parish Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Około 10 lat temu posiadałem woblera, firmy ani dokładnej długości nie pamiętam . Był cały w chromie, miał czarne oczy i dosyć głośną grzechotkę. Był cholernie drogi... Jak dla mnie na tamte czasy przynajmniej, bo pamiętam że wydałem na niego około 40 zł. Ale jego łowność przed zerwaniem wspominam z utęsknieniem. Okonie po 40 cm, szczupaki 1 - 4 kg wchodziły jak dzikie. Nie miał języka, był gruby, miał lekko fioletowy spód. Może któryś z kolegów wie, o jaki chodzi? Od tamtego czasu nie mogę nic podobnego kupić . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 bez fotki bedzie ciezko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Ja z miesiąc temu złapałem na kopyto niebiesko białe w długości około 6 cm szczupaki od 35 do 70 cm. Wystarczyło że guma przepłynęła koło jakiegoś szczupaka i szczupak bez zastanowienia łapał za przynętę. Tylko nie wiem dlaczego dość często szczupaki się wypinają z tej gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Tylko nie wiem dlaczego dość często szczupaki się wypinają z tej gumy.Z gumy to na pewno sie nie wypinają tylko z haka ,a tu możliwości jest kilka .Najczęstsza przyczyna to zluzowanie żyłki/plecionki ,to jest grzech podstawowy spinningisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Pewnie masz zle uzbrojone gumy tzn albo za mały hak albo za głęboko wbity hak. Wrzuć fotke z tą przynętą to ocenimy co jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszA Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Tylko nie wiem dlaczego dość często szczupaki się wypinają z tej gumy.Z gumy to na pewno sie nie wypinają tylko z haka ,a tu możliwości jest kilka .Najczęstsza przyczyna to zluzowanie żyłki/plecionki ,to jest grzech podstawowy spinningisty. łowisz na zylke czy plecionke ? mam twardy kij czy delikatny ? raczej tutaj lezy problem uzbrojenie kopyta raczej niema nic do rzeczy szczupak lyka cale takie malenstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Łowie na plecionkę albo 0,10 albo 0,12 no i wolfram na przyponie. Kij mam miękki no i nie wiem w czym jest problem bo szczupak idzie na tą przynętę ja go zacinam i po chili holu wypina się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszA Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Łowie na plecionkę albo 0,10 albo 0,12 no i wolfram na przyponie. Kij mam miękki no i nie wiem w czym jest problem bo szczupak idzie na tą przynętę ja go zacinam i po chili holu wypina się. to raczej wina zbyt mekiego kija za slabo zaciety wypnie sie zawsze moze sproboj jescze dozbroic gume dwu ramienna kotwica wbita w korpus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość feeder Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Mariusz właśnie na szczupłego powinien być miękki kij .. parabolik ... na sztywnym kiju szczupak potrafi wyrwać przynętę z pyska przy zbyt mocno dokręconym hamulcu ... miękkie kije temu zapobiegają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość naleśnik27 Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 feeder, łżesz nie zapominaj jakim kijem ja łowie szybkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość feeder Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 no nie wiem ja jak jechałem na szczupala na kanał to tylko z miękkim kijem i żaden mi nie spadł kij amortyzował każdy ostre trzepnięcie łbem ... ale mówie to też zapewne kwestia wyregulowanego hamulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszA Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 no nie wiem ja jak jechałem na szczupala na kanał to tylko z miękkim kijem i żaden mi nie spadł kij amortyzował każdy ostre trzepnięcie łbem ... ale mówie to też zapewne kwestia wyregulowanego hamulca ja zdecydowanie wole sztywniejsze kije o szybszej akcji tak jak napisal kolega nad toba ,paraboliki uzywam do lapania na woblery kleni czy jazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość feeder Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 no nie wiem ... moim zdaniem to kwestia gustu i poznania swojego sprzętu aby umieć go wkorzystać ... dobra nie róbmy już offtopa ;P przejdźmy do przynęt ... kolego Damian .. spróbuj tak jak napisał Mariusz dołóż dozbrojke do gumy .. powinno pomóc .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 posrednim rozwiazaniem jest np. Super Fast Dragona mimo ze jest szybki i ma szczytowa akcje nie jest super sztywny nawet powiedzialbym ze jest lekko "kluskowaty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 a wracając do tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Moze wystarczy już tego OT ,teraz przejdźmy do najłowniejszych przynęt na szczupaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 To są te moje dwa pewniaki którym szczupak się nie oprze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszA Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 To są te moje dwa pewniaki którym szczupak się nie oprze:Obrazek do tej dolnej gumy dolozyl bym dozbrojke a co za tym idzie musisz tez uzyc krotszego haka zeby kotwica niezaburzala pracy przynety ,taka jak pokazalem ci w kilku postach wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 To jest nowa guma jeszcze nie używana pozostałe były z dozbrojkami. Ale po kilku spotkaniach z zębami szczupaka to jedna straciła ogon to inna poharatana cała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszA Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 To jest nowa guma jeszcze nie używana pozostałe były z dozbrojkami. Ale po kilku spotkaniach z zębami szczupaka to jedna straciła ogon to inna poharatana cała. to bardzo dzwine ze z dozbrojka nie jestes w stanie zaciac szczupaka ,albo wygladana to ze same male pistolety tam plywaja i tylko biora ogonek w pusk lub atakuja gume od glowki a w tym przypadku najlepszym rozwiazaniem jest uzycie krotkiego haka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Wypinają się tylko przy tej małej gumie z tą dużą nie mam problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FantasySpirit Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 ta dolna ma 7 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszA Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 ta dolna ma 7 cm? raczej 10-11 cm ;P Damian no to zakladaj duze kopyto ,jezeli z malych sie wypinaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Większa ma 16cm a mniejsza ma 7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszA Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Większa ma 16cm a mniejsza ma 7cm. hmm ,ja lowie na 7-8cm przewaznie i nigdy mi szczupak niespadl. Wiec sie dziwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi