pepe341992 Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Dzięki Chociaż koza to ryba rzeczna i występuje głównie w górach, a ta jest wyłowiona w Zalewie Żurskim w Kujawsko- Pomorskim... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe341992 Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 A to jej głowa, czy coś ;p;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 pepe341992, ta rybka jest pod ścisłą ochronną gatunkową, więc jeżeli ją zabiłeś to popełniłeś przestępstwo, a już za samo fotografowanie mugłbyś dostać po uszach od strażnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe341992 Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 sorry, ona leżała martwa przy brzegu, a że nie wiedziałem co to, to zrobiłem zdjęcie, a co to w sumie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 pepe341992, przecież masz napisane kilka postów wyżej Koza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe341992 Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 rozumiem, ale podkreślam, że ta miejscówka odbiega zupełnie od środowiska naturalnego kozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe341992 Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Dzięki Może moje tereny zarybili kozą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzul Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 klen czy jaz ? po czym mozna rozpoznac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 wygląda na wypasionego Jaźia, ale mogę się mylić bo z rybami rzecznymi mam bardzo rzadko do czynienia...poczekamy na opinie innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Moim zdaniem jest to jaź,bo kleń jest bardziej smukły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 klen czy jaz ?100% Jaż ,klenie mają inną budowę ciała bardziej wrzecionowate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CHELEK Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Jasna sprawa że to piękne Jazisko,Klenie mają inny kształt ciała !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 w dodatku charakterystyczna płetwa, w trudniejszych przypadkach można się jeszcze posiłkować policzeniem łusek piękny Jasiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 U jazia brzeg płetwy odbytowej jest wklęsły, u klenia wypukły. Poza tym klenie mają delikatnie czarniawe obrzeżenia łusek. Najlepiej to pooglądać zdjęcia obu gatunków i tam bez problemu będzie widać różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin186 Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Na pierwszy rzut oka widać,że to ładny jaz. Kleń ma większą łuskę i jak piszą poprzednicy różni się budową ciała. Troche praktyki w połowie obu gatunków i nie będzie problemu z odróżnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Znajomy mówi, że ryba ze zdjęcia poniższego nie jest karasiem złocistym, bo ten wg Niego ma bardziej wygrzbiecone ciało, mnie się zdaje, że ów garb jest pochodną warunków w jakich ryba żyje. Ten został złowiony na małym stawie: W końcu jest to karaś złocisty? - Dla mnie to pytanie wydaje się być infantylnym, ale skoro mój autorytet wędkarski jest odmiennego zdania, chciałbym poradzić się jeszcze innych wyg, Was. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Znajomy mówi, że ryba ze zdjęcia poniższego nie jest karasiem złocistym, bo ten wg Niego ma bardziej wygrzbiecone ciało, mnie się zdaje, że ów garb jest pochodną warunków w jakich ryba żyje. No faktycznie z rozróżnianiem karasia jest sporo kłopotu, bo i kształt ciała bywa mylący (np. skarłowaciały karaś srebrzysty może być wygrzbiecony jak sklar ) a tym bardziej barwa ciała, która silnie zależy od warunków w jakich żyje. W przypadku karasia ze zdjęcia jestem skłonny przychylić się do zdania Twojego kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesio Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Karaś złoty jest bardziej wygrzbiecony, ubarwienie ma bardziej żółte i płetwę piersiową pomarańczową. Ten osobnik na zdjęciu, to japoniec z w mętnej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Chociaż jak tak nad tym myślę... Ta duża głowa Czy jest szansa że w tym stawie pojawiały się wynalazki typu kolorowe karasie? Z tym rozróżnieniem zawsze jest kłopot. Z tego co kojarzę nawet WW zrezygnowały z rozróżniania gatunków karasia w normach medalowych. Trzy pierwsze z tej samej wody a mimo to się różnią, ten z ostatniego zdjęcia wygrzbiecony a też srebrzysty itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesio Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Z karasiem złotym jest tak, że jak go złowisz, to od razu wiesz, że to właśnie on. A jak się zastanawiasz, to znaczy, że masz japonkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Z karasiem złotym jest tak, że jak go złowisz, to od razu wiesz, że to właśnie on. A jak się zastanawiasz, to znaczy, że masz japonkę Ciekawa teoria ale coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek42 Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Tak, macie rację. Duży złoty karaś jest okrągły jak talerz. Od razu poznać Złota Rybkę. Sądzę, że na dzisiejsze czasy to prawdziwy karaś to rzadkość.Najpiekniejsza ryba naszych wód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Czy jest szansa że w tym stawie pojawiały się wynalazki typu kolorowe karasie? Sądzę, że znikoma - staw, a bardziej bajoro jest zapomniane, wędkują na nim dwie osoby, ale kto wie, może kiedyś komuś przeszkadzał taki przypadek w akwarium bądź w oczku? - Standardowe karaski z tegoż stawu, dwa typy złotego połysku. - Przytargane do domu w celach "badawczych" (czyli sfotografowania), zauważcie, że przypadek w tym niby kółku ma inny odcień, zakładałem, że jest to ten właściwy złoty, ale jak widzę po rozwoju dyskusji, mogła to być tylko hybryda. "Klasyczny" srebrzak. "Złoty" z wanny (z zaznaczenia), duże wygrzbiecenie. W moim regionie występuje jeszcze problem z nazewnictwem, mało zorientowany wędkarz nie dzieli karasi na złote i srebrne, ale na karasie (czyli przez Nas rozumiane jako złote) i pasztety. Po większym uproszczeniu powyższe ze zdjęć, jak rozumiem, są hybrydami? Ciężko jest je nazwać nawet japońcami, prawda? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 A tego małego linka mogłeś sobie darować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Darowałem sobie, wszystkie ryby sobie daruję. C&R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi