Skocz do zawartości
tokarex pontony

Spinning do 250zł

Kostek

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 105
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 3 weeks later...
Napisano

Witam

Chciałbym podłączyć się do tematu . Otóż na spinning łapię bardzo krótko. Tak w zasadzie wczesniej miałem prosty spining kongera 2.4m cw 10-34 tele. Złapałem na niego kilka rybek ale bez specjalnych okazów ( najwieksza 1,5 kg szczupak ) . Na jesień zeszłego roku kupiłem sobie cormorana bull fighter jig cw 3-15 2.55 m. Kupiłem go że wzlędu że postanowiłem wiecej łowić na spinning i nauczyć się łapać okonie oraz metodą bocznego troka . Przyznam że byłem nim 2 razy na rybach i w stosunku do kongera było to coś innego ponieważ super czułem przynęte i ogolnie miałem wrażenie że płynę razem z przynęta :) (złapałem kilka małych sandaczy) . Ale jest mały problem . Na tym łowisku co łowie jest duża szansa że zachaczy sie mały okoń jak i szczupak 3-4 kg . Druga sprawa nie chciał bym łapać w kólko na małe gumki ale co raz sobie rzucić woblerkiem czy wiekszą obrotówka - tak z ciekawości założyłem to na wklejankę i tragedia wędka wygina sie jakby był hol ryby. Wiec przyszedł mi do łowy pomysł o uniwersalnej wędce :

I teraz pytania przechodzę do sedna sprawy . Upatrzyłem sobie coś takiego :

BLACK BULL HYPER 2,70/40

http://www.spinn.pl/wedki-spinningowe/black-bull-hyper-2-70-40

1. Co to znaczy że jest paraboliczna akcja wędki - czy paraboliczna akcja to jest akcja przy ciągneciu przynęty i tak samo wygląda to przy holu czy tylko przy holu ?

2. Jak coś jest do wszystkiego to do niczego znane powiedzenie. Wędka ta mnie zadziwiła rozpiętościa cw czyli 5-40 czegoś takiego ja szukam bo nad wodą chciałbym polowić na mniejsze gumki a potem rzucić wobkiem albo wiekszą gumą . Czy taki spining podoła lekkim gumą aby można było na nim też czuć pracę oraz nie wygnie się w pół przy wiekszym woblerku . Jak wygląda wogóle praca perzy ciągnieciu przynety i holu ryby spinniga o takim charakterze cw ?

3. Jest wersja 4 - 6 skladowa - wiadomo byłby bardzo wygodny do tranportu ale czy wieksza ilośc skladowych nie ma wpływu na prace oraz czy jest wiesze ryzyko zużycia na łaczeniach czy wogóle łaczeniami się nie przejmowac ?

4. Moje pytanie dotyczy przelotek i plecionek. Czy w tej wędce przelotki są dobre bo nigdy nie łowiłem na plecionki i nie wiem czy nie spiłuje mi przelotek a szkoda by mi było taką wędke zniszczyc . Na pewno kupił bym dobra plecionke Power pro fluo 0.13

5. Pytnie czysto teoretycznie .Wędkarz początkujący czy jezęli weżmie su szczupak 3-4 kg na wędce 3-15 jest w stanie ją wyciągnąc czy jest wogole cos takiego jak maxymalne ociązenie danej wędki ile moż ona wytrzymac czy jest jest skladową wielu innych elemantów ?

bardzo bym prosił o podpowiedź tylko do tej wędki bo innych firm nie kupię raczej

Z góry dziękuje za podpowiedzi

[ Komentarz dodany przez: sinus: 15-02-09, 11:56 ]

podpisałem link za ciebie następnym razem post zostanie skasowany

Napisano

powiem Ci odrazu uniwersalnej wędki nie ma...wydaje mi sie że lepiej zainwestować w dwa spiningi jeden okoniowy a drugi szczupakowy np w seri dpilomat robinsona, sam posiadałem dwa kije z tej serii i byłem naprawde zadwolony.Dlaczego tak uważam?ponieważ okonie bedziesz łowił na przynęty gumowe do 5 cm i niewielkie główki woblerki (3-6 cm) obrotówki (1-2) a szczupaki na woblery(7-12 cm) obrotówki(nr 3-5) i spore gumy, tą jedną wędką co link podałeś złowisz i szczupaki i okonie ale komfortu z łowienia nie bedzie takiego jak na kije przystosowane do mniejszych i większych przynęt

Napisano

okoniowke do troka widze juz masz, wiec low tylko na nia na male gumki/trok i obrotowki do rozmiaru 1.

a na szczupaka jak juz sie uparles na ta firme to poszukaj z cormorana cos 10-30 ew do 25g nawet, bo 5-40 to juz jest dosc ciezki kij.

nie sugeruj sie tymi 5-40 bo bedziesz czul 5g trok jak na stylu od miotly, niema uniwersalnego kija, moze 5-20g ale to max srednie przynety, a na te najmniejsze juz tak komfortowo jak z tym 3-15g nie bedzie.

travela 4/6 skladow raczej nie bierz, im wiecej skaldow tym gorsza akcja jak teleskop, parabolik tez jest strasznie metki, niepolecam.

w kiju za 300zl przelotki powinny byc napewno dobrej klasy.

na 3-15 szczupaka 3-4kg wyciagniesz spokojnie na zylce 0,16mm oczywiscie ze sprawnym hamulcem, niebedzie to jakims wyczynem.

Napisano

Panowie wasze porady są dla mnie cenne .Na pewno odpuszcze sobie wędki 4-6 składowe. Problem w tym że nie chciał bym chodzić z 2 wędkami aby łowić wiec moze zejdę deko niżej i moze coś takie ?

BLACK BULL HTC JIG 2,70/30

http://www.spinn.pl/wedki-spinningowe/black-bull-htc-jig-2-70-30

cięzar wyżutu 10-30 jednak opis podaje i szczytówka jest bardzo czuła gdyż jest to wklejanka i nadaje sie do łapani okoni bocznym trokiem a i można troszkę większą przynęte na szczupaka przywiesić

a co do firmy to wszustko prawie mam coromorana i poporstu przywiazałem sie :)

Napisano

cinek bardzo podobaja mi sie woblerki wielkosci 6-8 cm przy nich moja wklejanka gnie sie niesamowicie i komicznie to wyglada oraz na wachadłowki sredniej wielkości

przy okazji mam też pytanie co oznacza że spining jest szybki czy srednio szybki bo prace szczytowa i paraboliczną kojarze a co oznacza fast ? dla przykladu moja wklejanka jakiego jest typu i jakie to ma znaczenie przy konkretnych przynętach

Napisano

akcja fast i extra fast to jest właśnie akcja szczytowa i extra szczytowa :cool: a wiec spining jest"szybki" nie wiem jaką akcje ma Twoja wklejanka bo jej nie znam ale generalnie wklejanki o cw 30-40 gram cechuje akcja szczytowa ...widzisz do gum nadaje sie wklejanka bo do tego typu przynęt została zrobiona, woblerki stawiaja w wodzie spory opór szczególnie te deep runer(DR) i super deep runer(SDR)

a więc głebiej schodzące i te juz mocno wgną Twoją wklejanke to samo większe obrotówki i wahadłówki jakiś czas temu łowiłem power jig-iem robinson diplomat cw 7-30 ta wędka świetnie spisywała sie przy gumkach np 7 cm kopyto na 15 gramowej główce jak i przy obrotówkach max nr.2 woblery to max 5 cm chyba e coś w rodzaju rapala orginal to wtedy max 7 cm czyli wklejanka nadaje sie do przynęt stawiających mały opór w wodzie

Napisano

wiec puenta jest taka ze kij 10-30g to jest typowo szczupakowy standard, tylko jig jest raczej pod gumy, a z tego co piszesz chcesz lapac na woblery i blachy wiec poszukaj nie jig/wklejki o akcji fast cos jak to

SHIMANO NEXAVE BX 2,70/30

http://www.spinn.pl/wedki-spinningowe/nexave-bx-2-70-30

i porownaj z waga tego cormorana w twoim ostatnim poscie prawie 100g roznicy, jest to bardzo duzo.

jednak nie polowisz na to okoni na paprochy,trok,mini przynety.

Napisano

damian rzeczywiscie jest roznica 100 g z drugiej stony 100 g to jest waga tabliczki czekolady i jak rozlozy sie to na dlugosc 2,7 m to naprawde jest to tak mocno odczuwalne ?

reasumujac chyba jednak mały konger tele pojdzie w plecak jak mi sie zechce łapać na woblery

dziekuje Panowie

Napisano

jest odczuwalne i to bardzo, zwlaszcza w spiningu.

wklejanke na okonie masz bardzo dobra, dodam ze okonie lowi sie nawet na wklejki 1-7g, osobiscie uzywam teraz TD 3-12g.

Napisano

maxx78, ja kiedyŚ chodziłem z dwoma spiningami przeszło mi to na dobre i całe szczęście teraz jak ide za kleniem i jaziem to zabieram tylko przynęty na te ryby jak na sandacze to tylko pudło gum...nie "kuszą" mnie wtedy inne gatunki i moge skoncentrować sie na celu mojej wyprawy a tym samym dokładnie obłowić wybrany fragment rzeki..a sto gram robi różnice odczujesz ją po kilku godzinach intensywnego łowienia

Napisano

Witam

Po przemyśleniu sprawy zamowiłem

Cormoran black bull jig 2.7 m cw 5-21 waga 195 g . Wydaję mi się troche bardziej uniwersalny

• 2 weeks later...
Napisano

Witam ponownie

Spinn dotarł. Nie miałem wiele spinów więc go opiszę jako porównanie do wczesniejszego.

Wczesniej posiadalem cormorana bull fighter 2.55m 3-15 g jig teraz dotarł black bull jig 2.7 5-21 g . Pierwsze wrażenie jest takie ze black od fightera jest o wiele lżejszy i ma o połowe mniejszą średnice . Black bull jest bardzo lekki dodatkowo jest lepiej wykonane łaczenie oraz dla mnie nowy system mocowania krecioła poprzez odkręcana rękojeść przednią. Ogółnie wedka ( szytówka ) jest troszkę sztywniejsza. Reasumują na sucho porównanie bo nie byłem nad wodą to na pewno inna klasa. Chciałem wędke która nadała by sie na okonie ale żeby nie gięła sie nad 4-5 centymetrowym woblerem czy troszkę większa gumką niz paproch . Test nad wodą wszystko wyjasni czy dobrze wybrąłem....

• 2 months later...
Napisano

Witam

Tak jak w temacie szukam kijka na spinning do 220zł z c.w. do około 25gr

Co będę łowił przede wszystkim szczupaki na ripperki około 8cm

Macie jakieś propozycje piszcie

Co sądzicie o tych wędkach

Mistrall Amundosn 7-25gr

http://www.allegro.pl/item621763819_spinning_mistrall_amundson_2_74m_7_do_25g_gratis.html

BERKLEY LIGHTNING SPIN 10-30 GR

http://www.allegro.pl/item624147052_berkley_lightning_spin_270_10_30_gr_wysoka_jakos.html

Konger World Champion IRI 245M 10-30g

http://www.allegro.pl/item613313142_konger_world_champion_iri_245m_10_30g.html

KONGER MAXIM FLANKER 275 10-30g

http://www.allegro.pl/item614295202_konger_maxim_flanker_275_10_30g_slava_hurt.html

Jaxon NG Royal XT-PRO 240/10-30g

http://www.allegro.pl/item629280726_jaxon_wedka_spinning_ng_royal_xt_pro_240_10_30g.html

Najbardziej zaciekawiło mnie wędzisko Mistrall Amundosn sądząc po opisie bardzo dobry stosunek jakości do ceny

Oczywiście nie musi to żadna z w/w wędek

Czekam na wasze opinie/propozycje

Napisano

Jeśli chodzi o mnie to polecam ci Dragon Mystery XT Turbo Spinn, kijek jest jak dla mnie świetny w stosunku cena/jakość przy czym jest bardzo mocny. Jedyny minus to lekko grubaśny blank (ale jeśli masz trochę krzepy w łapach to nie przeszkadza). Póki co wypróbowałem go głównie pod kątem łowienia boleni ale myślę że na szczupaczka będzie też cud miód :) Nawet na 10g główkach gumę można posłać na znaczną odległość, a cięższe blaszki latają heeeeen daleko, przy holu kijek bardzo fajnie amortyzuje odjazdy na dokręconym hamulcu, co sprawdziłem nieświadomie przez swój pośpiech.

Polecam z całego serca że tak powiem :mrgreen:

Cena to ok. 150-160zł przy długości 2,90

• 1 month later...
Napisano

Dragon Millenium 2,85m 5-25g lub jeszcze lepiej CORMORAN TR4.

Oboma kijkami miałem okazję porzucać. I jeden i drugi (myślę że osobiście wybrałbym cormorana) będą odpowiednie. Cormoran pomimo wyższego cw doskonale przenosi i czuć każde trącenie przynęty. Oba super pracują. Oba są dobrze wykonane i warte każdej złotówki. Osobiście łowię na shimano katanę (jestem zadowolony), shimano alivio (jestem zadowolony), shimano speedmastera (super, ale nie ten pułap cenowy, który podałeś), dragona z serii millenium (bardzo oki), kijek casitngowy trabucco, spin trabucco (oba specyficzne - raczej niewypał, nie mogę się do nich przyzwyczaić). Innych nie pamiętam :) musiałbym iść do garażu żeby sprawdzić, ale raczej nie są warte wspomnienia :grin:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.