Skocz do zawartości
Dragon

Świder podlodowy

Gość Dwie_sety

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
I jaki kupić rosyjski czy polski?

Nie ma to większego znaczenia, jeśli wybierać pomiędzy PL a ZSRR :mrgreen: /wspomnień czar/ - pamiętaj tylko o dobrych zapasowych nożach :!::!:

Raz trafiłem na takie noże, że po 10 otworach były tępe, a teraz mam noże na wiertle 3 sezony i OK.

Jeśli jesteś zainteresowany tanim świdrem to wybieraj Polski lub Rosyjski, jeśli masz więcej kasy to bierz MORE bardzo dobry sprzęt jest tylko problem z nożami na zapas.

Jeśli nie przeraża cię większy ciężar to rozglądaj się za świdrem 180-200 do łowienia stacjonarnego / tak jak radzi Maniek/ ja osobiście w czasie wyprawy kręcę od 20 do 80 a czasami nawet powyżej 100 otworów w poszukiwaniu okoni i płoci, więc operuje 130 która waży ok 4 kg.

• 2 weeks later...
Napisano

Witam jeśli nie mam świdra żeby wywiercić dziurę w lodzie to czym mogę ją bezpiecznie wywiercić wybić!Raz widziałem jak typ kilofem wybijał ale nie wiem czy to bezpieczne podpowiedzcie jakiś pomysł ?

Napisano

Witaj kolego.

Poprzeglądaj trochę tematy <lód> to na pewno trochę Ci to pomorze. (Łom to chyba zły pomysł , bardziej bezpieczniej - użyć toporka )

Pozdrawiam.

Napisano

bobiczh, nie obraź sie... a czy mama wie, że na ryby sie wybierasz na lód???

jakby mój dzieciak poszedł sam albo bez mojej zgody, to chyba bym mu tyłek złojił !!!

ale jeśli wie i to akceptuje.... to może jak radzi kornik lepsza będzie w tym wypadku mała siekiera...

• 4 weeks later...
Napisano

Kupiłem nowy, polski świder za ok 140zł. Czyli zwykła 13. W czasie pierwszej wyprawy złamało się w pół jedno ostrze a w czasie drugiej drugie. Nie używałem go jako pierzchni, nie rzucałem itp, a jednak pękły. Czy to moja wina jak sugeruje sprzedawca czy raczej materiałowo coś nie tak?

Napisano

niestety jaka cena taki swider. Dobry porzadny swider kosztuje 200 zł. Ja mam od brata ktoremu robil znajomy i jest super. Ostrza maja chyba z 10 lat i dalej wierca. Grunt to dobre ostrza z dobrego materialu. Ja na twoim miejscu bym reklamowal albo zwrot kasy.

Napisano

krzyssk, prawdopodobnie ostrza mogły być prze hartowane ,ostrza sie hartuje aby nie tępiły się w ekspresowym tempie ,ale czy jesteś w stanie udowodnić to sprzedawcy tego raczej nie jestem pewien .Kiedyś dawno temu sami robiliśmy ostrza ,dawało sie hartownikowi i jak nie przesadził zbytnio to było ok ,jak przesadził to cała partia pękała i była do wyrzucenia.

Napisano

Złóż reklamacje na ten świder, jak nie minęło 6 miesięcy od zakupu to masz praktycznie zapewnione, że zostanie uznana.

Napisano

W całym mieście nie można było dostać zapasowych noży, ale w końcu się udało. Wymieniono mi świder na nowy. Od razu pomknąłem na rybki i efekty były: łącznie 53 płotki (15-35cm) i jedna flądra. Na Jamnie to się zdarza.

Napisano

hmm zależy kto w jakich łowi warunkach.... ja z pod lodu łowie czasami okonie ok 1 kg.... mam polski świder a rosyjskie są o wiele lepsze... dlatego polecam rosyjskie świdry człowiek nie musi się tyle namachać na lodzie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.