Don Gucak Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 3 godziny temu, ESSOX napisał: Don Gucak adrenalina pewnie żyły rozsadziła a spodnie z kleksem da się doprać Dobrze że tak się tylko skończyło. Wyszło nawet na luzie, temperatura 10+ bez wiatru to sie na spokojnie spakowałem, wkurzony tylko że pety mokre Ale fakt faktem, taka akcja przy ujemnej temperaturze i wietrze mogłaby mieć nieciekawy finał. Wtedy plecak i ogień do auta, nic bym nie zbierał. Szkoda tylko nowego telefonu, ale za głupote i brak nieuwagi się płaci, to i tak nie jest wysoka cena. Jak już pisze posta to wrzuce filmik z pożegnaniem ostatniego lodowego kolegi. https://youtu.be/u_1-U1536Cw 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Prawie trzy tygodnie minęły. Po tym czasie pierwsze poważne wędkowanie. Kilka drobnych skubnięć i złowione dwa drobne spinningowe kleniki. Ale ja dzisiaj nie o tym. Chciałem zwrócić uwagę na pozostawione kłęby żyłek i plecionek. Niektórym wędkarzom brakuje trochę rozumku. Zostawianie tego w trawach, na brzegach rzek i jezior, to zabójstwo dla drobnej zwierzyny. W dziewięćdziesiątych latach taki zwój żyłki owinął się na gumowym przewodzie hamulcowym. Efektem było awaryjne hamowanie ręcznym na ruchliwej ulicy w centrum miasta. Płyn wyciekł, bo żyłka przecięła gumę. Tym razem uwalniałem sikorkę. Część odciąłem, ale nie udało się całości. Ptak panicznie się bronił i w chwili mojej nieuwagi zwiał z kawałkiem żyłki. Pomyślmy o innych zwierzętach. 2 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Niestety często żyłki i plecionki po zerwaniu zostają na przeciwnym brzegu. Ja staram się rekompensować to zbierając znalezione po mojej stronie. Mistrzem w tym jest mój syn, który na każdym wypadzie potrafi wyszukać sporo metrów i zwija kłębek na patyku. Irytują mnie też pudełka po robakach, woreczki po zanętach, haczykach itp. No i oczywiście kiepy. Łowiłem w nocy i paliłem, nawet nie myśląc że wgniatam obok siebie w zięmię. Rano na miejscówce przeraziłem się jak to wygląda. Wyzbierałem i od tego czasu zawsze noszę woreczek, często zbierając też obce. Polecam palaczom. A wracając do tematu jak było na rybach: Rano wydra próbowała udowodnić, że jest lepsza ode mnie i chyba się jej udało Spróbujcie ją wypatrzeć. Po południu koślawy kleń w czasie 20 minutowego spinningu Wieczorem w deszczu czysta przyjemność i kilka kleni. Największy 38cm i jakoś ostatnio ten wymiar mnie prześladuje nie dając się przekroczyć. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 12 Marca 2018 Autor Share Napisano 12 Marca 2018 5 godzin temu, buszmen napisał: Patrząc na ten otwór to lód jeszcze solidny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 5 godzin temu, ESSOX napisał: Patrząc na ten otwór to lód jeszcze solidny . Akurat w tym miejscu 25cm a jest i grubszy śniegu nie ma na lodzie to jest trochę bezpieczniej bo z daleka widać jak on zamarzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 16 Marca 2018 Share Napisano 16 Marca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 21 Marca 2018 Share Napisano 21 Marca 2018 Nowe PB. Bardzo udany pierwszy dzień wiosny. Tego dnia złowiłem jeszcze sześć kleni. Jedna z lepszych spinningowych wypraw w mojej wędkarskiej karierze. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MARCIN82 Napisano 22 Marca 2018 Share Napisano 22 Marca 2018 7 godzin temu, jaceen napisał: Nowe PB. Bardzo udany pierwszy dzień wiosny. Tego dnia złowiłem jeszcze sześć kleni. Jedna z lepszych spinningowych wypraw w mojej wędkarskiej karierze. Brawo @jaceen!!! W końcu ją dopadłeś. Piękny rybek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 22 Marca 2018 Share Napisano 22 Marca 2018 Jacen takiej wiosny to chyba jeszcze nie miałeś , brawo aby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 23 Marca 2018 Autor Share Napisano 23 Marca 2018 Dzisiaj od 10-14.30 ze spinningiem. Dwa kije wziąłem żeby trochę różnymi przynętami pokombinować. Skupiłem się tylko na woblerach, celem wędkarskim był kleń i jaź. Nie łaziłem , praktycznie tylko z 50 metrów brzegu obłowiłem. Typowa "prostka" ze średnim nurtem. W lecie kleń i jaź dominuje na tym odcinku więc dlatego tam się ustawiłem. Niestety bez brania. Nawet jednej oznaki obecności ryby w rzece. Nawet pluśnięcia czy zaoczkowania. Woda fajna , stan lekko podniesiony, czysta , pogoda słoneczna z lekkim wiaterkiem i dodatnią temperaturą ale ryby miały to w nosie. Kompletne zero na dzisiaj Ale mistrzowie Bystrzycy i Ślęzy podobnie więc coś jest na rzeczy z pogodą nieprzychylną dla ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 23 Marca 2018 Share Napisano 23 Marca 2018 U mnie na stadionie dzisiaj mecz i wszędzie straszne korki. Byłem z synem na mieście i zostałem odcięty od domu. Pojawił się plan - 30minut na rzece do rozpoczęcia meczu z nadzieją, że korki rozładują się w tym czasie. Przez te 30 minut 2 brania nie zacięte i jeden kleń 34cm, który synowi sprawił frajdę. Cieszy, że nawet z ograniczonym czasem można wytypować miejscówkę z "akcją" dla dzieciaka. Łowiłem z gruntu i po charakterze brań mogę przypuszczać, że na spinning dzisiaj byłoby ciężko. Ryby niezdecydowane, skubiące delikatnie i po wypluciu przynęty nie powtarzające ataku. Jutro zmykam na Pomorze i mam nadzieję, że przez tydzień wędkowania będzie coś do opowiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 24 Marca 2018 Share Napisano 24 Marca 2018 Ja tradycyjnie na lodzie rano -6 po południu +6 brat aż musiał zdjąć niezatapialny kombinezon aby się nie ugotować nie ma jak normalne ciuchy. Lód bez zmian od 15-25+ parę nowych przełomów i pięknie dziś grał Myślę że Wielkanoc to będzie u mnie na lodzie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 @buszmen wy to jednak macie tam biegun zimna Ja dziś pierwszy wieczór na rybach i pierwsze zdjęcie prosto z nad wody 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esox Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 30 minut temu, tomek1 napisał: @buszmen wy to jednak macie tam biegun zimna Ja dziś pierwszy wieczór na rybach i pierwsze zdjęcie prosto z nad wody Odmroziło przez dzień staw? czy koło kanału łowiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 @esox odmarzło. Rano jeszcze 3/4 stawu było ścięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Wczoraj również na lodzie , pogoda wprost wymarzona , trochę się opaliłem lód nadal od 15-25cm , bliżej rzeki jednak już ciut słabszy , woda brudna , okoń słabo atakował blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 26 Marca 2018 Autor Share Napisano 26 Marca 2018 Buszmen w dziwnym miejscu mieszkasz przy normalnej zimie w starym stylu to pół roku możesz na lodzie siedzieć Dzisiaj tak rekreacyjnie wyskoczyłem na 2 godzinki na dziki Wisłok poza miastem. Większość czasu zeszła na wędrowaniu brzegiem bo zero możliwości łowienia. Wysoki brzeg, mnóstwo krzaków i sporych drzew + podniesiona woda nie dawały możliwości rzutowych. W sezonie letnim tak tam zarasta że nawet do wody się nie podejdzie. Królestwo bobra patrząc na ilość ściętych i podgryzionych drzew. W miejscówce która była celem jeszcze nie gromadzi się drobnica i około pół godziny rzucania woblerkami nie przyniosło efektu. Jeszcze ze 2-3 tygodnie i wyższa temperatura musi się pojawić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 27 Marca 2018 Autor Share Napisano 27 Marca 2018 Taka rybka dzisiaj wpadła Jechałem na miejscówkę na dziki Wisłok i zobaczyłem że wycięli krzaki na małej Ślęzopodobnej rzeczce więc zostałem porzucać na niej. Nigdy tam się nie dało połowić taka była zakrzaczona a jest całkiem fajna. Teraz trzeba będzie zaległości nadrobić , zwłaszcza jak się zrobi ciepła wiosna . Dwa brania tylko i jeden jazik na brzegu. Niestety 2 fajne woblerki zostały w wodzie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 30 Marca 2018 Share Napisano 30 Marca 2018 Rano zero po południu +8*C przelotny deszcz i słońce czasem wiało , ogólnie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 30 Marca 2018 Autor Share Napisano 30 Marca 2018 Buszmen przestań wklejać zdjęcia z przed 3 lat Dzisiaj udało się wyskoczyć na 2 godzinki nad wodę. Upatrzone jedno miejsce (ujście małego potoczku do Wisłoka) i mało czasu dlatego nastawiłem się na "spinningowanie na emeryta" brak możliwości schowania się, nie chciałem sterczeć jak czapla na brzegu i żeby odciążyć kolana przy kucaniu zabrałem małe krzesełko. Siedziałem jak emeryt na jednym miejscu i rzucałem w komfortowych warunkach Tylko jedno branie ,na malutki 2 cm czarny woblerek w żółte kropki uderzył kleń 37 cm. I to by było na tyle jeżeli chodzi o marzec 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 30 Marca 2018 Share Napisano 30 Marca 2018 DS na czerwonego 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 31 Marca 2018 Share Napisano 31 Marca 2018 A ja jeszcze na lodzie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi