Skocz do zawartości
tokarex pontony

Jak dziś było na rybach ?

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pod wczorajszym filmikiem na youtube dopisał mi się jakiś 19-latek, prawdopodobnie czytelnik/użytkownik niniejszego forum, kwestionując jego wielkość.
Lesiu bo "małe" :wink: ryby nie wyglądają efektownie na fotkach ,tylko wprawne oko potrafi wyłapać różnice ,więc nie dziw się "młokosom" , [no chyba że to Tomaszek to co innego]:cool: ,u okonia poznać od razu po "garbie" .Ale niemniej gratuluje połowu ,ja dopiero się przymierzam do okonia w tym roku w czerwcu, na Odrze.
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 9,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
prawdopodobnie czytelnik/użytkownik niniejszego forum, kwestionując jego wielkość. Wpis usunąłem i zablokowałem możliwość komentowania filmiku, aby odciąć wszelkie trolle od jedzenia.

Co do zasady nie robię zdjęć ryb z miarką, bo to ani ładne, ani estetyczne, poza tym trudne do wykonania, gdy ryba jest żywa (brakuje trzeciej ręki), ale ten jeden raz zrobiłem wyjątek

Nie przejmuj się głupimi hasłami. Nie daj się wypuszczać :lol: Ja z reguły nawet nie podaję długości ryb (nawet rzadko je mierzę). Jak napisał Maniek wprawne oko rozpozna, zdanie tych z niewprawnym mnie nie rusza :wink::lol:

http://pl.youtube.com/watch?v=-2dESTmTRCQ

U mnie też dziś wariowały, ale raczej małe :wink: A niestety nie wolno łowić z łódki :roll:

Napisano
Nie przejmuj się głupimi hasłami.

Otóż to :)

I znowuż nacieszyłam oko - tym razem przed spaniem :) Liczę na to, że w ten weekend podobne sztuki mi się trafią :mrgreen:

I nie tylko okoni :mrgreen:

Napisano

Lesiu jeszcze raz gratuluję i ponawiam pytanie: Jakie przynęty spinningowe używasz na okonie, aby je łowić ale wyeliminować lub zminimalizować brania tych małych.

Napisano

Łowię zarówno na sztuczne przynęty, jak i na żywca. Brania małych eliminujesz - tak jak przy każdym gatunku - przez selektywną przynętę (choć czasami się to nie udaje :wink: ) - woblery od 8cm w górę, przy żywcu (uklei) - im większa tym lepsza.

img0259cx5.th.jpg

Napisano

Lesio jestem pod wrażeniem :shock:

Piękne okonie, ładne zdjęcia, których Twojego autorstwa teraz jest co raz to więcej.

Tak trzymaj, życzę połamania kija na rekordowym :wink:

Napisano
A tutaj okoń ok. 30cm złowiony kilka dni temu na kopyto.

Piękny okoń. I godne najwyższej pochwały zdjęcie - piękne kolory, ostrość i prezentacja. Brawo :)

Napisano

A ja łowię na kanale łączany (wisła w okolicach krakowa), dokładnie przy śluzie, na rozlewisku powyżej jak i poniżej na stojącej wodzie. I w tym roku jest tragicznie, nie mogę nic złowić. Nic nawet nie stuka do przynęt. tydzień temu tarł się leszcz. Ja chodzę 2 razy w tygodniu od początku marca i jestem już na skraju załamania. Próbowałem z gruntu, spławik, biały i czerwony robak, kukurydza...i niestety nic nie bierze, nic nawet nie stuka! Jeżeli ma ktoś jakieś porady dotyczące tego kanału to bardzo byłbym wdzięczny. Próbowałem nęcić już na tyle sposobów...i nic...Dodam najważniejsze - w tym miejscu łowię pierwszy raz na wiosnę bo się tu przeprowadziłem. Ale lato w zeszłym roku było ładne. Leszcze brały nawet nieźle.

Napisano

No a ja własnie wróciłem nad Warty:) wyruszyłem przed 9, a o 9 byłem już nad rzeczką :D (kilka metrów za domem płynie:)) przez pierwsza godzine jedynie zerwałem dwie przynęty, kiedy założyłem trzecią ostatnią i jak by się wydawało najgorszą tzn starą, cud. Pierwsze branie holuje pyk wypioł się przy brzegu. Cóż trudno. Zarzucam znowu branie holuje i znowu przy brzegu sie wypioł;/ (żle zacinałem tzn dużo trzcin w wodzie było i cięzko odrużnić branie od zaczepu). Trzeci raz zacinam i siedzi :D holuje na brzeg i jest piekny pstrąg potokowy. Nie mierzyłem go ale na oko miał z 35cm. Zrobiłem mu zdjecie kijowym aparateem w telefonie i wypusciłem. Ranny wypad uważam za udany czekam na po południe może pojedzie się na jakiś staw:)

Napisano

Dzisiaj i wczoraj wypadzik na krótką zasiadke linową.Liny troszkę odpuściły po tym ochłodzeniu i z tego co widzę odeszły od brzegu.No ale coś tam skrobło :wink: Sorki za fotki,ale robiłem tel. w pośpiechu.Dziś również małe zajście z kłusolami,bo jak się tu nie wq.......jak się nęci 2 tyg. z rzędu a tu siateczka dookoła grążeli :mad: Krew zalewa,zwłaszcza że są to znajomi ludzie :???: Jak wyjołem z kieszeni telefon to w ciągu 10min nie było nikogo :wink: Mam nadzieje że już sie to nie powtórzy.Miejsce mam załatwione przynajmniej na jakiś czas,więc czeka mnie zmiana.Acha dzisiaj nocka :cool:

51f2369e7359f803m.jpg

155b24f282175bdam.jpg

Nie mierzyłem jaki miały wymiar,ale na oko po ok.34cm,obydwa pływają sobie dalej.

Napisano

Ja dzisiaj posiedziałem sobie od 4.00 do 12.30 :mrgreen: Efekt to 3 brania na żywca i wyciągnięte 2 szczupaczki 42 i 48, a łowiłem na 15 cm okonie i jedną 16 cm wzdręgę :neutral: Chyba bardzo głodne były.

Tato dzisiaj pokazał klasę. Kolo 10.30 podeszły leszczyki i w ciągu godziny wyciągnął koło 10 w tym największy 55cm na oko około 2 kg.

Szkoda tylko że aparatu tym razem zapomniałem :neutral:

Gość Holik
Napisano

Wczoraj od 18-23:30 efekt tylko 2 krąpiki i u mnie 3 ryby spięte w tym jedna jakas ładna sztuka musiała być. pawelskawina, aż sie serce raduje że wreszcie jest ktoś ze Skawiny oprócz mnie :smile:

Napisano

Dzięki madi.

To z dzisiaj:

img0306rr0.th.jpg

- Maluch - 27cm

img0293qc1.th.jpg

- 36cm

img0296ke0.th.jpg

- Jest kolejna czterdziestka - być może trafi do konkursu, ale gdzie są te większe garby?

Napisano
Dzięki madi.
:grin::wink:
To z dzisiaj:

No piękne, widzę, że się ładnie rozkręciłeś z biczowaniem wody :mrgreen:

Jest kolejna czterdziestka - być może trafi do konkursu

Wstawiaj, wstawiaj a pewnie, bo coś słaba frekwencja w konkursie. Ja nie wiem ryb nie łowią czy nagroda się nie podoba :twisted::lol::lol:

Gość DareczeK
Napisano

Lesio - gratuluję - jesteś mistrzem w połowie okonia na forum :wink:

Napisano

Dzisiaj w dwoma kumplami, pisze ile na trzech złowiliśmy bo trochę tego było:

szczupaki: 52cm(ponad kilo)46,42(mój),42,39,38,30,ok.25 (mój od razu do wody wrócił nawet nie mierzyłem)

okonie: 33cm ponad pół kilo,20(mój),15,10,7(mój z gruntu)

ploć: 23cm

e7e6afdbf92e6cdem.jpgokoń 33cm tuż po złowieniu

URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/68c2b8d6f6309a9c.html]68c2b8d6f6309a9cm.jpg okoń 33cm

1a9dd1c400433726m.jpg mój 42cm szczupły

Napisano

No i bylem dzis JEUX w miliczu i stanalem i porzucalem troche i oto rezultat

okon 28 cm

okonpt4.th.jpg

procz tego mialem jedego malego i jeden nie zaciety ( chyba brak wprawy po 5 latach przerwy). Lowielem tylko godzinke bo sie zatrzymalem ciezarowka wykrecic pauze a ja szybko z wedka nad wode :D

Napisano

nanakara, a na jakim odcinku byłeś ?? i nie mówiłem że można coś dostać u nas jak poznasz lepiej wode to i efekty lepsze będą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.