jaceen Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 Co tu taka cisza Panowie? Nic nie dłubiecie? Cisza, bo zatkało z wrażenia. Coś z ostatnich robótek. Te zestawy można będzie nabyć. Odbędzie się pewna licytacja i może za niewielkie pieniążki, nie tylko te, ale wiele innych, będzie można wylicytować. Pieniądze zostaną przekazane na szczytny cel. Dla zainteresowanych info na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sc102 Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Szerszeń mnie się podoba. Rybom też na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sc102 Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Szerszeń mnie się podoba. Rybom też na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Ostatnie struganki Zaszalałem z kolorami i GreenLine 6 dostał zielono-oliwkowy grzbiecik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 14 Listopada 2015 Share Napisano 14 Listopada 2015 No coś ruszyło w temacie, super Panowie. 10cm +/- 20g pływaki, idealne na zarośnięte akweny, nie schodzą głębiej jak 80cm. Szczupak/sandacz 7cm 12g pływające,praca dość agresywny x z lusterkowaniem. Jerki 10cm 35g wolno tonące draśnięte przez wydrę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Witam, co nie co z ostatnich serii. Woblery 12-13cm. 20-22g pływające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Tomciu na pstrągi coś szykujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 W tym roku w ramach współzawodnictwa w Lidze Ślęzy najskuteczniejszy z mojego pudełka okazał się wobler Kenart Hunter 3cm, a że napisałem tu kiedyś w tym wątku: Wydłubawszy już parę woblerów doszedłem do przekonania że najlepiej jest zacząć od kopiowania jakiegoś łownego wzoru. postanowiłem pokazać jak do tego podchodzę i wydłubać do puli nagród kilka sztuk mojej wersji/kopii tego woblera. Za materiał posłużyła mi średnio twarda balsa, którą utwardzałem rzadkim klejem cyjanoakrylowym. Tak powstawały korpusy. Jeden zagruntowany korpus z prowizorycznie zamontowanym stelażem, oraz sterem na wcisk posłużył do prób wodnych - w celu ustalenia ilości i położenia obciążenia. Jako obciążenia użyłem przeciętej na pół śruciny. Eksperymentalnie ustalony zestaw został powtórzony w pozostałych korpusach. Całość została scalona klejem epoksydowym i wspominanym cyjanoakrylem. Rzadki klej cyjanoakrylowy fajnie nasyca powierzchniową warstwę balsy tworząc twardą skorupkę. Po nałożeniu lakieru taki korpus jest wystarczająco twardy - oczywiście zęby szczupaka czy sandacza porobią w nim dziury, ale łatwo można to naprawić kropelką Do szpachlowania użyłem pyłu ze szlifowania korpusów - wepchanego w szpary i zalanego znów cyjanoakrylem. Utwardzony i zaszpachlowany korpus pomalowałem białym, akrylowym podkładem, na to poszły farby akrylowe nakładane gąbką (podkolorowane kredkami ), detale pędzelkiem, oczy wiertłami i na wierzch lakier poliuretanowy Domalux. Stery wycinałem nożyczkami, następnie pilnikiem i papierem ściernym, natomiast wklejałem klejem konstrukcyjnym Technicql. Efekt wizualny na zdjęciach, a finalny czyli ryby na nie złowione mam nadzieję pokażą koledzy, do których trafiły woblerki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_lca Napisano 15 Grudnia 2015 Share Napisano 15 Grudnia 2015 Hej. Wiem, że to głównie galeria przynęt, ale skoro już tak dobrze opisałeś swój sposób na woblery to może dołączę pytanie. Skąd wiesz, zanim zaniesiesz przynęty nad wodę, że dobrze zrobiłeś , czy wyważyłeś wobka. Ja je wrzucam do wody. Sprawdzam czy równo się zanurzyły. Czy równo ster wkleiłem. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Nie mam wanny a w brodziku nie zrobię im testów pływania. Może odpowiedź nie tylko mi się przyda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Marcin_Ica znajdziesz w moim opisie zdanie - "Jeden zagruntowany korpus z prowizorycznie zamontowanym stelażem, oraz sterem na wcisk posłużył do prób wodnych - w celu ustalenia ilości i położenia obciążenia." Nie znam sposobu na obciążenie woblera bez popróbowania jak pływa. Najlepiej zrobić to nad rzeką. Z wanny korzystam jak nie mam możliwości wyprawić się nad wodę (albo jak jest b. zimno ). Staram się tak robić woblery żeby mieć wpływ na to jaki będzie charakter ich pracy - nie po to wkładam czas i pracę żeby wyszło mi cokolwiek... Czy mam na to swój sposób? - jakieś tam mam Czy zawsze wychodzi mi to co chcę? - nie ale powolutku do tego dążę... Mój sposób opisany jest w zacytowanym u góry posta zdaniu - biorę nad wodę zagruntowany korpus z zamontowanym stelażem, z nacięciem na ster i wypróbowuję różne warianty obciążenia, różne kształty sterówm, aż dojdę do efektu, który mnie satysfakcjonuje Niestety zajmuje to zazwyczaj sporo czasu - szczególnie na początku... Ustalony 'eksperymentalnie' zestaw można powielać już bez tak czasochłonnych prób. Polecam spróbowanie tzw. metody dwóch połówek (i nie chodzi mi bynajmniej o wysokoprocentowy