maniek Napisano 31 Grudnia 2009 Napisano 31 Grudnia 2009 Ale z leszczem ,nawet małym będziesz miał kłopot ,kup zdecydowanie większą średnicę .
piotr chorzów Napisano 31 Grudnia 2009 Napisano 31 Grudnia 2009 I jaki kupić rosyjski czy polski? Nie ma to większego znaczenia, jeśli wybierać pomiędzy PL a ZSRR /wspomnień czar/ - pamiętaj tylko o dobrych zapasowych nożach Raz trafiłem na takie noże, że po 10 otworach były tępe, a teraz mam noże na wiertle 3 sezony i OK. Jeśli jesteś zainteresowany tanim świdrem to wybieraj Polski lub Rosyjski, jeśli masz więcej kasy to bierz MORE bardzo dobry sprzęt jest tylko problem z nożami na zapas. Jeśli nie przeraża cię większy ciężar to rozglądaj się za świdrem 180-200 do łowienia stacjonarnego / tak jak radzi Maniek/ ja osobiście w czasie wyprawy kręcę od 20 do 80 a czasami nawet powyżej 100 otworów w poszukiwaniu okoni i płoci, więc operuje 130 która waży ok 4 kg.
bobiczh Napisano 8 Stycznia 2010 Napisano 8 Stycznia 2010 Witam jeśli nie mam świdra żeby wywiercić dziurę w lodzie to czym mogę ją bezpiecznie wywiercić wybić!Raz widziałem jak typ kilofem wybijał ale nie wiem czy to bezpieczne podpowiedzcie jakiś pomysł ?
kornik Napisano 8 Stycznia 2010 Napisano 8 Stycznia 2010 Witaj kolego. Poprzeglądaj trochę tematy <lód> to na pewno trochę Ci to pomorze. (Łom to chyba zły pomysł , bardziej bezpieczniej - użyć toporka ) Pozdrawiam.
skubi Napisano 8 Stycznia 2010 Napisano 8 Stycznia 2010 bobiczh, nie obraź sie... a czy mama wie, że na ryby sie wybierasz na lód??? jakby mój dzieciak poszedł sam albo bez mojej zgody, to chyba bym mu tyłek złojił !!! ale jeśli wie i to akceptuje.... to może jak radzi kornik lepsza będzie w tym wypadku mała siekiera...
bobiczh Napisano 10 Stycznia 2010 Napisano 10 Stycznia 2010 Mama wie bo idę z tatą ! dzięki za rade ale już kupiłem świder!
stary55 Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Ile taka zabawka kosztuje i gdzie toto można kupic
krzyssk Napisano 7 Lutego 2010 Napisano 7 Lutego 2010 Kupiłem nowy, polski świder za ok 140zł. Czyli zwykła 13. W czasie pierwszej wyprawy złamało się w pół jedno ostrze a w czasie drugiej drugie. Nie używałem go jako pierzchni, nie rzucałem itp, a jednak pękły. Czy to moja wina jak sugeruje sprzedawca czy raczej materiałowo coś nie tak?
suhhar Napisano 7 Lutego 2010 Napisano 7 Lutego 2010 niestety jaka cena taki swider. Dobry porzadny swider kosztuje 200 zł. Ja mam od brata ktoremu robil znajomy i jest super. Ostrza maja chyba z 10 lat i dalej wierca. Grunt to dobre ostrza z dobrego materialu. Ja na twoim miejscu bym reklamowal albo zwrot kasy.
maniek Napisano 7 Lutego 2010 Napisano 7 Lutego 2010 krzyssk, prawdopodobnie ostrza mogły być prze hartowane ,ostrza sie hartuje aby nie tępiły się w ekspresowym tempie ,ale czy jesteś w stanie udowodnić to sprzedawcy tego raczej nie jestem pewien .Kiedyś dawno temu sami robiliśmy ostrza ,dawało sie hartownikowi i jak nie przesadził zbytnio to było ok ,jak przesadził to cała partia pękała i była do wyrzucenia.
czupa Napisano 7 Lutego 2010 Napisano 7 Lutego 2010 Złóż reklamacje na ten świder, jak nie minęło 6 miesięcy od zakupu to masz praktycznie zapewnione, że zostanie uznana.
_barti_ Napisano 7 Lutego 2010 Napisano 7 Lutego 2010 Hartowanie to temat rzeka, dobór temperatur, do danego rodzaju stali itp.
Finczyk Napisano 7 Lutego 2010 Napisano 7 Lutego 2010 A jak sprzedawca uzasadnia swoje podejrzenia, iz z twojej winy pekl swider? Ogladal go? Jakos musial to uzasadnic.
krzyssk Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 W całym mieście nie można było dostać zapasowych noży, ale w końcu się udało. Wymieniono mi świder na nowy. Od razu pomknąłem na rybki i efekty były: łącznie 53 płotki (15-35cm) i jedna flądra. Na Jamnie to się zdarza.
MatikB87 Napisano 14 Lutego 2010 Napisano 14 Lutego 2010 hmm zależy kto w jakich łowi warunkach.... ja z pod lodu łowie czasami okonie ok 1 kg.... mam polski świder a rosyjskie są o wiele lepsze... dlatego polecam rosyjskie świdry człowiek nie musi się tyle namachać na lodzie...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.