ciekawszy klimat niż beton.

pozdrawiam

bronek

Napisano
i powiem szczerze że wolę jednak normalne zejscie do wody, las itd

ciekawszy klimat niż beton.

prawda, prawda, liczy się natura, łąka i tym podobne :lol:

Napisano

no ja tez wole otoczenie drzew, trzcina przy brzegu............... :oops:

dlatego nigdy nie lubilem miejsca jako takiego jakim sa betony..........

a co myslicie o tzw "zimnej wodzie" chyba dobrze napisalem, to ta czesc za kierownica glownego zalewu, wjezdzajac od strony Grabowni, przejezdzajac przez tory mamy parking i tuz tuz wode.......

od tej strony jest tam prawie sam las, super miesjce,,,,,, dawno tam nie bylem - czy ktos z kolegow łowil moze ostatnio z tamtej strony a jesli tak jakie wrazenia i wyniki?

Napisano
od tej strony jest tam prawie sam las, super miesjce,,,,,, dawno tam nie bylem - czy ktos z kolegow łowil moze ostatnio z tamtej strony a jesli tak jakie wrazenia i wyniki?

Siedzieliśmy tam z Andim i Danielem w lutym tego roku z marnymi efektami. Nie wiem czy zimna woda to dobry pomysł o tej porze roku. Naturalna sceneria jest też po przeciwnej stronie, ale tam nigdy nie łowiłem.

Generalnie mi betony w niczym nie przeszkadzają. Problem pojawia się jeżeli leży śnieg, wtedy jazdy na dupsku bardzo prawdopodobne. :mrgreen:

Napisano

tomek1 a wg ciebie gdzie by teraz najlepiej bylo usiasc o tej porze zakladajac ze pogoda do soboty sie nie zmieni.......... moze te betony? chyba ze lepiej wybrac sie w sobote na zwiad poobserwowac wedkarzy i dopiero w mniedziele srobic polowanie :razz: jak myslisz?:)

Napisano
tomek1 a wg ciebie gdzie by teraz najlepiej bylo usiasc o tej porze

Nie podejmuję się odpowiedzieć :roll: Kilka wypraw to za mało żeby coś powiedzieć.

chyba ze lepiej wybrac sie w sobote na zwiad poobserwowac wedkarzy i dopiero w mniedziele srobic polowanie :razz: jak myslisz?:)

Powiem Ci tak- jeżeli kupujesz zezwolenie na miejscu, to możesz w miarę szybko obskoczyć w ramach zwiadu sporą część zbiornika: betony koło mola- woda płytka i cieplejsza, potem jedziesz pod sklep "Sum" i oblatujesz betonowe stopnie (niebieska kreska z mapy na pierwszej stronie tego tematu)- woda głęboka. Dalej jedziesz wałem oddzielającym zbiornik Orzepowice od głównego jeziora i jak się kończy wał zaczyna się lasek po prawej stronie jest kilka stanowisk. Z opowiadań wiem, że woda tam jest dość płytka. Warto zrobić zwiad bo jest kilka rodzajów zezwoleń i przeprowadzki są ograniczone.

Tyle mogę pomóc :roll: Dużo ponoć zależy od układu prądów, ale dla mnie to póki co czarna magia. :mrgreen: Ja nigdy nie osiągnąłem tam jakichś ciekawszych wyników, ale zwykle jeździłem końcem grudnia, raz w lutym i raz w październiku.

Generalnie ludzi spotykanych nad wodą podzieliłbym na dwie grupy- przyjezdnych zwabionych opowieściami o Rybniku- nie widziałem żeby mieli wyniki i miejscowych, którzy opowiadają o dużych rybach, porwanych wędkach, wyciągniętych plecionkach itp. Ale i oni mówią,że coraz większa lipa w tym jeziorze.

Napisano

tomek1 serdecznie ci dziekuje za pomoc :wink:

w sumie pogoda nie jest zła a korci by wyskoczyc wiec zobaczymy co slychac, posiedziec tez milutko nad woda:)

dzieki jeszcze raz za pomoc :razz:

• 6 months later...
  • 9 months later...
Napisano

Wiem, że na zrzucie, który okupowany jest od początku roku głównie przez karpiarzy, padło juz kilka ładnych karpi. W tym takie powyżej 15-20 kg. Przyłowem oczywiście są także duże leszcze i...jazie. Ale i tam trzeba trafić dzień. Byli i tacy, którzy spędzili kilka dni nad wodą i zaliczyli zero. Z nad reszty zbiornika nie mam zadnych informacji...

Napisano

Witam .Planuje wyprawę na rybnik w weekend majowy . Moim głównym celem będzie karp pytanie jakie przynęty wam sie tam sprawdzają? (zapachy) mamy wynajęty camp amur wiec chodzi mi o łowisko w pobliżu tego campingu,nie wiem jak sie to łowisko nazywa.

Napisano

ds-fan nie wiem czy moge zdradzać takie sekrety :grin:

Ale planujesz siedzieć nad Zalewem? Czy może pniowiec albo gzel ? Jak co to daj znać, przed maturka chętnie was odwiedzę.

Napisano
ds-fan nie wiem czy moge zdradzać takie sekrety :grin:

Ale planujesz siedzieć nad Zalewem? Czy może pniowiec albo gzel ?

Będziemy łowili w zalewie bo nie mamy pzw opłaconego tylko licencja,więc pniowiec i gzel chyba odpada

Jak co to daj znać, przed maturka chętnie was odwiedzę.
A wpadaj,wpadaj pogadamy ,zrobimy jakiegoś grilla ,poczytamy jakiegoś "pana Tadeusza" czy innego "soplice"
  • 3 weeks later...
  • 8 months later...
Napisano

Z tego co powiedział mi jeden na ucho, to dobrze się mają. :lol:

Pojadę w niedziele-poniedziałek to podpytam bardziej. Ostatnio lubią krótkie przypony i pellecik.

Napisano

Jesli ktoś lubi szum fal, to można śmiało jechać nad zalew.

Innych rozrywek przez ten wekend nie było : ) Dawno tak w dupe nie dostałem jak przez ten weekend, ale na chwilke wędkarska potrzeba zaspokojona.

Połapał ktoś coś ?

• 4 weeks later...
Napisano

Byłem w sobote z kumplem total lipa.W tamtym roku łapalismy po kilkanaście leszczy ,płotki teraz gówno.Kumpel już mnie zniechęcił bo był w grudniu i dupa blada,ale sam sie chciałem przekonac.Ani brania,dobrze zanęcone,ochotka,biały robak,pinka .Szkoda czasu,podobno dobry okres to luty.