maniek Napisano 8 Października 2009 Share Napisano 8 Października 2009 maniek, a!!! Macane było a relacji zero.Jesteś zwyczajnym skrytożercą! Gdzieś pisałem o F1 -3,9m ,dla mnie "żyleta", tylko w porównaniu długości do Sangera[4,5m] ,jakiś ten "patyk" mikry ,jednak te 0,6m to dla mnie duża różnica,lepiej mi się rzuca ,lepiej holuje ,i teraz mam dylemat czy myśleć nad 3,9m + przedłużka ,czy szukać od razu 4,5m.Optymalnie i rozsądniej by było kupić 3,9+ dopalacz ,bo mamy tak jak by 2 wędki.abu, cena z linku atrakcyjna ,albo kupowana jak dolar był po niżej 3pln albo to podróba za wschodniej granicy.Nie wiem czy wiesz ale największe centrum handlu sprzętem wędkarskim jest pod Moskwą ,tyle tylko ze tam 90% to same podróby z chin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 8 Października 2009 Share Napisano 8 Października 2009 maniek, dla mnie z kolei długość 4m to maks do komfortowego rzucania. Próbowałem surfcastem 4.5m i jakoś był dla mnie nieporęczny. cena z linku atrakcyjna ,albo kupowana jak dolar był po niżej 3pln albo to podróba za wschodniej granicy.Nie wiem czy wiesz ale największe centrum handlu sprzętem wędkarskim jest pod Moskwą ,tyle tylko ze tam 90% to same podróby z chin. Zapala mi się lampka kontrolna, czy to aby nie jest podróba. Powyżej 4m jest też w ofercie ten Fujitsu http://www.allegro.pl/item770806875_wedka_fujitsu_heavy_feeder_4_25m_250g.html Tu trochę o łowieniu na dużych uciągach w języku sąsiadów zza Odry http://www.champions-team.de/berichte/tipps_tricks/2008/Stroemungsfeedern1.php Zresztą ogólnie ciekawa stronka. Swój typ do 120g już mam. Jeśli idzie o ten bardzo mocny kij do pary z Daiwa, to waham się pomiędzy trzema, Sanger Master Edition, Fujitsu, Mosella Evo Long Cast. Co by mieć taki komplecik, dwa mocne, dwa średnie i dwa pickerki i ... wtedy na pewno jeszcze jakiś kijek się przyda ha ha ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Jeśli idzie o ten bardzo mocny kij do pary z Daiwa, to waham się pomiędzy trzema, Sanger Master Edition, Fujitsu, Mosella Evo Long Cast. to dorzuce jeszcze jeden, może Cię zainteresuje,Berkley Cherrywood Feeder, http://www.henkkoster.nl/epages/61932441.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/61932441/Products/1098400/SubProducts/1098401 tu jest akurat 4,80 mignął mi gdzieś i taki 4,20 - 4,50, model 4,20 podobno waży 370g... Przydałoby się gdzieś pomacać jeszcze jeden JVS No Limit feeder http://www.jvstackle.com/jvs/uk/framescript/frameproduct.htm?http://www.jvstackle.com/jvs/Html/Catalogus/Producten_uk/Engels/Consument/Item239.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 wojtt, czytałem coś o tym kiju na jakimś niemieckim forum o łowieniu na rzekach z dużym uciągiem. Tam łowią takimi i po pięć metrów drągami. Był też porównywany z Mańkowym Spirit One Mega Feeder. Ciężko będzie w Polsce pomacać ten kijek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErJot Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Dwie serie feederów Balzero sygnowanych przez Michaela Zammataro:http://www.zammataro.de/Ruten_Balzer.pdf Używam kija Magna Maestro Heavy Feeder 390/150.To bardziej ekonomiczna seria Zammataro,na bazie maty IM-8,bardzo dobre wykonanie,kij testowałem na duuużych rzekach (St Lawrence,Hudson,Potomac,Delaware)przedewszystkim na karpiach pomiędzy 8 i 12 kilo. Kij jest dobrze wyważony,bardzo mocny,pozwala na dalekie rzuty ciężkimi koszykami i zestawami karpiowymi, rybki się nie na nim spinają.Jeśli szukacie czegoś jeszcze cięższego to spójrzcie na Barbel Special z serii Maestro lub Ultra Heavy z serii Master Piece.Ten ostatni jest zrobiony z IM-12 i pięknie wykończony,jednak słono kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Wieludniowe przemyślenia dziś się zakończyły. Wyznaczyłem swoje cele w wędkarstwie - najlepiej mi będzie z dwoma feederami nad Odrą i feederem + karpiówką nad jeziorem i okazyjnie na stawie karpiowym. Interesuje mnie kijek Shimano Alivio BX Feeder - 3,96 M/ 110g. Piszecie, że jest on bardzo miękki, ma ktoś jakieś zdjęcie kijka pod obciążeniem lub jakiś szkic na szybko w paincie? Jak z sygnalizacją brań? Przerzucam się z czułego pickera to nie chcę czegoś w czym tylko tip (ostatnie oczko, tak?) bedzię drgać. 311 G to trochę dużo, macie może jeszcze inne propozycje, przejrzałem tematy i nadal nic mi nie przypadło do gustu poza Kongerem CarboMaxxem Team, który jest wg mnie bardzo ładny. Cena w okolicy 250zł, Odra, między klatkami, uciąg średni-, koszyczki od 0 do 60, 80 G (ważne są dość często dalsze rzuty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 W uzupełnieniu opisu feedera Balzer byErJot, znalazłem na youtube filmik z testu feedera Zammataro Masterpiece. Tym samym został rozwiązany problem nęcenia przy feederku Zammataro Masterpiece 4.2m 155g c.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Nieźle wymiata, a ta kulka mała nie była abu, podjąłeś już decyzję co do bardzo mocnego feedera? Ja zrobiłem nieplanowany zakup ( okazja ) mianowicie, sprawiłem sobie używanego Browninga Aggressor Monster Feeder, długość 4,20. Jak się nim troche namacham wrzuce info w dziale testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Jak się nim troche namacham wrzuce info w dziale testy. O, to będzie coś, bo o feederach Browninga wiem niewiele. wojtt, na razie drogą eliminacji odpadł Saenger H-E Feeder, znalazłem zdjęcia niekatalogowe na niemieckim ebay'u i okazało się, że ma za małe przelotki, a mnie interesuje zakup ekstra mocnego kija do łowienia z plecionką i strzałówką, na dużych odległościach, więc oczka przelotek muszą być konkretne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 Rzecz będzie o nowym feederze Daiwy, czyli zawód sezonu ku przestrodze. Team Daiwa Heavy Feeder c.w. 150g http://www.daiwa.de/dw/de/produkte_1/feederruten/team_daiwa_heavy_feeder_1/5,1,74,75,1,1__products-model.htm Miałem okazję obejrzeć dokładnie ten patyk porównując go bezpośrednio z używanym przeze mnie poprzednikiem HF2. Nowy feeder z tej serii ma tylko dwie rzeczy wspólne ze starym - 1.uchwyt kołowrotka i długość. Poza tym to zupełnie inny kij, ale po kolei zaczynając od dolnika. -dolnik wykończony pozornie podobnie do starego, niemniej egzemplarz, który oglądałem był fatalnie wykonany, szczeliny pomiędzy pianką a blankiem, wycieki kleju. -Blank, to jest tragedia. Kij jest witką wierzbową w zestawieniu ze starym modelem. 150g wyrzutu można włożyć między bajki. Jak na moje oko max 80g. Buja się w ręku na sucho jak Shimano Alivio w wersji Light. To nie mam nic wspólnego z rzecznym mocnym feederem. -przelotki na stopkach wykonane bardzo niestarannie, kompletnie inne niż w HF2. -szczytówki, podobnie, niedomalowane, po prostu brzydko wykonane detale. Wziąłem do ręki najtwardszą 4oz i jak ona miała 2.5 to sukces. Ogólne wrażenie - kij wykonany z jakiegoś gównolitu, nie ma o czym pisać. Podsumowując tą porażkę zachęcam wszystkich, którzy mają w planach zakup Team Daiwa Heavy Feeder do odszukania na magazynach starego, oznaczonego HF2, który od nowszego jest... droższy. I zanim klikniecie kup teraz zachęceni pozytywnymi opiniami na forum o TD Heavy Feeder, sprawdźcie dokładnie, co kupujecie. Nowy nawet nie leżał w magazynie obok starego poczciwego HF2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 Czyli Daiwa puściła babola, koniec legendy HF2 Sam się zastanawiałem nad nową TD, ale teraz to już napewno nieaktualne. Taka polityka firmy jest conajmniej dziwna, sami sobie wbijają gola. Chyba że takie kijaszki mają powodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
opsi Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 A ja sie na nia napaliłem wiec co doradzicie za taka cene? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi_w Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 No właśnie, ja się niestety skusiłem. Sprzedawca ze sklepu "kogutomania" zapewniał, że to identyczne wędki. Przychylam się do powyższej opinii, ten kij to witka. Tylko zastanawiam się co mam teraz z tym fantem uczynić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 waldi_w, oddać póki nie minął ustawowy czas na rezygnację z zakupu i poprosić sprzedawcę, by postarał się w zamian znaleźć poprzednika, czyli model sygnowany HF 2 - są jeszcze na magazynach i pojedyncze sztuki w sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi_w Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 waldi_w, oddać póki nie minął ustawowy czas na rezygnację z zakupu i poprosić sprzedawcę, by postarał się w zamian znaleźć poprzednika, czyli model sygnowany HF 2 - są jeszcze na magazynach i pojedyncze sztuki w sklepach. Ustawowy chyba minął. Kupiłem go w połowie grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 opsi, można jeszcze znaleźć bez większego problemu kilka sztuk HF2 po sklepach, wystarczy kliknąć w google, wykręcić kilka telefonów do sklepów stacjonarnych czy internetowych a znajdziesz jeszcze zacny kij ze starej dobrej serii. A jak chcesz się trochę bardziej wysilić, to spójrz może na to Sportex Medium Feeder http://www.1a-fishing.de/ruten/sportex-ruten/sportex-medium-feeder.htm Swoją drogą, nie spotkałem jeszcze na forum właściciela feedera Sportexa. Mosella Xedion Evo Strong Feeder http://www.raubfisch-jagd.de/onlineshop/feederrute-mosella-xedion-evo-strong-feeder-3-90m-120g-wurfgewicht-ruten/angelbedarf/tqs/44_107/id/1874 cena rynkowa... a jak poszperasz trochę, to masz 50euro w kieszeni Ten sam kij za 119 euro http://rolands-anglertreff.de/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=27 Cały czas oscylujemy pomiędzy 450-650PLN, czyli w cenie starego i nowego feedera Team Daiwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 opsi, do propozycji podanych przez abu, dorzuce jeszcze taki kijaszek: JVS No Limit Feeder http://www.vlemmix.nl/gb/product/coarse/1867_feeders/jvs/no_limit_feeder/jvs44211060/ można znaleźć ten model za mniejsze pieniądze. Wg. mnie propozycja warta rozpatrzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 wojtt, bardzo ciekawa propozycja, szczególnie na rzekę. Ten "dopał" bez pierwszej przelotki - przemyślana sprawa. Czasem brakuje te pół metra zza krzaka a czasem o te pół metra zawadza przy rzucie, dobre rozwiązanie - zmiana długości bez przezbrajania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 abu, dobrze że w tym temacie od czasu do czasu coś się dzieje zmiana długości bez przezbrajania ostatnio o tym zapomniałem a też bardzo fajna sprawa. Nie zawsze trzeba rzucać daleko, wtedy dopał można zdjąć. A wracając do TD, znajomy rozpoczął poszukiwania HF2, jeśli ktoś ma namiar niech sie podzieli jak może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 wojtt, ostatnio widziany na allegro, niech zapyta sprzedawcy, może jeszcze ma sztukę Team Daiwa HF2 http://www.allegro.pl/item938486107_wedka_team_daiwa_feeder_hf2_3_90m_150g.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Rifle Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 A miał ktoś z was Beastmastera BX w ręku? Jak wrażenia, warto na niego zwrócić uwagę? Bo mi też wybiliście nową Daiwę HF z głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mina3 Napisano 18 Marca 2010 Share Napisano 18 Marca 2010 A miał ktoś z was Beastmastera BX w ręku? Jak wrażenia, warto na niego zwrócić uwagę? Bo mi też wybiliście nową Daiwę HF z głowy... Mam i Beastmastera i "starą" Daiwe. Są to dwa różne kije. Shimano jest miękkie, czuć rybę (dla jednych wada dla drugich zaletach) ale wędka ma spory zapas mocy. Dla mnie fajny kijek na jezioro. Na rzekę z dużym uciągiem nie wiem czy by się sprawdziła. Jest zresztą, o ile dobrze pamiętam, test tej wędki na forum wedkowanie.net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Rifle Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Fajnie chodziło mi jednak o kolejną generację BX... Czy coś się zmieniło w akcji, w pracy wędziska czy zmiany czysto kosmetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 El Rifle, sprzedają na allegro stare dobre HF2 Daiwa HF2 Feeder http://www.allegro.pl/item974790403_team_daiwa_feeder_hf_2.html http://www.allegro.pl/item968494920_federy_daiwa_hf2_3_90_m_okazja.html W cenie do czterech stówek nie ma nic lepszego na rzekę i łowienie w uciągu. Mam parę tych feederów, ale za cholerę nie sprzedam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Rifle Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Dzięki Abu, ale w kwestii kupowania wędzisk nigdy nie zaufam sprzedaży wysyłkowej przynajmniej na "allegro". Ja muszę wędzisko dokładnie obejrzeć, sprawdzić czy nie ma wad, czy jest ok, a na kupowanie kota w worku szkoda czasu, bo potem trzeba reklamować, odsyłać itd... Najpierw przeglądam zdjęcia w necie, katalogi, szukam opinii czy testów, a potem wybieram się do sklepu aby zobaczyć i poczuć. Kilka dni temu na stronie Colmica natknałem się na Feedery a.d. 2009. Są 3 fajne modele (Foxy Jacky, Legend oraz Laredo). Cieniutkie blanki, z długimi dolnikami, bardzo mi się spodobały, ale w Polsce na obejrzenie ich nie ma pewnie szans tym bardziej w moim mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi