shadow Napisano 13 Grudnia 2008 Napisano 13 Grudnia 2008 Witam , mam pytanko odnosnie kolowrotkow Okumy . Chcialbym by kazdy kto je posiada opisal tu model i kilk slow o tym czy warto wydac kase czy raczej unikac danego modalu , mozna tez napisac do jakiej metody dany kreciol uzywacie i jak sie sprawuje. Dzieki temu bedziemy mieli obraz tego jaki konkretny model Okumy jest naprawde dobry , cena nie gra roli , piszcie o doswiadczeniach z Okumą , pozdrawiam
lawdzoj82 Napisano 13 Grudnia 2008 Napisano 13 Grudnia 2008 Mam Okume Motion - MT 30 Kołowrotek kosztował mnie 88 zł . Po sezonie ciężkiego użytkowania ( spinning) zaczął piszczeć ale to raczej chodzi o przesmarowanie 2 sprawa od nowości robił mi kłęby z żyłki bo źle nawijał żyłkę ale po zdjęciu jednej podkładki spod szpuli już nie robi i nawija żyłkę jak powinien Najgorsza rzecz to ze coś zaczęło dziać się od niedawna ze sprężyną ponieważ przy zamykaniu korba domyka kabłąk do połowy a nie do końca a dodam ze ręcznie go zamykałem Więc zamykam go ręcznie i jest ok A tak poza tym kołowrotek nie dostał żadnych luzów jak do tej pory Ma rewelacyjny hamulec uratował mnie nie raz
ds-fan Napisano 13 Grudnia 2008 Napisano 13 Grudnia 2008 Posiadam 2 szt OKUMA Travertine TRB 55 ,jeden 2 sezony,drugi 1.używam ich do karpiowania.jak na razie działają bez zarzutu. Oprócz tego posiadam kołowrotek OKUMA Fina FS 715i łowiłem nim na grunt,obecnie na spinning,mam go już około 10 lat. Ogulnie uważam że ta firma sprzedaje bardzo dobrej jakości kołowrotki. Polecam!!!!
DooLiN Napisano 14 Grudnia 2008 Napisano 14 Grudnia 2008 Ja mam 2 kołowrotki Okuma Spectrum i Emix i naprawde polecam kręciołki okumy są naprawde dobre
oohhh Napisano 14 Grudnia 2008 Napisano 14 Grudnia 2008 Rowniez mam dwa kolowrotki OKUMA Travertine TRB 45.Posiadam je nie od dawna,ale jak narazie jest oki.Za taka kase i 5letnia gwarancie sa tego warte.Uzywam je na bialoryb z gruntu
kozi Napisano 29 Stycznia 2009 Napisano 29 Stycznia 2009 Cześć, Posiadam Okume Epix Pro BF w rozmiarze 30. Przyznam ze to najlepszy kreciol jaki mam. Spisuje sie swietnie (metoda feeder) Hamulec przedni oraz wolnego biegu dziala glatko i bez zaciec, jednoczesnie ma szeroki zakres regulacji. Kolowrotek nie ma luzów, cały czas pewnie sie nim kreci. Zylka 0.20 nawijana jest bardzo ladnie, co sprzyja dalekim rzutom. Sprzet po jednym intensywnym sezonie (wlasciwie pracowal co niedziela z obciazeniem minimum 50gr) nie nosi sladow zuzycia wewnatrz. Wszystkie zeby bez rys czy obłaman, brak odcisciec na elementach mechanizmu. Mam zamiar kupic jeszcze jeden kolowrotek do DS (znacznie lzejszy) i prawie napewno bedzie to Okuma, zastanawiam sie nad modelem FLAME.
Lary Napisano 29 Stycznia 2009 Napisano 29 Stycznia 2009 Ja również mam epixa i muszę powiedzieć, że na początku byłem rozczarowany tym kręciołem podczas długiego spiningowania zaczynał ciężko chodzić dopiero mój zabieg który polegał na usunięciu smaru (oczywiście nie całego) i zatąpieniu go w części oliwą zdecydowanie poprawił jego pracę i do tej pory chodzi bez zarzutu.
tomek1 Napisano 29 Stycznia 2009 Napisano 29 Stycznia 2009 Ja również mam epixa i muszę powiedzieć, że na początku byłem rozczarowany tym kręciołem Jeden leży u mnie w szafie i czeka na rozkręcenie. Teść użył go ze dwa razy i najpierw zablokowało hamulec a potem cały mechanizm. Nie można obrócić korbką
Lary Napisano 29 Stycznia 2009 Napisano 29 Stycznia 2009 Jeden leży u mnie w szafie i czeka na rozkręcenie.To kiedy chcesz się za to zabrać? Masz ostatni dzwonek przed sezonem A co z 5-cio letnią gwarancją okumy?
tomek1 Napisano 29 Stycznia 2009 Napisano 29 Stycznia 2009 To kiedy chcesz się za to zabrać? To teścia a on ma tyle kołowrotków, że jeszcze moje wnuki będą miały czym kręcić A co z 5-cio letnią gwarancją okumy? Teściu już zdążył częściowo go rozbebeszyć
zdrapek Napisano 29 Stycznia 2009 Napisano 29 Stycznia 2009 Okuma w postawilła (jak Dragon) na jakośc i myślę że tym przekonają wędkarzy w przeciwienstwie do Jaxona, który z roku na rok produkuje coraz to gorsze kręcioły. Ale wracając do tematu posiadam Travertine 55 i rewelka w tym sezonie zainwestuje w powerliner (jak się trafi okazyjnie) lub nowy powerliner pro. Jedne z leprzych kręciołów szczególnie z półki QUALITY i wyżej.
Skunk Napisano 30 Stycznia 2009 Napisano 30 Stycznia 2009 Ja posiadam 2 Okumy Spectrum i Okume Zorax i naprawde polecam kęciołki okumy są naprawde dobre
dudi Napisano 31 Stycznia 2009 Napisano 31 Stycznia 2009 Miałęmm Travertine - bardzo zadowolony byłem z niego jak za tą cene - super. W tym roku kupuje Powerlinery
Lary Napisano 31 Stycznia 2009 Napisano 31 Stycznia 2009 W tym roku kupuje PowerlineryKawał dobrego kołowrotka.
witek150 Napisano 31 Stycznia 2009 Napisano 31 Stycznia 2009 Ja posiadam epixa pro jak dla mnie super, 1,5 roku nim krece glownie na spining, narazie jestem zadowolony
warszawa_24 Napisano 31 Stycznia 2009 Napisano 31 Stycznia 2009 Ja mam Traveltine TRB 55, bardzo fajny kołowrotek. Design, wszystkie dźwigienki pod ręką, lekko i cicho chodzi. Służy mi do karpiówki. Polecam, dobry a tani (120zł)
szczypior Napisano 31 Stycznia 2009 Napisano 31 Stycznia 2009 Również mam taki i jestem bardzo zadowolony z niego . No i jeszcze te 5 lat gwarancji
marbo30 Napisano 31 Stycznia 2009 Napisano 31 Stycznia 2009 ja posiadam Travertine 45 do gruntu i zlego slowa na ten kolowrotek nie powiem mam go pare sezonow i wszysko jest ok za taka cene polecam
tomek1 Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Teść użył go ze dwa razy i najpierw zablokowało hamulec a potem cały mechanizm. Nie można obrócić korbką No i teściu zmobilizował mnie do rozgrzebania epixa. Okazało się, że przyczyną awarii było całkowite sklejenie się pakietu tarczek ciernych i ich metalowych podkładek (tylny hamulec). Wymagało to zastosowania noża do ich rozdzielenia. Zablokowanie mechanizmu wynikało z nieudanej naprawy przeprowadzonej przez teścia Po złożeniu całość działa bez zarzutu
Lukatron Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Witam Posiadam model Fina Fs715 od jakiś 8 lat... Cały czas na niego łowie, jedyna usterka to zepsuł sie po tylu latach zbijak kabłąka, ale naprawiłem i jest ok. W tym roku kupiłem do karpiówki Traveltine TRB 45. Będzie mi służył na karpie, szczupaki na żywca i węgorze. Kołowrotek solidy, precyzyjny i bardzo dobry hamulec, połowimy zobaczymy...
Damian21 Napisano 6 Lutego 2009 Napisano 6 Lutego 2009 niewidze jakiegos tematu o dragonach, a to przeciez w zasadzie ten sam producent wiec napisze tu, co sadzicie o dragonach w granicach 100-150zl ? do TD 2.75/3-12g ostatnio nabylem mante fd625i(w wielkosci 20 wydaja sie nieco za male nawet do lajta, glowny mankament to drobny nawoj zylki przez co sie bardzo skreca) calkiem niezle na sucho chodzi jakie macie doswiadczenia z tymi kolowrotkami ?
karolik Napisano 6 Lutego 2009 Napisano 6 Lutego 2009 Ja posiadam Okuma Zeon 30. Używam go dwa lata dość intensywnie, służy mi do spinningu. Jak do tej pory pracuje płynnie, ładnie nawija żyłkę i nie hałasuje. Ogólnie jestem zadowolony i mogę go z czystym sumieniem polecić
Paco Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 I ja jestem szczęśliwym posiadaczem okumy, mój model to OKUMA SPECTOR ST65SA, potężny młyn do surfcastingu, ciężkiego spina, chodzi jak zaczarowany, brak luzów, generalnie wielkie zadowolenie. Mogę śmiało polecić
guslik Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 A ja mam pytanie następujące. Czy OKUMA jest w jakiś sposób powiązana z Dragonem? bo kołowrotki Okumy są w katalogu Dragona.
zdrapek Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 A ja mam pytanie następujące. Czy OKUMA jest w jakiś sposób powiązana z Dragonem? bo kołowrotki Okumy są w katalogu Dragona. Firma Dragon jest wyłącznym dystrybutorem Okumy na naszym rynku i nie tylko tej firmy. Jak np. TB firmy Winner. Tu masz troszkę historji firmy Dragon: http://www.firmadragon.pl/strony/ofirmie/dostawcy-dragon.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.