jaceen Napisano 24 Lutego 2018 Autor Share Napisano 24 Lutego 2018 Można spostrzec, że we Wrocławiu wędki Favorit cieszą się uznaniem. U mnie niestety luty z okoniem na zero. Liczyłem, że w ostatnie dni miesiąca podejmę trud złowić kilka do tabeli. Niestety pogoda jak widać a ja spod lodu nie łowię. Ciekawe, czy komuś uda się przed marcową przerwą wkleić swoje zdobycze? Mi pozostaje nadzieja, że kwietniowe pasiaki u mnie będą już "po" i spokojnie będę mógł zbierać punkty. Oglądałem na Olimpiadzie łyżwiarskie biegi masowe i przypadł mi do gustu pomysł punktowania. Jestem w posiadaniu gumek silikonowych "żylety" od kolegi Cyprys19. Do kompletu 5 szt. dokładam popper-breloczek. Zwycięzca na półmetku stanie się posiadaczem gadżetów. Może jeszcze coś wpadnie do kapelusza?;) Na koniec czerwca sprawdzimy kto w połowie rywalizacji jest nr 1. Myślę, że nie będzie nikt przeciw, gdy teoretycznie, będą wyniki z taką samą ilością punktów, to wtedy zadecyduje wynik z większą ilością punktów na półmetku. Nie chcę mieszać już w regulaminie. Niech będzie jak jest. Ale niech pozostanie umowa koleżeńska w razie takiej sytuacji;) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Don Gucak Napisano 24 Lutego 2018 Share Napisano 24 Lutego 2018 2 godziny temu, jaceen napisał: a ja spod lodu nie łowię. Skoro już zagadujesz... Nie wiem czy się liczy, ale 35 ma . Na przynete gumową którą często łowię w sezonie, prowadzoną bez kiwoka. Jak tak bedzie mrozić dalej to lód sie zrobi nie do ruszenia na długo. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 25 Lutego 2018 Autor Share Napisano 25 Lutego 2018 18 godzin temu, Don Gucak napisał: Nie wiem czy się liczy, ale 35 ma Don Gucak, to od Ciebie zależy. Wkleisz go do tabeli, to będzie się liczył;) Gratuluję! Mam cichą nadzieję, że w sezonie też kilka takich pięknych okoni złowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 25 Lutego 2018 Share Napisano 25 Lutego 2018 W tą zimną Niedzielę ukręciłem kilka wabików do kapelusza. Mini jigi przekażę Jacenowi niech dzieli☺ 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 10 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2018 Powoli zaczynam rozglądać się za kompletem okoni. Jednego dnia miałem farta. Brania atomowe i tylko trzy z ośmiu wyjąłem. W ten dzień był porywisty wiatr i nadciągały burzowe chmury. Przed zmierzchem ucichło i najwięcej wtedy się działo. Następnego dnia miałem tylko jedno okoniowe targnięcie i skończyłem na zero. Przyłowów nie liczę. Info o połowie podklejam do wglądu. Do wpisania w tabelę mam trzy okonie 28,29,30 cm. Sprzęt Blue Bird Travel cw 2-7g/ 0,08 mm/ 2"-3g/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 11 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2018 Dalej szukam okoni. Dzisiaj były aktywniejsze. Kilka odprowadziło gumki, ale coś udało się złowić. Największy 27 cm i widać, że miał kontakt ze szczupakiem. Ile mógł mieć, żeby się zdecydować na takiego okonia? Wszystkie rybki złowione w Ślęzie. Mam już 27, 28, 29 i 30 cm. Jak dołowię piątego, to następnym razem wpiszę wszystkie do tabeli. Najlepiej reagowały na gumkę keitech " Red Crawdad". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 W tym dniu tylko jedna sztuka oczywiście kajtek 2 cale 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 17 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Największy ze Ślęzy dzisiaj miał 26cm. Przynęta herbaciany twister 4 cm/2g. U mnie kolejno 26,27,28,29 i 30 cm. Całą piątkę wpisuję do tabeli. Nie jest to łatwa sprawa. A postanowiłem sobie, żeby średnią z dziesiątki mieć minimum 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 19 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2018 Przyłów, ale się liczy. Okoń złowiony przy nocnym odrzańskim kleniowaniu. Oj! Działo się! Złowiony z napływu główki na woblerka "Bochen" 3 cm. 27 cm ląduje do tabeli. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 21 Kwietnia 2018 Share Napisano 21 Kwietnia 2018 Street Fish Odra Wrocław. Chiński kajtek 3 cale, kolor "herbata z brokatem" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 22 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2018 Zapodział się czwartkowy z Odry, ale odszukałem i dodaję do tabeli. Miałem kilka bardzo małych okoni na "kajtki 2" i w jednej z miejscówek zdecydowałem się na gumkę "żyletę". Po kilku puknięciach zgarnął ją taki przyjemniaczek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 23 Kwietnia 2018 Share Napisano 23 Kwietnia 2018 Street fish -> 15 minut łowienia w drodze do domu, trzeci rzut, 3 cale, kolor złoto- czarny, 4 g. czeburaszka. Zacząłem testować w tym sezonie ten system obciążenia i całkiem mi się to podoba. Szybka wymiana gramatury kuleczki no i gumy jakoś tak inaczej pracują w opadzie. Ale to dopiero 2 tydzień, więc z oceną poczekam jeszcze trochę. 26 cm branie bardzo agresywne 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 24 Kwietnia 2018 Share Napisano 24 Kwietnia 2018 Dzisiejszy okonek 29 cm. W silnym nurcie, typowo kleniowe miejsce , zaatakował 2 cm tonący wolno prowadzony pod prąd wobler. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Dzisiejszy , tylko jedno branie , 28 cm . Tonący 2 cm wobler , wolno prowadzony , spokojna woda obok silnego nurtu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 @ESSOX Te twoje podkarpackie okonie jakieś takie mało garbate w porównaniu do dolnośląskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 18 godzin temu, Gu_miś napisał: @ESSOX Te twoje podkarpackie okonie jakieś takie mało garbate w porównaniu do dolnośląskich Bo u nas bieda 😉 To okonie rzeczne z szybkiego nurtu, muszą mieś bardziej aerodynamiczny kształt i ścigają swoje ofiary, nie to co wasze grubasy które siedzą cicho w krzakach i czekają aż coś spadnie pod pysk 😜 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGregor Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Panowie czy okoń złowiony w Lidze Ślęzy może być dodany także tutaj? Czy taka ryba może być tylko w jednym miejscu odnotowana? Czyli jeżeli dodam rybę w Lidze, to nie mogę jej drugi raz wstawić do wątku okoniowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Godzinę temu, McGregor napisał: Panowie czy okoń złowiony w Lidze Ślęzy może być dodany także tutaj? Czy taka ryba może być tylko w jednym miejscu odnotowana? Czyli jeżeli dodam rybę w Lidze, to nie mogę jej drugi raz wstawić do wątku okoniowego... Śmiało kolego moje też są tu i tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Godzinę temu, ESSOX napisał: To okonie rzeczne Wrocław rzekami stoi. Prawdopodobnie sporo zgłoszeń będzie z rzek. McGregor, nie robimy ograniczeń. Wstawiaj rybki a ze Ślęzy liczą się podwójnie:) Jeżeli LO wypali i będzie fajna rywalizacja, to na przyszły sezon zmienimy czas przerwy. Poczytałem, wysłuchałem i naocznie coś zaobserwowałem. Będzie czas na dyskusję pod koniec sezonu. Dopieścimy zasady, a może przepisy się zmienią i nie będzie trzeba kombinować?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGregor Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Zainspirowany nową miejscówką okoniową, postanowiłem zbudować spinning pod garbusy na blanku batsona SP840 2.13m 0,5-5 g z przelotkami fuji slimy. Pod przynety max do 7 gram. Jigi oraz blaszki. Kijek sprawdzi się na łódce oraz myślę, że na Ślezy i kanałach Odry. Miejscówka to jezioro Wędromierz na wysokości Międzyrzecza. Rok temu zlowiłem trochę okoni ale nie miałem dobrze przygotowanego zestawu miałem za mocny kij nie pod okonie. W tym roku będzie inaczej. Zdam relacje z pobytu i połowów. Liczę na naprawdę duże okonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 7 Maja 2018 Autor Share Napisano 7 Maja 2018 W niedzielę wybrałem się na Odrę z nastawieniem, że dołowię kilka punktów do tabeli. Wyposażony w okoniowo-pstrągową wędkę do 7 g, pudełko małych woblerów i gumek pognałem na sprawdzone miejsca z poprzednich sezonów. Okonie są już aktywne na dobre. Teraz trzeba będzie się przebić z rozmiarówką, bo przeważają te do 20 cm. Łowiłem je na "kajtki" 2"/2g i na "żylety" od Cyprysa. Trafiłem kilkanaście rybek i kilka mi odpadło podczas holu. Gdy ganiałem za pasiakami zaliczyłem ładny przyłów kleni. Jeden na wspomnianą gumkę, drugi na Instynkta4 Lipińskiego w kolorze okonka. Bardzo lubię łowić na te woblerki. Ryby w rozmiarze 45 i 40 cm. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 8 Maja 2018 Autor Share Napisano 8 Maja 2018 Poniedziałek podobnie jak poprzedniego dnia o 17:00 przebijam się przez miasto i jadę nad wodę za okoniami. Zdecydowanie lepszy dzień. Brań więcej i bardziej zdecydowane. Ciągle brakowało 1-3 cm do naszego ustalonego limitu. Przed zmierzchem dwa fajne i jednego udaje się wyjąć z wody (26 cm ). Łowiłem z delikatnego podbicia, przynęta Keitech 2"/2g, linka 0,08 z metrowym przyponem z żyłki 0,20; kij do 7 g, kołowrotek 2000. Okoń leci do tabeli. Na tym łowienie się nie skończyło. Zostałem jeszcze na nocne klenie. Emocje były, ale o tym jeszcze wspomnę. A tak wygląda skromny upominek dla najlepszego łowcy okoni na półmetku (koniec czerwca). W zestawie Booryssowe jigi, żylety Cyprysa i popperek-brelok;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalvcf Napisano 8 Maja 2018 Share Napisano 8 Maja 2018 Jacek, pytanie czemu zylka aż 0.20? Ja na okonie do pletki 0.10 dowiazuje żyłkę max 0,14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 8 Maja 2018 Autor Share Napisano 8 Maja 2018 Bo to jest tak, łowiłem na plecionkę 0,06 + przypony różnej średnicy. Łowiłem na plecionkę 0,10 + przypony różnej średnicy. Skończyło się na 0,08 i przypon fluorocarbon 0,18-0,22 mm. Obecnie stosuję zwykłą żyłkę za kilka złotych 150m z firmy J...;) To jest takie moje widzimisię;) Według mnie, mój styl łowienia i miejsca w których łowię, nie robią większej różnicy w ilości i jakości łowionych ryb. Bardziej chodzi o odzyskiwanie przynęty z kamiennych opasek. Przy "cieniźnie" potrafiłem w trzech rzutach rwać trzy przynęty. Kijek jest wielozadaniowy, to cała reszta też. Dzisiejszej nocy kolejny raz taki zestaw zdał egzamin. U mnie zasada jest taka. Najsłabszym elementem w zestawie powinien być hak/kotwiczka. Groty powinny odginać się podczas ekstremalnej sytuacji (duża ryba-zaczep). Nie robię tragedii, gdy haczyki rozginają się podczas walki. W następnej kolejności powinien poddać się przypon ewentualnie linka. Na końcu jest wędka i pomocny hamulec w kołowrotku. Jeżeli jest miejsce, to mogę pozwolić rybce pohasać. Jeżeli nie ma, to albo rybka, albo haki. Oczywiście, to taka moja teoria poparta małym doświadczeniem a poglądy zmieniają się jak pogoda:) Podsumowując, kij, linka, przynęty tak dobieram, abym miał dobre samopoczucie przy łowieniu okoni, a w razie czego mógł ściągnąć z miejscówki zawodniczego bolenia, czy klenio-jazia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 11 Maja 2018 Share Napisano 11 Maja 2018 Ostatnio stęskniłem się za okoniami kilka wypadów w miejsce gdzie dostałem te grube w marcu na zero brak jakich kolwiek oznak ich istnienia 😂 byłem w różnych porach dnia oprócz poranka ale to jeszcze nadrobie. Pojechałem na Odrę za Bolkiem ale po "wizji lokalnej" z auta wyciągnęłem okoniówkę garbuski słabo gryzły lecz jedna 30 jest 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi