nalewator Napisano 10 Marca 2012 Share Napisano 10 Marca 2012 jest sens łapać miętusy w szybszym nurcie?lub średnim? To zależy co przez to rozumiesz. Ja łowię w miejscach gdzie ciężarek 50-60g kotwiczy mi zestaw. W szybszym nie próbowałem łowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Placek Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 ja używam 35g,także wnioskuje ze jest ona za lekki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati_fs Napisano 13 Marca 2012 Share Napisano 13 Marca 2012 Z doświadczenia mogę powiedzieć, że miętus w marcu po tarle woli raczej spokojniejszy przepływ wody z dużą ilością zatopionych gałęzi, tu wystarczy ociążenie ok30-40g ale na jesieni dużo szt łowiłem w okolicach bystrzy z kamieniami, a tam niekiedy dość mocno ciągnęło, czasem trzeba było i 80g żeby stał w wytypowanym miejscu. Zaznaczam, że łowię w małych rzekach Radomka i Kamienna. Na pierwsze tegoroczne jadę w piątek i naprawdę polecam filety ryb morskich (dorsz, flądra). Pozdrawiam Mati_fs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Byłem w weekend a miętowym. Złapałem 4 sztuki ale wszystko malizna miedzy 25 a 35cm. Wszystko na rosówkę na filet z flądry czy wątrobę ani puknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonah009 Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 jest sens łapać miętusy w szybszym nurcie?lub średnim? witam Panowie ja na jesień musiałem zakładać 120gr i czasem to było mało, jak woda w Odrze przybędzie ciągnie jak szalona, a efekty były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frank_lucas Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Znacie dobre miejsca na miętusa w Płn-wch Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rapa-man Napisano 23 Października 2012 Share Napisano 23 Października 2012 Panowie ktoś już za miętusem rusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Na zalewie jeszcze cisza. Może lepiej będzie po pierwszym przymrozku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buthidae Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 U mnie mietus ruszyl sie juz z 3tyg temu... od tego czasu mysle ze razem z bratem wyciagnelismy ogolnie ok 40szt Jedyny problem jest taki, ze biora same gowniarze do 45-50cm... Czekamy na wieksze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DevilDog Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Uraczysz fotkami Twoich miętusów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buthidae Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Mogę, jednak narazie musze je sfotografowac:D co stac sie moze dopiero w przyszlym tygodniu- do tego czasu nie mam mozliwosci ich zlapac. Do tej pory ich nie fotografowalem bo... po prostu sa za male i nie ma sensu robic zdjec dzieciaczka. Ogolnie rzecz biorac siedzialem na mietusa w tym roku moze z 3-4 razy, brat kilka razy wiecej. Probowalem zwiekszac wielkosc martwych przynet aby mialy szanse dojsc te wieksze sztuki, co skutkowalo tym, ze te grzdyle walczyly tak dlugo az nabily sie na hak w przynecie wiekszej od ich lba:/ Mam tylko jedna nadzieje- ze z biegiem czasu i z pojawieniem sie coraz to nizszych temperatur wejda wieksze sztuki niz te co biora teraz, co jak dla mnie nie jest takie pewne bo lowie mietusy pierwszy sezon, dodatkowo nie slyszalem zeby ktokolwiek lapal w tym miejscu cyklicznie ten gatunek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rapa-man Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Duży miętus w naszych wodach to rzadkość także tak jak piszesz 45-50 cm,to dobre wyniki ja w piątek ruszam za miętusem zobaczymy mam nadzieje że coś połowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buthidae Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Napisałem że do 45-50cm.... Sporo w tym jest także takich 30-40cm. Ogolnie, bynajmniej dla mnie to sa bardzo male sztuki. W zyciu bym nie pomyslal aby takie malce zabierac... niestety, na ta chwile ze wzgledu na metode jaka je lowie musialem wziac chyba 3 czy 4 szt. Widze w mojej wodzie potencjal... a czy bedzie cos wiecej? Czas pokaze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Ja wam proponuję łowić na typowo denne żyjątka, bo jesienią właśnie najbardziej żywi się takimi stworzonkami typu żaby(POD ŚCISŁĄ OCHRONĄ!) oraz inne zwierzątka. Proponuję wam jazgarze, lub kiełbiki ew. martwe ukleje(pocięte w dzwoneczki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rapa-man Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 U mnie na odrze dobrze sprawdza się płoć,a dokładnie filet z jej ogona,i tylko na to jest fajny efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buthidae Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Ja próbowałem na wszystko- małe kawałki płotki, pocięte ukleje czy kawałki kiełbia... Na wszystko brały. Jedyną różnicę zauważyłem w zwiększonej ilości brań na kiełbia, no ale to tylko zwiększyło ilość brań a nie to na czym mi zależy- wielkość miętusa. Mam takie zdanie (albo w taki sposób siebie oszukuję?) że te większe sztuki wejdą jak się zrobi trochę zimniej. Będę próbował do ostatniego dnia roku ! Bo widzę, że moja woda ma potencjał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rapa-man Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Byc moze masz racje,do końca roku na pewno Ci to nie wyjdzie,pamiętajcie od grudnia okres ochronny a tak w ogóle to gdzie łowisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fix-bud Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Koledzy pomóżcie,gdzie można uderzyć na miętuska w szczecinie i okolicach?Podobno rzeka Płonia dobra,wiecie coś? A inne miejsca? Za info z góry dziękuję,potrafię się zrewanżować.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 Ja już poławiam miętowe od około 3 tygodni.Mam na koncie 7sztuk, ryby w granicach 37-45cm. Trafił się jeden rodzynek 51cm. Kiedyś łapałem na rosówki było więcej brań ale kijanki. Obecnie używam tylko żywca płotka 10cm i w jakimś stopniu ograniczyło to brania kijanek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buthidae Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 No ja stosuje teraz podobne przynęty, z tym że martwe, a kijanek to i tak nie zraża. Może założę płotkę 30cm to chociaż te czterdziestaki dadzą spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rapa-man Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 Fajnie fajnie,az miło czytać ze rybki dopisują,a gdzie panowie łowicie?ja w niedziele ruszam na łowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baju Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 czy ktoś może mi powiedzieć czym różnią się metody połowu miętusa w małych rzeczkach i w dużych jak np. Odra, czy są ogóle jakieś różnice, i jaką metodę polecacie na szczecińskie wody (rz. Odra) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi