Gość carpzone Napisano 18 Stycznia 2008 Napisano 18 Stycznia 2008 Czy to dobrze jak kulki wypływają na powierzchnie po 60h (2,5 doby)??? Po 60 godz. nie jest jeszcze tragedią, w sam raz powinno wystarczyć na znalezienie ich przez karpie, a z drugiej strony jak by ich nie wyjadły, to nie będą zalęgać na dnie. Czy kulki powinny pękać po pewnym czasie w wodzie??? Zależy po jakim czasie pękają i czy masz zamiar stosować je na włosa. A może powinny wyglądać po 3-4 dniach tak samo jak zaraz po wrzuceniu?? Po 3-4 dniach kulki nigdy nie będą wyglądać tak samo.
Adas Napisano 18 Stycznia 2008 Napisano 18 Stycznia 2008 można gdzieś kupić atraktor o zapachu małż ?tak np. TB no ale czy to jest faktycznie reklamowy zapach małż czy tylko reklamowy trik( znaczy coś pokroju kulek w kolorach tęczy )
galuch Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 no ale czy to jest faktycznie reklamowy zapach małż czy tylko reklamowy trik( znaczy coś pokroju kulek w kolorach tęczy )Takie pytanie do Ciebie: a jak pachnie małża??? Jak wiesz to idź do sklepu wędkarskiego i zapytaj czy mają coś takiego i już będziesz wiedział. Nigdy nie otrzymamy w 100% idealnie naturalnego zapachu i smaku np. truskawki, bo jak by tak było to sami jedlibyśmy jakieś proszki (dużo wygodniejsze i w tej samej cenie przez cały rok itp.). Najlepiej:a) sam sprawdź w wędkarskim czy pasuje Tobie ten zapach najlepiej sprawdź i nieważne czy będzie Ci pasował to i tak go wypróbuj. Pozdrawiam Aha idealna to jest tylko natura
galuch Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 Zależy po jakim czasie pękają i czy masz zamiar stosować je na włosa. Tzn moje właśnie w ogóle nie pękają i tym się martwię(słaba praca itp.). Z drugiej strony testuję jeszcze inne kulki więc może będzie trochę lepiej.Po 3-4 dniach kulki nigdy nie będą wyglądać tak samo.Moje nie zmieniły praktycznie w ogóle po tych 2,5dnia, no może oprócz wyblaknięcia. To dobrze czy źle???Kolejne pytanie: ile można dawać maksymalnie ziaren do kulek??? Czy jak się będzie wszystko ładnie rolowało to 20-30% nie będzie za dużo???
tomek1 Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 Takie pytanie do Ciebie: a jak pachnie małża??? Śmierdzi jak jasna cholera Kumpel kiedyś miał pomysł żeby łowić karpie na kawałki małży- bez efektów.
Adas Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 no ale czy to jest faktycznie reklamowy zapach małż czy tylko reklamowy trik( znaczy coś pokroju kulek w kolorach tęczy )Takie pytanie do Ciebie: a jak pachnie małża??? Jak wiesz to idź do sklepu wędkarskiego i zapytaj czy mają coś takiego i już będziesz wiedział. Nigdy nie otrzymamy w 100% idealnie naturalnego zapachu i smaku np. truskawki, bo jak by tak było to sami jedlibyśmy jakieś proszki (dużo wygodniejsze i w tej samej cenie przez cały rok itp.). Najlepiej:a) sam sprawdź w wędkarskim czy pasuje Tobie ten zapach najlepiej sprawdź i nieważne czy będzie Ci pasował to i tak go wypróbuj. Pozdrawiam Aha idealna to jest tylko natura natura też nie jest idealna bo jak mi wyjaśnisz że karpie lubią zapach truskawki? przecierz truskawka nie rośnie pod wodą
maniek Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Napisano 19 Stycznia 2008 Czy to dobrze jak kulki wypływają na powierzchnie po 60h (2,5 doby)?Bardzo dobrze ,osobiście nie udalo mi się jeszcze takich zrobić ,a wiem że to ideał od dobrych znawców tematu ,kulka która przelezy na dnie ponad 3-4dni nabiera nieprzyjemnych zapachów np.z dna.pomijam kwestie że kulka się szybko psuje w wodzie,nie dotyczy kulek z konserwantem.A może powinny wyglądać po 3-4 dniach tak samo jak zaraz po wrzuceniu??Nie ,ale tu w zależności od użytego mixu zachowuje się kazda inaczej są ,np takie ,co lekko napuchną i potrafią się "złuszczać",są takie też co napuchną bardzo np.z dużym udziałem kaszy manny ,z kont wiemy co dzieje się z kulkami ,po prostu każdą partie kulek traktujemy w teście "szklankowym" to bardzo ważne .Kolejne pytanie: ile można dawać maksymalnie ziaren do kulek??? Czy jak się będzie wszystko ładnie rolowało to 20-30% nie będzie za dużo??? O wiele za dużo ,raczej zacznij od niskiego procętu np5% i jak wszystko ok możesz go stopniowo zwiększyć np7% i tak dalej nie ma idealnie powiedziane ile procęt jest dobrze bo kazdy mix ma inne włąściwości.
galuch Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 "śmieszna" rzecz Pisałem że kulki wypływają mi po 2,5 dnia, ale były one świeże. Wysuszone na kamień wypłynęły po około 26h Wczoraj wrzuciłem 10 kulek i po tych 24 zaczęły zaje...ście pływać tzn. pomalutku wypływać na powierzchnie. Praktycznie w tym momencie kulki były neutralne bo po delikatnym "puknięciu" w słoik pomalutku szły na dno i tak kilka razy. W sumie trwało to około 5h. Teraz już wszystkie są na górze. Będzie chyba 3 test tzn dokładniejszy z kulkami 18mm bo te co robiłem to były 14. Teraz leżą w słoikach również 18 ale z większą ilością ziaren, narazie bez zmian. Zobaczymy jak będzie. Fajnie by było jak by 14 świeże wypływały po 2,5dniach a 18 np. po 3-3,5 O wiele za dużo ,raczej zacznij od niskiego procętu np5%dzięki
maniek Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Napisano 19 Stycznia 2008 "śmieszna" rzeczTo nie śmieszna, to bardzo istotna ,gdybyś nie zrobił testu ,po nęceniu napewno byś był przekonany ze twoje kulki są na dnie ,a one po dobie by powypływaly i cieszyły by się z tego tylko kaczki ,wiem bo raz to kiedyś miałem .Kulki neutralne można zostawić na zestawy wlosowe ,zalać dipem i odstawić.natura też nie jest idealna bo jak mi wyjaśnisz że karpie lubią zapach truskawkiA z kont wiesz co im ten zapach przypomina ,próbowałeś wszystkich roślin nad wodą ,a może dla karpi zapach truskawki to coś innego ,podwodny świat ma jeszcze tyle tajemnic co kosmos.
galuch Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 gdybyś nie zrobił testuStaram się robić jak najwięcej żeby rozwiać WSZYSTKIE moje wątpliwości A i tak będę się starał łowić(i nęcić) na świeże.
maniek Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Napisano 19 Stycznia 2008 Śmierdzi jak jasna choleraTo nasza tajna broń ,na posiadywaczy
galuch Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 To nasza tajna broń ,na posiadywaczy ??? Możesz dokładniej?
maniek Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Napisano 19 Stycznia 2008 Możesz dokładniej?Dipy śmierdziuchy są naj bardziej trwałymi zapachami ,wystarczy parę kropli na szmatkę a niedzielny moczykij omija miejsce z daleka.
galuch Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 Dipy śmierdziuchy są naj bardziej trwałymi zapachami ,wystarczy parę kropli na szmatkę a niedzielny moczykij omija miejsce z daleka.heh Dobrze wiedzieć
Miro1956 Napisano 20 Stycznia 2008 Napisano 20 Stycznia 2008 Witam, czy moze ktos probowal necic lub lapac na sucha karme dla psow? moze to glupio zabrzmialo, ale wiem ze napewno do milych zapachow ta karma nie nalezy. a w Plusie 10kg. tylko 20zl.
Unises Napisano 21 Stycznia 2008 Napisano 21 Stycznia 2008 Czy jezeli zrobie teraz kulki, troche je wysusze i zamroze to czy do maja straca aromat ? Najwięcej aromatu traci się podczas gotowania. Jak zamierzasz je mrozić to dobrze zapakuj, by nie przeszły zapachami z zamrażarki, lub odwrotnie by mięsko nie zaczęło pachnieć np wanilią Pamiętaj o jednej zasadzie, mrożona kulka rozpada się szybciej w wodzie niż ta sama kulka przechowywana w sposób konwencjonalny (w miejscu suchym i przewiewnym). Czasami warto przemrozić sobie (z 2 tygodnie) partie kulek by szybciej się rozpadały, zwłaszcza wtedy gdy po teście szklankowym okaże się , że są "kamienne i ponadczasowe"
sandacz Napisano 21 Stycznia 2008 Napisano 21 Stycznia 2008 Dzieki za kolejna podpowiedz, nrazie kulki sie susza hehe
maniek Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Napisano 21 Stycznia 2008 Witam, czy moze ktos probowal necic lub lapac na sucha karme dla psowOd dłuszego czasu miele suchą karme i do daje do mixu ok20% ,natomiast w takiej postaci jak jest to nie choć wiem że na niektórych łowiskach komercyjnych jest stosowany Frolik z dobrym skutkiem.
galuch Napisano 21 Stycznia 2008 Napisano 21 Stycznia 2008 Jak już pisałem suszone kulki wypływają mi na wierzch dużo szybciej niż świeże. Załóżmy że: nie chce zmieniać składu mixu, chcę nęcić świeżymi kulkami, jadę na tydzień na ryby i nie mam możliwości wyrobu kulek na miejscu. Jedyne wyjście to większa produkcja w domu z konserwantem, lekkie podsuszenie i do worków, czy można wykombinować coś innego?
maniek Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Napisano 21 Stycznia 2008 Jak już pisałem suszone kulki wypływają mi na wierzch dużo szybciej niż świeże.A ziarna dodawałeś,możesz też dodać mielonych orzechów archidowych co znacznie zwiększy ciężar,Tydzień to kulki wytrzymają spokojnie,aby tylko nie trzymać w słońcu i woreczku foliowym.
Unises Napisano 24 Stycznia 2008 Napisano 24 Stycznia 2008 W starszym numerze Wiadomości Wędkarskich znalazłem skuteczne i sprawdzone przez ówczesnych fachowców proste przepisy na kulki proteinowe. Pozwoliłem sobie je tu zamieścić, może przydadzą się one początkującym na tani rozruch własnej produkcji. W miarę niskim kosztem można przećwiczyć sobie takie elementy jak wyrabianie ciasta, robienie wałków , rolowanie, gotowanie i suszenie kulek. Zwłaszcza drugi przepis zawiera składniki które można nabyć prawie wszędzie, Z drugiej strony, pomimo prostoty składników kulki te mogą okazać się łowne na Waszych wodach. Przepisy pochodzą z WW 12/94 str. 11 „Proteiny i ziemniaki” aut. Witold Kopczyński Zacznijmy od receptury, którą otrzymałem od Zenona Gorela. Z podanych ilości wagowych otrzymuje się około 1500 szesnastomilimetrowych kulek - 1kg kazeiny (źródło zakupu: mleczarnia) - 1kg mąki kukurydzianej - 1kg mąki tortowej - 300g witaminy dla kanarków - pół szklanki miodu - 15 jaj - Dowolny aromat oraz barwnik Z. Gorel stosuje najczęściej barwnik brązowy, żółty i zielony Jeśli kulki mają być przechowywane przez dłuższy czas, lepiej zamiast miodu stosować słodzik. Własne kulki wyrabia również Mirosław Narajczyk. Oto jego receptura:- 500 g kaszy manny - 250 g kaszy kukurydzianej - 150 g mąki sojowej - 6 jaj - aromat oraz barwnik Ugotowane i wysuszone kulki przechowuje się zamrożone. Ps. Był to chyba jeden z pierwszych artykułów które ukazały się w polskiej prasie wędkarskiej na temat kulek proteinowych i ich produkcji.
tomek1 Napisano 24 Stycznia 2008 Napisano 24 Stycznia 2008 Był to chyba jeden z pierwszych artykułów które ukazały się w polskiej prasie wędkarskiej na temat kulek proteinowych i ich produkcji Nie wiem czy z tego przepisu korzystałem, ale z tego co pamiętam to chyba tak Na pewno jest tu mąka sojowa z którą miałem przygodę, którą już kiedyś opisałem To już faktycznie tyle czasu minęło 94 rok Z 10 lat temu robiłem eksperyment z pierwszymi kulkami. U nas nie mogłem kupić mąki sojowej i niosłem ją przez granicę w Cieszynie z Czech. Celnik dwa razy przekopał reklamówkę, bo nie mógł uwierzyć, że niosę mąkę do Polski :lol: Sorry za offtopa, ale właśnie mi się przypomniały pierwsze kroki
bronek Napisano 10 Lutego 2008 Napisano 10 Lutego 2008 witam. mam prosbe . czy moglibyscie troche usystematyzowac sklad produktow tzn wypiszcie skladniki ale wszystkie lacznie z tym ile dac atraktora, koloru, zapachu itd bo nie moge sie doczytac ile miksu ile barwnika dzieki
Gość primo Napisano 2 Marca 2008 Napisano 2 Marca 2008 Co sadzicie o tych przepisach ? : a) 0,5kg mąki pszennej 0,5kg mąki kukurydzianej 0,5kg mleka w proszku 0,25kg cukru 5 jajek 2 łyżki miodu jedna fiolka anyżu barwnik żółty dwie szklanki mąki kukurydzianej dwie szklanki mleka w proszku szklanka mąki pszennej szklanka kaszy manny 6 jajek dwie łyżki stołowe miodu pszczelnego dwie łyżki stołowe oleju barwnik spożywczy zapach c) mąka sojowa - 30% zmielony biszkopt lub piernik - 20% mielony granulat pstrągowy(dostępny w sklepie wędkarskim) - 20% mleko w proszku - 15% mielone prażone konopie(sklep wędkarski) - 10% mielony pokarm dla papug - 5% 50ml aromatów (ich wybór jest ogromny w sklepach wędkarskich, ja polecam muszlę lub rybę) jaja (10szt na kilogram suchych składników) d) 500g drobno zmielonego, suchego pokarmu dla psów lub kotów 100g mąki kukurydzianej 100g mleka w proszku trochę cukru substancje barwiące np. szafran substancje zapachowe ok. 5 jaj e) 0,5 kg mąki kukurydzianej 0,5 kg mąki tortowej 0,5 kg kaszy manny lub kaszy kukurydzianej 0,25 kg mąki sojowej cukier barwniki atraktor 1 jajo na 100g ciasta f) 400g mąka kukurydziana 400g mąka pszenna 150g kasza manna 50g cukier puder suchy atraktor barwnik 5-6 jaj
galuch Napisano 2 Marca 2008 Napisano 2 Marca 2008 Miałem coś więcej napisać ale nie powinienem bo sie nie znam. 1. Olej tylko w 1 mixie???? Jak ma być dokładnie to najczęściej jest podawane że do każdego 1kg mixu powinna być dodawana 1-2 łyżki oleju (w niektórych miksach nie trzeba-sprawdziłem) 2. Najczęściej podaje się mąka kukurydziana:mąka sojowa=1:1 3. Strasznie dużo cukru w 1 mixie. 4. Ogólnie cukier (przeglądałem różne strony i nikt nie poleca, jedynie słodzik) 5. Jajka. Nie spotkałem się aby ktoś na 1,5kg(+cukier 250g) mixu dawał 5 jajek. Prosta zasada 1kg mixu = 10-12 jajek (zależy od wielkości). Chodzi przede wszystkim o otrzymanie odpowiedniej twardości kulek. 6. 0,5 kg mleka w proszku???? Jak dla mnie za dużo (i to bardzo). 7. Barwnik??? po co???? szkoda pieniędzy!!! 8. Ponad 70 % zawartości zmielonego pokarmu dla psów to stanowczo za dużo. Mam nadzieję że skomentuje to osoba która się na tym zna Ps. Jak chcesz dobre (tak mi się wydaje) mixy patrz po stronach TYPOWO karpiowych!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.