Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam-od jakiegoś czasu przyglądam się naszemu forum i zaobserwowałem sporą grupę spiningistów a w dodatku w większości majstrujących przynęty. Wpadł mi do głowy pomysł

stworzenia Galeri przynęt wykonanych własnoręcznie z których to raz w miesiącu wybralibyśmy "Przynętę Miesiąca" a później roku.Wystarczy zamieścić fotki z krótkim opisem

przynęty,myślę że w trakcie rozwoju tematu(taką mam nadzieję) możemy wnosić coś nowego

n.p. ufundować zwycięzcy jakąś nagrodę w postaci przedstawionych przynęt.Do udziału w galeri uprawnieni będą zarejestrowani użytkownicy forum,głosowanie na wybraną przynętę odbywać się będzie po zakończeniu miesiąca kalendarzowego przez tydzień, a ogłoszenie wyniku myślę zostawić adminowi. A może będą jakieś inne propozycje,chętnie wysłuchamy.

To w skrócie tyle, a teraz wypadałoby jako pomysłodawca rozpocząć, przedstawię Wam mojego kilera na klenie jest to wobek wykonany z lipy na wzór żywych stworzeń, chruścika i

gąsienicy a trzeci to czysta fantazja ale zabójcza dla klenia.Stery to poliwęglan, stelaż przez

cały korpus, malowanie to lakiery do paznokci i 3-4 X domalux no i w skrócie tyle. Rman :oops:

Widocznie nie dane mi dzisiaj pokazać moich przynęt, nie wiem co jest, nie mam łącza z fotosikiem,wstawię je jak najszybciej.

A oto zdjęcia :mrgreen:

2061a5e865c9eff8m.jpg

fbc92653ca04dd90m.jpg

c5dee2d9b891bf35m.jpg

przynęty na klenia   Dragon
Gość wobler129
Napisano

No to ja coś pokażę.

Na początku moje pstrągowe wobki - jeszcze nie wiem czy są skuteczne:

8c65ef8abde3b628.jpg

A teraz moje zabójczo skuteczne wobki kleniowo-jaziowe, po których dostaję e-maile od kupujących z pytaniami czy mam ich więcej bo byli na wyprawie i mieli trochę kleni i jazi:

418065db50ab35cc.jpg

Napisano

Jaka wielkosc biedronek, Maciek?

Bardzo fajne przynety Romana i Macka, jestem z Was dumny :cool:;)

A na powaznie, to jestem zszokowany, oczywiscie pozytywnie, co mozna samemu w domku zrobic :)

Pozdrawiam

Gość wobler129
Napisano

roman gawlas widziałem tu i tam te Twoje przynęty :mrgreen:

Tomek_N te wobki mają 1,3-1,8cm. tzn. miały bo trafiły w ręce mojego znajomego :)

1ad90af5d70a7911.jpg

1f89fc6621b01978.jpg

Teraz robię coraz mniejsze żuczki. W skrzyneczce mam od 1cm. do 2cm. :wink: Tata mówi, że robie już takie małe i że niedługo będą takie małe, że nie będzie ich widać :lol:

Keri napisz do mnie jesienią albo zimą, żebym o Tobie nie zapomniał. Teraz wobki robię tylko pojedynczo i dla siebie.

Napisano

roman gawlas, Ciekawy temat.

Mam nadzieje ze bedzie sie rozwijał. Sam bardzo czesto a moze 90% siegam po przynęty samoróbki ale niestety nie mego autorstwa. Jestem niestety za mało cierpliwy a i zdolnosci plastycznych jakos tez brakuje.

Ciekawe są Twoje wabiki, tak jak by lekko wzorowane na przynętach Rebel http://www.lurenet.com/productdetail.aspx?id=5091 z wielką przyjemnoscią bym sprawdził tego typu wobki na moich wodach no ale jak juz mówiłem nie jest mi dane cos takiego wystrugac.

wobler129, twoje wyroby juz znam z widzenia.

Keri napisz do mnie jesienią albo zimą, żebym o Tobie nie zapomniał.
widze ze pamietasz, szkoda ze na nastepny sezon :lol: ale w tym sezonie mam sporo "robactwa" do przetestowania.
Napisano

No niezle Maciek,

i na te biedroneczki, zuczki i tak dalej biora klenie, tak? :cool: Wlasnie sie pare dni temu dowiedzialem, ze w mojej rzeczce jest naprawde duzo klenia, wiec mozliwe ze i ja sie zwroce do Ciebie :wink::lol::cool:

Tutaj wczoraj zlowiony klen w Niddzie (Frankfurt), oczywiscie nie przeze mnie, ale wydaje mi sie ze warto pomyslec nad kijkiem na klenia :cool:

attachment.php?attachmentid=60070&d=1177574298

Tomek

• 3 weeks later...
Napisano

Próbuję jeszcze reanimować mój temat i zachęcić do jego rozwijania przecież w tylu wypowiedziach mówicie o wasnoręcznie wykonanych wobkach ale nie tylko, podzielcie się swoim doświadczeniem i technikami wykonania swoich dzieł (bez ironi) bo większość na takie miano zasługuje, czasem maleńki woblerek przyniesie tyle powodów do radości że trudno opisać, więc dzielcie się swoimi radościami a inni też będą się cieszyć. Więc zachęcam do pokazywania swoich radości, i niejako na nowo zacznę, pokażę Wam moją najbardziej ulubioną przynętę dla jazia, chociaż i klenie się nią interesują, nazwałem je wędkarską biżuterią,oceńcie sami.

39b507bfeaf13f05m.jpg

Wielkość ich mieści się w ranicach od 1,5-2cm wykonane z lipy, praca bardzo drobna dosyć ciężkie ale pływające,łuska rysowana cienkopisem żelowym kreślarskim 0,2-0,3mm(nie rozmazuje się przy lakierowaniu) na koniec 4xdomalux i gotowy. :lol::lol:

Gość wobler129
Napisano

roman gawlas Twoje wobki są piękne... a łowne? Czy tylko pokazówka? :cool: Raczej to pierwsze - bo po co strugać jak nic się z tego nie ma :mrgreen:

Gość wobler129
Napisano

ESSOX a ja myślałem że nie łowisz kleni i jazi tylko ryby :lol:

Napisano

Dzięki za uznanie-Wobler już nie raz uratowały mój honor na zawodach, a tak poza zawodami

łowię na nie głównie jazie i okonie, czasem na przelewach skaczą do nich klenie ale jest to malutka przynęta i trudno jest klenia zaciąć, (mam na myśli klenia a nie klenika), ogólnie w 90% łowię na swoje przynęty,a wyniki bywają różne tak jak i z firmówkami raz lepiej raz gorzej.Pokażę Wam jakie pudełeczko zawsze mi towarzyszy i bez niego nie wyruszam ani na zawody ani na rekreacyjne łowienie.

9285921e67f700dem.jpg

to jest jedna część pudełeczka

1e8841c3378e5eddm.jpg

no i tak to wygląda w całości. Pozdrawiam Roman

Napisano

Więc i ja coś dołącze - to są woblery mojego niedoszłego teścia - można je gdzieś kupic ale nie kojarze nazwy "firmy" w każdym razie wykonuje a raczej wykonywało 2 Panów, z czego jeden z nich to Pan Moroz z Gorlic.

Łowności wszystkich nie sprawdziłem, ale bardzo ładnie pracują.

91ec26c7c4a3a2f4m.jpg

zdjęcie na kartce A4 - dla jasności co do rozmiarów ;)

• 2 months later...
Napisano

Ja też kilka lat temu robiłem woblery. Zbieraliśmy się z kolegami w piwnicy i je strugaliśmy. Niedawno na własnego wobka złowiłem 90 cm suma.

• 3 weeks later...
Napisano

Widze,że wszyscy bawią sie w woblery? Ja robiłem(i teraz znowu kilka trzeba będzie dorobić; )cykady.Swojego czasu w Wędkarzu Polskim był artykuł o wędkarzu który właśnie robił cykady i nim się zasugerowałem.Moje najmniejsze modele są skuteczne na okonia,często też lubi skoczyć jakiś szczupaczek,ale był też kleń,jaź i sandaczyk:D nie liczę już płoci i krasnopiór:)

Teraz wychodzę,ale później zrobię kilka zdjęć i tu wrzucę.

• 6 months later...
Napisano

No szkoda, że temat się nie rozwija. Lubię popatrzeć na woblery własnej roboty. Mają coś w sobie fajnego, coś przyciąga moją uwagę, a nie mogę tego powiedzieć o "piankowcach". To może wrzucę parę swoich. Trochę niedbałe wykończenie, ale na razie tak jest.

bdfdf7202bf78713m.jpg

Link do albumu

http://boczek4wd.fotosik.pl/albumy/391288.html

Tak przy okazji. Mam jednego killerka własnej roboty na którego złowiłem kilka kiełbi, uklei, 1 wzdręgę. Woblerek ok. 1 cm. Ciekawi mnie czy miał ktoś podobne zdarzenia, raczej nietypowe dla spinningu.

Gość opaczo
Napisano

Masz może zdjęcia tego killerka ? Jaką ma pracę ? Proszę wiecej szczgółów jeśli można :wink:

Gość wobler129
Napisano
Ciekawi mnie czy miał ktoś podobne zdarzenia, raczej nietypowe dla spinningu.

Niektórzy robią właśnie takie wobki z przeznaczeniem na biało ryb - znam np. kolegę, który robi wobki pod wzdręgę. Dużo osób robi także wobki na klenie i jazie - właśnie takiej mikroskopijnej wielkości. :smile:

Napisano
Ciekawi mnie czy miał ktoś podobne zdarzenia, raczej nietypowe dla spinningu.
Właśnie kiełb, jest częstym przyłowem na różne mikro-przynęty. Szczególnie na obrotówki w rozmiarze 00 o ciemniej kolorystyce.

Wiem z doświadczenia (nie mojego :wink: ).

Dużo osób robi także wobki na klenie i jazie - właśnie takiej mikroskopijnej wielkości. :smile:

Na Allegro jest sporo takich "paproszków".

Napisano

Witaj boczek4wd na forum i do tego z pięknymi woblerkami, super podobają mi się :wink:

coś przyciąga moją uwagę, a nie mogę tego powiedzieć o "piankowcach".

O tak te woblerki posiadają swoją niepowtażalną duszę, a co do takich nietypowych połowów na woblerka nie wiem na czym to polega ale coraz częściej słychać o różnych dziwnych zachowaniach ryb które z natury nie są drapieżne ale atakują przynęty sztuczne i o dziwo bardzo agresywnie, robiłem kiedyś podejścia z mikrusami 1cm na wzdręgi ale nie bardzo mogę się pochwalić o systematycznym łowieniu, raczej były to przyłowy.

W tym roku wykonałem kilka wobków w kształcie, kolorze, i wielkości wiśni dla klenia- zobaczymy niebawem co z tego wyjdzie, fotek nie wstawię bo jeszcze nie odebrałem aparatu z naprawy :lol:

Gość wobler129
Napisano
W tym roku wykonałem kilka wobków w kształcie, kolorze, i wielkości wiśni dla klenia- zobaczymy niebawem co z tego wyjdzie, fotek nie wstawię bo jeszcze nie odebrałem aparatu z naprawy :lol:

Bardzo ciekawe - ja mam coś podobnego z myślą o lodzie, ale przy spinnie też ładnie pracuje - takie 1cm jajeczko brązowe w czerwone kropki.