Gość wobler129 Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 W tym roku srebrny z brokatem z niebieskim grzbietem
Sebastian10010 Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 U mnie sprawdzają się większości kolorów z brokatem w środku. Innych nie testowałem.
nhandu Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 co byście polecili na bardzo czystą wodę(przejrzystość ok 1,5m) narazie próbuje na wszystko co wpadnie mi w ręce ale z mizernym skutkiem
Gość wobler129 Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 Więc może chodzi o prowadzenie przynęty? Źle prowadzisz przynętę? W sumie u mnie nie ma najlepszych kolorów Za to jest coś takiego jak wiara w przynętę
nhandu Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 Za to jest coś takiego jak wiara w przynętę wiem coś o tym a co do prowadzenia uwierz mi próbuje na wszelkie znane mi sposoby i cały czas szukam innych wariacji które mogły by być skuteczne, na moim łowisku wszyscy ostatnio narzekają że NIE BIERZE ale od jakiegoś czasu zauważyłem że woda jest coraz bardziej przejrzysta i zastanawia mnie to czy to może mieć jakiś wpływ(a jak tak to jaki)na to jak sandacze reagują na poszczególne kolory
cinek1979 Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 ja w pewnym momencie miałem ze dwie setki gum i ....nie miałem na co łowić za dużo kombinowałem a jak przeanalizowałem na co mam najwiecej brań jakich przynęt najczęściej stosowałem to przeszedłem na te co napisałem wyżej ale czasem zdaża mi sie kupić inne kolory , nowe wzory najczęściej łowie z ojcem który ma spory arsenał gum ale startam sie by zawsze łowił na inną niż ja i w wiekszości jak ryba bierze to nam obojgu ( mówie o kilkunastu braniach na jednej wyprawie) ale najczęściej jest tak ze raz ja złowie raz on ....
Aseel Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 http://www.nurkomania.pl/nurkowanie_fizyka_swiatlo.htm Tu znajdziecie na jakiej głębokości nikną kolory a które są widoczne tak samo je widzi ryba co za tym idzie jakie kolory stosować Bieżcie jeszcze poprawkę na przejrzystość
Sebastian10010 Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 Kolory to tylko początek zabawy, ważne jest praca przynęty i jej prowadzenie. Rybki a w szczególności drapieżniki wyczuwają drgania wody wytwarzane przez przynętę i atakują jak nietoperze w ćmy.
Gość wobler129 Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 Najważniejsze jest prowadzenie. Później praca - w sumie nadajemy ją po części przynęcie. Ale nieraz rybki wolą agresywnie pracujące gumy, a nieraz leniwie pracujące przynęty
patbaj Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 na jakiej głębokości nikną kolory a które są widoczne tak samo je widzi ryba co za tym idzie jakie kolory stosować biorac pod uwage ten artykul, mozna pokusic sie o stwierdzenie, ze lowiac np. powyzej 15 metrow glebokosci uzywac mozna z tylko kolorow zielonego lub niebieskiego bo wszystkie inne tez tak wygladaja, choc "rozne sa odcienie szarosci, od czerni do bialosci..."
nhandu Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 rozne sa odcienie szarosci, od czerni do bialosci. KAZIK
nhandu Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 Właśnie... wiec dlaczego na większych głębokościach czasami lepsze są inne kolory niż niebieski lub zielony chyba trzeba zapytać o to same sandacze oraz inne ryby
Grzes D. Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 bo inne kolory daja inne odcienie szarosci i niebieskosci a pozatym przejsie pomiedzy kolorami jest plynne to znaczy nie ma tak ze widac widac i nie widac nagle tylko kolor powoli matowieje szarzeje i zanika. Mam nadzieje ze to jasno napisalem. Ponizej link do strony producenta plecionki z obrazkiem na jakiej glebokosci zanikaja poszczegolne kolory. Oczywiscie w czystej wodzie wiec my spokojnie mozemy to dzielic na dwa albo i trzy: http://www.powerpro.com/press/news/details.asp?PP_PRESS_NEWS_ID=25
Gość wobler129 Napisano 8 Października 2008 Napisano 8 Października 2008 A skąd wiecie, że sandacz widzi tak jak my?
nhandu Napisano 8 Października 2008 Napisano 8 Października 2008 no tak oko sandacza różni się od naszego, sandacz ma więcej precików w oku niż czopków co pozwala mu widzieć przy baaaaardzo słabym oświetleniu a mała ilość czopków sprawia że widzi w różnych odcieniach szarości od czerni do białości, jednak coś sprawia że sandacz różnie na te kolory reaguje. Tylko co ???....
Grzes D. Napisano 8 Października 2008 Napisano 8 Października 2008 sposob prowadzenia? Jego widzimisie? ten sposob widzenia tlumaczy dlaczego sandacze lubia ciemne koguty.
patbaj Napisano 8 Października 2008 Napisano 8 Października 2008 KAZIK dokladnie tak, dlatego wstawilem cudzyslow...
rav91 Napisano 9 Października 2008 Napisano 9 Października 2008 Ja dzisiaj kupiłem gumeczki w kolorze fluo zielonym i mam nadzieje ze sie sprawdzą
kostek_88 Napisano 9 Października 2008 Napisano 9 Października 2008 Moimi kilerami są kopyta w kolorze seledynowym z czarnym grzbietem , twistery żółte z czerwonym ogonkiem, oraz białe sandry z czerwonym akcentem
glazek Napisano 9 Lutego 2009 Napisano 9 Lutego 2009 A propos kolorów. Większość moich sandałków padła na żółto-białego Twisterka około 12cm. nigdy nie używałem cięższych główek niż 12g. Większość brań po oderwaniu przynęty od dna. Sandacze łowiłem tylko na Bugu. Może nie były duże ( do 2,5kg) ale zdarzało się i 20 za sezon ( jak 2 razy w miesiącu się wybiorę na ryby to już dobrze). Zresztą wiecie jak to jest z wolnym czasem. Studia, praca, własny biznes..... i gdzieś między tym wszystkim rybki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.