Summer Napisano 11 Maja 2010 Share Napisano 11 Maja 2010 Ryba to ryba !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nolan Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Witam Chciałbym się poradzić Was jaka to jest ryba. Złowiona w maju w rzece na małego białego twistera. Niecałe 60cm. Mam dwa typy ale niechcę sugerować gatunku. Dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Wygląda na pstrąga potokowego ale na "górskich" rybach się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_st Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 dyformizm gatunkowy pstrąg potokowy - posiada białe obwódki wokół kropek pstrąg źródlany - nie posiada obwódek troć jeziorowa - nie posiada białych obwódek wokół kropek troć wędrowna - posiada obwódki ponadto: Salmo trutta lacustris L. Troc jeziorowa wystepuje szczegolnie licznie w jeziorach gorskich i zbiornikach zaporowych. Maly pstrag potokowy wprowadzony do gorskich jezior rozwija sie w te wlasnie duza forme jeziorowa. Transformacji tej towarzy szy zmiana barwy jaskrawe ubarwienie pstraga potokowego zmienia sie w jednolicie srebrne, a charakterystyczne czerwone plamki znikaja. Pozostaja jedynie czarne plamy na glowie, grzbiecie i bokach. ja się nie podejmuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nolan Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Kto by rozstrzygnął czy jest to pstrąg potokowy czy troć. Bo nie wiem czy cieszyć się ze złowienia wielkiego pstrąga czy z małej troci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Troć jeziorowa http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Bachforelle_Zeichnung.jpg/800px-Bachforelle_Zeichnung.jpg Troc wędrowna http://www.fishing.pl/var/news/storage/images/media/foto_administracyjne/ryby/troc_wedrowna/16567-4-pol-PL/troc_wedrowna.jpg Pstrąg potokowy http://www.rybobranie.pl/pliki/baza_ryb/20/w500/pstragpotokowy.jpg Nolan ,pstrąg potokowy to nie jest ,spójrz na różnicę w budowie ryby ,szczęka pstrąga dochodzi do oka ,szczeka troci zachodzi za oko ,zakończenie płetwy ogonowej u pstrąga jest lekko wcięte,u troci proste. Ja bym obstawiał na troć jeziorową.Ale na salmiakach też nie znam się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nolan Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Ryba ta została złowiona w maju w rzece. Czy troć w maju nie powinna być w morzu? Z tego co wiem troć wchodzi do rzek zimą na tarło i później wraca do morza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Pstrąg potokowy http://www.numizmatyczny.pl/photo/pstrag.jpg otwiera mi sie pstrag teczowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 otwiera mi sie pstrag teczowy.... Poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macko Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 przydała by się jakaś wyraźniejsza fotka tej ryby, nolan mozesz zamieścić zdjęcie lepszej jakości ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 moim zdaniem jest to troć odmiany tarła wiosennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 nolan, prościej będzie jak powiesz w jakiej rzece złowiłeś tę rybę i jak wstawisz lepsze zdjęcie. Pstrągi także bywają srebrne, szczególnie te z zarybień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nolan Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 artech - o to chodzi, że nie chcę powiedzieć w jakiej rzece no dobra w Drawie. Zdjęcie spróbuję wstawić w późniejszym terminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 To zwykły potok tylko troche szarawy i małobarwny , chyba okonie są najlepszym przykładem różnorakiego ubarwienia np. w wiśle w krakowie są szare i nawet pasków nie mają zielonych a w innej wodzie są jaskrawo zielone z pięknymi pomarańczowymi płetwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Mi to też wygląda bardziej na potoka. Prawda o tym na jakiej rzece została ryba złowiona pozwoliła by tylko rozwiać wątpliwości. Jeżeli to Drawa, to możliwość złowienia troci jest dość wysoka, nawet jeziorowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość naleśnik27 Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 i to przypomina troć jeziorową bo taka troć też wedruje więc mogła być złowion w rzece !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nolan Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Przesyłam dalsze zdjęcia. Może one pomogą w identyfikacji ryby. Wstawiełem zdjęcia ładnej jakości. Niestety po dodaniu automatycznie jakość znacząco spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Niestety po dodaniu automatycznie jakość znacząco spada. Dodaj zdjęcia na jakiś serwer zewnętrzny, typu fotosik.pl lub imageshack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Wystarczy w nie kliknąć - jakość wraca do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 zobaczcie, jak diametralnie może się różnić ten sam gatunek zależnie od łowiska: obydwa to są karasie srebrzyste.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 A może wypadało by zapytać o różnice w budowie miedzy krąpiem a leszczem ,tylko litości nie piszcie o kolorach.Ktoś wie Pomijając takie szczegóły jak ilość łusek w rzędzie oraz ilość promieni w płetwach (tam gdzie się kończą te liczby przewidziane dla krąpia zwykle zaczyna się już leszcz) ale kto by to liczył oraz takie rzeczy które można stwierdzić 'post mortem' jak np. ilość par zębów gardłowych różną dla obu gatunków. krąp ma nieco większa i bardziej kształtną łuskę, następna sprawa to osadzenie oka u krąpia - długość pyska (do oka) to właśnie średnica samego oka lub nawet sporo mniej (połowa średnicy), Leszcz oko ma trochę dalej (1,5 średnicy) stąd sam pysk wygląda na dłuższy. Następna sprawa u leszcza płetwy piersiowe sięgają nasady płetw brzusznych, u krąpia nie. pstrąg potokowy to nie jest ,spójrz na różnicę w budowie ryby ,szczęka pstrąga dochodzi do oka ,szczeka troci zachodzi za oko Dobre spostrzeżenie tylko, że są pstrągi, trocie i inne salmonidy którym szczęka zachodzi za oko... i są to wtedy samce. To co widzę na tych zdjęciach, wg mnie jest pstrągiem, i w dodatku samcem nolan jak chcesz mieć 100% pewności to po prostu zapytaj na FORS http://www.fors.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Ta ryba to na bank pstrag potokowy. Kolor, budowa ciala, a nawet to czy ogon jest prosty, lekko wciety, czy calkiem wklesly zalezy od srodowiska z ktorego pochodzi dana populacja. Nawet w obrebie jednej rzeki czy jeziora ryby bardzo roznia sie wygladem. Te dwa pstronie zostaly zlowione na tym samym lowisku- praktycznie jedna po drugiej. Widac jak bardzo sie roznia mimo ze to ten sam gatunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Ta ryba to na bank pstrag potokowy.Kolor, budowa ciala, a nawet to czy ogon jest prosty, lekko wciety, czy calkiem wklesly zalezy od srodowiska z ktorego pochodzi dana populacja. Bardzo chętnie poczytam po czym kolega Tomek 104 rozpoznaje pstrąga ,troć ,łososia ,tym bardziej że nie bierze sie uwagi na budowę ciała .Masz jakiś tajemny klucz ,czy strzelasz jak w totku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian.rudzki Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Witam potrzebuje 100% potwierdzenia czy to karaś wędkuje od niedawna jestem pewien ale wole potwierdzenia bo jest tak to ryba medalowa i warta wyslania zdjec do WW. Dla zainteresowanych ryba ma 2,44 kg i mierzy 48 cm została złowiona metodą spławikową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Witam potrzebuje 100% potwierdzenia czy to karaś I to piękny. Prosta zasada- karp pełnołuski ma wąsy a karaś nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi