Krzysztof1 Napisano 20 Czerwca 2007 Share Napisano 20 Czerwca 2007 Witam zakładam temat z nadzieją na jego rozwiniecie a mianowicie chodzi mi o odcinek rzeki Czarna Przemsza przy wpływie do zbiornika Przeczyce czy ktos tam łowi lub łowił jakie wyniki i czy warto sie tam wybrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sass Napisano 23 Czerwca 2007 Share Napisano 23 Czerwca 2007 witam jest troche ploci jaz i leszcz metoda splawikowa ale ostatnio slabo bo dosc duza woda wczoraj przejezdzalem to po tych ostatnich ulewach brudna woda trzeba poczekac pare dni to mozna uderzyc na przeczyce leszcz sie ruszyl z gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 25 Czerwca 2007 Share Napisano 25 Czerwca 2007 Witam ! Czy mówiąc leszcz masz na myśli leszcze czy to co zwykle na przeczycach ? 15-25 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 25 Czerwca 2007 Share Napisano 25 Czerwca 2007 Na Czarnej Przemszy łowię często. Jednak tylko w Będzinie i Dąbrowie Górniczej. Rybą łowioną najczesciej jest pstrąg, choć zdarza się też ładny szczupak i okoń. W łowisku występuje mnóstwo ryby spokojnego żeru. Widziałem przepiękne leszcze, płocie. Jednego z tych pięknych leszczy zahaczyłem raz za grzbiet, tak podrażniona ryba pięknie walczy. Łowisko na pewno godne polecenia. Nie potrafię rozumieć jednak jak na tym odcinku można było zakazać połowu innymi metodami niż spining i mucha. POZDRAWIAM Gofer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sass Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 na przeczycach mozna trafic na leszcza od 40-45cm tylko trzeba czesto jezdzic az sie trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 na przeczycach mozna trafic na leszcza od 40-45cm tylko trzeba czesto jezdzic az sie trafi 30 km dalej mam Poraj na którym takie leszcze nie robią na nikim wrażenia. Myślę jednak, że jeśli chodzi o drapieżniki to Przeczyce są bardziej bogate. POZDRAWIAM ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 witam. jest tylko jeden problem odnosnie czarnej przemszy . pozwolenie - o ile sie nie myle to 20 zl / dobe troche duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 składka normalna dla członka PZW 20 zł składka dla młodzieży do lat 16 10 zł składka dla niezrzeszonych 30 zł kaucja za licencje w punkcie zakupu 5 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 gofer mógłbyś zdradzić gdzie wędkujesz . bo widzisz mam problem . chce sie wybrac nad przemsze samochodem i nie wiem gdzie go zostawic i od ktorego momentu zaczać wedkowanie . jestem poczatkujacy i nigdy tam jeszcze nie bylem . masz jakąś mapę , ulubione miejsce .? jezeli mozesz zdradzic oczywisccie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Żadna tajemnica, ostatnim czasu głownym moim łowiskiem na Czarnej Przemszy jest odcinek w Dąbrowie Górniczej, dzielnicy Marianki. Jest to odcinek dość krótki, około 1,5 kilometra. Wędkowanie zaczynam od jazu w okolicah parku zielona, na charakterystycznym rozlewisku. Szczególnie cenie właśnie to miejsce, gdyż dociera tu niewielu wędkarzy a woda bardzo przypadła mi do gustu. Przemsza tutaj jest dość szeroka - średnio na jakieś 20 metrów i gleboka na średnio 2 - 2,5 metra. Do tego bytują tu statystycznie większe pstrągi, niż w górze rzeki, przypuszam, że to sprawa licznych, znacznie liczniejszych niż wyżej kryjówek. Jakieś 700 metrów od jazu w góre rzeki do Przemszy wpada kanalik z Pogorii IV, jest to miejsca na które również szczególnie trzeba zwrócić uwage, jedyne miejsce do tej pory, w którym łapałem źródlaki. Woda od tego miejsca jest znacznie wąższa jednak nie dużo płytsza i ciągnie się następne 700-800 metrów aż do mostu drogowego pod którym płynie i nabiera znacznie bardziej górskiego charakteru(wypłycenia i szybki nurt) Na odcinku od łaczenia z kanalikiem dużo trudniej jednak o spokoj. Pod wspomnianym mostem następują te słynne i częste zarybienia, wszyscy wędkarze najprostrzym skrótem myślowym okupują własnie te miejsca. Trzeba oddać im racje, jednak czy zawsze o to chodzi by w dwie godziny zaliczyć komplet 35cio cm tęczaków? Tym bardziej, kiedy niżej obok wspomnianego jazu pstrąga wcale nie jest mniej, a zachowały sie tam sztuki, które przetrwały okres nagonki pozarybieniowej w innych sezonach i średnio mają około 45cm. Byłem tam wczoraj, sam niestety skonczylem na zero, jednak jeden z kumpi zdjął dwa tęczaki 45 i 42 cm, zaś drugi jednego tęczowego 46 cm. Zamieszcze zdjęcia jak tylko chłopaki podeślą. Nie zastanawiaj się dłużej, jedz i sprawdz, Twoim dodatkowym walorem jest to, że jesteś zmotoryzowany. Licencje możesz zakupić nad samą wodą w sklepie spożywczym który w tygodniu i soboty czynny jest od 6.30 a w niedziele od 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 dzieki wielkie gofer musze jeszcze zakupic jakas wedke na pstragi bo niestety nie posiadam. jeszcze jedno pytanie : znasz moze pogorie I i III? jakies dobre miejsca na grunt i spinning ? bede zobowiazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Co do Przemszy, daj znać jak się zdecydujesz, może spotkamy sie nad wodą. Kijek o ciężarze wyrzutu 5-20gr jest w sam raz na tę wode, a i na 10-30 g łowi sie całkiem dobrze. Co do Pogorii to ze względu na dużą, letnią eksplatacje zbiorników przez plazowiczów, kajaki, rowery omijam te akweny z daleka. Lubie natomiast połazić za okoniem na Pogorii IV - piękna woda nam się rodzi, oj piękna Najczęsciej (jesli chodzi o okoliczne wody stojące) łowię na : Poraju, Przeczycach, Łące, Hubertusie II (szopienice), Balatonie(Sosnowiec-Klimontów). Rzadziej na Sosinie, Borkach, Dolinie Trzech Stawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 Co do Przemszy, daj znać jak się zdecydujesz, może spotkamy sie nad wodą. Kijek o ciężarze wyrzutu 5-20gr jest w sam raz na tę wode, a i na 10-30 g łowi sie całkiem dobrze.Co do Pogorii to ze względu na dużą, letnią eksplatacje zbiorników przez plazowiczów, kajaki, rowery omijam te akweny z daleka. Lubie natomiast połazić za okoniem na Pogorii IV - piękna woda nam się rodzi, oj piękna Najczęsciej (jesli chodzi o okoliczne wody stojące) łowię na : Poraju, Przeczycach, Łące, Hubertusie II (szopienice), Balatonie(Sosnowiec-Klimontów). Rzadziej na Sosinie, Borkach, Dolinie Trzech Stawów. spoko gofer. jak sie odrobie w robocie to chetnie sie z tobą wybiorę pare wiosen mi mineło ale pojecie o spinningu to ja mam marne i chetnie podpatrze kogos kto siedzi w tym temacie. co do wedki to mam zamiar kupic dragona pike 2,70 10-30 g z mysla o polowaniach na szczupaki , no ale jak mowisz ze na pstraga tez sie nada to jeszcze lepiej mam problem z kolowrotkiem bo myslalem o catanie no ale chlopaki z forum niezle mi namącili i teraz juz sam nie wiem. jak masz jakies propozycje to pisz. co do pogorii to chyba bede musial sam pobadac ten teren . czesto bywam na pogorii I bo tam pływam na zaglowkach (chociaz przez obowiazki troche to tez zaniedbalem) na IV jeszcze nie bylem ale sporo slyszalem o populacji okonia no ale mysle ze ten rok bedzie lepszy i zeglarsko i wedkarsko pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Kolega Tęczak z minionego tygodnia. Szczęsliwy łowca to towarzysz wypraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 3 Marca 2008 Share Napisano 3 Marca 2008 no ładne cacko gofer musze zakupic sprzet i w koncu sie wybrac mam jeszcze jedno pytanie: czy tam sie da dojsc w zwyklych gumiakach czy lepsze by byly np wodery ? pozdrawiam. i licze na to ze sie tam kiedys spotkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 Witam ! Zdecydowanie gumiaki lub poprostu w miare solidne nieprzemakalne buty(jakaś membranka). Wodery nie są tu w ogóle przydatne. Nie widze przeszkód, mozemy się spotkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Maverick Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 Witam, moglibyście mi napisać na jakim odcinku rzeki (możliwie jak najbliżej od Dąbrowy Górniczej) najlepiej i najskuteczniej łowi się na muche? Gdzie najlepiej w tej rzece biorą ryby poławiane na muche? I przy okazji gdzie opłacać zezwolenie na połów na Czarnej Przemszy. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes D. Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 Czarna Przemsza ma swoj muchowy odcinek od tamy do "Gierkowki" Najleprzy odcinek to jakies 2 km przed gierkowka w gore. Ryby to teczak potok zrodlak lipien. Nastawiaj sie na lowienie bardzo wolne glownie streamerem. Kolory streamera (hak 4- to czarny bialy rozowy (zarowa) ,rozowy (lososiowy lub jak wolisz kolor spranych gaci), pomaranczowy zestaw to ciezki skoczek nawet bardzo ciezki i prowadzaca nieco lzejsza. Rzut pod drugi przeg mending zatopienie i trzymasz bardzo powoli podciagajac lub zupelnie pozawlasz streamerowi pracowac sobie na przytrzymanym sznurze Pozwolenie kupisz w barze nad strumykiem (032 38066904) lowic zaczynasz jakies 200 m ponizej baru. Znajdziesz latwo bo tam jest skrzyzowanie z lamanym pierszenstwem. Od mostku wlasnie tam w dol masz najlepszy odcinek. Ostatnio duzo ryb jest tez powyzej mostu jakies 500m do betonowej tamki obok stawu. Tam siedzi najwiecej starych uciekinierow ze stawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spajder Napisano 8 Listopada 2008 Share Napisano 8 Listopada 2008 Witam, wybrałem się w środę na odcinek spiningowy. Niestety ani jednego pstrąga, kilka kleni i okoni. Proszę o informacje od "stałych bywalców" czy na Przemszy nie ma obecnie pstrąga czy po prostu nie miałem brań. Dziwne też było to, że przez cały dzień nie spotkaliśmy ani jednego wędkarza (a pogoda była rewelacyjna) - przejeżdzając wiele razy rowerem w okolicy Przemszy, zawsze spotykałem osoby wędkujące. Może ktoś wie jak czesto są robione zarybienia? Bedę wdzięczny za wszelkie informacje na temat aktualnej zasobności tej rzeki w ryby. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wwojjtas Napisano 8 Listopada 2008 Share Napisano 8 Listopada 2008 Spajder, Ryby tam byly,sa i beda:P.Ja bylem tydzien temu na spiningowym to zaliczylem tylko jednego kropka +/- 40,ale inni mieli znacznie lepsze wyniki,tak wiec rybki sa:)trzeba probowac:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spajder Napisano 8 Listopada 2008 Share Napisano 8 Listopada 2008 wwojjtas, bardzo dziękuję za odpowiedź. W takim razie będę próbował za kilka dni (jak tylko dostanę dzień urlopu)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wwojjtas Napisano 8 Listopada 2008 Share Napisano 8 Listopada 2008 Spajder, no probowac trzeba:)ja moze wpadne 11,jak zadne inne plany sie nie urodza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wwojjtas Napisano 13 Listopada 2008 Share Napisano 13 Listopada 2008 I jakie efekty nad Czarna?:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spajder Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 Byłem dzisiaj. Zero brań . W najbliższym czasie nie będę miał wolnego dnia, ale za 3-4 tygodnie będę znów chciał spróbować. Mam nadzieję, że Koledzy, którzy będą w najbliższych dniach napiszą jakie wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi