Gość Placek Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Dzieki za cenne rady,mam nadzieje ze ktorys sie skusi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umberto Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Ciekawe gdzie takie żywczyki złowie ;pp to takie do 10 cm na mały haczyk rzuce, moze ktorys chwyci, a druga na rosowke z filetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Placek Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 rasowka z filetem?nie sadze zeby to byl dobry pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umberto Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 A co dwie rosówki? Jak wogóle zrobić zestaw z tym żywczykiem, jaki ołow mam dac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Daj na jedną rosówki a na drugą wędkę filet czy żywczyk. A ołów taki żeby ci woda nie ciągła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Placek Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Daj na jedną rosówki a na drugą wędkę filet czy żywczyk. A ołów taki żeby ci woda nie ciągła. Dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Placek możesz śmiało walić na Rędzin bliżej śluzy dwa lata temu pare sztuk złapałem ( 30 - 40 cm.) wszystko na rosówkę , na żywczyka i na fileta ani brania , jeszcze jedno sygnalizatory elektroniczne nie zdaja egzaminu - wędka na sztorc i na szczytówkę świetlik . z pozdrowieniem Wasyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Placek Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Wiem Kolego z tym ze ja poluje na wieksze szutki takze lapie na fileta wczoraj padl 55cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati_fs Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Witam, Przeglądam z zaciekawieniem dyskusję na temat tej niezbyt popularnej ryby. Łowię ją od 3 lat systematycznie w Wiśle, Radomce i Kamiennej. Z moich doświadczeń polecam jako przynętę duże filety z ryb (okoń, leszcz) ale lekko cuchnące, trochę zaśmierdziałe oraz filety z ryb morskich (n. flądra) dużo intensywniej pachną niż słodkowodne Pozdrawiam Mati_fs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 21 Stycznia 2012 Share Napisano 21 Stycznia 2012 Zamierzam wypróbować filety z flądry czy kawałki śledzia, podobno dają rade. Oby do marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati_fs Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Już niedługo Ja flądrę świerzą kupuję na Realu lub w innym markecie, ma twardą skórę dzięki czemu nie spada z haczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Placek Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 Panowie jak wiadomo sezon miętusowy zaczyna się za miesiąc,a więc tak się zastanawiam czy instnieje jakaś metoda nęcenia tej pieknej rybki,myslalem nad zwykłym zestawem z koszyczkiem,dość długi przypon,do koszyczka myslałem wrzucić jakieś flaczki tzn wnętrzności rybek które pozyskam na żywca,dodatkowo,owiązać koszyczek żyłką żeby zawartość nie wyleciała,co o tym sądzicie? łowisko oczywiscie rzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 Nie wiem czy zda to egzamin przy miętusach, ale ja pare razy z powodzeniem nęciłem sumy wątróbką drobiową. Kroiłem ją na drobną kostkę i mieszałem z ziemią albo z gliną po czym pakowałem do koszyka. Można dorzucić jeszcze trochę suszonej krwi albo pokrojonych czerwonych robaków. Obwiązywanie koszyka nie jest chyba dobrym pomysłem, możesz mieć sporo fałszywych brań jak miętus zacznie się dobierac do koszyczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Placek Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 a co jakby posmarować sam przypon haczyk ciężarek jakimś smrodkiem,chodzi mi o atraktor,bo wiem ze coś takiego jest,tylko nigdy sie w to nie zagłebiałem:)? ps. trzeba szukać każdych sposobów żeby na Odrze (niestety) w miare przyzwoicie połapać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati_fs Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Zapełnienie koszyczka wnętrznościami ryb odradzam, gdyż uszkodzone wnętrzności ryb zawierają jakiś środek chemiczny, który działa ostrzegawczo na inne organizmy wodne (w tym ryby) w efekcie odstraszy zamiast zanęcić, uczyłem się kiedyś o tym. le jkby do koszyczka włożyć np gąbkę nasączoną atraktorem...? Chyba sam spróbuje Zastanawia mnie faktycznie ilość pustych brań w taki aromatyczny koszyczek zanętowy a niew przynętę... ale cóż jak człowiek nie sprawdzi to i się nie dowie. Pozdrawiam Mati_fs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Ja używałem wątróbki drobiowej drobno pokrojonej, mieszałem to z ziemia i dodawałem troche pyłu korkowego, który ladnie roznosił zapachy. Co ciekawe raz trafiłem suma, który w pysku oprócz haczyka miał tez moj koszyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati_fs Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Ja łowię i tropie Miętusy w małych rzekach z racji miejsca zamieszkania, wię raczej sum mi się nie trafi . Kiedyś nad Radomką w listopadzie na brzegu tuż przy wodzie zastałem mnóstwo rozkrojonych żab chyba ktoś właśnie nimi nęcił, ale to mało humanitarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Placek Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Panowie,mama pytanie,czy jesli po zimowych roztopach,kiedy woda w rzece jest zmulona,można z powodzeniem łapać miętusy?jak wiadomo są one po tarle,jak jest z żerowaniem tej ryby po tarle? i ewentualnie podczas żerowania nie przeszkadza im że woda jest zmulona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Ja łowiłem je w wodzie trąconej a nawet mocno trąconej . Miętusa to nie rusza nie jest on wzrokowcem ,przejrzystość wody jest mu obojętna natomiast natlenienie już nie. A żerował po tarle będzie zapewniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati_fs Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Potwierdzam, mętna woda nie przeszkadza tej rybie w dobrym żerowaniu, a jeśli jest spowodowana lekkim przyborem to wręcz pobudza ich do żerowania bo jest zwiastunem obecności w wodzie nowego pokarmu. Co do marca to jes to obok listopada chyba najlepszy miesiąc połowów tej ryby. Sam się wybieram w sobotę nad Radomkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Jak tam Panowie? Rozpoczął już ktoś sezon wiosenny na miętowego? Ja chyba w piątek wyruszę jak aura pozwoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERq Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Byłem na miętusach w zeszłą sobote niestety nic się nie działo w tą sobote też jade i mam nadzieje że cos bedzie sie dzialo . Nawet nie trzeba rybek klimat marcowej nocy jest nieoceniony . Łowie w obrzycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Placek Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Byłem 2 razy na Odrze,ale bez efektu,łowiełem na filet z kiełbia,filet z flądry i nic,eh załamany jestem,tłumacze sobie to dużym prądem rzeki i zmetnieniem wody:) Ps. Co w ogóle sądzicie o przynęcie typu filet jakiejś morskiej ryby z tesco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 9 Marca 2012 Share Napisano 9 Marca 2012 Na filet z "normalnych" ryb np.płoć łowiłem i brało natomiast na filecik z ryby morskiej nie ale zamierzam wypróbować .Jak dotąd najlepsze efekty miałem na żywca i rosówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Placek Napisano 10 Marca 2012 Share Napisano 10 Marca 2012 jest sens łapać miętusy w szybszym nurcie?lub średnim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi