Robal Napisano 23 Czerwca 2016 Share Napisano 23 Czerwca 2016 Nocka 22-3 kilka krąpi i okoń .. lin nie chce współpracować. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 23 Czerwca 2016 Share Napisano 23 Czerwca 2016 Ostatnio zaliczona pełna nocka na jeziorze Pierzchalskim z jedną sznurówką, a wczoraj nocka na rzece Pasłęce totalnie na zero. Jedynie komary pięknie żerowały na ciele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATCH 2000 Napisano 23 Czerwca 2016 Share Napisano 23 Czerwca 2016 Witam wszystkich.We wtorek 21.czerwca druga w tym roku wyprawa na staw z nadzieją że coś złowię. Udało się złowić kilka rybek tj.trzy karpie 43,49 i 50cm.,dwa amury 47 i 58cm. oraz sześć karasi 28 do 32cm. Ryby brały tylko na jednego białego robaka na haczyku nr.12. A to moje rybki na żywo: Dość silny wiatr z zachodu utrudniał wędkowanie jako że łowiłem na maczówkę,ale jakoś dawałem radę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek146 Napisano 24 Czerwca 2016 Share Napisano 24 Czerwca 2016 Właśnie wróciłem z Goczał siedziałem od 15 do 24 miałem może 4 brania drobnicy, leszcze się pochwały chyba pogoda nie na rybki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smigolek Napisano 25 Czerwca 2016 Share Napisano 25 Czerwca 2016 To i ja podzielę się wieściami znad wody. Od środy do dzisiejszego poranka z grupą przyjaciół wędkowaliśmy na Ropie w Gorlicach. Większość czasu spędzaliśmy na nizinnym odcinku rzeki i łowieniu kleni. Niska woda uniemożliwiała łowienie na "zwykłe" woblerki więc praktycznie cały czas łowiliśmy smużakami. Brania fajne widowiskowe ale dużo z nich nie do zacięcia ze względu na wielkość ryb. Najwięcej ryb złowiliśmy z przedziału 20-30 cm. Perełką okazał się 39 cm klenik którego udało mi się złowić . Czwartkowy ranek spędziliśmy na górskim odcinku No-kill. Tutaj jeśli chodzi o ilość brań to eldorado. Pstrążki brały jeden po drugim, ale i tu rozmiar dawał wiele do życzenia. Kilka rybek powyżej 30 cm reszta pomiędzy 15-25 cm. Ryby naprawdę na tym odcinku jest dużo ale trzeba jeszcze trochę poczekać, żeby pstrążki podrosły. Ogólnie wypad udany. Mały niedosyt jeśli chodzi o klenie, ale mamy nadzieję, że kolejna wyprawa na to łowisko wreszcie przyniesie wymarzone kleksy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mephir Napisano 25 Czerwca 2016 Share Napisano 25 Czerwca 2016 z dużymi nadziejami pojechałem na nockę ostatnio nieźle polowilem wiec uzbrojony w większe i grubsze przynety liczyłem na większe ryby. Efekkt na większy pelet niż ostatnio lowilem leszcze w tym samym rozmiarze co ostatnio plus kilka większych okolo 40 cm i jednego złotego leszcza 50. Na ziemniaki wycinane w półtora cm kulki zadziwiająco dużo bran....krąpi i to rozmiar poniżej 20cm nad ranem trafily sie pojedyncze plotki tez na ziemniaki i pellet. a na rosowki z gruntu mnóstwo bran okoni. ogólnie nocka udana. Dużo bran, dużo ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 26 Czerwca 2016 Share Napisano 26 Czerwca 2016 Przedwczoraj nocka nad wodą, ale znów bez efektów...jedynym godnym okazem okazał się "turtles" złowiony przez kolegę Krzysztofa https://www.facebook.com/rybomaniak/videos/794218387379967/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 26 Czerwca 2016 Share Napisano 26 Czerwca 2016 Nad Wisełką o świcie dziś puściutko Chyba wszyscy grubo świętowali sukces naszej reprezentacji Mi udało się wstać i obłowić jedną z rzecznych raf Drapieżny białoryb dopisał Woda cieplutka Super poranek Łowiłem na lekko, wędeczka Mikado specialized do 21 gram, żyłeczka 16nastka, i kleniowo jaziowe wabiki 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATCH 2000 Napisano 26 Czerwca 2016 Share Napisano 26 Czerwca 2016 Witam wszystkich.W piątek 24.czerwca ryba nie myślała o żerowaniu.Zażywała kąpieli słonecznych i spławiała się daleko od brzegu.Siedziałem nad wodą 7 godzin i miałem tylko 5 brań.Te brania to 5szt płotek w tym dwie można powiedzieć ładne tj.30 i 32cm. Łowiłem jak zwykle maczówką. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Super łowicie! W weekend zaliczyłem nocne zawody mojego koła. Efekty były tak marne, że przynajmniej sobie pospałem w nocy. Grunt to wygodny fotel, który można rozłożyć na płasko. Zdjęcie z zawodów pt. "Ciężkie jest życie wędkarza" W niedzielę nie mogłem sobie odmówić bycia nad wodą i wyskoczyłem na kilka godzin smużakowania. Miałem kilka wyjść ładnych sztuk i jednego 40cm udało się wyjąć. Przy okazji pozdrawiam kolegę @PPu88, który jeśli się nie mylę jest autorem wobka dnia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cactus Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Hej U mnie po dłuższej przerwie zaczęły chętniej gryźć. Wczoraj spotkałem koleżanke którą już wam pokazywałem w maju tego roku. https://www.youtube.com/watch?v=Qz9F5o1lLlg 13.05 26.06 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Ładne kropki, ubarwienie superanckie :)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek146 Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Witam Tydzień urlopu to szybka decyzja i godzina 5.30 melduje się na rybkach na Goczałkach pogoda dobra ale na jeziorze tafla myślę sobie brań pewno nie będzie chociaż różnie już bywało, ogólnie jak to mówią na fali ryba wali. Namoczyłem lekko zanętę, dodałem 2 mm pelletu rozłożyłem dwa feederki oczywiście metoda 3 rzuty z podwójnym nabiciem w celu zanęcenia, na początek na haku 3 białe i czekam 15min nic no to przerzucam następne 15 min znów przerzucam tym razem czekam tylko 3 min na branie zacinam czuje jak delikatny feederek pięknie pracuje w podbieraku melduje się leszcz grubo ponad 40 myślę przypadek, ale jednak nie. Zaczynam łowić na 2 wędki na drugiej na włos kuku również daje rade. Ogólnie złowiłem ok 15 leszczy w rozmiarze 40-47cm i jestem mega zadowolony 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cactus Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 O 27.06.2016 o 20:02, DAWID napisał: Ładne kropki, ubarwienie superanckie :)! Ten był piękny: Szkoda że taki krótki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 O 11,20 wsiadam do auta - 31 stopni. 12,30 zarzucam wędkę z grochem - odkładam, zaczynam rozwijać podbierak i branie - zacinam, ryba silna i ucieka mi w zwalone drzewo - 5 m powyżej mojego stanowiska - to była, chyba największa ryba dzisiejszego dnia, zresztą zawsze tych największych się nie wyciąga :). Kolejne branie 5 minut później- Leszcz i tak do godz 17,05 co jakiś czas łapałem Leszcza - o 17,05 ostatnie branie i do 18,30 nic nawet nie tknęło. Łącznie 12 Leszczy >42 cm, największy 56 cm 2 małe leszczyki ok 35 cm i 2 Jazie 39 i 46 cm. Ryby po sesji z powrotem do wody. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATCH 2000 Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Witam wszystkich.Wczoraj tj.29.czerwca kolejna wyprawa z maczówką tym razem z myślą o leszczu.Zrobiłem zanętę specjalnie pod leszcza i nad wodę.Łowienie zacząłem o godz.11.Pierwsze branie po trzech godzinach,a póżniej to od czasu do czasu pojedyncze branie. Złowiłem 12szt.leszczy od 30 do 42cm. A to moje rybki na żywo: Łowiłem na pinkę i kukurydzę.Brały na jedno i drugie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Wczoraj wieczorem wybrałem się na krotki wypadzik nad rzeczkę. Posiedziałem jakieś 2h nad woda i złowiłem jedna rybkę. Zanętę jak użyłem to była Lorpio MEGAmix płoć czekolada. Niestety płoć albo nie żerowała albo nie było jej na danej miejscówce. Ogólnie na mojej rzece w tym roku totalna martwica. W zeszłym roku o tej porze po 2 godzinach łowienia miałem dość karasie(25-35) i ładne płocie brały takie 25+, czasami karpik się trafił, raz kroczek 15cm a czasami się trafiał 40+, rzadka ale tez się zdarzało złowić raka niestety nie wiem jaki to był. Wiem że jet duża populacja okonia i szczupaków. Co może być przyczyna tak słabo żerujących ryb? I jeszcze takie pytanie jaka to rybka? Na tej rzece nie występuje ukleja. Wiem bo łowie na niej kilka lat i nigdy jej nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek1975 Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Dla mnie to mały boleń. Jak zarybiali Zalew Zemborzycki takim od 15 do 30 to brały na wszystko a tak agresywnie że wędki z podpórek zabierały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Zaraz po zarzuceniu wędek wziął, branie jak to karaś u mnie bierze podpłynie stanie i szybko do dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 @mlody11Jak dla mnie ukleja jak nic. Natomiast ja wczoraj przy małym treningu przed zawodami wraz z kolegą złowiliśmy między innymi takie bonusiki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puziu Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Wyjazd nad moje bajoro od piątku 24.06 do środy 29.06, 3x pobity rekord wielkości karpia Łącznie 8 sztuk: 1,8kg 2kg 2kg 2,85kg 3,30kg 7,30kg 7,40kg 7,70kg, radość jest podwójna bo wszystkie padły na kulki własnej roboty 7,30kg 7,70kg 7,40kg 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 @pawciobra ukleja ma drobniutkie łuski a ta rybka miała większe od karasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 27 minut temu, mlody11 napisał: pawciobra ukleja ma drobniutkie łuski a ta rybka miała większe od karasia Wg mnie ukleja - pyszczek skierowany ku górze, kolejne 2 typy to Jelec i Bolenik, ale bolenie mają drobne łuski i duży pysk w miarę prosto skierowany, Jelce z kolei ciemniejsze są na grzbiecie takie zielonkawe i pysk tez prosto. Może to też być jakiś mieszaniec tylko czego z czym ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Jak już mówiłem znam ta rzekę od dzieciaka. Łowię tam często i tak samo rozmawiam z innymi wędkującymi, nikt nigdy nie złowił na tej rzece uklejki. Przeważnie są łowione płocie, karpie, okonie, kiełbie (jakaś plaga tego jest), szczupak, i karasie jest kilka małych amurów. Więc może się coś skrzyżowało lecz nie mam pojęcia co to może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Żaden jelec, żaden boleń i żadna ciosa. Ukleja na 99,9%. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi