Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
3 minuty temu, ESSOX napisał:

Tymi kudłaczami to całkiem fajnie by się spiningowało, nie potrzeba muchówki :)

Ale mucha to jedyna słuszna metoda! 😎

• Lubię to 1
Napisano

Kilka jerków na ten sezon. Wielkość około 12 cm, 75g wagi. Niestety kilka farbek zjechało pod harzlakiem. Niedługo zamawiam silikon pod formy na jerki z detalami, mam przygotowane kilka wzorów. Z tych 7 mój faworyt do czarna mamba w złocie. Zdjęcie nie oddaje tego jak się ta farba mieni w świetle. Wypatrzyłem ją na stoisku artystycznym w markecie budowlanym z zielonym trójkątem. Dodam ,że to stoisko znalazłem po kilku latach robienia tam zakupów :D Na pewno jeszcze z niej zrobię pożytek :) I nie zjeżdża pod poliuretanem.

ddd1.jpg

ddd2.jpg

ddd3.jpg

ddd4.jpg

ddd5.jpg

ddd6.jpg

ddd7.jpg

• Super 2
Napisano

@Goliat fajne jerki! Najbardziej podoba mi się ten pierwszy fluo tiger :)

Zastanawiam się tylko czemu dookoła oczu robisz białą otoczkę? Moim zdaniem czarna była by bardziej efektowna ;) Drukujesz oczy na białym papierze? 

Napisano
8 godzin temu, peekol napisał:

@Goliat fajne jerki! Najbardziej podoba mi się ten pierwszy fluo tiger :)

Zastanawiam się tylko czemu dookoła oczu robisz białą otoczkę? Moim zdaniem czarna była by bardziej efektowna ;) Drukujesz oczy na białym papierze? 

Pewnie masz rację, byłby lepszy kontrast. Niestety oczka wydrukowane na folii laserowej. Do kolejnej partii zamówię w necie gotowce, wtedy porównam.

Napisano

Możesz też wycinać przy samym konturze oka a jeśli z wycinania zostaje cienki jasny rancik - zamaskować go pisakiem ;)

PS. Ja tam nie zauważam gdzie popłynęło pod HarzLackiem

Napisano

Cześć,

Chcę sobie zrobić kilka wobków pod małą górską rzeczkę z ostrym nurtem. Podpowiedzcie proszę koledzy co zrobić, aby wobler trzymał się nurtu, a przy okazji odjeżdżał lekko, podczas ściągania pod prąd, pod przeciwległy brzeg (czyli odchodził ode mnie). Przechylić jakoś lekko ster? Czy wyważyć jakoś asymetrycznie?

Napisano

@andrutone wobler robisz normalnie, a potem ustawiasz przednim oczkiem - przeginasz w stronę zamierzonego odchodzenia.

Żeby osiągnąć takie zachowanie jak chcesz przeginanie oczka powinno być niewielkie. Przy cieńszym drucie wystarczy nacisnąć paznokciem.

Takie zachowanie możesz uzyskać w każdym woblerze. Asymetria balastu nie wpłynie na odchodzenie. Przechylony ster również. Niesymetryczne siły które działają na wobler wynikające z braku symetrii obciążenia, bryły, powierzchni czy przechylenia steru niwelujemy asymetrycznym położeniem (przegięciem) przedniego oczka. Wpływają one na pewne niuanse pracy, ale Ty chcesz po prostu stałe odjeżdżanie :)

• Super 1
Napisano

@peekol dzięki :) Teraz sobie przypomniałem, że już o tym przeginaniu oczka słyszałem. Ot wyleciało mi z pamięci. A chciałbym, żeby wobler szedł maksymalnie blisko drugiego brzegu w miejscówkach choćby takich jak ta:

large.IMG_20180127_142926.jpg.3addffb34f0a145d154c164ecb8a286a.jpg

Napisano

@andrutone fajna meta :) pod tą burtą pachnie kropkami

@peekol dzięki za rady. Mam do zrobienia jeszcze koło 20 korpusów drewnianych. Muszę na nich potrenować malowanie pędzlem, bo odlewy ze szczegółami aż szkoda będzie kalać gąbką. Ogólnie te 7 to pierwsze jerki od chyba 3 lat. Nie jestem z nich do końca zadowolony, ale te co robiłem wcześniej były pomalowane jeszcze prościej i też łowiły ryby.

Na odlewach to jest poziom docelowy :D:D:D

• Super 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam wszystkich 😉

Ja też zacząłem coś tworzyć. Długo tego nie robię wiec proszę się nie śmiać 😃 Zafascynowałem się boleniem, wiec postanowiłem zrobić coś pod tą rybę. Zobaczymy czy coś się skusi w tym sezonie na moje cuda 😃

20170822_213750.jpg

20170908_212203.jpg

20170917_171324.jpg

20170917_171458.jpg

• Super 8
Napisano
4 godziny temu, mateuszek22 napisał:

Długo tego nie robię wiec proszę się nie śmiać 😃

A z czego się śmiać ? Ekstra woblery :)

Napisano
21 minut temu, ESSOX napisał:

A z czego się śmiać ? Ekstra woblery :)

Dzięki 😃 ale jeszcze trochę im brakuje do ideału. Zawsze jakieś niedociągnięcia są 😀

Napisano

Ja też nie widzę nic do śmiechu. Woblery fajne i estetyczne, wszystko gra :)

Te bez steru takie zastaną, czy będziesz dokładał ster?

Napisano
1 minutę temu, mateuszek22 napisał:

Zawsze jakieś niedociągnięcia są 😀

Chyba dla Ciebie , bo bolenie na pewno nie zgłoszą zastrzeżeń ;)

Napisano
12 minut temu, peekol napisał:

Te bez steru takie zastaną, czy będziesz dokładał ster?

Wszystkie dostały ster. Próbowałem robić bezsterowe ale prawdopodobnie źle rozmiescilem obciążenie i przez co wyskakiwaly z wody i wykładały się na bok 😡 na 15szt tylko jeden mi wyszedł. Zawsze to coś 😅 

Napisano
14 minut temu, Gu_miś napisał:

W jaki sposób robisz tą łuskę na tych woblerach? Jakaś tkanina? 

Jest to folia aluminiowa samoprzylepna. Stosowana do uszczelniania rur w centralnym ogrzewaniu czy jakoś tak, już nie pamiętam 😉 

A strukturę łuski odgniatam rękojeścią od skalpela 😀

• Super 2