tomek1 Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 Ja nie odpuszczam aż do Sylwestra Zdjęcie prosto znad rzeki. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 Jeszcze jedno zdjęcie. Całkiem miłe popołudnie mimo mżawki. Zabrakło tylko sandacza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniu394 Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 Ja też się wybieram jutro i pojutrze , a może i w sylwestra dam radę . Ostatnio na brzegu wylądowało 15 leszczy , z czego tylko 2 były poniżej 50 cm (39 i 40 ) , reszta z małym plusem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 1 godzinę temu, tomek1 napisał: Jeszcze jedno zdjęcie. Całkiem miłe popołudnie mimo mżawki. Zabrakło tylko sandacza. U mnie okonie się zbiesiły 👿 jestem co drugi dzień nad wodą , jeśli to nie tajemnica to na co tak gryzą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 19 minut temu, wasyl1968 napisał: U mnie okonie się zbiesiły 👿 jestem co drugi dzień nad wodą , jeśli to nie tajemnica to na co tak gryzą ? W grudniu- i właściwie tylko w grudniu- łowię okonie na żywą słonecznicę na spławiku. Nie było wcale tak łatwo. Miałem kilka brań, ale trzeba było dobrze nakombinować się ustawieniem gruntu i odpowiednim pokazaniem przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 Dzięki Tomek za odpowiedź 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 Godzinę temu, tomek1 napisał: W grudniu- i właściwie tylko w grudniu- łowię okonie na żywą słonecznicę na spławiku. Nie było wcale tak łatwo. Miałem kilka brań, ale trzeba było dobrze nakombinować się ustawieniem gruntu i odpowiednim pokazaniem przynęty. Zmieniły się przepisy czy łamiesz prawo? Z tego co pamiętam słonecznica była pod całkowita ochrona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 Godzinę temu, P napisał: Zmieniły się przepisy czy łamiesz prawo? Z tego co pamiętam słonecznica była pod całkowita ochrona. Chroniona nie jest co najmniej od kilkunastu lat a zakaz z regulaminu PZW zniknął w 2011 roku, gdzie zresztą słonecznica została nadgorliwie wpisana jako chroniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr chorzów Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 Tomek gdzie znalazłeś metę że slonecznicami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 6 minut temu, piotr chorzów napisał: Tomek gdzie znalazłeś metę że slonecznicami . Czasem się udaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 28 Grudnia 2018 Share Napisano 28 Grudnia 2018 +4 ale zimny wiatr więc zmarzłem jak pies 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 28 Grudnia 2018 Share Napisano 28 Grudnia 2018 Dziś również pogoda nie rozpieszczała, ale w deszczu i przy dość silnym wietrze próbowałem przechytrzyć tęczaki. Najpierw walcząc z wiatrem- na małego streamera zaliczyłem kilka brań. Dwie ryby wyholowałem, dwie inne się spięły. Ale rybę dnia udało się skusić na spinning. Na niewielkiego woblera złowiłem grubego, pięknie wybarwionego tęczaka. Mimo paskudnej pogody- to było dobre popołudnie 1 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 29 Grudnia 2018 Share Napisano 29 Grudnia 2018 Witam u schyłku sezonu.. Ja dzisiaj postanowiłem że pojedziemy z kumplem nad nasze ulubione szczupakowe łowisko w okręgu, czyli starorzecze ze statusem no kill.. Wędkowaliśmy od około 10:30 do 13:30, przez pierwszą godzinę praktycznie bez kontaktu.. później kumpel trafia leszcza na malutką gumkę zapięty prawidłowo za pysk a umnie melduje się mały zębaty. Chwilę później zmiana miejsca na przeciwny brzeg i że tak powiem trafiliśmy w punkt, w przeciągu pół godziny wyjęliśmy w sumie 8 ryb w przedziale 40-65 cm ( ja 5 kolega 3 ) wszystko na gumy w kolorze fluo średniego kalibru 7-10 cm na główkach 10g łowiąc z opadu na 1,5-2 m wodzie. Oprócz tego zaliczyliśmy jeszcze po kilka spadów i sielanka się skończyła Może jurto uda się powtórzyć wynik z dzisiaj Poniżej pamiątkowe fotki największego zębatego wypadu : 1 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salto Napisano 29 Grudnia 2018 Share Napisano 29 Grudnia 2018 Gratki za rybki, ja dzisiaj tez nie usiedziałem w domu i pojechałem na Przylasek ze spinem. Trzy godziny machania bez kontaktu z rybą, mimo wszystko dzień udany bo na rybach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniu394 Napisano 29 Grudnia 2018 Share Napisano 29 Grudnia 2018 Dzisiaj w 3 osoby od 7 do 12 . Odra , feeder. Brań bardzo dużo , głównie leszcze w rozmiarach 30 -52 cm , kilka płoci (3 największe miały w okolicach 35-37 cm ) i niezliczona ilość krąpi. Fotek dzisiaj nie mam , może koledzy coś wstawią później. Za tydzień oczywiście powtórka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 30 Grudnia 2018 Share Napisano 30 Grudnia 2018 Ja dziś też nad wodą ,a może raczej pod wodą 😉 nie nie wpadłem pod lód , byłem dziś na większym jeziorze gdzie lodu nie ma i rozpocząłem sezon Morsowy , bo potem jak staną wszystkie jeziora to na Morsowanie będzie mi szkoda czasu 😎 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 30 Grudnia 2018 Share Napisano 30 Grudnia 2018 Dzisiaj kolejny wypad w to samo miejsce co wczoraj, wędkowaliśmy od ok 12:30 do 15:30. Szczupaki znowu chętnie atakowały nasze przynęty, lecz dzisiaj kluczem do sukcesu okazał się stary dobry.. złom czyli wszelkiego radzaju blaszki, na gumki i wobki ryby nie reagowały.. U mnie licznik zatrzymał się na 11 wyjętych rybkach i 4 spadach ( wszystkie na srebrną algę nr 2 i gnoma nr 2 w barwach fire tiger w tym 3 sztuki 60 + ). Kolega wynik miał podobny ale w większości były to ryby małe 40-50 cm ale trafił jednego rodzynka równo 70 cm.. Co ciekawe oprócz nas był jeszcze pewien starszy pan który mocno obławiał wodę obrotówkami co zaowocowało u niego pięknym 82 cm zębatym złowionym na obrótówkę mepsa nr 4 srebrną z czerwonym chwostem.. Zdjęć dużo nie robiłem bo szkoda było tracić czasu gdy tak fajnie gryzły.. więc podsyłam tylko dwie pamiątkowe fotki moich największych z dzisiaj PS. w planach jeszcze krótki wypad jutro na zakończenie sezonu o ile pogoda nie pokrzyżuje nam planów 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 31 Grudnia 2018 Share Napisano 31 Grudnia 2018 Tak jak wczoraj pisałem dzisiaj udało się wyskoczyć na trzy godzinki nad wodę zakończyć sezon 2018 Wędkowaliśmy od ok 12 do 15:00.. Dzisiaj znowu trzeba było trochę pokombinować żeby wstrzelić się w gusta zębatych Brania zaczęły się dopiero po zmianie na gumisie, a dokładniej na cannibale od S.G. W ciągu 10 min wyjąłem trzy rybki 40-62 cm i brania ustały.. Kumpel wyjął dwa krótkie i to by było na tyle.. Nie mniej jakieś rybki były i końcówkę sezonu uważam za udaną Poniżej pamiątkowe fotki : 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2019 31 grudnia, kończę sezon nad malowniczą rzeką. Syn bawi się muchówką, ja chodzę z pojedynczą gruntówką, gdyż spinning niestety jest tu o tej porze roku zabroniony. Warunki ciężkie, rzeka sprawia wrażenie bezrybnej w porównaniu z okresem letnim. Ale jednak ktoś postanowił się w ostatni dzień w roku z nami przywitać. Syn wyciąga sporo okoni, choć malutkich to frajda, że na muchę. Ja w miejscach o zwolnionym nurcie namierzam klenie. Krystalicznie czysta woda pozwala mi dokładnie obserwować przynętę na dnie. Ryby podpływają powoli. Najpierw kilkanaście małych co chwila trącających przynętę. Potem nie wiadomo skąd w pobliżu widać większe cienie. Nie atakują od razu, obserwują i dopiero po kilku minutach któryś się decyduje, zasysając całą sporą kulkę. Wszystkiego dobrego w nowym roku. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 Lód bliżej trzcin 8cm dalej tylko 5cm śnieg 4cm i nie potrzebny -10 z rana teraz -12 więc jest ok 8 okoni jak na foci i masa drobiazgu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 Ja już nie mogę się doczekać. Jak na razie u mnie lód zdecydowanie za cienki jak na moje 110 kg , ma 3 - 5 cm; ale minimalnie było (-) 10 i tylko jedną noc, teraz w dzień +1 - + 4 w nocy (-)1 - (-)3, mój pies już chodzi po lodzie, pode mną przy brzegu trzeszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 11 Stycznia 2019 Share Napisano 11 Stycznia 2019 W dniu 10.01.2019 o 16:20, mikwed1 napisał: Ja już nie mogę się doczekać. Jak na razie u mnie lód zdecydowanie za cienki jak na moje 110 kg , ma 3 - 5 cm; ale minimalnie było (-) 10 i tylko jedną noc, teraz w dzień +1 - + 4 w nocy (-)1 - (-)3, mój pies już chodzi po lodzie, pode mną przy brzegu trzeszczy. Ja jakoś od lata przestałem jeść kanapki w robocie no i spadło 8kg mam teraz 71,5kg co i tak jest za dużo przy 169wzrostu , No ale nie poddajemy się i łowimy dalej chociaż miejscami lód ma 6cm . Dziś nawet połamałem przy zacięciu tą wędeczkę i nie wiem czemu , toć to miękki czubek szklany od pickera , a złamała się przy rączce , myślę że to wina twardego kleju? albo była uszkodzona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 11 Stycznia 2019 Share Napisano 11 Stycznia 2019 Albo porządna sztuka się trafiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 11 Stycznia 2019 Share Napisano 11 Stycznia 2019 59 minut temu, mikwed1 napisał: Albo porządna sztuka się trafiła. Nie nie mierzyłem ale na oko 25+ ja go wyjąłem mimo złamanej szczytówki , bo nie zwijam tylko za żyłkę holuję , i to mnie właśnie dziwi , ten czubek bardzo miękki był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi