Skocz do zawartości
Dragon

Zestaw do połowu na morzu - proszę o opinie

dragon2004

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

od jakiegoś czasu przeglądam to forum i przyznam, że wiele informacji dotyczących morskiego wędkowania tu znalazłem. chciałbym jednak uzyskać konkretną ocenę odnośnie planowanego przeze mnie zakupu zestawu na dorsza. wybieram się po raz pierwszy na kuter do władysławowa. typowany przeze mnie zestaw to:

Konger Baltica Medium Pilk 270/200 (nie jestem pewien czy nadaje się do multika) lub Shimano Hyperloop AX Boat, oraz na pewno multiplikator, wytypowałem Okuma Magda Pro 20 DLX. nie wiem czy te kije mają szczytową przelotkę rolkową, która przyznam chciałbym mieć. resztę akcesoriów dobiorę jak kupię kija i kręcioła. z zakupem chciałbym się wyrobić w granicach 300pln. nie chciałbym zbyt inwestować w sprzęt, który być może nie przyda mi się więcej. nie jest też powiedziane, że nie zarażę się połowem morskich ryb z kutra. wynika z tego więc, że chciałbym sprzęt w miarę tani, ale i trwały. może ktoś z większych praktyków w temacie wędkowania z kutra zaproponuje mi coś? chętnie poczytam rad i sugestii.

pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

no to mam problem. do tej pory faworytem była okuma madga pro, a teraz jeszcze dołączył do niej mikado chinook zcal 103. może ktoś ma wyrobione zdanie na temat tych dwóch multików?

pozdrawiam

Napisano

Co do kołowrotka - kolega kupił sobie Cormoran BP-Jigger JPiF i zaraz na początku łapania sypnęła sie przekładnia w kołowrotku. Dalsze łapanie tym sprzętem było niemożliwe. Swoją drogą na youtube widziałem film z udziałem tegoż własnie kołowrotka tzn jego awarię. Dziwny zbieg okoliczności.

Cormoran ma dobry sprzęt więc trochę to dziwne - może słaby model na morze.

Napisano

no nie mogę, takie malizny ja wyrzucam a nie ładuję do skrzynki.....

a kołowrotki ja używam big bena 7Pi 5500 i daje radę, chociaż wolę łowić inymi

Napisano
no to mam problem. do tej pory faworytem była okuma madga pro, a teraz jeszcze dołączył do niej mikado chinook zcal 103. może ktoś ma wyrobione zdanie na temat tych dwóch multików?

pozdrawiam

Jeżeli łowiłeś już na multiki i wiesz w czym rzecz to możesz kupić któryś z nich. osobiście też mam jednego multika ale traktuję go wybitnie awaryjnie Za planowaną kasę możesz kupić normalny kołowrotek ze stałą szpulą i będziesz bardziej zadowolony niż z multika. oczywiście przy założeniu że będziesz łowił tylko w polskim Bałtyku a nie w Norwegii.

Pozdrawiam

Napisano

na multika już się zdecydowałem. pewnie, że wymaga on trochę czasu by nauczyć się wykorzystywać jego wszystkie zalety, ale norwegia wcale nie jest wykluczona w moim przypadku.

pozdrawiam

p.s.

zostaje okuma

Napisano
Co do kołowrotka - kolega kupił sobie Cormoran BP-Jigger JPiF i zaraz na początku łapania sypnęła sie przekładnia w kołowrotku. Dalsze łapanie tym sprzętem było niemożliwe. Swoją drogą na youtube widziałem film z udziałem tegoż własnie kołowrotka tzn jego awarię. Dziwny zbieg okoliczności.

Cormoran ma dobry sprzęt więc trochę to dziwne - może słaby model na morze.

A ciągnąłeś rybki kołowrotkiem czy wędką???

Znajomy ostatnio na moich oczkach wytargał dorsza na 5.5kg z 70m przy pomocy kijka mikado o cw 50g i kołowrotku Dragon Viper 420iT RD

Więc dziwi mnie że można rozsypać kołowrotek za pierwszym razem...

• 1 month later...
Napisano

Połowy na morzu wymagają odpowiedniego sprzętu, choć jednorazowe wypady wytrzymują też zwykłe spiningi i dedykowane do tej metody połowu kołowrotki. Jednakże jeżeli spojrzeć na to z perspektywy kilku lat łowienia na morzu wiem, że multiplikatory są dużo żywotniejsze i wytrzymują większe obciążenia - choćby ze względu na podparcie szpuli w dwóch miejscach w przeciwieństwie do kabłąka gdzie cała siła przyłożona jest jedynie do rolki na kabłąku. Przez długi czas łowiłem na kij YAD Langeland Pilk 270 cieżar wy. 100 250 gram. Kołowrotek ze stałą szpulą Okuma FS 5011 i byłem zadowolony z tego sprzętu. Po jakimś czasie dokupiłem kij Dragona silwer edition Pilk Cast cieżar wy. 100-250 g i multiplikator cormoran seacor. W tym przypadku kij jest delikatny, każde branie jest wyczuwalne a kołowrotek kwestia przyzwyczajenia ale dla mnie bardzo dobry jak na nasze warunki morskie.

• 2 months later...
Napisano

Ja na początku swojej przygody z wędkarstwem morskim napaliłem się na multiplikator. Jednak po czasie, kilku wyprawach, rozeznaniu się w temacie i podejrzeniu wilków morskich zdecydowałem się na stało szpulowca. Wybór to: Penn Slammer 560. Kołowrotek spisuje się naprawde bardzo a wędzisko z multiplikatorem biore z sobą zawsze tylko i wyłącznie awaryjnie, jednak od kąd mam Penna jeszcze go nie używałem.

pzdr

• 3 months later...
Napisano

Witam.

Proszę Was o opinie na temat sprzętu. Spędzam ok tygodnia -dwu nad naszym morzem (Darłówko), i nastawiam się na połowy z plaży, w porcie (nie wykluczam kutra). Lecz na co dzień zestaw będę wykorzystywać do ciężkiego gruntu.

moje typy

*wędzisko

-Mikado Golden Lion Pilk 300cm; 300g- troszkę krótki na plażę ale z większym ciężarkiem?

-Mikado Trython Teleskope 350cm; 200g lub 390cm; 300g

-Ron Thompson 390cm; 250g

*kołowrotek

-Robinson Gamer 510

-Mikado NSC 8005 FD

-Mikado Raptor XD 5000

pogrubieniem zaznaczam najbardziej mi pasujące

Napisano

mr.luk, Omijaj teleskop ,raczej szukaj w składzie ten Ron Thompson jest całkiem niezły ,ale szukaj 4,2m.

Napisano

mr.luk, odpuść sobie 3 metrowy kij na plażę. Nie uda Ci się połączyć wędki na kuter i plażowej. Za to kołowrotek możesz z powodzeniem zastosować ten sam. :wink:

Mikado Raptor XD 5000

Wygląda całkiem przyzwoicie. :wink:

Napisano

Dzieki za odpowiedzi. tak też myslałem, że 3 metrowe wędzisko nie sprawdzi się na plaży. Z resztą już sporo na ten temat zostało napisane (dlatego pytam bo zaczynam mieć już mętlik w głowie). Poszukam czegoś dłuższego i pewnie też poproszę o pomoc. A może macie Panowie jakieś propozycje wędzisk raczej składanych ale dobry teleskop nie jest zły w cenie ok 150-200zł (plus minusi kilka złoty)

• 11 months later...
Napisano

Panowie wiem ze ten wątek był poruszany juz wiele razy ale dysponuje 180zł i szukam jakiegos kołowrotka do tej kwoty takiego wiadomo najlepszego według was :mrgreen:

Napisano

cichy, czytałeś posta student23, ?

Kręcioł do 180zł,a nie do 300zł :wink:

student23, ciężko coś kupić w tym przedziale cenowym żeby trochę posłużyło :roll:

Takie minimum to 250zł

Napisano

powiem tak narazie takim funduszem dysponuje jak to biedny student :cool: mam za 178zl w wedkarskim jakis kreciolek firmy mikado i sie zastanawiam nad nim 2 lata gwarancji wiec chyba strachu nie ma jak cos??

Napisano
Panowie wiem ze ten wątek był poruszany juz wiele razy ale dysponuje 180zł i szukam jakiegos kołowrotka do tej kwoty takiego wiadomo najlepszego według was

Miałem robinsona Gamera 510 i po prawie 4 latach udało mi zajechać łożyska :mrgreen: Był że 100 razy moczony w słonej wodzie nigdy go nie płukałem, nie suszyłem i nie smarowałem. Teraz dają na niego 5 lat gwarancji. W ubiegłym tygodniu zamówiłem nowy :wink:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.