Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jedź spokojnie- jak nie Grzesiek to któryś z chłopaków na pewno będzie. Sklep więc funkcjonuje i ma się dobrze a Grzegorz wpada tu czsem odpocząć od polskich trokowych okoni i ścigawek na zawodach :wink:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Jedź spokojnie- jak nie Grzesiek to któryś z chłopaków na pewno będzie. :wink:

Albo jego fajna żona ;)

Muszę go kiedyś na Holandię namówić. Fajnie by było "pobajerzyć" sobie w łódce

• 3 weeks later...
Napisano

Wczoraj wybrałem się z początkującym kolegą połowić trochę, zanim wody znów zamarzną ;) Mirek dopiero zaczyna swoją przygodę z wędkarstwem, za to świetny z niego mechanik, więc nie mogłem nie pomóc w wędkarskim "wypłynięciu na głębsze wody". I to dosłownie, bo łowisko które wybrałem do płytkich nie należy. Ale po kolei:

Tematem lekcji było łowienie na gumki. Prace nieco utrudniał wiatr, który czasami uniemożliwiał prawidłowe poprowadzenie wabika, oraz wyczucie brania.

Dłuższą chwilę zajęło, zanim Mirek "załapał" że spinning w takim wydaniu, to nie tylko rzut i zwijanie.... Ryby nie były aktywne i trzeba je było "kusić".

Na szczęście wykład nie był tylko teoretyczny i po chwili Mirek już holował pierwszego okonia. Nieco później dolowił jeszcze jednego, a na dokładkę szczupaka ok 65 cm.

Ja miałem trochę roboty- podczas tych "demonstracji", ryby co chwilę potwierdzały że im to pasuje i nie pozwały się nudzić.

Efekt to 15 okoni i 8 "szczuplaków" 3 rybki około 90 cm, a największa 95 cm. Wszystkie złowione na okoniowy zestaw i małe gumki (6-12cm) na dość ciężkich główkach od 8 do 12g.

Wszystkie ryby z głębokiej wody ok 10m. Miałem ze sobą ciższą wędkę, którą od czasu do czasu starałem się coś skusić na normalnych rozmiarów przynętę- ani dotknięcia. Ryby gustowały w zdecydowanie mniejszych kąskach.

dsc01010.jpg

dsc01011.jpg

dsc01012.jpg

dsc01013.jpg

dsc01014.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Witam, szybkie pytanie- czy ktokolwiek łowił na plaży w Salthill? Wiem, że jeszcze wceśnie ,ale na forum irlandzkim widziałem faceta,który w tamtym roku w styczniu złapał trochę ryb tutaj. Ryby: flounder, whiting,coalfish, rockling. Na dalekie wyrawy myślę ze jeszcze nie czas, ale na coś pod nosem bym chętnie podskoczył kij zamoczyć... Jakie pory są dobre-przypływ czy głęboki odpływ? Bassów tu niestety nie ma chyba ... Przynęta standardowa- kawałki makreli na 2-3 haczykowym zestawie?

• 3 weeks later...
Napisano

Witam, czy łowienie w rzece Clare w lutym na odcinku koło mostu na drodze Galway - Headford jest nielegalne/karalne? Niedawno widziałem kilku wędkarzy łowiących tam , sam byłem kilka razy spróbować połowić okonie i płotki w jesieni- jak to wygląda?

Napisano

Jak będziesz łowił białoryb, to jest to legalne. Ze spinningiem gorzej, bo to już zależy od indywidualnej oceny strażnika z Fisheries Board, który może uznać że polujesz na łososie, do czego potrzebna jest licencja lub pstrągi, których łowić jeszcze na tej rzece nie wolno.

• 1 month later...
Napisano
Witam, szybkie pytanie- czy ktokolwiek łowił na plaży w Salthill? Wiem, że jeszcze wceśnie ,ale na forum irlandzkim widziałem faceta,który w tamtym roku w styczniu złapał trochę ryb tutaj. Ryby: flounder, whiting,coalfish, rockling. Na dalekie wyrawy myślę ze jeszcze nie czas, ale na coś pod nosem bym chętnie podskoczył kij zamoczyć... Jakie pory są dobre-przypływ czy głęboki odpływ? Bassów tu niestety nie ma chyba ... Przynęta standardowa- kawałki makreli na 2-3 haczykowym zestawie?

moze ktos odpowie na pytanie???

nie koniecznie o Salthill ale ogólnie plaze. juz czas??

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Ostatnio wykorzystując sprzyjającą pogodę sporo czasu poświęcamy polowaniu na pstrągale.

Oto kilka fotek z czwartku. Dzień był rewelacyjny i grube ryby dopisały!

Mój Gosć Sebastian złowił swojego pierwszego w życiu Feroxa i to jakiego!

Ryba miała 83.5cm i kilka gram ponad 7kg.

Ja miałem szczęście powalczyć z dwiema rybami- 76cm i 4.45kg, oraz prawdziwym potworem o długości 87.5 cm i masie 8.5kg :lol:

Kluczem do sukcesu, oprócz warunków pogodowych, była przede wszystkim doskonała znajomość wody, oraz zwyczajów pstrągów o tej porze roku. Płynąc do najlepszych miejsc, mijaliśmy kilometry zupełnie pustej wody. Na szczęście wiemy "gdzie raki zimują :wink: " a efekty możecie zobaczyć na zdjęciach

seb210.jpg

tomi411.jpg

seb11.jpg

tomi710.jpg

tomi1110.jpg

tomi1010.jpg

Więcej zdjęć na:

http://www.facebook.com/album.php?aid=33308&id=146066345456850&saved

O naszej poprzedniej wyprawie, na której gościliśmy Marka Szymańskiego, złowiliśmy jeszcze więcej pięknych pstrągów, a Marek pokonał Pstrąga większego od Rekordu Jeziora Corrib!

Ale o tym przeczytacie wkrótce na łamach "WŚ".... :roll:

Pozdrawiam, Tomek

Napisano

Za każdym razem jak pojawia się post "Irlandia" to wiadomo że czymś nas znowu zaskoczysz :mrgreen:

Piękne rybki,pozazdrościć :wink:

No i gratulacje :cool:

• 2 weeks later...
Napisano

racja artech... NO KIL(L) a ryby ukilone... :sad: Kolego Lapa50cm, albo rybki, albo c...... :oops: Sam chetnie konsumje rybke od czasu do czasu ale nie podaje sie za aktywiste C&R... A rybki fajne.

• 2 weeks later...
Napisano

W ostatni weekend miałem przyjemnosć gościć dwóch wędkarzy z Czech.

Panowie łowili już pstrągi w wielu miejscach na świecie ale po prawdziwy rekord przyjechali do Irlandii. Moim zadaniem było pomóc Im w osiągnięciu celu!

Plan został wykonany ponad normę.

Oceńcie sami ;-)

Zadowolony Klient to zadowolony przewodnik!

Peter Junior ze swoim "potworem". 7,48 kg i tylko 78cm

happy_10.jpg

Peter Durdik i jego PB pstrąg 83 cm i 7.60 kg

peter_10.jpg

Peter Junior wypuszcza swoją zdobycz.

peter_11.jpg

Więcej fotek na

http://www.facebook.com/media/set/fbx/?set=a.144832658920654.31207.100001817618251

• 4 weeks later...
Napisano

Witaj Jarku,

Fajny szczupły.

U mnie ostatnio wieje. I to na maksa- nie można sobie popływać i trzeba łowić w jakichś "żabiankach" :wink:

Coś tam jednak się uwiesiło na zastawach moich i moich Gości.

Kilka fotek z zeszłego tygodnia.....

dsc01310.jpg

dsc01311.jpg

dsc01312.jpg

dsc01313.jpg

dsc01314.jpg

dsc01315.jpg

dsc01316.jpg

Teraz 2 dni odpoczynku i od poniedzialku następny maraton.... :wink:

• 3 weeks later...
Napisano

Jestem nowy na forum

Mieszkam w Tralee.

Lubie wedkowac na jeziorkach.

Jesli ma ktos ochote wybrac sie razem na polowy to zapraszam na pw.

Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Napisano

witam

wybieram sie na kuter od strony Wexfordu ,czyli Irlandzkie Morze i mam pytanie ???

czego sie spodziewac ,jakie gatunki ryb bo jak narazie wedkowalem z brzegu i efekty byly slabe ale zadowalajace ,bassy,polocki,dogfishe,makrele,flatfish no i losos sie nawet trafil ale co na glebszej wodzie to pojecia nie mam .spodziewam sie dorsza i congera bo o nich slyszalem :smile: no i ciekawi mnie co mozna jeszcze zlapac i jak bym cos zlapal nowego czy bylo by to jadalne bo z pewnoscia chcialbym posmakowac czegos nowego no i najwazniejsze jak dla mnie czy mozna liczyc na wspaniala zabawe :?: bo to stawiam na pierwszym miejscu :roll: pozdrawiam :grin:

Napisano

Ja mieszkam w Co.Wexford byłem na kutrze z Kilmore Quay najwięcej to pollocków, dorszy, wrassy(chyba wargacze) i więcej nie pamiętam. Dużo zależy od kuternika i pory dnia i przypływu.

• 1 month later...