Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozmiarami moze nie są jakies kolosy ale ok 3kg tylko straszne jest zielsko i to stanowi problemisko mówisz ze przepon z plecionki tylko ze jak miałem plecionkie to pieknie przynete zjadły dookoła a na haczyku zostawiły a jak robiłem przepon z zyłki to brały Ale co jak wpadnie w trzcine czy w zielsko i po rybie

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 138
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

no to wtedy spróbuj zrobić bez przeponu albo przypon z tej samej zyłki co główna. Jak jest duzo roslinnosci to radziłbym kupic grubszą zyłke nawet 0.40 wtedy szanse przetarcia zyłki są mniejsze.

Napisano

No wczoraj drapnołem amurka z powierzchni i wreszcie go wycholowałem na brzeg 3,100kg wzioł na chleb ale najpierw wyjadł wsio obok haczyka ze 6 razy mu podsypywałem chlebek i zjadał wsio a na haku zaostawiał Czy jest mozliwe ze boji sie plecionki i ja omija nadmieniam ze pewnie wszystkie juz miały jakies spodkanie z hakiem bo lowiocych jest od ciorta Sam juz nie raz widziałem jak zaraz po tym jak ryba wzieła ciognienta była do brzegu bez zadnego meczenia i słychac aby trzask i o ( k.... zerwał zylkie przykładowo 0,40 ) co mnie smieszy pytałem sie czemu tak robio bo trzeba szybko wyciogac zeby sie nie zaplontała w zielsko Ja swoja pomeczyłem i zielska sie jakos niebałem z plecioneczko tylko pytanie jak zamaskowac bo naprawde ostroznie bioro

Napisano

Miałem podobny problem i w końcu zrezygnowałem z plecionki na amura bo sie po prostu nie opłaca.. lepiej kupić żyłkę na przypon za 5zł :lol: ... ale jeśli wolisz plecionkę to taka rada.. jeśli łowisz na żwirowisku to raczej wybieraj takie blade kolory jak popiel plecionki i używaj srebrnego haczyka jeśli dno jest muliste to takie zielonkawe raczej... ;) (trochę wyboru jest w kolorach plecionek) To chyba jedyna rada na maskowanie plecionki... A nie... jeszcze jedno jak wiążesz haczyk to owijaj na 3-4 razy.. ja tak robiłem i nigdy nie straciłem haczyka a ryba brała "odważniej" :grin:

P.S. A co do tego że ryba ucieka w zielsko: Ja zawsze stukam scyzorykiem (bądź czymś twardym co mam pod ręką" w wędzisko jak jest żyłka naprężona... i wtedy zdezorientowana rybcia zmienia kierunek... :wink:

Napisano

Witam! Łowię na łowisku należącym do gminy. Jest tam dużo gatunków ryb lecz ciężko złowić tam amura , a jest na pewno bo tak średnio 1 raz na miesiąc trafi się tak koło 60 -70 cm. Jestem Początkującym wędkarzem (jeśli można mnie tak nazwać). Staw ma około 1 ha słaba roślinność( nigdzie nie widać trzcin itp) lecz wiem że dokarmiają je trawą którą obkaszają wokoło stawu! gdzie najlepiej było by nęcić? (Staw tak ma od 1-4m) i na co łowić i jaką przynętą? Z góry dzięki!

Napisano
:cool: na moim łowisku jest tak samo tylko zielska jest tyle że w niektórych stawach nie da sie łowić widze jak ryby pływają na d powierzchnią w upalne dni czy to są liny karpie iamury? :?:
  • 1 month later...
Napisano

Witam

Dwa tygodnie temu złowiłem amura 6kg. Wczoraj w nocy kumpel złowił trochę mniejszego na tym samym stawie.

Ciekawi mnie jedna rzecz mianowicie jak często żerują amury (jak szybko trawią)????

Np. po 3 godz intensywnego żerowania w jeden dzień kiedy będzie znowu żerował (jak szybko strawi) przy sprzyjających warunkach atmosferycznych (mały zbiornik, woda bardzo dobrze nagrzana, zanęta: kukurydza z puszki + zwykła zanęta + pellet).

Pozdrawiam :wink:

Napisano
zanęta: kukurydza z puszki + zwykła zanęta + pellet).
Nie napisałeś w jakiej ilości tej zanęty.Amur to większy żarłok od karpia literatura fachowa podaje ze potrafi wszamać do 20% masy ciala i potwierdzam to ,widzialem przewód pokarmowy ,jest bardzo długi ,więc potrafi wszamac .teraz wyobraż sobie 10 ryb i kazda niech wszamie kilogram ,daje to do myślenia .Jak długo trawi amur ,przy sprzyjającej pogodzie nie jest to długo max 24godz.Ale wiem ,o co chodzi ,pewnie amury wam podeszły i zaczely brać a po kilku dniach pewnie lipa nie ma brań,czy tak się dzieje czy nie.?
Napisano

amur przy sprzyjających warunkach przy temp. wody około 25stopni potrafi zjeść 100% masy swojego ciała albo i więcej. Ja Swoje amury złapałem przy pogodzie pochmurnej

Gość wobler129
Napisano
potrafi zjeść 100% masy swojego ciała albo i więcej

Wydaje mi się że to akurat nie jest prawdą :???:

Napisano
ale wyobraźcie sobie, że na waszym łowisku pojawia się ławica licząca nawet 50 sztuk, z której jeden amur 10kg może pochłonąć pożywienia nawet do 150% masy własnego ciała dziennie. W przeliczeniu na tyle osobników taka dawka wydaje się zaledwie przekąską.

źrodlo: Carp Passion

Do tej pory slyszalem ze amury moga pochlonac wlasnie 20% masy swojego ciala.Ale po przeczytaniu tego artykulu na CP, nieiwem co myslec, . Pewnie ma znaczenie ze autor ów artykulu opisiwal amury ze zbiornika elektrowni gdzie woda jest ciepla 12 miesiecy. Dobrze mysle? Moze ktos ma jakies wlasne wnioski ?

Napisano

To jeszcze raz od początku wyjaśnie.Nawet i literaturze fachowej "Rybactwo jeziorowe i rzeczne" i "Chów ryb w stawach " jest napisane o jednorazowym pobieraniu pokarmu owe 20% i dobowym pobieraniu pokarmu nawet do 100%masy ciala.,a to dwie inne sprawy ,wszystko jednak zależy od warunków panujących w wodzie ,dodam że szasta się pierwszym lepszym czynnikiem jaki jest tem. wody ,otóż nie zawsze ciepła woda powyżej 22* jest dobra na lepsze żerowanie ,bo wiadomo że im cieplejsza woda to mniej jest w niej tlenu.A to powoduje zanik lub mniejszą ochote na obfite żerowanie.Nie mniej jednak czy to będzie 20% jednorazowego posiłku i tych posiłków będzie pięć w ciągu doby owe100% masy ciała ,to wynik będzie ten sam ,amur to wielki zarłok i aby go utrzymać w lowisku trzeba sporo nęcić.

Moze ktos ma jakies wlasne wnioski
Tak mam wlasny wniosek ,niektórzy wędkarze piszą bzdury gdzieś zasłyszane u innych wędkarzy.Moja recepta jest prosta więcej czytac literatury fachowej.
Napisano

Przepraszam ze tak późno:)

Ale wiem ,o co chodzi ,pewnie amury wam podeszły i zaczely brać a po kilku dniach pewnie lipa nie ma brań,czy tak się dzieje czy nie.?

Niestety staw za daleko i nie ma jak łowić i nęcić systematycznie :cry::cry::cry:

Poprostu jestem ciekawy. Nastawiam sie na łowienie na tym stawie na jakieś 3-4dni i byłem ciekaw czy jak wejdą amury w jedną noc (dzień) to czy np mogę się ich spodziewać na drugą. Wiadomo że żerowanie zależy od wielu czynników a mi chodziło o jeden z nich. :wink:

Amur to większy żarłok od karpia literatura fachowa podaje ze potrafi wszamać do 20% masy ciala

To że amur to ogromny żarłok to wiedziałem ale te 20% dają dużo do myślenia dzieki

• 2 weeks later...
Napisano

wracam do tematu ponieważ minął już rok a ja amury tylko z brzegu widze-----> jestem wedkarzem ale czasem mam ochote stac sie RYBAKIEM,pozdrawaim

Napisano

Witam sprobuj na środkową część kłącza tataraku tą jasno żółtą znajdziesz ją na dole w środku przy korzeniach , można stosować cisto zrobione specjalnie dla amura o silnym zapachy tataraku oraz na pływającą sałatę (część żółtą ze środka główki ,młode listki które nie widziały słońca)

:mrgreen::mrgreen:

Napisano

ok wyprobuje ale po tatarak bede sie musiał wybrac na inny akwen poniewaz u mnie wszystko zjadły :sad: z sałatą probowałem choc powiem szczerze nie zakładałem młodych listków i MOŻE W TYM TKWI SEKRET

Napisano
wracam do tematu ponieważ minął już rok a ja amury tylko z brzegu widze-----> jestem wedkarzem
Zaproś kolegów z haczyka pl na przyszłoroczny zlot a my ci pomożemy . :mrgreen:
Napisano

spoko jejstar, my ustalimy kolejność łowienia na zmiany w wolnych chwilach jakieś ine zajęcia będą np. piwko grill

:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

• 2 weeks later...
Napisano

wybaczcie ale moje poczucie humoru ostatnio jest znikome... wszystko za sprawa wrzesniowych egzaminów,dobrze że jest wędkarstwo ktore mnie uspokaja(choc przez te amury nie dokonca :wink: )

• 1 month later...
Napisano

Wobler 129 popieram garfielda, amur przy tej temperaturze może zjęść tyle co sam waży gdyż jest to jego optymalna temp żerowania, w literaturze "Produkcja ryb w małych zbiornikach " znajdziesz więcej informacji na ten temat :)