Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja uwielbiam horneta 3,5 albo 4 (nie pamiętam)kolor Hot Perch

jaką wersje tego horneta masz?? pływającą czy tonącą??

przynęty na klenia   Dragon
Gość wobler129
Napisano

90cm nie zaciął się na woblera 4cm? :wink: Przecież jakby go wziął do paszczy to by go od razu w żołądku miał :lol:

Napisano
90cm nie zaciął się na woblera 4cm? :wink: Przecież jakby go wziął do paszczy to by go od razu w żołądku miał :lol:

masz racje bo jak ja na horneta 4 cm miałem szczupaka 83 cm to normalnie nie mogłem go znalezc w jego paszczy :P

Napisano
masz racje bo jak ja na horneta 4 cm miałem szczupaka 83 cm to normalnie nie mogłem go znalezc w jego paszczy :P
Czytałem w WŚ , że duży szczupak lubi czasami wziąć bardzo delikatnie! :???:

panowie troszkę powagi....

maćku i dawidzie - nie byłbym tak radykalny w osądach, bo widywałem i łowiłem spore rybki na mikro przynęty zapięte za sam koniuszek :wink: wargi

arek_glogow, nie sądzę, by coś ci imputowano... więc się nie przejmuj, w wędkarstwie zdarzają się różne dziwne rzeczy.....

• 8 months later...
Napisano

Sinus - dokładnie tak! Masz rację. Wielokrotnie przekonywałem sie, że duże szczupaki wolały małe woblerki, czy blaszki, duże zupełnie ignorując. Szczególnie w okresie letnim.

• 2 weeks later...
Napisano

Maj...czerwiec...lipiec...sierpień....multum drobnicy,szczupak ma żarcia pod dostatkiem,małe rybki są dla niego łatwym łupem itp...itd. krótko mówiąc sprawdzają się małe przynęty.Co innego na jesień,choć też różnie bywa. :wink:

Napisano

Ja mam takie pytanko czy na woblera salmo thrill można próbowac łowic szczupaki czy to jest wobler przeznaczony w 100% boleniom i jest prawie niemożliwe zainteresować nm szczupaki

Napisano
Ja mam takie pytanko czy na woblera salmo thrill można próbowac łowic szczupaki czy to jest wobler przeznaczony w 100% boleniom i jest prawie niemożliwe zainteresować nm szczupaki

Ten wobler powinno się prowadzic szybko i jest nastawiony głównie na bolenie ale nikt nie powiedział ze szczupły go nie łyknie. Mimo to na szczupłego lepiej zastosować inne przynety np. sting - sandacz, szczupły, boleń..czy minnow lub kilera jeśli umie się go prowadzić w postaci slider-a..

• 1 year later...
Napisano

Witam...

Jakie są wasze opinie na temat woblerów Salmo? Czy są one naprawdę tak skuteczne jak to zapewnia producent? :roll: Jeśli tak to piszczcie które modele uważacie za naprawdę skuteczne i na jakie gatunki, a które są nieskuteczne i nie warto ich kupować.

Pozdrawiam...

seb603 :cool:

Napisano

Witam

Moim zdaniem woblery salmo są dobre.

Sam posiadałem ( zerwałem w zeszłym tygodniu) woblera salmo model hornet 4 cm pływający. Łowiłem na niego szczupaki i okonie. Na moim łowisku sprawdzał się idealnie przeważnie na szczupaki. O innych modelach się nie wypowiem, ponieważ nie łowiłem.

Pozdro :wink:

Napisano

Skuteczne w oim wypadku sa Slidery 10 cm, oczywiście na zębacze.

Salmo frisky 7cm sprawdzał się przy połowie sandaczy i okoni.

Napisano

Mnie się sprawdzały hornety, perche i sting. Beznadziejny jest moim zdaniem skiner, fatso, tiny i thrill. No ale na innych wodach może być zupełnie inaczej.

Napisano

Woblery salmo to genialne przynęty, szczególnie na pstrągi i szczupaki. Miałem okazje poznać Piotra Piskorskiego, moim zdaniem najlepszego łowce kropków i zębaczy w Polsce. Woblery Salmo oparte są na kilkunastoletnim doświadczeniu tego oto łowcy który jest również ichtiologiem więc zwyczaje tych ryb nie są mu obce. Skuteczność tych przynęt potwierdza również dostępność i popularność ich w wielu krajach.

Jeśli chodzi o konkretne modele polecam minnowy, executory, hornety i oczywiście moje ulubione butchery na polowanie za kropkowanymi rozbójnikami.

Napisano

Sa skuteczne trzeba im przyznac. ODnosnie jakie modele - to zalezy na jaka rybe sie nastawiasz. Najbardziej uniwersalne sa de facto hornety - mniejsze wersje ( 4ki ) swietnen a pstragi , klenie i okonie , na wieksze (6tki) - sandacza i szczupaka mozna zlapac.

Sprecyzuj na jaka rybe jestes nastawiony to cos konkretniej bede mogl napisac.

Sam mam dosc spory asortyment salmo i sa one moimi ulubionymi woblerami.

Napisano

Z woblerami dopiero tak naprawdę świadomie zacząłem od 1. czerwca. Póki co dobre wyniki mam w rzekach, w rzekach zarastających. Mogę polecić na okonie tiny HC, BT, OYT - a także w podobnej tonacji do HC - horneta HCW (3,5cm), który przyniósł szczupaki na pierwszym i jak na razie jedynym z nimi wypadzie, mam też 5cm HCW - pierwszego trafiłem w pierwszym rzucie :wink: , co prawda były niewielkie, ale skoro malcom przypadły do gustu, to i te większe powinny się zainteresować, jeśli nie 3,5cm to np. wersjami 5, 6, 7cm... Z piątką wklejanka sobie w niewielkim uciągu już nie radziła, więc jej nie męczyłem.

• 2 years later...
Napisano

Czy probował ktoś z was lekko modyfikować Tiny'ego, tj. usunąć pierwszą kotwice i tę z ogona zamienić na odrobinę wiekszą. Jeżeli tak jak się to ma do pracy i skuteczności zacięć. Ciekawi mnie to ponieważ zdarzą się, że woblerek "spina się kotwicami" podrzaz zarzucania.

Pozdr.