Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W najbliższych dniach odbędzie się modernizacja forum haczyk.pl. Z góry przepraszam za wszelkie utrudnienia w dostępie do forum w tym czasie. Mogą się również pojawić problemy w rejestracji nowych użytkowników.

Po tej gruntownej modernizacji z pewnością pojawi się wiele pytań użytkowników i drobnych problemów. Będziemy wszystko na bieżąco załatwiać i objaśniać.

Wrócimy bardziej nowocześni, szybsi i dostosowani do urządzeń mobilnych. :cool:

• Super 1
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

W związku z przygotowywaną modernizacją, od dziś nie działa galeria, tzn. nie będzie dzisiaj możliwości dodawania zdjęć. Dotychczas dodane zdjęcia oczywiście wyświetlają się jak do tej pory w odpowiednich tematach.

Prawdopodobnie od jutra forum będzie niedostępne przez około 2 dni.

Napisano

Witam wszystkich po przerwie technicznej. :-D Przepraszam za te niedogodności, bo obserwowałem jak wielu ludzi zaglądało na stronę w oczekiwaniu na uruchomienie.

Jak łatwo zauważyć modernizacja dobiegła końca. W tej chwili haczyk.pl działa na najnowszej wersji najlepszego skryptu forum jaki można kupić na rynku. 8)

Różnica jest ogromna- nie tylko wizualnie. Przede wszystkim forum jest responsywne, czyli dostosowuje się do urządzenia na którym się wyświetla. To usuwa chyba największą wadę starego forum. Teraz możecie wygodnie korzystać z forum na smartfonie czy tablecie. 8)

Korzystanie z forum jest bardziej intuicyjne, dodawanie zdjęć łatwiejsze. Jest również wbudowana galeria a w niej wszystkie zdjęcia z poprzedniej galerii. Wszystkie zdjęcia w istniejących tematach powinny się wyświetlać.

Jest szereg opcji związanych ze śledzeniem aktywności w tematach, aktywności określonych osób. Wreszcie istnieje taki miły gadżet jak "reputacja". Inaczej niż na starym forum- teraz można wyrazić uznanie dla każdego postu- nie tylko w założonym przez siebie temacie.

Dużo lepiej działa wyszukiwanie i wiele innych opcji.

O innych nowych możliwościach pewnie będzie jeszcze okazja powiedzieć.

Mimo, że przesiadaliśmy się z malucha na najnowszego mercedesa :-D - większość danych udało się przenieść do nowego skryptu- łącznie ze zdjęciami i odnośnikami do innych tematów na forum, czy statystykami użytkowników. Jedyną rzeczą jaka "zaginęła w akcji" są prywatne wiadomości.

Podczas przerwy technicznej dość solidnie uczyłem się nowej zabawki i starałem się jak najwięcej przetestować, ale tuż po uruchomieniu już pojawiły się pewne drobne problemy i jeszcze zapewne nie jeden się pojawi.

Dlatego wrzucajcie proszę do tego tematu wszelkie uwagi o błędach, problemach. Pytajcie o sprawy związane z obsługą forum itp. Będziemy się starali na bieżąco je rozwiązywać.

Dziękuję za cierpliwość i proszę o wyrozumiałość jeśli nie od razu będę w stanie pomóc. Zapraszam do testowania forum.;)

• Super 2
Napisano
2 minuty temu, bacyk napisał:

Witaj, czy wszystkie zdjęcia, które wrzucaliśmy na forum sa zaimportowane, czy tylko z obecnego roku ? Pozdr

Powinny być wszystkie zdjęcia ze starej galerii.

Napisano
4 minuty temu, bacyk napisał:

Ok, to szukam dalej ☺

Może tam być jeszcze trochę zamieszania, ale jak sprawdzałem- są albumy tematyczne i albumy osobiste. Z biegiem czasu zapewne przygotujemy instrukcję korzystania z galerii- tak jak to kiedyś zrobił Unises.

• Super 1
Napisano
52 minut temu, Gofer napisał:

Na pierwszy rzut oka, wygląda super ! 

46 minut temu, wernicjusz napisał:

tomek1

trochę Cię to kosztowało zapewne.

Jak każda nowość wymaga trochę czasu aby się oswoić. Na pierwszy rzut oka całkiem ciekawie się prezentuje.

Miło słyszeć Panowie. :-D

Finansowo kosztowało troszeczkę ;) bo to chyba najdroższe rozwiązanie na rynku a niełatwego zadania migracji podjął się najbardziej znany fachman od tych rzeczy. Niematerialnie- trochę pracy przy wstępnym ustawieniu forum i dużo więcej na poznanie i zrozumienie filozofii działania forum i panelu administratora oraz samo testowanie.

Wszelkie nakłady błyskawicznie się amortyzują, kiedy widzę, że zmiany Wam się podobają. ;):cool:

Muszę tu również wspomnieć o wkładzie pracy Unisesa, który wykonał wielką robotę przy opanowaniu problemów technicznych pod koniec działania starego forum oraz przy przygotowaniach do modernizacji. Dziękuję!

• Super 2
Napisano

Po drobnych problemach działa już shoutbox. Tam również możecie zgłaszać doraźne pytania związane z obsługą nowego forum.

Napisano

Forum wygląda nieźle, kwestia chyba przyzwyczajenia i odnalezienia się w nowym. :-D

W kwestiach technicznych to w profilu mam galerię i grafiki, galeria jest pusta a grafiki zawiera fotki. Jest napisane iż mam 4 strony fotek jednak tylko pierwsza je zawiera reszta jest pusta. 
Mam też pytanie czy jest jakaś możliwość by otwierając nieprzeczytane zawartości po kliknięciu posta przenosiło od razu do ostatniej strony z postem?? Gdyż obecnie jak kliknę przenosi do pierwszej strony w temacie. (chyba ze coś źle klikam)
I jeszcze pytanie do wszystkich, bardzo wolno mi odświeża stronę przy przełączaniu stron w tematach, zastanawiam się czy to u mnie problem czy wszystkim zwolniło??
I jeszcze pytanie czy będą katalogi w "grafika" i jak się dodaje fotki to czy będzie można je do katalogu użytkownika dopisywać czy tylko do obecnych katalogów?

• Super 1
Napisano

KrzysieG, z pewnością trochę czasu minie zanim użytkownicy się przyzwyczają, bo skoczyliśmy na głęboką wodę.;)

Na początek sprawa przeglądania ostatnich postów. Najszybszy sposób jest chyba taki- klikasz w przycisk "nieprzeczytana zawartość"

nieprzeczytane.thumb.jpg.725300af3d226d1

Pojawia się lista wszystkich treści których jeszcze nie widziałeś. Przeglądasz listę i nowy post w temacie który Cię interesuje klikasz w informację jak dawno temu był dodany. To przenosi Cię do ostatniej strony tego tematu.

56b627431bc87_skokdopostu.thumb.jpg.ed9b

• Super 1
Napisano

Ważna uwaga! Komentarz w statusie to nie prywatna wiadomość! To tak jak zostawienie komuś wpisu na tablicy Facebooka.

Prywatna wiadomość to przycisk "wiadomość" w profilu użytkownika na wysokości awataru. Obrazowo pokazane na zdjęciu.;)

PW.thumb.jpg.91c09892a6714b1c24899c986fe

Napisano

Dodałem nową funkcję- podczas przeglądania tematu można zobaczyć czy rozmówca jest "on-line". Jeśli jest- to kropka obok nicka świeci się na zielono, jeśli nie to na szaro.

online.jpg

Napisano
2 godziny temu, KrzysiekG napisał:

W kwestiach technicznych to w profilu mam galerię i grafiki, galeria jest pusta a grafiki zawiera fotki. Jest napisane iż mam 4 strony fotek jednak tylko pierwsza je zawiera reszta jest pusta. 
Mam też pytanie czy jest jakaś możliwość by otwierając nieprzeczytane zawartości po kliknięciu posta przenosiło od razu do ostatniej strony z postem?? Gdyż obecnie jak kliknę przenosi do pierwszej strony w temacie. (chyba ze coś źle klikam)
I jeszcze pytanie do wszystkich, bardzo wolno mi odświeża stronę przy przełączaniu stron w tematach, zastanawiam się czy to u mnie problem czy wszystkim zwolniło??
I jeszcze pytanie czy będą katalogi w "grafika" i jak się dodaje fotki to czy będzie można je do katalogu użytkownika dopisywać czy tylko do obecnych katalogów?

Najpierw napiszę dla wszystkich gdzie szukać swoich zdjęć a potem napiszę krótko jakie są sposoby dodawania zdjęć.

Żeby zobaczyć swoje (lub innego użytkownika) zdjęcia, wchodzicie w profil i tam wybieracie "zobacz aktywność".

56b6397e7c70c_wejciedozdj.thumb.jpg.0f5a

Następnie z menu z lewej strony "grafiki"

56b63a116832c_wejciedozdj1.thumb.jpg.037

Teraz możecie zarządzać zdjęciami po uprzednim zaznaczeniu. Możecie również przenosić je do albumów.

56b63a51e7cb6_wejciedozdj3.thumb.jpg.8a5

po uprzednim wybraniu kategorii.

56b63b1a249fc_wejciedozdj4.thumb.jpg.8c7

Jeżeli umieszczacie pliki w konkretnych albumach galerii, to znajdziecie je w zakładce "albumy"

56b63b56527a9_wejciedozdj5.thumb.jpg.5b6

Niedługo napiszę jeszcze krótko jakie są sposoby umieszczania zdjęć na forum.

• Super 1
Napisano
1 godzinę temu, tomek1 napisał:

KrzysieG, z pewnością trochę czasu minie zanim użytkownicy się przyzwyczają, bo skoczyliśmy na głęboką wodę.;)

Na początek sprawa przeglądania ostatnich postów. Najszybszy sposób jest chyba taki- klikasz w przycisk "nieprzeczytana zawartość"

Pojawia się lista wszystkich treści których jeszcze nie widziałeś. Przeglądasz listę i nowy post w temacie który Cię interesuje klikasz w informację jak dawno temu był dodany. To przenosi Cię do ostatniej strony tego tematu.

Damy radę Tomek na tej głębokiej wodzie.
Dzięki za wyjaśnienie, własnie wydawało mi się że gdzieś powinno być linkowanie ale kiepsko szukałem. :)
Co do galerii to u mnie to wygląda troszkę inaczej, a mianowicie na pierwszej stronie mam stare zdjęcia natomiast na reszcie pusto wygląda to ta:

1.thumb.jpg.e2ac5cf6cf796152a2984e9320aa2.thumb.jpg.21362ada1ef52b78109c67f838be 

Nie mam też możliwości zaznaczania zdjęć i przenoszenia ich tak więc podejrzewam że potrzebna jest jakaś wtyczka albo jakieś rozszerzenie trzeba doinstalować. Może wiesz Tomku jakie?!

• Super 1
Napisano

Ile swoich zdjęć możesz zobaczyć?

Ach, możliwe, że "zwykły" użytkownik może nie mieć możliwości przenoszenia zdjęć między albumami.

Spróbuj dodać kilka nowych zdjęć i z nimi się pobawić. Możliwe, że operowanie "starymi zdjęciami" po migracji może działać nieco inaczej niż tymi dodanymi już w nowym skypcie.

• Super 1
Napisano

Wiesz co mam tylko 22 zdjęcia widoczne. Co do dodawania foto do galerii to niestety nie mam dostępnych swoich albumów, tych co Ty widzisz i dałeś na screenach. u mnie dodawanie to tylko 4 główne kategorie :

- Jak dziś było na rybach?
- Przynęty
- Moje okazy
- Przyroda

I do tych kategorii mogę dodawać nowe albumy i one są w profilu widoczne. Może starym albumom trzeba zmienić przynależność do którejś z tych powyższych kategorii i to spowoduje że będą widoczne?! 

• Super 1
Napisano

Uzupełniona porada dotycząca szybkiego przeglądania nowych treści na forum

Najszybszy sposób jest taki- klikasz w przycisk "nieprzeczytana zawartość"

Listę nieprzeczytanej aktywności można sobie zmodyfikować według własnego uznania tak, aby na przykład wyświetlały się tam tylko najnowsze posty- bez zdjęć komentarzy it. Aby tego dokonać należy wejść w edycję kanału jak na zdjęciu poniżej

56b65c051e0b9_edycjakanau.thumb.jpg.8f88

Następnie ustawiamy co chcemy oglądać po wejściu w "nieprzeczytaną zawartość"

56b65c59b1708_edycjakanau1.thumb.jpg.f70

Jeżeli obejrzeliśmy interesujące nas tematy a chcemy wyczyścić listę, klikamy przycisk "oznacz jako przeczytane"

56b65e826c7de_edycjakanau2.thumb.jpg.3c0

• Super 1
Napisano
2 godziny temu, KrzysiekG napisał:

Wiesz co mam tylko 22 zdjęcia widoczne. Co do dodawania foto do galerii to niestety nie mam dostępnych swoich albumów, tych co Ty widzisz i dałeś na screenach. u mnie dodawanie to tylko 4 główne kategorie :

- Jak dziś było na rybach?
- Przynęty
- Moje okazy
- Przyroda

I do tych kategorii mogę dodawać nowe albumy i one są w profilu widoczne. Może starym albumom trzeba zmienić przynależność do którejś z tych powyższych kategorii i to spowoduje że będą widoczne?! 

Sprawdź proszę teraz czy coś się zmieniło u Ciebie.

• Super 1
Napisano

Jest git. :-D
Galerie wróciły i innych użytkowników galerie też widzę. Nie można zmieniać zdjęć między albumami ale to pewnie administratorskie prawa i jakoś nie jest to chyba potrzebne. Dzięki za pomoc. :) 

Napisano

Na obecną chwilę nie mogę przejść do następnej strony w tematach.

Otwieram np. ostatni temat "Widawa" i klikając na poprzednią stronę, czy jeszcze inną i strona zawiesza się, albo ładuje w nieskończoność.

W temacie LŚ podobnie.

Kolejny temat i to samo.

Tylko u mnie?

Napisano

Nie Jacku u mnie podobnie, pisałem o tym wyżej, że zwolniło. Ale jest prosty sposób, a mianowicie jak się przeklikniesz na stronę ,która Cie interesuje to zatrzymaj przeglądarkę i odśwież stronę - wtedy się załaduje poprawnie. :smile: