Skocz do zawartości
tokarex pontony

zaneta wlasnej produkcji - czy to sie oplaca

Wojas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Na początku przepraszam że pytam o takie głupoty ale jestem początkujący i na wędkarstwie mało sie znam ( chodz nad tym pracuje) . Amianowicie moje pytanie brzmi: Co to zanęta , do czego służy i jak sie ją używa. Bede bardzo wdzięczny jak ktoś mi jeszcze wytłumaczy co to przynęta ( chodz na ten temat już coś wiem) .

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość Dwie_sety
Napisano

Zanęta to to wszystko co wrzucisz do wody w celu zwabienia ryb w łowisko a także w celu ich późniejszego utrzymania w łowisku.

Przynęta to wszystko to co założysz na haczyk (przynęty naturalne), lub to co jest uzbrojone w haczyk (przynety sztuczne) kotwiczka to też haczyk tylko trójramienny.

Przynęta służy do bezpośredniego złowienia ryby

• 3 weeks later...
Napisano

zanęty można kupić w sklepach wędkarskich - to te sypkie mieszanki

nie warto kupować tanich bo nie utrzymają ryby w łowisku - dobre są znane firmy np. Gutmix ( Edmund Gutkiewicz ) , traper , lorpio kosztują ok 5.50zł za kg - nie taniej!!!(opłaca się kupić 2.50 kg za ok 8.50 zł ) A DO ZANĘTY OBOWIĄZKOWO ROBAKI -BIAŁE LUB PINKA i klej zanętowy aby się kule nie rozpadały za szybko(robaki rozbijają kule zanętowe więc można je zabić przez mrożenie lub zaparzanie jeśli trzeba )

zanętę namacza się powoli nie od razu

Napisano

Po przeczytaniu paru ciekawych postow na temat zanet postanowilem zrobic cos swojego.Dopiero zaczynam lowic,wiec eksperymentuje ile wlezie :P A wiec:

-2 szklanki sruty kukurydzianej

-1 szklanka bulki tartej

-zmielony czosnek

-aromat waniliowy

-pogniecione platki musli

-woda

Zmieszalem to wszystko ,az uzyskalem jednolita konsystencje ,z ktorej mozna robic kulki.Co myslicie o tej zanecie???Zastanawiam sie,czy czosnek z aromatem waniliowym nie beda sie ze soba "gryzly".Co moge jeszcze dodac do tej zanaty,aby stala sie bardziej skuteczna??

Napisano

będą się gryzły - ja bym nie ryzykowała - natomiast dodaj raczej jakichś ziaren, niekoniecznie sruty - lepszy będzie myślę dodatkowo pęczakak bo mam obawy, ze bułka może za bardzo kleić i zaneta nie będzie pracować

pozatym jedna rada - metodą i prób i błędów do celu, nie licz na innych bo nie znamy miejsc gdzie łowisz, dokładnych proporcji...

no i nie sama zanęta łowi, potrzeba też troszke innych umiejętnosci jak poznanie zwyczajów ryb, odpowiednio zmontowane zestawy i ... trochę szczęścia ;)

dodałabym jeszcze 0,2 l. pinki - ale to juz troszkę podraża zanętę :)

Napisano

Wanilli praktycznie wogole nie bylo czuc,dlatego dodalem czosnku,wiec moze dodam jeszcze z dwa zmielone zabki i wanilli nie bedzie czuc zupelnie.Konsystencja wydaje mi sie,ze jest dobra,bo kulki sa twarde i sie nie odklejaja,a chyba o to chodzi(moze jestem w bledzie,z zanetami dopiero zaczynam :oops: ).Acha jeszcze jedno...Czy to co mam na haczyku musi byc tez w zanecie,czy przyneta jest zupelnie dowolna???Chce lowic na czerwonego robaka,czy pasuje on do takiej zanety????

Napisano

są ludzie którzy do zanęty dodają pokrojoną dendrobenę bądź rosówkę - ale trzeba tego przynajmniej kilogram albo i wiecej, żeby solidnie necić przez kilka dni - a tego właśnie chcesz, ale jest to droga impreza.

Zanęta musi się rozklejać w wodzie, musi pracować

kula która opadnie na dno i nic więcej się z nią nie dzieje nie daje żadnych efektów

W zasadzie jeśli łowisz na ziarna to powinny byc w zanęcie jeśli na robaki białe to fajnie by było żeby i pinka była w zanęcie...

Na czerwone łowię tylko z gruntu, więc w koszyczku mam przeważnie ulepszonego feedera bez robaków ;)

masz wiadomosć w skrzynce ;)

Napisano

Wymyśliłem zanęte bardzo prostą w przygotowaniu, tylko niewiem czy skuteczna bo jutro będe ją próbował :

składniki:

miąsz z bułki

prażona bułka tarta i/lub kurkuma

troche wody

ugniatam to aż powstanie z tego masa i robie kulki

moje pytania:

czy to bedzie skuteczne?

co moge do tego dodać?

czy jeśli dam kurkume i byłke tarta prażoną to nie bedzie sie "gryzło"?

czym moge zastąpić wode ? (tak aby była mieszanka była skuteczna)

z góry dzięki za odpowiedź :)

Napisano

Witaj

czy jeśli dam kurkume i byłke tarta prażoną to nie bedzie sie "gryzło"

Kurkuma jest w zanęcie zasadniczo barwnikiem i nie ma powodu

aby się gryzła z bułką prażoną. Określ co chcesz nęcić i łowić , bo

narazie pewnie ściągniesz uklejkę i drobną płotkę.

Pozdr.Edek

Napisano
...narazie pewnie ściągniesz uklejkę i drobną płotkę
Właśnie to bedę łowił :) dzieki za pomoc :wink:
Napisano

Milan, podam Ci prostą angielską mieszanke na płocie, ale zaznaczam że nie próbowałem:

1. pieczywo pszenne(np. bułka) wysuszone i zmielone

2. konopie gotowane + woda z gotowania

3. białe robaki

konsystencję i proporcje trzeba ustalić sobie empirycznie.

włala :mrgreen:

Napisano

Dzięki Pi za przepis :) Jednak najpierw wyprubuje mój bo jestem ciekawy :P A Twój zostawie na następny raz :)

Napisano

Milan , kurkuma w tej zanęcie będzie raczej nega-

tywnym składnikiem . Posiada gorzkawy smak , no

i kolor , który nie wiem czy ma takie znaczenie

jakie z nim wiążesz . Dobrze , że kombinujesz ale jeśli się już uparłeś na tą kurkumę to dodaj może jakiegoś atraktora np . prażone konopie , tak jak

proponuje Pi . Na płocie to najlepszy zapach .

pozdr.Edek

Napisano

Aha już rozumiem. A na kurkume się nie uparłem tylko słyszałem że jest bardzo dobrym składnikim do zanęt więc myślałem że coś da. Ok dadam prażoną konopie ;) P.S. czy jak będe łowił na ziemnika lekko niedogotowanego to płocie będą brały ?

Napisano

Jeśli pytasz o ziarenka konopii , to tak . Ale bym Ci proponował

dodać do zanęty pinki , czyli białych robaków zanętowych i łowić

na białe robaki . Mniej kłopotliwe jak dla początkującego moczy-

kija a wynik .... zobaczysz sam.

pozdr.Edek

Napisano

Hmmmy..jutro jade na ryby o 4 rano i robaków raczej nie zdąrze kupić rozbaków,pinek ani konopii. Zrobiłem tak dla sprawdzenia z tego co pisałem wcześniej. Bede łowił na ziemniaka raczej, chyba ze z rana wykopie czerwone ale chyba nie. Mam w domu kurkume ale też nie bede nic z nią robić :P

Napisano

Napisałeś "ziemnika" ja z kolei odczytałem to jako ziarenka i

wyszło małe nieporozumienie. Z ziemniakiem , jeśli chcesz

łowić na spławik , możesz mieć kłopoty , spróbuj ugnieść ciasto

z chleba i ziemniaka . W dalszym ciągu polecam białego robaka.

Pozdr. Edek

Napisano

No tak ale biłe robaki można kupić tylko w wędkarskim a ja nie kupiłem bo z kolego się umówiłem ok.17 i nie zdąrzyłem :neutral:

• 4 weeks later...
Napisano

Ze wszystkiego się da, tylko pytanie czy to będzie skuteczne? Spróbuj i napisz co z tego wyszło. Nie przesadź z mąką bo wyjdzie klucha

Napisano

wydaje mi się, że kiepsko by to wyszło, bo praca zanęty by była uwarunkowana przez bułke tartą i mąke, a ta reszta to by były dodatki smakowe, i nie sądze aby taka zanęta dobrze pracowała, to już lepiej zrobić z ziemniaków, i mąki, i do tego dodać np. wanilie, czy inny zapach, wyszło by to łatwiej taniej, i chyba lepiej

Napisano

zanęta ze sklepu dowolna(tu np. lin, karaś, karp)

i ja dodaję: bułka tarta, czosnek, płatki kukurydziane, otręby przenne, miód i jajko zamiat wody

łowisko staw,

efekty: ściągam karpia, karasia,lina, płoć

przyneta: kukurydza moczona 3 dni w miodzie i / lub białe+czerwone robaczki

czy ktoś może mi poradzić co mogę polepszyć, tzn. co dodawać a czego nie , może jeszcze coś dołożyć??

pozdrawiam

• 1 month later...
Napisano

Szanowni Koledzy.

Czytając Wasze posty i kombinacje zanętowe, proponuję Wam (teoretycznie oczywiście) posmarować kawałek kaszanki miodem i to zjeść.

Moim skromnym zdaniem, najlepszą zanętą na ryby jest... jej prostota – i coś jeszcze w postaci tego, co lubi dana ryba na konkretnym łowisku.

Wiedza, jak dany składnik zachowuje się w wodzie jest niezbędna, stąd proponuję wpierw poznać składniki zanęt, jak się zachowują przemoczone, a jak niedomoczone, czy tworzą chmurę zanętową, czy kleją itd itd.

Dopiero na tej podstawie można coś kombinować. Inaczej tylko popadniemy we frustracje, stracimy masę pieniędzy, lub będziemy mówić - *dziś ryby nie brały*...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.