keri Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 Wymiar minimalny zgłoszonej ryby zweryfikuje pierwszy zgłaszający w danym gatunku, tak to przynajmniej rozumiem że każda kolejna zgłaszana ryba /w danym gatunku/ musi być większa.? Postawmy wysoko poprzeczkę i nie będziemy oglądać rybek tylko ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Wymiar minimalny zgłoszonej ryby zweryfikuje pierwszy zgłaszający w danym gatunku, tak to przynajmniej rozumiem że każda kolejna zgłaszana ryba /w danym gatunku/ musi być większa.?Postawmy wysoko poprzeczkę i nie będziemy oglądać rybek tylko ryby. w "drugiej" kategorii dla danego gatunku tylko z trzema największymi okazami, dokładnie tak jak piszesz. Jak pojawia się większy, ostatni odpada i ciągle zostają trzy.. Wszelkie sugestie, co do podniesienia poszczególnym gatunkom norm minimalnych na pewno rozpatrzy tomik, ja na to nie mam wpływu.Postulat, aby podnieść co nieco wymiary tym gatunkom, które osiągają duże rozmiary - np. karpiowi, szczupakowi, czy sandaczowi, generalnie wydaje się być słuszny. Które i na ile wymiary poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Które i na ile wymiary poprawić?Szczupaka tomik, szczupaka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Na ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesio Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Artech prosił o bolenia - od 60cm, szczupakowi, sandaczowi i węgorzowi można dać po 70cm, dla karpia - nie mam pojęcia, niech wypowie się jakiś łowca, ale nie maniek - bo wymiar powinien być możliwy do uzyskania dla zwykłych śmiertelników W nazwie głowacicy wkradł się mały błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 No to mamy pierwsze zgłoszenie i rekord. Wszystko git, ale tak już dla ścisłości zapytam bo w regulaminie mamy: "Oraz max. dwa wyraźne zdjęcie wędkarza i ryby, dzięki któremu dany okaz będzie można zidentyfikować i ocenić. W tym jedno zdjęcie na którym musi być uwieczniona obok ryby miarka, pudełko od zapałek, kołowrotek, kawałek wędziska, lub inny przedmiot powszechnego użytku. " Jest wyraźne zdjęcie wędkarza, ryby. Myślę, że z identyfikacją i oceną nie ma problemu ale nie ma na zdjęciu pudełka zapałek itp. i przypuszczam nawet, że nie wynikało to z tego, ze ich Supersobi nie miał tylko może o tym nie pamiętał. Stąd pytam, trzymamy się tego ściśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Słuchajcie..jak już macie podnosic te kryteria...to zastosujcie jakiś procent wg tych długości WŚ i bedzie po problemie..coby gatunki były równo traktowane, a nie na widzi mi sie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmk81 Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 przyglądając się tematowi i wyrażając swoje zdanie, uważam że jedynym słusznym elementem na zdjęciach oprócz wędkarza i ryby powinna być tylko i wyłącznie miarka która jednoznacznie potwierdzi wielkość ryby. Patrząc na inne "rywalizacje" to powstaną kłótnie typu "moja ryba ma 62.5cm a wcześniejszy rekord był 62cm"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 W tym jedno zdjęcie na którym musi być uwieczniona obok ryby miarka, pudełko od zapałek, kołowrotek, kawałek wędziska, lub inny przedmiot powszechnego użytku inny przedmiot powszechnego użytku - wobek Siek-M Siga... Można porównac... Jeżeli uważacie ze to nie wystarczy proszę o wyrzucenie mojego zgłoszenia... Nie obrażę się - poprostu chciałem, żeby to już ruszyło.. (a bolki i tak się złowi większe) Choc następnym razem też nie zrobię zdjęcia z miarką, bo jest to dośc sporym problemem jeżeli się ma aparat na statywie... ściagac aparat ze statywu.. A zdjęcia ryby "na leżąco" w trawie z miarką z boku wyglądają żenująco wg mnie poza tym szkoda i ryby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Patrząc na inne "rywalizacje" to powstaną kłótnie typu "moja ryba ma 62.5cm a wcześniejszy rekord był 62cm"... ex aequo Dobrze, że już jest pierwsza ryba, może się temat ruszy, Mam pytanie do tego zdjęcia wędkarza z rybą-czy będzie to bardzo restrykcyjnie przestrzegane? Czasem jest się samemu na rybach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Mam pytanie do tego zdjęcia wędkarza z rybą-czy będzie to bardzo restrykcyjnie przestrzegane? Popatrz na zgłoszenia do "Dwa zdjęcia". Odpowiedź: nie Poza tym to ma byc przecież zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Na ile?Jak pisałem wcześniej 80cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesio Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Tomik, z jednej strony jestem za ścisłym przestrzeganiem regulaminu, z drugiej - szkoda by było nie przyjąć tak ładnej ryby Sobiego, która znalazła się w pierwszym zgłoszeniu. Musisz to sam rozważyć. Ja bym raczej zostawił, bo faktycznie jest widoczny wobler, czyli jeden z wymaganych przedmiotów. Na marginesie chciałem zauważyć, że w konkursie, gdzie był wymóg uwiecznienia 'momentu powrotu ryby do wody', regulamin też nie był ściśle przestrzegany, gdyż w wielu zgłoszeniach widoczne było jedynie to, co bezpośrednio poprzedza moment powrotu, czyli trzymanie ryby w ręku na tle wody lub w wodzie, ale samego powrotu (odpływającej ryby) nie było widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Ok wieczorem wszystkie uwagi rozważę. Ale piszcie jeszcze swoje. Myślę, że wspólnie znajdziemy kompromis. Ale najważniejsz cieszę się, że rywalizacja ruszyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Nie widzę problemu aby zrobić też kategorie dla ryb typu rekin itp. łowionych także przez naszych użytkowników. Potrzebuję jedynie określenia przez was jakiś kryteriów miarowych i gatunkowych tych ryb. Bardzo proszę; Blue shark, (żarłacz błękitny) - 180cm Tope shark, (rekin szary) - 110cm Spurdog shark , (?) - 100cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Ale piszcie jeszcze swojeA co z forumowiczami z innych części Świata? Dlaczego nie można zgłaszać żarłacza, bassa, wargacza czy kongera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Spurdog shark , (?) - 100cmKoleń pospolity (Squalus acanthias)No i blue shark to tak przynajmniej od 210cm; Tope od 150cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 szczupak z 55 na 80cm to jakis absurd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Jak wyżej napisał Sobi: zastosujcie jakiś procent wg tych długości WŚ i bedzie po problemie to wyjscie było bo najlepsze, i nie było by wymyślania, tylko wszystkie gatunki były by traktowane jednakowo. Takie moje zdanie I zgadzam się z Robalem! 80cm to zdecydowanie za dużo, przeciez ma być dużo zgłoszeń i zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 szczupak z 55 na 80cm to jakis absurd Szczupaczek 55 to jeszcze dziecko A dostać przynajmniej jedną 80-tkę w sezonie to nie jest chyba problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DareczeK Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Szczupaczek 55 to jeszcze dziecko Dzieci są naiwne i ciekawe wszystkiego co się rusza. Więc chyba nie będziesz miał problemu w ten weekend złapać 60 tkę. A dostać przynajmniej jedną 80-tkę w sezonie to nie jest chyba problem To czekamy na twojego kaczora Moim zdaniem niech zostanie tak jak jest, przecież tacy szczupakowcy jak Wobler129 szybkoustawią poprzeczkę dość wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 A dostać przynajmniej jedną 80-tkę w sezonie to nie jest chyba problem To czekamy na twojego kaczora Przy regularnym wędkowaniu i nastawianiu się na szczupaka... To na prawdę nie jest problem. W tamtym sezonie na szczupaka wyruszyłem dosłownie kilka razy. A z samych przyłowów do 80-tki dużo mi nie brakowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Więc chyba nie będziesz miał problemu w ten weekend złapać 60 tkę. Nie nastawiam się jeszcze na szczupaka. I tu nie chodzi o wyznaczanie terminu. Chodzi o złapanie szczupaka w całym sezonie, a nie w dany weekend bez przesady. Ale jeśli na prawdę chcecie mieć więcej zgłoszeń to proszę bardzo - obniżcie normę zgłoszeniową do 70cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DareczeK Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Przy regularnym wędkowaniu i nastawianiu się na szczupaka... To na prawdę nie jest problem.W tamtym sezonie na szczupaka wyruszyłem dosłownie kilka razy. A z samych przyłowów do 80-tki dużo mi nie brakowało No to jeżeli jest tak łatwo łapać takie szczupaki , to po co się bawić w ustalanie minimalnego wymiaru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 DareczeK gdzie napisałem, że łatwo jest złapać takiego szczupaka? Napisałem, że przy regularnym łowieniu nie powinno być problemu ze złapaniem 80-tki w sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi