kowal666v Napisano 23 Lipca 2008 Share Napisano 23 Lipca 2008 kudłaty, według mnie jest to BASS SŁONECZNY. Łapałem kiedyś takie we włoszech nad jeziorem Garda.Pozrdawiam:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudłaty Napisano 23 Lipca 2008 Share Napisano 23 Lipca 2008 jest to jakaś rybka akwariowa wypuszczona przez kogoś... nie sądzę,ponieważ jest tam tego sporo(no chyba ,że się tak rozmnożyła )Łapałem kiedyś takie we włoszech nad jeziorem Garda....to ,kurcze, z Włoch do nas dotarły będę jeszcze grzebał w necie szukając odpowiedzi,bo bardzo mnie to nurtuje(od czasu kiedy ją złapałem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 według mnie jest to BASS SŁONECZNY Dokładnie takhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Bass_s%C5%82oneczny Pochodzi raczej z USA http://www.akwarium.ovh.org/slodko/basslon.html http://www.iop.krakow.pl/ias/gatunek.asp?211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PcMichu Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 nie pamiętam dokładnie nazwy ale z tego co kojaże to Słonecznica. Tzw. SunFish, jeszcze jest jakaś odmiana Pumpkin i jeszcze jedna której nie pamiętam. kiedyś gdzieś już czytałem wywód właśnie na temat rozpoznania tej rybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudłaty Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 kowal666v, artech, dzięki wielkie,moja ciekawość została zaspokojona w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudłaty Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 PcMichu, dzięki również(bo jakoś Cię nie wrzuciłem do posta ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi1122spid Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 chlopcze masz 14 lat i sie napinasz tym piwem w kazdym poscie, lepiej szkole szkoncz, dorosnij... Napisałem o nim w jednym poscie ktory był zartem... Ale to zeczywiscie nie twoja sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exact Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Witam, Nie dawno jadłem ją w Szwecji i zapomniałem jej nazwy a na rybach się totalnie nie znam a potrzebuje jej nazwy do artykułu. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michas100 Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Ewidentnie z łososiowatych palia albo trotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi1122spid Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 palia albo trotka Tylko szkoda ze na talezu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaffre Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 palia albo trotka Tylko szkoda ze na talezu W koncu ze smazalnii, tam zywych nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 1 Sierpnia 2008 Share Napisano 1 Sierpnia 2008 W koncu ze smazalnii, tam zywych nie ma heheh raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 1 Sierpnia 2008 Share Napisano 1 Sierpnia 2008 przypalony tęczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OSA Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Witam Kolegow wedkarzy mam pytanie czy moze ktos wie co to za ryba jest? zlapana w norwegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudłaty Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 OSA, rybka jest...norweska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OSA Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 juz dodaje zdjecie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudłaty Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 OSA, w tym temacie to chyba Tomaszek albo tomek104 mogliby Ci pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OSA Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Mam nadzieje ze ktos sie znajdzie, mam jeszcze jedno zdjecie samej ryby ale ona po kilku minutach bez wody zmienila kolor i stala sie blada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Zdjęcie trochę niewyraźne i małe. Nie masz większego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 OSA, w tym temacie to chyba Tomaszek albo tomek104 mogliby Ci pomóc Jestem, jestem... To jest Ballan Wrasse, łac. Labrus bergylta. Po polsku Wargacz kniazik. Samica i w dodatku całkiem duża Gratulacje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OSA Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 A ten Wargacz kniazik to jest jadalny? I jeszcze jedna, to za rybka? No i czy jadalna? Rowniez zlapana w norwegi. ma ona kolor czorwony wpadajacy w pomaranczowy no i te paski/prazki na ciele bardzo niebieskie, mozna powiedziec ze swiecace lub odblaskowe. na zdjeciu niestety tego nie udalo sie ujac bo zrobione zostalo telefonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OSA Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 artech, Witam niestety nie mam wyrazniejszych zdjec bo telefonem sa robione a i po wstawieniu na strone haczyka robia sie matowe.. wstawilem jeszcze druga rybke na forum ktorej tez nie znam.. Pozdrawiam Emil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Ta druga rybka to cooko wrasse, łac. Labrus bimaculatus, po polsku - wargacz tęczowy. tym razem młody samczyk Jakby urósł, wyglądał by tak: Co do ich jadalności, to tak- są jadalne, ale lepiej na patelnię złowić dorszyka czy makrelę, bo są dużo smaczniejsze, a takich piękności trochę szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OSA Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 tomek104, Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi