jaceen Napisano 12 Grudnia 2017 Share Napisano 12 Grudnia 2017 Osy jako przynęty wędkarskie, to wdzięczna tematyka. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 14 Grudnia 2017 Share Napisano 14 Grudnia 2017 Widzę że kolejny geniusz przynętowy się objawił Chmura gratulacje, prawdziwe cudeńka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 14 Grudnia 2017 Share Napisano 14 Grudnia 2017 1 godzinę temu, ESSOX napisał: Widzę że kolejny geniusz przynętowy się objawił Chmura gratulacje, prawdziwe cudeńka. dziękuję😊 ale z tym geniuszem to zdecydowanie za duże słowa😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 16 Grudnia 2017 Share Napisano 16 Grudnia 2017 Kolejny master. Ten jerk jest sprawdzony i wielokrotnie wykonany w drewnie. 15 cm, około 75g wagi. Teraz dostał łuskę i zobaczymy czy będzie równie łowny w wykonaniu w żywicy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 18 Grudnia 2017 Share Napisano 18 Grudnia 2017 Trochę na wesoło, trochę na poważnie;) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 22 Grudnia 2017 Share Napisano 22 Grudnia 2017 okoń około 4 cm malowany pędzlem + aerograf w zamyśle pod klenia😉 uklejki koło 5 cm będą w wersji boleniowej że sterem 😊 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 18 Stycznia 2018 Share Napisano 18 Stycznia 2018 Ładne woblery @Chmura bardzo naturalne. Klenie lubią zakąsić okonka Dawno nic tu nie wrzucałem :/ Ostatnie prace to tradycyjny zestaw woblerków do kapelusza na zakończenie sezonu 2017 Ligi Ślęzy. W zestawie znalazły się dwa modele w moim ulubionym rozmiarze Pierwszy sprawdzony w boju nad Ślęzą w ostatnich sezonach, ale tym razem z dość mocną pracą. Drugi - krąpik inny niż robiłem do tej pory. Zmieniona konstrukcja, praca też mocna - taka jak sprawdzała mi się w ostatnim sezonie na kleniach. Wzorowane na krąpikach MRM i oławskich od @Wędkarzyk1 Technicznie to balsa, stelaż przez środek, lakierowane HartzLack. Malowanie - nowa technika własna I migawki z powstawania Pogoda nie sprzyja łowieniu, to w warsztacie powoli wykluwają się nowe konstrukcje Tu ewolucja moich krąpików - masywniejsza konstrukcja, będą znacznie lepiej latać, praca mocniejsza, powinna być nieregularna ale zobaczymy jak to się skończy 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 19 Stycznia 2018 Share Napisano 19 Stycznia 2018 10 godzin temu, peekol napisał: Technicznie to balsa, stelaż przez środek, lakierowane HartzLack. Malowanie - nowa technika własna Ładnie się prezentują i nie wyglądają na aero. Gąbka+kredki? Ładny efekt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 19 Stycznia 2018 Share Napisano 19 Stycznia 2018 3 godziny temu, Goliat napisał: Ładnie się prezentują i nie wyglądają na aero. Gąbka+kredki? Ładny efekt Dzięki Aero nie używam - przy niewielkich ilościach, które robię było by chyba więcej czyszczenia, niż samego malowania Lubię proste środki ale tym razem nie kredki Wymyśliłem sobie nowy sposób - rysunek ołówkiem na podkładzie, a potem nakładam kolory transparentnymi markerami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 19 Stycznia 2018 Share Napisano 19 Stycznia 2018 Woblery pierwsza liga Następnym razem proszę o tutorial/samouczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 19 Stycznia 2018 Share Napisano 19 Stycznia 2018 Dzięki @jaceen Tutorial z malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 14 godzin temu, peekol napisał: Dzięki @jaceen Tutorial z malowania? koniecznie pokaż jak malujesz jeśli to nie tajemnica, bo efekt jest bardzo dobry. Osobiście nie lubię malować aero i zawsze szukam ciekawych alternatyw. Twoja metoda daje bardzo ładne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 Peekol, gdyby miało się coś powtórzyć, to nie szkodzi. Dobrych pomysłów nigdy za dużo. Markery jakie? Zresztą, wszystkiego dowiemy się niebawem?:) U mnie zbieg okoliczności. Ktoś z forum wspominał o ważkach. Miałem coś na ukończeniu;) to wyciągnę na światło dzienne. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 @Goliat, @jaceen postaram się pokazać jak to robię krok po kroku przy okazji malowania kolejnych przynęt. Najlepiej było by nagrać film, ale marne szanse że mi wyjdzie Może spróbuje, ale dopiero po feriach. Co do markerów to używam ProMarker (firma Winsor&Newton, wcześniej Letraset). Tymczasem pokażę jeszcze kilka wymalowanych tą techniką. Najprostsze malowanie - rysunek ołówkiem na podkładzie, potem w okonku markerem nałożony jeden odcień zielonego i czerwone akcenty, w płoteczce jedynie pasek boczny i trochę drobnego brokatu. Mały 5cm jerk okoń - folia alu na to markerami kolor, paski, akcenty - kilka warstw. Pstrągowe kiełbiki 5 i 7 cm, rysunek ołówkiem na to markery w kilku warstwach i kolorach, trochę perły i brokatu Ten zły to pierwszy zrobiony tą techniką 3,5cm będzie kosił klenie jak zły Uklejka 5cm - delikatny rysunek ołówkiem, niebieski marker na grzbiet, akcenty i perełka. I na koniec już w tradycyjnym malowaniu pijawko-kijanka, która chyba gościła w tym wątku, ale udało mi się zrobić fajne zdjęcie 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 No po prostu nie mogę wyjść z podziwu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 piękne wobki😊 już na pierwszy rzut oka widać, że mają swój charakter😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras al Ghul Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 ważka płaskobrzucha cuuudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Kapitalne wobki. Naprawdę pierwsza klasa. Powiedz, po nałożeniu markerów, przed maczaniem w poliuretanie dajesz warstwę jakiegoś akrylu bezbarwnego, żeby nie spłynęło? Czy masz raczej takie markery, które nie spływają? Bo ja porzuciłem wykańczanie markerami szczegółów w jerkach. Ciągle coś mi spływało, często nawet pod warstwą ochronną akrylu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Dzięki Panowie! @Goliat różnie - czasem daje akryl, czasem nie. Idealnie nie jest. Zauważyłem że niektóre barwniki np. czerwony częściej spływają i akcenty jak np płetwy zabezpieczam. A czasem coś spłynie. Jak przypatrzysz się moim pstrągowym to widać na większym popatrz na kropki a na mniejszym popłynął mi żółty (był tylko pod gardłem). Jakoś z tym żyję Generalnie im grubsza warstwa barwnika (dotyczy też farb akrylowych) to większe prawdopodobieństwo że popłynie. Najlepiej cienko farby czy markera i w lakier Jeśli chodzi Ci o szczegóły typu podpis, podkreślenie skrzeli czy płetw to polecam cienkopisy techniczne jak UniPin czy Rystor. Daj im wyschnąć, nie dotykaj bo się rozmażą, ale pod poliuretanem nie spłyną. Za to pod akrylem spłyną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 @peekol dzięki za odpowiedź. Muszę spróbować na jerkach, które teraz robię na szczupaki na ten sezon. Co do szczegółów też używam UniPena. Jeszcze lepsze są rapitografy do rysunku technicznego. Jak zaczynałem robić przynęty odkopałem jakieś stare jeszcze z czasów studiów, o dziwo działały jeszcze sporo czasu. Niestety już ich nie mam, a za dobre rapitografy jak za zboże Tamtych co miałem, już nie pamiętam firmy, ale na studiach dałem za nie majątek, nie ruszała żadna chemia. Wystarczyło poczekać na wyschnięcie z 15 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 27 Stycznia 2018 Share Napisano 27 Stycznia 2018 Metoda Piotra nie jest łatwa. Próbowałem z kredkami, ale trzeba mieć to coś, żeby te sposoby malowania opanować. Czekam z niecierpliwością na samouczek. Z pewnością będzie doskonałym uzupełnieniem wcześniejszych wskazówek. U mnie ostatnio trochę żuczków powstało. Może na Ślęzie się sprawdzą;) Gdzie ona jest? Ostatnio częściej zaglądam w kierunku przynęt powierzchniowych przeznaczonych do łowienia okoni i boleni. Zachciało się mi czegoś więcej, niż brań z toni. Te ułamki sekund widowiskowych ataków zapadają głęboko w pamięć. Poppery i woblery typu "walk the dog" w tym sezonie będą częściej używane. Nawet kilka powstało chałupniczym sposobem. Skromne malowanie, ale praca ma nadrabiać. Dla mniej zorientowanych w czym rzecz pomocne będą filmy z YT. PS W poprzednim sezonie miałem przyjemność troszkę okoni połowić na ślizgacza. Świadomie idę w tym kierunku. Ilość brań dla mnie zaskakująca! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 27 Stycznia 2018 Share Napisano 27 Stycznia 2018 11 godzin temu, jaceen napisał: Czekam z niecierpliwością na samouczek. Jacku potrzebuje trochę czasu, na razie powstają korpusy do malowania Robale i WTD super! Jakiej wielkości ten piesek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 28 Stycznia 2018 Share Napisano 28 Stycznia 2018 Trochę to trwało, ale kilka szt. gotowych. wszystko oklejone alu😊 wielkosc 4.5-5 cm 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 28 Stycznia 2018 Share Napisano 28 Stycznia 2018 14 godzin temu, peekol napisał: Jakiej wielkości ten piesek? Piesek z ręki "Kreczmara" ma 80mm i nie przeszkadza to okoniom poniżej 20cm. Jednak więcej garbusków było w pobliżu 30cm. Moje wystrugane woblery mają długość 55 i 60mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fix-bud Napisano 28 Stycznia 2018 Share Napisano 28 Stycznia 2018 kozackie wobki.wszystkie.czapki z głów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi