tomek104 Napisano 19 Grudnia 2010 Share Napisano 19 Grudnia 2010 Jedź spokojnie- jak nie Grzesiek to któryś z chłopaków na pewno będzie. Sklep więc funkcjonuje i ma się dobrze a Grzegorz wpada tu czsem odpocząć od polskich trokowych okoni i ścigawek na zawodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivezzz Napisano 20 Grudnia 2010 Share Napisano 20 Grudnia 2010 Jedź spokojnie- jak nie Grzesiek to któryś z chłopaków na pewno będzie. Albo jego fajna żona Muszę go kiedyś na Holandię namówić. Fajnie by było "pobajerzyć" sobie w łódce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Wczoraj wybrałem się z początkującym kolegą połowić trochę, zanim wody znów zamarzną Mirek dopiero zaczyna swoją przygodę z wędkarstwem, za to świetny z niego mechanik, więc nie mogłem nie pomóc w wędkarskim "wypłynięciu na głębsze wody". I to dosłownie, bo łowisko które wybrałem do płytkich nie należy. Ale po kolei: Tematem lekcji było łowienie na gumki. Prace nieco utrudniał wiatr, który czasami uniemożliwiał prawidłowe poprowadzenie wabika, oraz wyczucie brania. Dłuższą chwilę zajęło, zanim Mirek "załapał" że spinning w takim wydaniu, to nie tylko rzut i zwijanie.... Ryby nie były aktywne i trzeba je było "kusić". Na szczęście wykład nie był tylko teoretyczny i po chwili Mirek już holował pierwszego okonia. Nieco później dolowił jeszcze jednego, a na dokładkę szczupaka ok 65 cm. Ja miałem trochę roboty- podczas tych "demonstracji", ryby co chwilę potwierdzały że im to pasuje i nie pozwały się nudzić. Efekt to 15 okoni i 8 "szczuplaków" 3 rybki około 90 cm, a największa 95 cm. Wszystkie złowione na okoniowy zestaw i małe gumki (6-12cm) na dość ciężkich główkach od 8 do 12g. Wszystkie ryby z głębokiej wody ok 10m. Miałem ze sobą ciższą wędkę, którą od czasu do czasu starałem się coś skusić na normalnych rozmiarów przynętę- ani dotknięcia. Ryby gustowały w zdecydowanie mniejszych kąskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmik Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Witam, szybkie pytanie- czy ktokolwiek łowił na plaży w Salthill? Wiem, że jeszcze wceśnie ,ale na forum irlandzkim widziałem faceta,który w tamtym roku w styczniu złapał trochę ryb tutaj. Ryby: flounder, whiting,coalfish, rockling. Na dalekie wyrawy myślę ze jeszcze nie czas, ale na coś pod nosem bym chętnie podskoczył kij zamoczyć... Jakie pory są dobre-przypływ czy głęboki odpływ? Bassów tu niestety nie ma chyba ... Przynęta standardowa- kawałki makreli na 2-3 haczykowym zestawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmik Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Witam, czy łowienie w rzece Clare w lutym na odcinku koło mostu na drodze Galway - Headford jest nielegalne/karalne? Niedawno widziałem kilku wędkarzy łowiących tam , sam byłem kilka razy spróbować połowić okonie i płotki w jesieni- jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Jak będziesz łowił białoryb, to jest to legalne. Ze spinningiem gorzej, bo to już zależy od indywidualnej oceny strażnika z Fisheries Board, który może uznać że polujesz na łososie, do czego potrzebna jest licencja lub pstrągi, których łowić jeszcze na tej rzece nie wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RalpH Napisano 2 Marca 2011 Share Napisano 2 Marca 2011 Witam, szybkie pytanie- czy ktokolwiek łowił na plaży w Salthill? Wiem, że jeszcze wceśnie ,ale na forum irlandzkim widziałem faceta,który w tamtym roku w styczniu złapał trochę ryb tutaj. Ryby: flounder, whiting,coalfish, rockling. Na dalekie wyrawy myślę ze jeszcze nie czas, ale na coś pod nosem bym chętnie podskoczył kij zamoczyć... Jakie pory są dobre-przypływ czy głęboki odpływ? Bassów tu niestety nie ma chyba ... Przynęta standardowa- kawałki makreli na 2-3 haczykowym zestawie? moze ktos odpowie na pytanie??? nie koniecznie o Salthill ale ogólnie plaze. juz czas?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łapa50cm. Napisano 11 Marca 2011 Share Napisano 11 Marca 2011 tomek niezłe sztuki !!!! , pozdro.. z galway Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 28 Marca 2011 Share Napisano 28 Marca 2011 Ostatnio wykorzystując sprzyjającą pogodę sporo czasu poświęcamy polowaniu na pstrągale. Oto kilka fotek z czwartku. Dzień był rewelacyjny i grube ryby dopisały! Mój Gosć Sebastian złowił swojego pierwszego w życiu Feroxa i to jakiego! Ryba miała 83.5cm i kilka gram ponad 7kg. Ja miałem szczęście powalczyć z dwiema rybami- 76cm i 4.45kg, oraz prawdziwym potworem o długości 87.5 cm i masie 8.5kg Kluczem do sukcesu, oprócz warunków pogodowych, była przede wszystkim doskonała znajomość wody, oraz zwyczajów pstrągów o tej porze roku. Płynąc do najlepszych miejsc, mijaliśmy kilometry zupełnie pustej wody. Na szczęście wiemy "gdzie raki zimują " a efekty możecie zobaczyć na zdjęciach Więcej zdjęć na: http://www.facebook.com/album.php?aid=33308&id=146066345456850&saved O naszej poprzedniej wyprawie, na której gościliśmy Marka Szymańskiego, złowiliśmy jeszcze więcej pięknych pstrągów, a Marek pokonał Pstrąga większego od Rekordu Jeziora Corrib! Ale o tym przeczytacie wkrótce na łamach "WŚ".... Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 28 Marca 2011 Share Napisano 28 Marca 2011 Za każdym razem jak pojawia się post "Irlandia" to wiadomo że czymś nas znowu zaskoczysz Piękne rybki,pozazdrościć No i gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobio Gobio Napisano 29 Marca 2011 Share Napisano 29 Marca 2011 ło matko bosko...!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pet87 Napisano 29 Marca 2011 Share Napisano 29 Marca 2011 szkoda ze jak byłem w irlandii (3 lata)to nie miałem czasu na rybki tylko wiecznie praca i praca:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łapa50cm. Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 aa czemu jak ja wstawiam fotki to sątakie ciemne ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 Bo wstawiasz je jako załącznik. Wstawiaj jako link z zewnętrznego programu hostingowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łapa50cm. Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 dwie fotki starczą http://img862.imageshack.us/i/160320117477.jpg/ http://img716.imageshack.us/i/030320117356800x600.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 dwie fotki starczą rzeczywiście wystarczą Tylko ten Twój podpis mi do nich nie pasuje ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreksalek Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 racja artech... NO KIL(L) a ryby ukilone... Kolego Lapa50cm, albo rybki, albo c...... Sam chetnie konsumje rybke od czasu do czasu ale nie podaje sie za aktywiste C&R... A rybki fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 W ostatni weekend miałem przyjemnosć gościć dwóch wędkarzy z Czech. Panowie łowili już pstrągi w wielu miejscach na świecie ale po prawdziwy rekord przyjechali do Irlandii. Moim zadaniem było pomóc Im w osiągnięciu celu! Plan został wykonany ponad normę. Oceńcie sami Zadowolony Klient to zadowolony przewodnik! Peter Junior ze swoim "potworem". 7,48 kg i tylko 78cm Peter Durdik i jego PB pstrąg 83 cm i 7.60 kg Peter Junior wypuszcza swoją zdobycz. Więcej fotek na http://www.facebook.com/media/set/fbx/?set=a.144832658920654.31207.100001817618251 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek112 Napisano 27 Kwietnia 2011 Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Witam jestem tu nowy ale również uwielbiam wędkować to moja ostatnia zdobycz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 21 Maja 2011 Share Napisano 21 Maja 2011 Witaj Jarku, Fajny szczupły. U mnie ostatnio wieje. I to na maksa- nie można sobie popływać i trzeba łowić w jakichś "żabiankach" Coś tam jednak się uwiesiło na zastawach moich i moich Gości. Kilka fotek z zeszłego tygodnia..... Teraz 2 dni odpoczynku i od poniedzialku następny maraton.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plotka79 Napisano 5 Czerwca 2011 Share Napisano 5 Czerwca 2011 Jestem nowy na forum Mieszkam w Tralee. Lubie wedkowac na jeziorkach. Jesli ma ktos ochote wybrac sie razem na polowy to zapraszam na pw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookam Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 witam wybieram sie na kuter od strony Wexfordu ,czyli Irlandzkie Morze i mam pytanie ??? czego sie spodziewac ,jakie gatunki ryb bo jak narazie wedkowalem z brzegu i efekty byly slabe ale zadowalajace ,bassy,polocki,dogfishe,makrele,flatfish no i losos sie nawet trafil ale co na glebszej wodzie to pojecia nie mam .spodziewam sie dorsza i congera bo o nich slyszalem no i ciekawi mnie co mozna jeszcze zlapac i jak bym cos zlapal nowego czy bylo by to jadalne bo z pewnoscia chcialbym posmakowac czegos nowego no i najwazniejsze jak dla mnie czy mozna liczyc na wspaniala zabawe bo to stawiam na pierwszym miejscu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4motion Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Ja mieszkam w Co.Wexford byłem na kutrze z Kilmore Quay najwięcej to pollocków, dorszy, wrassy(chyba wargacze) i więcej nie pamiętam. Dużo zależy od kuternika i pory dnia i przypływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek186 Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam, czy to dorsz? http://imageshack.us/photo/my-images/37/dsc00066fy.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianeq94 Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Tak, to jest dorsz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi