erwinnf Napisano 8 Sierpnia 2008 Napisano 8 Sierpnia 2008 ja dokładnie tak robie z miodem: rozpuszaczam go w wodzie i dodaje do zanęty. wcale mocno jej nie klei tylko po piersze zastanawiam sie czy zmieszanie miodu z cynamonem lub z kolendrą nie będzie przesadą i czy zapachy te nie bedą sie gryzły, a po drugie czy płoć lubi miód
Gość Napisano 8 Sierpnia 2008 Napisano 8 Sierpnia 2008 fakt, nie wziąłem tego pod uwagę, że można przecież miodzik w wodzie rozpuścić, a skoro tak to warto wyprubować z tym cynamonem, choć szczerze powiem, że do tej pory w większości porad jakie czytałem doradzono aby nie przesadzać z mieszaniem zapachów, poza tym cynamon jest dość intensywny w zapachu i nie wiem czy nie zagłuszy miodu, dlatego tutaj należałoby już się zastanowić nad proporcjami jednego i drugiego myślę że na taką zanętę skuszą się i płotki i leszcze i krąpie, maja one podobne upodobania
erwinnf Napisano 8 Sierpnia 2008 Napisano 8 Sierpnia 2008 pozostaje tylko wybór czy kolendra czy cynamon nie moge sie zdecydować
Gość Napisano 8 Sierpnia 2008 Napisano 8 Sierpnia 2008 kolendry nie testowałem do tej pory ale słyszałem, że nie zawsze się sprawdzi ponoć zależy od łowiska i przyzwyczajeń ryb, natomiast cynamon powinien z powodzeniem się sprawdzić bo prawie zawsze dodaje go do zanęty i za każdym razem złapię kilka ładnych płotek i leszczyków
maniek Napisano 8 Sierpnia 2008 Napisano 8 Sierpnia 2008 chyba że ktoś produkuje np. aromat miodu,Można spotkać nie kiedy w wedkarskim,ale co do miodu to lepszy jest sztuczny bo bardziej pachnie ,po rozpuszczeniu .Bardzo dobrze się komponuje miód z przyprawą piernikową .
ds-fan Napisano 8 Sierpnia 2008 Napisano 8 Sierpnia 2008 chyba że ktoś produkuje np. aromat miodu, np;Stil ma ten zapach(w proszku) w swojej ofercie
erwinnf Napisano 15 Sierpnia 2008 Napisano 15 Sierpnia 2008 czy olejek waniliowy do ciast nadaje się jako dodatek zapachowy do zanety lub jako środek aromatyzujący np do kukurydzy czy pęczaku?
sinus Napisano 15 Sierpnia 2008 Napisano 15 Sierpnia 2008 czy olejek waniliowy do ciast nadaje się jako dodatek zapachowy do zanety lub jako środek aromatyzujący np do kukurydzy czy pęczaku? odpowiedź brzmi tak, z jednym drobnym zastrzeżeniem jest mało wydajny... ale z powodzeniem możesz stosować
Lord Konrad I Napisano 15 Sierpnia 2008 Napisano 15 Sierpnia 2008 to pewnie zależy jakiej jest firmy Mimo tego, że gorzki to dawał zadowalające efekty w moim przypadku
erwinnf Napisano 15 Sierpnia 2008 Napisano 15 Sierpnia 2008 to czym polecacie aromatyzować kukurydze i co dodawać do zanęty na rzekę (płoć, leszcz, krąp, karaś)? chyba zostane przy moim zestawie na staw czyli miodek mam nadzieje, że płoć nie pogardzi tymbardziej, że zawsze dodaje do zanęty też mielonej konopii
Bombek_007 Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 Znajomy podpowiedział mi kiedyś że nostrzyk to doskonały dodatek do ciast i zanęt.Mi osobiście wabi wszystko ale może ktoś mi poda w czym sie ,,specjalizuje'' i czy można go dawać do kulek proteinowych
cinek1979 Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 nostrzyk jest typowym zapachem na płoć,dodaje sie albo wywar z niego albo suszone i mielone ziele ale wabi ogólnie karpiowate a co do dodatku do kulek warto sprbować napewno nie odstraszy ryb
Waluś Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 Co do twierdzenia że nostrzyk jest dobry na płocie to się zgodze ostatnio na rybach miałem bata ale mialem tylko duze dendrobeany więc miałem nostrzyk i miałem klej no i wode wymieszałem ze sobą w małych ilościach i gotowe ciasto nostrzykowe płotki brały jak zwariowane ale niestety nie przekraczające 18cm
wake_up_jk Napisano 28 Sierpnia 2008 Napisano 28 Sierpnia 2008 Witam!! Niedawno poruszyłem temat melasy i konopii w zanęcie leszczowej. Pojawił się tam wątek o zapachu piernika w zanęcie, jako dobrze wabiący ten konkretny gatunek. Zastanawiam się teraz co najlepiej zastosować z poniższych opcji, a także która z nich (ewentualnie dodanie zbyt dużej ilości) będzie w razie czego "bezpieczna" dla zanęty. 1 opcja: przyprawa do piernika. Ile dodawać na 2 kg zanęty? Nasze zmysły są subiektywne, więc skąd wiedzieć co dla ryb będzie wabiącym zapachem, a co nieznośnym, przesadzonym smrodkiem. 2 opcja: wysuszone (a potem część zmielona, a część pokruszona na nieco większe kawałki) pierniki. Tu chyba nie można przesadzić z ilością, oczywiście w granicach rozsądku (np 200 kg pierników na 2 kg bazy ). Sama zanęta dzieki temu zostanie "dosłodzona", a to podobno sprzyja leszczom. 3 opcja: atraktor (płyn/proszek). Tu jest duże niebezpieczeństwo, że zmiesza się niewłaściwą ilość i będzie klapa, a na zawodach (czy to w kole, czy czysto koleżeńskich) taka pomyłka oznacza harakiri dolnikiem
maniek Napisano 28 Sierpnia 2008 Napisano 28 Sierpnia 2008 Przeniosłem tutaj ten temat bo oczywiste jest że przyprawy do pierników składają się z kilku lub nawet kilkunastu przypraw ,w zależności od firmy .Najwyżej ocenioną firmą była Gelwe ,choć może się to zmieniać ,np różne dostawy miały różną woń goździka .Co do ilości ok 5% w stosunku do bazy ,owe 5% to oczywiście latem czyli max ,wiosną można trochę mniej.Co do reszty nie wypowiem się bo nie używałem
ds-fan Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 Witam.może mi ktoś doradzić w jakich proporciach na 1kg zanęty stosować takie przyprawy jak: -cynamon -kminek mielony -nostrzyk ten ostatni w jakiej postaci?czy dodać suche zioło (dodatkowo zmielić na pyłek?) czy lepiej zaparzyć i takim płynem nawilżać zanęte?
Damian21 Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 moze nie jestem ekspertem, ale te wyzej mozesz na oko wsypac 1-2torebki tych niewielkich sklepowych przypraw i powachac czy jest wystarczajaco wyczuwalny, raczej nie przedobrzysz. jakiej postaci?czy dodać suche zioło skręcic i spalić
ds-fan Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 oooo z nostrzykiem tego nie próbowałem... jak na razie tylko tytoń nawet "marychy" nie paliłem. A tak serio to 10 gram suszonego nostrzyka na kilo zanęty nie będzie za dużo??
Jarosław Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 10 gram suszonego nostrzyka na kilo zanęty nie będzie za dużo?? Według mnie za dużo na kilogram tym bardziej, że trzeba go zmielić na pył a jak namoknie to urośnie. Cynamonu i kminku jeszcze mniej bo bardzo aromatyczne. Ale za to można w tych przyprawach przecierać robaki zamiast w mące czy trocinach i takie robaki razem z tą przyprawą dodać do zanęty już wcześniej namoczonej.
maniek Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 Jarosław, a lubczyk używałeś do zanęty ,dodam dla nie zorientowanych że lubczyk to potocznie magi
Jarosław Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 Jarosław, a lubczyk używałeś do zanęty ,dodam dla nie zorientowanych że lubczyk to potocznie magi Lubczyk bardzo lubię w rosole , ale maggi często dodaję do zanęt ale raczej z powodu zawartego tam glutaminianu sodu (wzmacniacz smaku i zapachu)
Lord Konrad I Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 a potem rybki mają syndrom chińskiej kuchni i boli je głowa To maggi w których porach roku? Ma zastosowanie wyłącznie jako wzmacniacz czy wabi określone gatunki jeszcze?
Jarosław Napisano 9 Czerwca 2009 Napisano 9 Czerwca 2009 To maggi w których porach roku? Ma zastosowanie wyłącznie jako wzmacniacz czy wabi określone gatunki jeszcze? Mam zawsze ze sobą i jak już nic nie pomaga to doprawiam. Przeważnie jakaś poprawa jest zauważalna. Nigdy nie stosowałem na początku z założenie tylko ratując się jako taki booster. Najlepiej się sprawdza na wiosnę w mętnej wodzie i w kompozycji z zapachami i smakami mięsno-rybnymi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.