Silver Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 Witam W zeszłym roku w szafie znalazłem starą wędkę która należała do mojego pradziadka i dziadka według oscylowań ma ona 20-40 i nie ma na niej napisanego ciężaru wyrzutu. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia ciężaru ? Nie dokładnego chodzi o jakiś punkt zaczepienia żebym wiedział po prostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 Jak jest stara i ma średnicę kija od szczotki to znaczy że ma duży ciężar wyrzutu po za tym za komuny przeważnie wędki były tzw.szklaki więc nie były tak podatne na urazy jak obecne węglówki , kiedyś nie łowiło się na UL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 4 Grudnia 2016 Share Napisano 4 Grudnia 2016 O 03.12.2016 o 13:44, Silver napisał: Witam W zeszłym roku w szafie znalazłem starą wędkę która należała do mojego pradziadka i dziadka według oscylowań ma ona 20-40 i nie ma na niej napisanego ciężaru wyrzutu. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia ciężaru ? Nie dokładnego chodzi o jakiś punkt zaczepienia żebym wiedział po prostu Może podaj długość , może zachowała się nazwa wędki , może ktoś , gdzieś kiedyś coś tam miał , coś tam widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2016 Wędka o długości 345 cm widać że porządna. Jak bedą jakieś pytania to zadawajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Po korku i sposobie mocowania kołowrotka wygląda na patyka do metody muchowej więc cw i tak nie będzie podane, ewentualnie klasa oznaczana np #3 lub#4, lub #5-6 itd oznaczająca ciężar linki jaka dobrać do kija i jego moc oczywiście, słabe zdjęcia ale wygląda wstępnie na klejonkę fajny leciwy sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Cholerka , bambus klejony jak dobrze widzę , to były cudeńka w tamtych latach . Ja posiadałem i uczyłem się na bambusach , niestety z klejonymi nie miałem do czynienia , to będzie ciężka sprawa określić ciężar . Powiem tak , bambus około 3,5 metra z szczytówką grubości około 4-5ciu milimetrów , obciążenie 60-80 gram , dawał śmiało radę wyjąć Brzanę 4--5 kilograma . Kurka to były czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 I tu się zgadzam z Booryssem , dodam jeszcze że klejanki były bardziej wytrzymalsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 jeżeli blank jest kanciaty to wedka tonkilowa ( chyba tak to się nazywało) faktycznie , mocowanie kolowrotka wskazuje na muchówkę z dawnych lat ale na grubą rybę (głowatka ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom@ha Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Miałem jako dzieciak taki klejony tonkinowy kij ze szklaną, dorabianą szczytówką. Nie pamiętam skąd się wziął w domu. Było to wędzisko raczej spinningowe, z rękojeścią z twardego, toczonego drewna i gumowymi kółkami jako uchwytem kołowrotka. Nie tak ładny, jak ten na zdjęciu. Pomijając tę szklaną szczytówkę, wędzisko było dość mocne. Gdy się wyprowadziłem z rodzinnego domu, matka któregoś dnia wszystkie moje kije zza szafy połamała i wyrzuciła na śmieci, bo myślała, że już niepotrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 O 3.12.2016 o 13:44, Silver napisał: Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia ciężaru ? Nie dokładnego chodzi o jakiś punkt zaczepienia żebym wiedział po prostu Tu chyba pomoże zestaw kołowrotków z różną klasą linek. Najlepszy komfort obsługi którejś z nich przez tą klejonkę, będzie wskaźnikiem do określenia przybliżonego cw. Wędeczka o statucie kolekcjonerskim. http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/1852 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver Napisano 6 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2016 Wspólnie widzę już jakiś punkt zaczepienia znaleźliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver Napisano 6 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2016 Dodam jeszcze nie wiem czy to ważne ale zaciekawiły mnie przelotki. Jest ich kilka,ale pierwsza od rękojeści jest normalna porządnie wykonana porcelanowa a reszta to tak jakby malutkie druciki wbite średnica około 5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 6 Grudnia 2016 Share Napisano 6 Grudnia 2016 Muchowe kije tak mają pierwsze przelotka są z porcelana reszta bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver Napisano 6 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2016 Czyli na 100% muchówka? Muchówki jaki mają przeciętnie ciężar wyrzutu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 6 Grudnia 2016 Share Napisano 6 Grudnia 2016 Fajny sprzęt, za dzieciaka łowiłem na bambusy, pamiętam że były dość wytrzymałe. Ale takimi perełkami nie było mi dane połowić. Muchówki się opisuje raczej wytrzymałością linki, ale są na forum specjaliści od tej metody, na pewno się wypowiedzą szerzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 6 Grudnia 2016 Share Napisano 6 Grudnia 2016 Muchowe kije nie mają ciężaru wyrzutu, W kija muchowych odniesieniem ciężaru wyrzutu jest klasa AFTM # według której dobiera się sznur. Na twoim kiju nie ma opisu ale jest dość długi jak na kija muchowego myślę że jest powyżej klasy piątej tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 6 Grudnia 2016 Share Napisano 6 Grudnia 2016 Panowie , kto chętny do kupna i zabawy z bambusem niech przejrzy OLX , kurka ile tam zabytków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi