Marco1979 Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Witam koledzy mam pytanko czy przy moście na Poznańskiej wystarczy zezwolenie PZW z tego co zrozumiałem tak. Pozatym jaka metoda połowu sie tam sprawdza? w tym jaka głębokośc łowiska i jak duzy uciąg wody. Będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral28 Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Tak wystarczy PZW a koło mostu dzisiaj łapali i na spławik i na DS. Na jedno i drugie wyniki podobne chociaż ja uwielbiam spławik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco1979 Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 dzięki ale jak wygląda uciąg wody trzeba stosować jakieś ciężkie spławiki i ewentualnie jak tam jest głęboko. Chcę zacząć dopiero przygode z tą rzeką więc będe wdzieczny za szczegółową pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Marco1979, zależy od wody i wiatru. Jak wieje z północy to jest cofka i można pobawić się spławikiem 8-12g. Jak dmucha z południa to woda ciągnie jak szalona i szerze to odradzam wtedy spławik. Koszyki 80g mają problemy z zakotwiczeniem zestawu. Głębokość waha się pomiędzy 2,5 do 4-6 m. Do spławika polecam w tamtym miejscu bolonkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral28 Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Dokładnie tak jak powiedział Kocur, ja łapałem na spławik 5g ale na ok 4m to dawał radę i blisko brzegu, ale mój wujek na koszyki i 70g. czasami było za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco1979 Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 a jak teraz rybki współpracują bliżej brzegu czy nastawić się na feeder z czymś cięższym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreksalek Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Wczoraj późnym popołudniem byłem koło mostu na Poznańskiej, właśnie między mostem a murkiem. Rzucałem koszyk ok. 10 m od brzegu ale 60 g nie dawało czasami rady... 12 płoci i rybka, której nie znam... może ktoś mi powie, jaka to ryba:RYBKA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco1979 Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Pewnie że ci powiem to w moich okolicach w których mieszkałem wcześniej czyli pod Bydgoszczą nazywaliśmy Japonka . Karaś jest ubarwienia czerwonego a ten karaś srebrnego Ogólnie bardzo waleczna rybka nawalczyłem juz sie z takimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco1979 Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 http://pl.wikipedia.org/wiki/Karaś_srebrzysty http://www.garnek.pl/robso/10598565/japonka-inaczej-karas-srebrzysty a to na powierdzenie moich słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreksalek Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Dzięki Marco1979! Czyli mój pierwszy karaś srebrzysty z Odry a i wogóle pierwszy... A waleczny był, bo chociaż płotki też ładnie przyginały szczytówkę, to przy tym myślałem, że jakiś zbłąkany kilogramowy okoń połakomił się na białego robaczka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebol85 Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 siemanko Piotrek a wiesz ze tam narazi nie mozna lowic dopiero od 15 maja?:)gratuluje karasia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreksalek Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 No kiedyś też miałem taką zagwozdkę: można - nie można...? Ale sprawa jest w sumie jasna: Ze strony Okręgu PZW Szczecin: "Obręby ochronne: Obręby ochronne utworzone na wodach obwodu rybackiego rzeki Odry nr 5. W niżej wymienionych obszarach obowiązuje całkowity zakaz połowu od 1 stycznia do 15 maja: 1. Odra Zachodnia: 2 km w górę od Przekopu Klucz-Ustowo (Skośnica), 2000m 2. Międzyodrze: 2 rozlewiska na północ od autostrady, całe 3. Międzyodrze: Kanał Obnica na południe od śluzy przy Przekopie Klucz-Ustowo, 400 m 4. Odra Wschodnia: Kanał Klucki na zachódod m. Szczecin-Klucz, Na całej długości 5. Regalica: Kanał Cegielinka na zachód od m. Szczecin-Zdroje, Na całej długości" Kanał Cegielinka co prawda w całości, ale od Autostrady Poznańskiej, gdzie łowiłem, do Cegielinki jest około kilometr... więc loozik... Niestety w ten weekend nie mogę ale w następny pewnie wybiorę się tam znowu, tym razem może na mostki po drugiej stronie mostu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebol85 Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 no ja jutro biore szwagra i lece znowu na czarna lake pogoda wysmienita zaneta i wsio jst tylko musze jszcz na strych wedkach lowic pozdrawiam ale za tydzin i owszem moze wybiore sie tam gzie Ty kwestia dogadania sie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral28 Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Byłem dzisiaj, połapałem jak zwykle ok 6kg ale płoć już nie taka gruba jak tydzień temu. Też mi się trafił jeden japoniec i jeden kleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreksalek Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Sebol, w przyszły weekend będę na pewno w Czarnej Łące. przed weekendem dam Ci jeszcze znać. Mam tylko nadzieję, że pogoda się utrzyma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebol85 Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Piotrek siemanko wczoraj bylem na czarnej lace ludzi z 10ciu kazdy maxymalnie 15cm wzdrege lowil sasiadowi z boku cos mocno udrzylo zacial ale tylko wielki plusk byl i po przyponie 0,14 heh a lowilem w tym samym miejscu co ostatnio , pojechalem potem na kanal inwaliow do zdroji , tam to wogole lipa 0 brania wiec szybka akcja i decyzja i na regalice pod clowy strona sumowska tam gdzi zwiry , 1 h nic oczywisci na splawik bo gruntu niemialem przy sobie ale po h zaneta zaczela dzialac chyba i rybki zaczely brac jak szalone no i tak bylo przez 30minut zlowilem ok 20 sztuk o 23- 27cm potem przyplynekla barka zacumowala tam gdzie necilm i tylko od zasu o czsu jakas zblakana ploc wskoczyla na haczyk takze o 18:30 wrocilem do domku a w tym tygodniu lece w sobote ok 7 rano wlasnie tam gdzie wczioraj i bede do ok 11:30 sorki za bledy i zjadanie liter ale klawiatura mi przerywa a nicche mi sie wracac ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Panowie byliśmy w sobotę koło mostu na autostradzie poznańskiej. Na pierwszej "ambonie" straszna głębia, tyczka 8 metrów mało. Pojechaliśmy na pomosty przed mostem, no i tam połowiliśmy. Brała głównie płoć 20-25 cm, trafiły się też 4 zabłąkane krąpie. Łowiliśmy głównie tyczkami 8 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 jak daleko z cegielnianki na regalice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasko43 Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 /\ wooot? Cegielinka to w zasadzie Regalica. Główne koryto rozdziela się na Martwą wodę która idzie prosto, i na Cegielinkę, którą idzie po łuku, by wrócić do Martwej wody i znów być Regalicą. Proszę bardzo widok z satelity i wszystko ładnie podpisane: Cegielinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaloo Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Coś widzę w Szczecinie poza sobim i artechem nikt nie łowi ;-D kocur czeka na cegłę by wyciągnąć bolonkę? Już niedługo 15 to może się ruszycie...ja czekam na lepsze czasy i może poćwiczę spinning, ale to na siadle dolnym chyba ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Na chwilę obecną coś nie tak mam z czasem, tzn jego całkowity brak. Cegłę chyba w tym roku odpuszczę sobie po zeszłorocznym najeździe Hunów z gorzowskiego okręgu. Bardziej skupię się na innych rejonach Regalicy niedostępnych dla nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemoo Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Jak nikt nie łowi jak łowi... ja w długi weekend byłem...połowiłem na grunt...i nic nie złowiłem znaczy złowiłem ale 2 jazgarze i 2 krąpie wypuściłem... inni też łowili ale nic nie mieli . Tak to wierszem opisałem, aha a byłem na wysokości Radziszewa. Jadę w sobotę może jak cieplej będzie to i rybka zacznie brać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Czy wiecie gdzie można poćwiczyć okonia ? chodzi o odcinek od mostu "cłowego" do jeziora dąbie małe ?? ładnie połapałem na rzece dziwnie, brały okonie od 0,7 do 1,3 kg i mam nadzieję że nasza odra też ma piękne zasoby. http://images46.fotosik.pl/801/44a5e156632984afm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał82 Napisano 23 Maja 2011 Share Napisano 23 Maja 2011 Wie ktoś może czy na Regalicy w okolicy Żydowiec się cos ruszyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaloo Napisano 23 Maja 2011 Share Napisano 23 Maja 2011 tak na brzegu tłok; masa dziadków z piwkami którzy nie odpuszczą żadnej rybie nawet 5 cm się przyda. A co do ryb w sobotę była bryndza, ale w niedzielę widziałem łapali ładne leszcze i krąpie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi