ESSOX Napisano 30 Sierpnia 2019 Share Napisano 30 Sierpnia 2019 Nietoperze , żaby, zimorodki , czekam na małego bobra jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 30 Sierpnia 2019 Share Napisano 30 Sierpnia 2019 Ohoho Panie ESOX bez śmiechu. Widziałem kiedyś taką akcję nad wodą akurat z wydrą. Oj się jej pewnie plecki trochę goiły jak naruszyła rewir zbója, na którego polowałem, także ten, bez śmiechu z bobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 3 Września 2019 Share Napisano 3 Września 2019 To jest post z przymrużeniem oka a nie z szyderstwem Jacek jak by założył cegłę na przynętę to na pewno rybę jakąś wyciągnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 4 Grudnia 2019 Share Napisano 4 Grudnia 2019 Bobrów nie będzie, ale żabek kilka powstanie. Na początek pierwsza w stylu crawler w całości własnego wykonania. Gumowe są niesamowicie proste i szybko się je przystosowuje, ale nie byłbym sobą, gdybym nie wystrugał kilka z lipy. Dla porównania gumowa z lewej strony 6 cm, po prawej z lipy 5 cm. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateuszek22 Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 Witam wszystkich 😉 Dawno tu nie zaglądałem. Coś tam czasami dłubie w wolnej chwili. Kilka nowych sztuk zrobiłem. Przełamałem się i zrobiłem bezstera pod bolenia. I powiem Wam że otworzyły mi trochę Wisłę. Nazwałem je Ts-11 bo lecą jak samolot 😜 waga 15-20g. Wobler do wolnego prowadzenia np. wzdłuż główki, opaski gdzie nie ma silnego prądu. Praca małej "s" plus drobne lustro w opadzie. Boleniom przypasował ale nawet okonie nie pogardza 😎 A reszta zamysł na szczupaka i sandacza. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 25 Stycznia 2020 Share Napisano 25 Stycznia 2020 Ostatnio strugam mniej. Po długiej przerwie powstały smużaki 28, 30 i 32 mm. Zebrałem zdjęcia z kilkunastu miesięcy i powstał taki materiał: 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidSokołowski Napisano 1 Lutego 2020 Share Napisano 1 Lutego 2020 Ostatnio zacząłem łowić na streamery. Niewiele wody w moich rzekach upłynęło, nim poszedłem nieco dalej. Pierwsze handmade już się wykluły🙃 😉Widget span 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidSokołowski Napisano 10 Lutego 2020 Share Napisano 10 Lutego 2020 Szaraka jeszcze dorobiłem 🙂 Teraz czas na kombinowanie z fleszami 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateuszek22 Napisano 19 Lutego 2020 Share Napisano 19 Lutego 2020 Mialem chwile wolnego czasu to pare sztuk sobie psiuknąłem😎😉 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 24 Lutego 2020 Share Napisano 24 Lutego 2020 Ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Żaba crawler 60 mm. Żaba smużak 32 mm Razem Po naniesieniu epoxy będą bardziej lśniły;) Do ostatnio wykonanych os dołączyły trzy kolejne. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 7 Maja 2020 Share Napisano 7 Maja 2020 Kupiłem trochę włóczki i ukręciłem swoje pierwsze, prymitywne micro jigi. Wszystko z myślą o dłubaniu wzdręg ULem brodząc przy trzcinach. 4 sztuki na główce 12 i wadze 1g i jedna sztuka 12 i 1,5g. Zamówiłem więcej główek i zamierzam ich jeszcze trochę ukręcić. Konstrukcja prosta jak budowa cepa. Na ostatnim wypadzie na szczupaki wziąłem też ULa. Zestaw favorite white bird 2.19m 0.5-5g + żyłka 0,12 i 1g jig po namoczeniu w wodzie leci dobre 20m+ - uważam za bardzo dobry wynik. ULem na ostatnim wypadzie łowiłem może 15 minut i siadały tylko mikro okonki ale zabawa przednia i duża satysfakcja 😀 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 Pusto w wątku, ktoś z haczykowców jeszcze coś dłubie? U mnie cały czas coś na warsztacie, niestety tempo o wiele wolniejsze niż bym chciał. Dzisiaj będzie historia... łamańców W zeszłym sezonie fajnie połowiłem na niewielkiego łamańca JAZ. Niestety z dostępnością jest trochę problem, a że lubię sam dłubać - postanowiłem zrobić własne wersję Nożyk poszedł w ruch i powstały cztery korpusy... ...z których tylko trzy wykończyłem. Płytkie wersje okazały się bardzo łowne na pewnym wrocławskim kanale, pod który zostały zrobione 5 cm (RIP) 6 cm Kuszą się na nie min takie ryby Ten z żółtym brzuszkiem już urwałem, więc musiały powstać kolejne A że wyszły mi lipowe listewki, to korpusy powstały z wysuszonej lipowej (?) gałęzi ostruganej na płasko Tak to wyszło po malowaniu... ...i prawie na gotowo ...muszę jeszcze wybrać się z nimi nad rzekę i finalnie dobrać stery na docelowym łowisku. Ale chyba nieprędko się uda - patrząc na stan wody i falę wezbraniową Pozdrawiam wszystkich "dłubaczy"! 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 12 godzin temu, peekol napisał: Pusto w wątku, ktoś z haczykowców jeszcze coś dłubie? Tempo spadło, ale dłubię:) Łamańce są bardzo fajnymi przynętami. Jak sięgam pamięcią, to pierwszy samodzielnie wystrugany przeze mnie wobler, jakieś 30 lat temu, był na wzór zagranicznego woblera. Gałąź lipy, miedziany drut, ster z puszki i malowanie plakatówkami. Na to wykończenie z lakieru nitro, co dawało efekt rozmywania kolorów:))) i o dziwo łowiłem na te cudaki szczupaki na Niskich Łąkach. Cudaki dalej robię, taki mam gust i nic nie mogę na to poradzić;) Czasami coś na nie złowię. Prawdę mówiąc, to co zrobię, spokojnie wystarczyłoby na moje potrzeby. Łamańce w rozmiarze 40-50 mm zrobione do łowienia przy powierzchni nocnych kleni. Trochę robactwa. I żabki. Popperom nie odpuszczę;) 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 17 Lipca 2020 Share Napisano 17 Lipca 2020 W końcu zmobilizowałem się i wystrugałem poppera na podobieństwo firmy Jackall. Wersja ze śmigłem i wirującym ogonkiem. Niestety nie pokusiłem się o wmontowanie grzechotki. Tak jest w oryginale. Zakres pracy poppera, to tradycyjne plumkanie, praca "wtd", a przy jednostajnym ściąganiu pracuje cały czas śmigiełko i wirujący ogonek. Długość 8 cm. Drugi to typowy powierzchniowy wobler o pracy "wtd", długość 7 cm. Trzeci najmniejszy 3 cm popper żabka, jeszcze przed nałożeniem trzeciej warstwy żywicy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 18 Września 2020 Share Napisano 18 Września 2020 Ostatnie sztuki z moich łamańców pokazanych poprzednio dopiero niedawno doczekały się chrztu bojowego. Płytkie łamańce zdążyłem urwać nim połowiły, ale muszą powstać kolejne, bo praca meeeega mi się udała Bezsterowiec to eksperyment -lżejsza wersja. Nie do końca jestem zadowolony, ale trzeba coś próbować 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 18 Września 2020 Share Napisano 18 Września 2020 Patrząc na łamańce, to wyobrażam sobie ich pracę. Kolorki takie, jakie najbardziej mi się sprawdzają. A łamaniec? Wizualnie pierwsza liga. Może zbyt mało ciężarków w tyle? U mnie, to najczęstsza przyczyna słabszej pracy od oczekiwanej. Przednie oczko też ma ważne zadanie. O co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 18 Września 2020 Share Napisano 18 Września 2020 Łamańce są na tip-top - mam tu w zasadzie co chciałem Ale ten bezsterowiec... no właśnie chyba za mało obciążenia. To nie miał być wtd - chciałem zrobić lusterkujący, ale jednocześnie żeby nie tonął jak kamień. I to mi się nie udało na razie. Przy wolnym prowadzeniu idzie S-ką - nawet fajnie, ale przy szybszym prowadzeniu, albo w nurcie wywala go na bok. No ale nic to - zbieram doświadczenia Tu jeszcze inne łamańce - smużące z trochę inną pracą (prawie bez lusterka). Nawet coś już je gryzło - nieduże ale na swojaki to zawsze cieszy Ten na samym dole oklejany tłoczoną "folią spożywczą" kiepsko wychodzi na zdjęciach - na żywo wygląda znacznie lepiej i pracę też ma świetną. W sumie zwykły, gęsty X z lusterkiem a le ma coś w sobie - myślę że ryby go polubią. Na tym samym korpusie będą też twitche 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carloss83 Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 Pierwsza ekima na wiosnę i lato schnie polakierowana. W sobotę lub niedzielę ustawianie!!! Kolejna partia czeka na malowanie🤣 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carloss83 Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carloss83 Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 Ho, ho no proszę - a ja już myślałem że nikt nic nie dłubie! Fajowe @carloss83! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carloss83 Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 1 godzinę temu, peekol napisał: Ho, ho no proszę - a ja już myślałem że nikt nic nie dłubie! Fajowe @carloss83! Brak możliwości łowienia w ostatnim czasie muszę zrekompensować czymś - padło na dłubanie przy piwku😂 A kolejne czekają na malowanko 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 Ładne dłubanie... to już prawie fabryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 9 Grudnia 2020 Share Napisano 9 Grudnia 2020 W dniu 7.12.2020 o 19:52, carloss83 napisał: Brak możliwości łowienia w ostatnim czasie muszę zrekompensować czymś - padło na dłubanie przy piwku Piękne robale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi