orwon Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 To jest najmniejsza z salin. Rozmiar 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fish_Hunter Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 O bardzo fajnie że dodałeś fotki, z tą żyłką faktycznie nie jest to idealny nawój, aczkolwiek nie jest tak źle zapewne jakość żyłki miała w tym jakiś procent. Ja osobiście zamierzam łowić na plecionkę. A zatem czekamy na wrażenia z testu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 Jak widać niezbyt dobrze nawija żyłke niestety jest to wada większości kołowrotków Okumy, Epixy podobnie nawijają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
welfron1 Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Witam Posiadam salinę 40 od czerwca tego roku.kupiłem ja z przeznaczeniem na sandacze do opadu główkami 15-30gr.była tez ze mną kilka razy nad Wisłą. Za krótko nią łapie ale salina sprawia wrażenie solidnego krencioła. Wada może być szumiąca rolka kabłąka która można samemu wyeliminować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reaktivv Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 , a ja myślałem że jak na aukcji allegro koleś napisał gwarancja 5 lat to jest na cały kołowrotek , ale jak widać to kolejny przykład tego że nie zawsze warto kupować na allegro :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 No więc jakieś nowe wrażenia odnośnie tej Okumy Saliny? Może jakieś fotki z nawiniętą żyłką/linką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 No i jak tam panowie, naprawdę nikt nie może doradzić apropos tego kołowrotka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 przymierzam sie do tego kołowrotka, głównie do trola i ciężkiego spiningu , tem model już jakiś czas jest na rynku więc prosze o opinie użytkowników, oraz w razie czego jak jest z serwisem okumy u nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Ja też się podłączę Również interesi mnie ten młynek zwłaszcza Salina 30 za dobrą radą naszego kochanego modera mańka. Jedno mnie tylko zastanawia - jego waga ... najmniejszy model waży 340g i w sumie jestem ciekawa jak to w praktyce rękę przy spinie męczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 madi, mój red arc waży 320 gram i używam go do spina cw 20 gram i nie męczy rączki, powiem nawet ,że do cięższego spina cw 40 gram jest ciut za lekki by dobrze go wyważyć, więc salinka powinna być OK....tylko coś nie ma chętnych do podzielenia sie opiniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 madi, mój red arc waży 320 gram i używam go do spina cw 20 gram i nie męczy rączki No to gra do cięższego spina cw 40 gram jest ciut za lekki by dobrze go wyważyć No żartujesz, bo w sumie to takiego patyka mnie Salina interesuje.... A zależy mi na dobrze wyważonym sprzęcie. tylko coś nie ma chętnych do podzielenia sie opiniami Chwilowo mam nadzieję bo temat "świeżynka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orwon Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2207&start=120 jak znajdę czas to dokończę temat saliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Już jest zaklepany ww kołowrotek ,bardzo równomierna praca i ogólne dobre wrażenie z "macania" wybrałem model 50-tke skusiła mnie wielkość szpuli i przełożenie ,a i cena jest nie wygórowana co ma też znaczenie .Problem w tym że nie wiem z jakim jeszcze kijem będzie współpracować i dla tego się wstrzymuje z zakupem ,a czasu mało .Dodam że będzie to bardzo ciężki spin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Wczoraj miałem okazję pokręcić saliną 50. Używana 2 sezony, na koncie ok. 40 wyjazdów na dorsza - żadnych większych luzów nie wyczułem, linkę równo nawijała. Chyba sam się zacznę za taką rozglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Już jest zaklepany ww kołowrotek Ooo to już wiem kto po testach nad wodą opisze swoje wrażenia wybrałem model 50-tke skusiła mnie wielkość szpuli i przełożenie Dodam że będzie to bardzo ciężki spin. maniek a konkretniej to jaki cel tej Saliny? Tak z ciekawości pytam. Bo coś czuję, że jakieś nowe rekordy się szykują Problem w tym że nie wiem z jakim jeszcze kijem będzie współpracować i dla tego się wstrzymuje z zakupem ,a czasu mało Choroba, żeby tylko się nie okazało, że jeszcze takiego kija nie ma, jak już mańku znajdziesz daj znaka, dziękuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 linkę równo nawijała.No właśnie nie bardzo ,kilka uwag na gorąco na temat Saliny ,wczoraj nawijałem pletke na nowa salinę 55 i od razu 'kicha" kołowrotek robi na szpuli stożek ,no chyba ze tak ma być ,ale ja wole tradycyjnie typu walec .Tu poniżej fotka Drugi zong to opis na szpuli jest napisane 15Lbs/240YDS u mnie na szpuli wchodzi 300YDS ale 20 lbs ,niby szczegół ale jednak . Wywalam dwie podkładki z trzpienia i przewijam od nowa ,dodając nie co podkładu ,lubię mieć na szpuli na tzw fulla Następny minus to trzpień ,jak na kołowrotek morski to jakiś cienki ,ale to moje odczucia na temat saliny ,w sumie ładnie kreci ,zbijak kabłąk ,dobrze pracuje hamulec . Kołowrotek specjalnie pod średnio-cieżki spining ,pod koguty ale tylko ciężkie . czy wytrzyma 2-3 sezony tego nie wiem ,ale jesienią opisze w testach. PS- Madi kijek do tego krecioła nic wyszukanego to PM Daiwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 kołowrotek robi na szpuli stożek ,no chyba ze tak ma być ,ale ja wole tradycyjnie typu walec .Tu poniżej fotka Wywalam dwie podkładki z trzpienia i przewijam od nowa ,dodając nie co podkładu ,lubię mieć na szpuli na tzw fulla i też masz stożek ale odwrócony i sporo mniejszy, za dużo zdjąłeś, musiał byś sobie dorobić taką podkładeczke która by miała połowę grubości tej oryginalnej lub nawet nieco mniej..i dorzucić ją teraz może byś wtedy trafił w ten walec. Tak jak jest teraz też nie jest ,źle i ta operacja może poczekać na długie zimowe wieczory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Unises, masz racje ,tylko pamiętaj ze to nawój na sucho ,co wcale nie oznacza ze tak zostanie ,plecionka mokra pod sporym obciążeniem może się ułożyć prawidłowo ,aczkolwiek nie musi .W środę będę wiedział co i jak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 ,tylko pamiętaj ze to nawój na sucho ,co wcale nie oznacza ze tak zostanie ,plecionka mokra pod sporym obciążeniem może się ułożyć prawidłowo Tak tak pamiętam, ale wydaje mi się, że do momentu gdy tego nie skorygujesz to stożek miejszy lub większy i tak będzie, czy żyłka , czy plecionka , mokra czy też sucha. Szczerze... bardziej mnie wkurza ta mała "oponka" u góry szpuli, ale to może tylko tak na zdjęciu wygląda. (zrób kiedyś zdjęcie samej szpuli z przytkniętą równolegle np. wizytówką, chciałbym spojrzeć na "prześwit" nawoju w odniesieniu do prostej ) maniek, daj znać po pierwszych mokrych testach co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Szczerze... bardziej mnie wkurza ta mała "oponka" u góry szpuli, Tak jest taka oponka ,ale to wynik marnych podróbek inżynierów z Okumy , tzw EOS zastosowany w okumie to nic innego tylko spowolniona oscylacja szpuli ,którą wymyśliła firma shimano w latach 80-tych.Ja sie nie przejmuje ta pierdołą ,aby tylko krecioł dobrze zwiał pletke i nie tworzyły się brody w czasie zarzutu ,co bardzo mnie wkurza .maniek, daj znać po pierwszych mokrych testach co i jak.OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 Widzę, że Okuma nie daje sobie nadal rady z prawidłowym nawojem plecionki A miałem nadzieję że z Saliną będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 A miałem nadzieję że z Saliną będzie lepiej Nie jest tak źle ,testy wypadły pozytywnie .resztę relacji wieczorem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Po małych komplikacjach z fotosikiem ,mogę zapodać trochę fotek z pierwszych testów saliny nad woda ,tak to wyglądało a po tuzinie rzutów na szpuli było już w miarę równo chociaż na samym dole szpuli robi się "rowek" co by skazywało aby jednak dołożyć tą jedną ściągniętą podkładkę. Nie mniej rzuty przyjemne i dalekie i co najważniejsze bez brody ,co jest bardzo istotne w nocnym spiningu. To tyle na gorąco szerszy i konkretniejszy tekst z użytkowania gdzieś jesienią lub nawet zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 maniek, wygląda całkiem fajnie na samym dole szpuli robi się "rowek" co by skazywało aby jednak dołożyć tą jedną ściągniętą podkładkę. No właśnie będziesz musiał obczaić czy ta oryginalna nie będzie za gruba czy też wyciąć coś cieńszego np. z butelki PET. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2009 na samym dole szpuli robi się "rowek" co by skazywało aby jednak dołożyć tą jedną ściągniętą podkładkę. Z tym nie wygrasz, jak dołożysz podkładkę będzie jeszcze gorzej nawijał Walczyłem z tym w Epixie i się poddałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi