Skocz do zawartości
tokarex pontony

Karpiówka i żywcówka w jednym

Dyman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam mam pytanie czy karpiówka dobra jest na żywca np na szczuplego czy za twarda a jak tak to prosze o parametry wedzisk i nazy bo chce sobei sprawic cos nowego

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
witam mam pytanie czy karpiówka dobra jest na żywca

Baaaaa, a nawet wskazana :mrgreen::grin:

jeśli się zdecydujesz to szukaj takiej o akcji parabolicznej.

Napisano

pytam czy karpiówka dobra bo uzywam spiningów na żywca o ciezaze wyrzutowym 30-110g i tez dobra ale mam wlasnie zamiar kupic sobie na suma cos mocniejszego bo chce w tym roku zapolowac na olbrzyma

Napisano

Kupiłem swojego czasu karpiówkę Robinson Lumix Karp, kosztuje grosze łowię nią na wszystko (prócz spławika i spiningu i pozostałych lekkich metod :wink: ) Wyharatała więcej szczupaczków na żywca niż białej ryby od momentu kupna. Wędka bardzo dobra a cena jeszcze lepsza. Polecam.

Napisano
karpiówkę Robinson Lumix Karp
tylko jak dla mnie jakaś zbyt "galaretowata" a ma 3.5 lbs - przynajmniej taką miałem w ręku.
Napisano
karpiówkę Robinson Lumix Karp
tylko jak dla mnie jakaś zbyt "galaretowata" a ma 3.5 lbs - przynajmniej taką miałem w ręku.

Ja dysponuje kijem 3 lbs. Faktycznie trudno się z Tobą nie zgodzić, szczególnie kiedy na codzień w ręku trzyma się karpiówki z dużo wyższej półki. Widać różnice, jednak jeśli chodzi o samo łowienie gruntowe, nie koniecznie karpiowe z czystym sumieniem mogę polecić. Szczególnie kiedy ktoś dysponuje takim jak ja studenckim budżetem.

Napisano

dzieki panowie pojde do sklepu i sie dowiem w ajkiej cenie i wszytsko o niej jeszcze raz dzieki i czekam na wiecej informacji

• 3 months later...
Napisano

Witam. Szukam niedrogiej karpiówki jako wędki do połowu szczupaków na żywca. Karpiówka dlatego, że łatwiej utrzymać ją w czystości, oraz nie ma problemu z suszeniem jak w wypadku teleskopu. Założenia są takie długość minimum 3,6m, w miarę sztywna i mocna używam żyłki 0,35mm, nie za ciężka, no i też ważne atrakcyjna cenowo do około 100 zł (głupio byłoby potknąć się gdzieś w krzach nad rzeką i połamać kij za kilkaset zł).

W kręgu moich zainteresowań znalazły się 3 modele.

Carp Passion Mitchell 3,6m 3lbs za około 85 zł Waga: 450g Przelotki: 6szt 2-stopkowe SIC

SALVA CARP 360 KONGER 2,75lbs za około 60 zł Waga: 490g

Konger Carbomaxx Carp 360 100g Waga: 490g (za około 60-65zł)

Proszę o radę może ktoś używał już któregoś modelu i może powiedzieć coś więcej czy się sprawdził itd. albo poleci jeszcze inny model, spełniający wymienione kryteria.

Napisano
Konger Carbomaxx Carp 360 100g Waga: 490g (za około 60-65zł)

Zdecydowanie ten. :mrgreen: Porządny kij za małe pieniądze. Wujek i ojciec mają po dwa. Dobry do żywca, dobry do kulki. Ciężarkiem 80 gr śmigasz bez problemu.

Acha i też ma Sic-a jak Mitchel. Salva raczej nie bo to czyste szkło i gnie się od połowy. Optymalny wybór to Carbomaxx.

Napisano

Witaj

Ja kupiłem w tym sezonie trzy wedki Mitchell'a Carp Passion 3,6.(jedna dla kolegi). Polecił mi je sprzedawca w zaprzyjaźnionym sklepie jak twierdził nie bylo na nie reklamacji.

Zachecony kupiłem takie karpióweczki i jak narazie jestem zadowolony. Wedki są w miarę lekkie. Ryby holuje się super. Śmigam nimi tak daleko że sie boję ,że mi żylki zabraknie :P

Ze swojej strony polecam. Jedyną rzeczą ,która troszke mi sie nie podobała jest to,że wędka jest zapakowana w foliowy pokrowiec a nie w oryginalny futerał ,ale cena też nie jest wygórowana.

Pozdrawiam

Napisano

No to teraz mały problem czy Konger Carbomaxx Carp 360 za 60 zł czy Carp Passion Mitchell 3,6m 3lbs za trochę ponad 100 zł. W sumie ma być to kij do Mitchella Predator 600.

Tak przy okazji da się gdzieś dokupić do tego modelu mitchella zapasową szpulę ?

• 7 months later...
Napisano

Witam.

Chciałem kupić zestaw do połowu karpi z gruntu i na żywca.

Dostałem trzy "zestawy":

* Dragon Legend Tele Power Carp 3,60/40-80g

* Jaxon Crystalis Heavy Cast 3,60/2,75lbs

* Jaxon Crystalis Tele 3,90/60

* Shimano Catana 4000RA

* Jaxon Penax PXL 300

* Dragon Viper RD 830iT

Tak jak wyżej pisałem, potrzebuję sprzęt do połowu gruntowego i na żywca. Obecnie dwie pierwsze wędki przeznaczyłbym na grunt trzecią na żywca. Chciałbym otrzymać od was odpowiedz, czy da się coś zrobić z tymi kołowrotkami. Teoretycznie są to wyższe modele, ale Dragon'em to będę mógł chyba łapać tylko karasie na żywca. Myśle nad kupnem któregoś modelu kołowrotka Okuma Travertine FD. Na drugi kołowrotek obecnie nie mam pieniędzy więc muszę wybrać do żywca i gruntu między kołowrotkami Shimano i Jaxon. Co wy mi polecicie. (Tak jak pisałem stać mnie obecnie na wydatek max. 150zł)

Napisano

Widze że masz podobny dylemat jak ja jakiś czas temu. Po wydeptaniu ścieżki do wędkarskiego i wyczytaniu setek postów na forach mój wybór padł na Dragona Magnum X-treme Carp 3,9. Bardzo sympatyczne 3-częsicowe kije, cena ok 100zł. MW 2,5 LBS jak dla mnie optymalnie zarówno do połowu karpi jak i na żywca oraz trupka z gruntu. Solidnie wykonane w prównaniu do Carbomaxx Kongera czy Mikado Silver Eagle. Jedyny minus tych kijków to jasne rękojeści :neutral: po kilku zasiadkach zaczynają sie brudzić. Jeżeli chodzi o kreciołek to w tej cenie raczej bym trzymał się z dala od wolnego biegu. Do 150zl kupisz Spro Super Long Cast 460. Co prawda nie ma wolnego biegu (nie ma co się psuć) ale jakościowo bije na głowe inne kołowrotki w tym przedziale cenowym. Taki właśnie jest mój wybór i powiem Ci że już kilka ładnych rybek pociągnął ten duet bez najmniejszego problemu :lol:

• 3 weeks later...
Napisano

Witam!

Przejrzałem kilka podobnych tematów ale odpowiedzi nie znalazłem. Poszukuje kija który posłuży mi jako ciężka gruntówka (np. martwa rybka ale i dendrobena na wegorzyka) oraz do połowów na żywca. Analizując inne tematy doszedłem do wniosku że ma to być karpiówka. Nie za droga 100-150 PLN. Nie mogę się od 2 tygodni zdecydować więc pytanie do kolegów co polecicie? Poszukałem i mam np. do wyboru:

------------------------------------------------------------------------------------

1. WĘDKA ROBINSON XENON GROUND 3.90 M 40 - 80 G /cena 150 PLN

2. ROBINSON WĘDKA LUMIX CARP 360/2,75LBS /cena 95 PLN

3. WĘDKA ROBINSON XENON CARP 3,9m 3 lbs /cena 170 PLN

4. KONGER AVIATOR_BLACK CARP_390_3LBS_KONGER /cena 140 PLN

------------------------------------------------------------------------------------

Bardzo chętnie posłucham innych waszych propozycji.

Jaka akcja kija ?

Jaka długość kija 3.60 czy 3.90?

Czy do 80g-100g (2,5-2,75 LBS) to odpowiednie cw. dla takigo zastosowania?

Na podpowiedzi czekam do pierwszego :cool:

Napisano

miałem ten sam problem,kupiłem także karpiówkę tyle że 2.75 lbs i moim zdaniem to naprawdę wystarczy,kupiłem konger carbomax 3.60m 2.75lbs Łowię na niej szczupaki i sandacze i sprawdza się bardzo dobrze,drugą kupiłem konger aviator feeder 3.60cm 180cw i sprawdza się jeszcze lepiej,każdy zryw szczupaka świetnie amortyzuje,moim zdaniem 2.75lbs max 3.60m wystarczy ale 3.90 bedzie jeszcze lepiej

Napisano

Pater mówisz że ten mocny federek też się sprawdza... Czyli co tak naprawdę byś mi polecił ?

Karpiówka czy feder ? Mam feder 90gr. ale to na białą rybke. W przyszłym roku dokupuje 120gr a w tym priorytetem jest żywiec+martwa rybka.

Napisano

jeżeli tylko żywiec z nastawieniem że możesz mieć na kiju szczupaka,sandacza lub suma to karpiówka jest wskazana,więcej wytrzyma,ale 2,75lbs max,jak chcesz bardziej uniwersalną wędkę to mocny feeder napewno wytrzyma i cw 120 gr też,masz wymieniana szczytówkę drygą szpulę kołowrotka i spokojnie szybko możesz przerobić zestaw np z koszyczkiem czego przy karpiówce nie zrobisz,ja mam feedera cw 180gr i wytrzyma napewno przy ponad metrowym sumie jeżeli tylko żyłka wytrzyma a pewnie by szczeliła,musisz zastanowić sie nad cw

Napisano

Dzięki za podpowiedź PATER :smile: Więc pozostanę na dzień dzisiejszy przy karpiówce. Chyba... Zastanawiam się pomiędzy dwoma kijkami:

-----------------------------------------------------------------------------------

WĘDKA ROBINSON XENON HP CARP 3.60 M 2.75 LBS

WĘDKA ROBINSON XENON GROUND 3.60 M 40 - 80 G

-----------------------------------------------------------------------------------

Miał ktoś może styczność z tym modelem Robinsona ?

Czym się różnią między sobą prócz cw ?

• 1 month later...
Napisano

Drodzy Koledzy

Krótko i na temat:

Poszukuję wędziska do połowu na żywca (z gruntu i na bojkę) na niezbyt szybko płynącej rzece. Chciałbym tym wędziskiem łowić szczupaki, sandacze i sumy.

Czy:

1. Konger Carbomaxx 390, 3lbs http://allegro.pl/item415670265_konger_carbomaxx_team_carp_3_9_m_3lbs_promocja.html

a może:

2. Dragon Mystery 390, 3lbs

http://allegro.pl/item420497376_dragon_mystery_xt_long_distance_carp_3_90_m_3_lbs.html

Roznica w cenie kolosalna, czy w jakości również??

Pozdrawiam

• 9 months later...
Napisano

Witam,

mam pytanko czy niżej przedstawiona wędka nada się do łowienia na trupka w dużych odległościach z ociążeniem ponad 50g? Jest to metalowy kij produkcji ZSRR, może mi ładnie posłuzyć, ma długośc 1.80 ale żadna siła go nie wygnie.

f8bbfd796b56f9e3m.jpg

I jaka żyłka do połowu na trupka przy obciążeniach do 50-100g. 0,24 będzie dobra? Do połowu węgorzy w jeziorze ew. sandaczy

Pozdrawiam

Napisano

Robal, niezly zabytek, ale szkoda ze taki krotki - moze byc problem z odlegloscia zutu i komfortem holu ze wzgledu wlasnie na dlugosc i "palowatosc" metalowej konstrukcji.

ale jak najbardziej zastępczo może i połowisz.

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.