cysiu Napisano 29 Stycznia 2007 Napisano 29 Stycznia 2007 Regulamin mówi, że złowione ryby można przechowywać wyłącznie w siatkach z miękkich nici rozpiętych na sztywnych obręczach. A co z agrafkami używanymi np. przez spiningistów do przetrzymywania zdobyczy Czy są prawnie legalne
jeux Napisano 29 Stycznia 2007 Napisano 29 Stycznia 2007 agrafki są prawne (prawo nie pisane )tak jak uśmiercanie ryby zabieranej ze sobą zaraz nad rzeką, spining i muszkarstwo jest specyficznym wędkowaniem i mają te odstępstwa , nawet niewolno przetrzymywać ryb złowionych żywych muszą być uśmiercone . Jest to małe odstępstwo strażnicy PSR i SSR znają te odstępstwo, gorzej jest z policją mało który policjant zna regulamin. Walka o zmiane prawa toczy się dość długo jakoś nikt niemoże ustanowić albo niechce poprostu, wielu działaczy to spora grupa starszych osób nie preferująca spining. Wielu wędkarzy nadal uważa za metode kłusownictwa, ( już spotkałem się z takim stwierdzeniem ) a jest to tylko naprawde dobry sport z mała nutką przyjemnośći (polecam mniejsze szanse na zawał )
andi64 Napisano 29 Stycznia 2007 Napisano 29 Stycznia 2007 niewolno przetrzymywać ryb złowionych żywych muszą być uśmiercone . zgoda, ale w tym przypadku chodzi tylko o łososiowate
maniek Napisano 29 Stycznia 2007 Napisano 29 Stycznia 2007 agrafki są prawne No już nie ,do przechowywania tylko siatki na obręczach.
cysiu Napisano 29 Stycznia 2007 Autor Napisano 29 Stycznia 2007 Wnisokuję podobnie jak maniek, ale mimo wszystko są one w powszechnym użyciu.
maniek Napisano 29 Stycznia 2007 Napisano 29 Stycznia 2007 ale mimo wszystko są one w powszechnym użyciu Tak i tu się z tobą zgodze, często to widze .
Tomaszek Napisano 29 Stycznia 2007 Napisano 29 Stycznia 2007 Agrafki to bestjalstwo - takie jest moje odczucie. Można jej użyć co najwyżej w celu zwieszenia martwej ryby do zdjęcia - jeśłi ktoś chce robić zdjęcia martwym rybom.
Homegeon Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 ale skoro są one niezgodne z rapr to dlaczego bezproblemu można je kupic w wędkarskim?
Tomaszek Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 ale skoro są one niezgodne z rapr to dlaczego bezproblemu można je kupic w wędkarskim?A dlaczego można w wędkarskim kupic bez problemu przypony z dwiema, trzema, ..., pięcioma przywieszkami, które również na Bałtyku są niedozwolone?
andi64 Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 to samo dotyczy podrywek, kupić możesz, stosować nie
keri Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 A, bo pewnie założenie jest takie że niektórzy wędkują poza granicami RP gdzie w/w sprzęt jest dozwolony
andi64 Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 Agrafki to bestjalstwo ja myślę że to nie ma nic wspólnego z bestialstwem, ponieważ rybki trzymane na agrafkach po 24h. maja o wiele lepszą kondycję, niż te trzymane w siatach, i jak zauważyłeś drapieżniki mają w dolnej szczęce takie miejsce w którym agrafa przechodzi w taki sposób ze rybka nie ma czasu na instynkt, (czyt.jak nóż w masło), o wiele więcej stresu przechodzi podczas holu, a póżniej to się ma tak jak do burka przy budzie
tomek1 Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 A ja zawsze mówię- bierzesz zębatego- czapa, wypuszczasz- woda.
jeux Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 i tak powinno być masz zamiar zabrać czapa i do torby a jak nie to odrazu przy holu wolno i spokojnie i do wody
andi64 Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 bierzesz zębatego- czapa Tomek, u ciebie czapa, a pomyśl jak ja bym miał kontrolę PZW, i co a szczupły leży tout obojętnie gdzie, choć nie wyobrażam sobie aby go w takim stanie trzymać w siacie, ponieważ wcześniej czy póżniej dobiorą się do niego raki, a w RAPR wyrażnie pisze że rybki przetrzymujemy w... i tu chyba wszyscy wiedzą gdzie
andi64 Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 i tak powinno być masz zamiar zabrać czapa i do torby a torba do auta, a w razie zadymy auto nie moje
jeux Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 wiesz andi64 jest takie powiedzenie Każdy myśli jak robi sam po sobie osądza
tomek1 Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 a w RAPR wyrażnie pisze że rybki przetrzymujemy w... i tu chyba wszyscy wiedzą gdzie 3.5. Ryby w stanie żywym, złowione zgodnie z limitem ilościowym, należy przechowywać wyłącznie w siatkach wykonanych z miękkich nici, rozpiętych na sztywnych obręczach. Każdy wędkarz musi przechowywać osobno złowione przez siebie ryby, z tym że zabrania się przechowywania żywych ryb dłużej niż 24 godz. żywe ryby. Martwym nie wolno obcinać łbów i ogonów żeby dało się zmierzyć
andi64 Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 wiesz andi64 jest takie powiedzenie Każdy myśli jak robi sam po sobie osądza nie kapuję, wyklaruj
jeux Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 a co tu kapować publicznie mnie nazwałeś kusolem a torba do auta, a w razie zadymy auto nie moje
andi64 Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 żywe ryby. Martwym nie wolno obcinać łbów i ogonów żeby dało się zmierzyć Tomek ty ten przepis rozumiesz w taki sposób aby był na twoją korzyść,ale, nie wolno uśmiercać złowionych przez siebie ryb, jest wyjątek, a dotyczy to ryb łososiowatych, na dzień dzisiejszy jeszcze nigdy nie wycholowałem śniętą rybkę, a i że w czapę wolno po wycholowaniu, (oprócz ww.) tego też się nie doczytałem, a wy tu wręcz nagminnie mówicie o tym że po wycholowaniu w czapę, to jak to jest
jeux Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 a wyobraź sobie mnie z siadką i szczupoakiem i w ręku spininng jak chopdze i przekaładam siatke a wychodze na spininng na odcinek np. 10 km to jedno wyjście na rok
andi64 Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 a co tu kapować publicznie mnie nazwałeś kusolem to jest twoje zdanie i tylko twoje, ale nie wyobrażam sobie aby w moim okręgu i nie tylko, wręcz przy mojej obecności aby ktoś tuż po wycholowaniu ryby zachowywał się w ten sposób, dać w czapę i do to taszy, takie jest moje rozumowanie ponieważ jeszcze nigdy się z takim zachowaniem nie spotkałem, i tu twoje spostrzeżenia z czym ja się nie zgadzam, że ja cię publicznie nazwałem kłusolem, według mnie nie są na miejscu.
tomek1 Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 Tomek ty ten przepis rozumiesz w taki sposób aby był na twoją korzyść, 3. Wędkowanie ..... 3.4. Ponadto wędkarzowi nie wolno : ..... m/ obcinać głów rybom przed zakończeniem wędkowania Przeczytałem dokładnie i nigdzie nie jest napisane, że nie wolno zabijać złowionych ryb. A nakaz uśmiercenia jest w przypadku łowienia spod lodu i łososiowatych a co tu kapować publicznie mnie nazwałeś kusolem z czym ja się nie zgadzam, że ja cię publicznie nazwałem kłusolem, według mnie nie są na miejscu Panowie spokojnie Nie nerwowo
andi64 Napisano 30 Stycznia 2007 Napisano 30 Stycznia 2007 A nakaz uśmiercenia jest w przypadku łowienia spod lodu i łososiowatych pisałem o wyjątkach i przyznaje ze o łowieniu spod lodu nie wspomniałem ponieważ logika sama w sobie nakazuje i tu nie ma innego wyjścia, a, moglibyśmy się tak rozmieniać na drobne do rana, a bo to czy tamto w końcu byśmy zjechali na zasady połowu w Afganistanie bo oni mogą a my nie, ale nie tędy droga http://www.youtube.com/watch?v=IzroIquVy0Y
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.