trunek ) - w necie znajdziesz info na ten temat. Acha, nie uważam żeby wobler musiał być wyważony tak by pływał poziomo - umiejscowienie obciążenia powinno być moim zdaniem podporządkowane pracy. Zrobiłem kiedyś wobler, który pływa dupką do góry - niemalże jak spławik - wygląda to komicznie, ale ryby łowi PS. Możemy się umówić nad wodą, to pokażę Ci jak to wygląda u mnie w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 17 Grudnia 2015 Share Napisano 17 Grudnia 2015 Smużaki można wstępnie sprawdzić nawet w brodziku. Oczywiście w realu sprawdzanie obowiązkowe. Inny napór wody, długość linki i jeszcze inne szczegóły wpływają, że wanienka nie wyłapie wady, która zdyskwalifikuje woblerka. Smużaki zmieściłem w 30mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 17 Grudnia 2015 Share Napisano 17 Grudnia 2015 jaceen coraz lepsze te twoje robale oski to już mistrzostwo świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacolan Napisano 17 Grudnia 2015 Share Napisano 17 Grudnia 2015 Taka ruja koniecznie musi wpaść do wody, najlepiej w pobliże dorodnych klusek Zastanawia mnie jak kluchy zareagują na te mrówy latające? Tego owada jeszcze chyba nie robiłeś wcześniej co? A może miałeś coś już na te mrówy? Piękne! Ty to masz serce do tych owadów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 18 Grudnia 2015 Share Napisano 18 Grudnia 2015 Zastanawia mnie jak kluchy zareagują na te mrówy latające?Tego owada jeszcze chyba nie robiłeś wcześniej co? A może miałeś coś już na te mrówy? Rzeczywiście mrówy, to kilka pierwszych egzemplarzy. Niewielka korekta w korpusie i zamiast osy, jest uskrzydlona mrówka.Ta na filmiku YT już zlicytowana na wsparcie rodzinnego domu opieki. Pozostałe robione w podobnym klimacie ciut mniejsze, 20-30mm. Jedną odłożyłem, to chyba prędzej dowiem się od Ciebie, czy łowią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 18 Grudnia 2015 Share Napisano 18 Grudnia 2015 jaceen, czy zdarzało się że ryby atakowały wolno spływającą przynęte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 19 Grudnia 2015 Share Napisano 19 Grudnia 2015 Oczywiście, że tak się zdarzało. Do os wychodziły klenie i jazie w odrzańskich klatkach, na cofkach, na zapływach i napływach ostróg. Swobodnie wypuszczane przy brzegowych burtach i najbardziej zdecydowane i agresywne, to brania na bystrzach ("pralkach"). Na wewnętrznych zakrętach, gdy już odcinek prostuje się i spowalnia nurt, też się zdarzało. Na niektórych odcinkach rzek, właściwie stery są niepotrzebne. Wystarczy kontrolować linkę, aby mieć kontakt z przynętą i swobodnie wypuszczać, czy sprowadzać wachlarzem i czekać na efekty. Wiadoma rzecz, że częściej, jak mają czas przyglądnąć się dokładniej, ryba podpłynie, oglądnie i odpłynie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 Teraz , to nie ma wyjścia. Temperatura na zewnątrz skutecznie powstrzymuje mnie do wyjścia nad wodę. I z tej przyczyny, jest więcej czasu na dłubanie kleniowych przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 Zimna gromadka ale czy na żabki i owady nie za zimno one nie lubią śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 8 Stycznia 2016 Share Napisano 8 Stycznia 2016 @Jaceen świetne mikrusy. Trzeba mieć cierpliwość do takiego dłubania. Końcóweczka... jeszcze tylko stery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 Artech, a przy twoich nie trzeba cierpliwości? Przy klasycznych woblerach niestety poległem. Trudności techniczne, warsztatowe, konieczność stosowania odpowiednich lakierów i kilka niuansów spowodowało, że na obecną chwilę do łowienia, będę robił tylko drobiazgi. Klasyki tylko i wyłącznie dla moich potrzeb. Z ostatniej chwili;) Takie jakby UFO-KI Żaby wersja XXXL i XS I coś na prośbę kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacolan Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 Mam nadzieję, że to na moją prośbę był prototyp a jak nie. To i tak poproszę taką mamę osę na sezon x2 W moim ulu będzię jej dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 poproszę taką mamę osę Będą mamy, babcie i prababcie:) Ale najwięcej takich ciętych berbeci. Zmontowałem prezentację przynęt do smużenia, wystruganych przeze mnie w z zeszłym sezonie. Dominowały żabki i osy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinLegnica Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Robak mnie obszedł PS. To pisałem ja: Marcin_lca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Fajna widelnica, ster dostanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CarIvan Napisano 17 Stycznia 2016 Share Napisano 17 Stycznia 2016 Sam nie wykonuję ale zamawiam takie cudeńka od ludzi jakie je dla mnie robią a ja później na to łowię min. te szczupłe i okonie o jakich pisałem na forum. i ryby na to złowione Wszystkie zdjęcia przedstawiają inne ryby jakie wróciły spowrotem do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi