Skocz do zawartości
Dragon

Kulki karpiowe -domowym sposobem

maniek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I do tego kilka rodzajów tych kuleczek, tzn. dodam atraktor truskawkowy, a do drugiej połowy ciasta waniliowy.

Do truskawkowego dodam barwnik spożywczy czerwony a do waniliowego żółty.

Zrobię rówież bez zapachu i bez barwnika. Chyba wyjdzie coś brązowego. Jak nie to dodam taki barwnik.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 310
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Jak rozrobisz ciasto to roluj kulki i gotuj od razu przynajmniej ja tak robię.

Ciasto jak dłużej poleży to jest potem ciężko rolować no chyba że kulasz ręcznie.

Lepiej jest gotować w parze niż w wodzie.

Ja susze gotowe kulki nad grzejnikiem kilkanaście godzin do kompletnego wyschnięcia i wtedy je mogę przechowywać w suchym pudelku bez zamrażania.

Napisano

Zamierzam zainwestować w pistolet i rolnicie więc niema problemu z twardością.

Chodzi mi o świeżość.

A mógłbyś wyjaśnić jak się gotuje na parze?

Napisano

Gotując na parze musisz mieć dość duży garnek plus sito pasujące do tego garnca, parujesz tak ze 2-5 min. zależy to od średnicy kulek, dobrze uparowana kulka powinna się odbijać od zoli, możesz też na próbę uparować kilka kulek np. ze 2min. i przekroić je na pół jeśli ciasto w środku będzie jeszcze surowe do dodaj z minutkę i tak aż do skutku.

Napisano

Jeden garnek w którym jest woda - na nim sito na które po zagotowaniu się wody wysypujesz kulki i całość przykrywasz drugim garnkiem lub przykrywką tak aby para nie uciekała.

Gotujesz tak kilka min aż ciasto będzie w całości przegotowane a raczej przeparowane.

Czas gotowania skracasz do min sposobem podanym powyżej.

Przy dużej ilości kulek jest to zabieg dosyć czasochłonny.

Powodzenia.

Napisano

Sugeruję, by przesiać bardzo dobrze, przez sito zanęte. Jak są grube frakcje, to się BARDZO ciężko roluje.

Napisano

W Karp Maxie był artykuł o kulkach.

Facet niedaje konserwantu, tylko po ostudzeniu pospypuje je solą.

Zainteresowało mnie to, lecz niestety oszczędzał szczegóły.

Czy ktoś z was ma jakąś wiedze na ten temat?

Jak długo takie kulki wytzrymają i czy mam tylko posypać czy zasypać je tą solą?

Było napisane, że woda i tak wypłucze sól.

Napisano
Jak długo takie kulki wytrzymają i czy mam tylko posypać czy zasypać je tą solą?

Było napisane, że woda i tak wypłucze sól.

Dam znać po tym sezonie bo zostało mi trochę kulek (fajne branka były na nie) z zeszłego i na jesieni zasypałem je solą. Narazie wygladają bardzo ładnie. Próbowałem płukać jedną kulkę i smakować -> z wierzchu słona ale nie bardzo, po kilku płuknięciach praktycznie ogóle nie była słona a po przegryzieniu była nawet lekko słodkawa. Jak rybkom smakuje okaże się w najbliższym czasie.
  • 4 months later...
Napisano

Pomysł na tanie kulki ciekawy ,zwłaszcza ze "surowce" w tym roku podrożały ,co do samego mixu , uważam za zbyt "kluchowaty' :wink: zamiast mąki kuku ,zastosował bym kasze kuku i zamiast maki pszennej mąkę ziemniaczaną.Na pewno dołożył bym jakieś ziarno drobne ,aby poprawić prace kulki .Kozieradki daje 100g na 5kg mixu.

PS zapomniałem dopisać ,jak już rozważamy oszczędności to warto kulki parować a nie gotować ,na atraktorach też można przez takie działanie oszczędzić.

Napisano

Dziękuje maniek, wiedziałem ,że można liczyć na Twoją opinie. :wink:

Znasz może jakiś równie prosty sprawdzony (5-7 składnikowy) bardziej "tłusty" jesienny mix, który możesz z czystym sumieniem polecić ?

Rozumiem, że kwesta samych dodatków smakowo zapachowych jest zależna od wody i pory roku.

Napisano
bardziej "tłusty" jesienny mix,
Tłusty :shock: ,w jakim sensie ,bardziej wypasiony ,bogaty czyli kosztowny :wink: czy w sensie bogaty w białko ,szczerze to nie mam zbyt bogatej bazy przepisów w mixy ,po prostu nie potrzeba mi ,łowie na razie na takiej wodzie że ryba nie wybrzydza i jeśli jest i trafie w miejsce to będzie brała nawet na "kluchy" .Co prawda mam pare przepisów od Rysika Jurgielewicza ale cena za kilo powala na kolana :wink:
Napisano
Tłusty :shock: ,w jakim sensie ,bardziej wypasiony ,bogaty czyli kosztowny :wink: czy w sensie bogaty w białko ,szczerze to nie mam zbyt bogatej bazy przepisów w mixy ,po prostu nie potrzeba mi

Ok rozumiem, :roll: to może jakiś prosty sprawdzony, nieskomplikowany i niedrogi.

tzn. bez tych wszystkich typowo firmowych dodatków, ale skuteczny.

Oczywiście jak możesz to podaj do tego przepisu jaka jest optymalna wielkość/ilość serii ekonomicznej. :cool:

• 3 weeks later...
Napisano
A może Maniek, zdradzisz ten swój tajny przpis na kulki
Jaki tajny ,już opisalem w temacie więc nie jest tajny ,tajny jest ten który zamierzam wykonać ,ale to dopiero po 15 września .
Tutaj foto moich kulasków
No suuper Wobler ,zdradze wam że przymierzam się w tym roku na leszcze z kulkami ,szykuje prosty aczkolwiek skuteczny mix.Zdradze po sezonie jak się przekonam czy skuteczny.

I jak tam z tymi przepisami ?

• 1 month later...
Napisano
I jak tam z tymi przepisami ?
Którymi ? na leszcze czy karpie .

Tak z perspektywy kilku dobrych lat kulania ,kilka przemyśleń własnych .

Po co sie kula własne kulki ,moim zdaniem jest takie trzy warianty które decydują za kulaniem.

Watek ekonomiczny ,dziś jako takie kulki firmowe to wydatek 25pln za kilo, jeśli weźmiemy że łowimy na wodach ,gdzie ryby są już nęcone to na weekendową zasiadkę powinno nam starczyć ok.2kg kulek ,resztę zanęty powinno stanowić ziarno jako osłona kulek.Czyli nie jest to wydatek duży ,ale kulki powinny byc dobrej jakości i w kilku rozmiarach ,wiec dodatkowe koszty .

Inaczej sie przedstawia sprawa nęcenia na wodzie gdzie kulki to nowość ,tu aby mieć wyniki trzeba sporo zanęcić kulkami ,do kulek płynie wszelka ryba .Nęcenie dwa razy w tygodniu 3-4kg to norma oczywiście wszystko zależy od zbiornika ,czy rzeki i pogłowia ryb .Tu wątek ekonomiczny jest najbardziej odczuwalny np8kg kulek ze sklepu po 25pln zrujnuje nawet "bogatego" wędkarza ,bo nie wiadomo jak szybko ryby sie przyzwyczają do nowego papu.Nie kiedy to trwa 2tygodnie ,ale najczęściej 4-8 tygodni.

Teraz aby wytworzyć 8kg kulek tygodniowo potrzeba nam ok 5,5-6kg suchych składników czyli mixu ,razy 4 czyli ok 24kg w miesiącu ,jeśli potrzebne produkty zaczniemy kupować w sklepie wędkarskim ,to szybciej nam sie odechce całej tej zabawy ,

osobiście szukam produktów najczęściej zimą ,w hurtowniach ,dużych sklepach typu Tesko lub na bazarach.Taki słodzik kupiony w wędkarskim za np 8-9pln można kupić w Kauflandzie po tej samej cenie tylko ze mamy dwa trzy razy tyle objętościowo.Kupowanie drobnych nasion w zoologicznym mija sie z celem ,przepłacamy 4-krotnie ,lepiej kupić na bazarze lub nawet przez net.

Drugi aspekt to zapach ,możemy stworzyć taki zapach lub kombinacje jakiego w sklepie nikt nie kupi ,a to bardzo ważne na wodach ,gdzie jest sporo konkurencji ,zwłaszcza tej co lubi sie podłączyć z boku a nie lubi wypracować własnego łowiska .Nęcenie własnego łowiska tak popularną truskawką ,może mieć zgubne skutki .

Trzeci aspekt kulania to kształt kulek ,a w zasadzie wielkość ,standardem jest lub była 18-stka dziś norma jest 20-stka a i tak brania leszczy płoci lub jazi i kleni to norma ,po prostu ryby sie przyzwyczaiły do takich średnic i wpałaszują każdą ilość .Dziś stosuje sie 30-stki a nawet 40-stki karpie radzą sobie bez problemu ,mowa o tych większych rybach.

Co do przepisu na mix od lat sprawdza mi sie ten

1kg-mąki sojowej [pełnotłusta]

1kg-kaszy kuku [gruboziarnista]

1kg-mąki kuku

1kg-psie chrupki [mielone] Pedi -junior

0,5kg mąka ziemniaczana.

0,5kg izolat mleczny [serwatka]

0,25kg proso lub murzynek.

0,10kg kozieradka

Do tego mixu ,dodaje parę dodatków np kurkume albo mikro pelet ,z peletem trzeba eksperymentować.

Napisano
Maniek ile dajesz jejek na taki mix?
Jajko jajku nie równe ,ale trzeba liczyć 8-12 szt na kilo ,dlaczego taka rozbieżności ,jak nie zamawiam stłuczek [najtaniej] to kupuje xxl :wink: .
Napisano

maniek, dzięki wielkie :wink:

Mam jeszcze jedno pytanie - jak pobudzić te kulki do jeszcze lepszej pracy w wodzie stojącej? zwiększyć ilość żarcia dla ptaków i mikro peletu ?

No i jeszcze jedno

0,25kg proso lub murzynek.

Mielisz ziarenka w młynku na 'gwiezdny pył' czy też wsypujesz je w całości ? która opcja wydaje się korzystniejsza.

Napisano

Możesz zmielić pellet, albo i wiecej ziaren - tylko problemy z rolowaniem mogą być, więc wtedy może być konieczne dodanie Albuminy (2-3%) już pomaga.

Ja dawniej mieliłem ziarna, murzynek i ziarna z pokarmu dla ptaków daje całe. teraz z mielonych daje konopie - można kupić w wedkarskim mielone, albo meilić samemu.

Napisano

A to mój najnowszy mix - jeszcze nie sprawdzony, ale jest modyfikacją poprzedniego sprawdzonego.

Wychodzi ok 14 zł za 1kg suchego mix + jajka + słodzik + aromat + olej + betaina itd.

Nie tanio - ale takie mixy robi sie dla przyjemności I nie na dużą skalę.

Kulki z lepszych mixów używam jak jade na przełowione wody i tam łowie na swoje kulki bo wiem co w nich mam , a ryba lubi tam wybrzydzać.

Na tym mixie komponuje głównie smierdziuszki, ale dobrze się też sprawdzały wiosną owoce na podobnym mixie.

mąka tuńczykowa 8%

psia karma 9%

CSL 6%

kukurydziana 30%

sojowa 30%

izolat sojowy 5%

abumina 3%

mielone konopie 9%

i troche ziaren

Napisano
Mam jeszcze jedno pytanie - jak pobudzić te kulki do jeszcze lepszej pracy w wodzie stojącej?
Dodaj na 1kg mixu ok 50g koniaku ,może być byle jaki tzn czeski . :wink: ale teraz jesienią :cool:
Mielisz ziarenka w młynku na 'gwiezdny pył' czy też wsypujesz je w całości ?
Absolutnie NIE mielić ,dodaj w całości ,chodzi o to aby kulka miała dużo "por"wiesz o co chodzi ,kulki w wodzie pęcznieją ziarenka odpadają i przez to kulka bardzo dużo pracuje.Oczywiście gorzej sie roluje takie ciasto ,ale przy odrobinie wprawy jakoś idzie.

Pamiętaj nie przesadzaj z ziarnami w mixie lepiej dodać mniej niż za dużo.

Maksymalnie dawałem do 10% ale już było bardzo ciężko ,gdybym nie dodał zmielonych skórek świńskich to ciasto powędrowało by do śmieci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.