andi64 Napisano 9 Stycznia 2007 Share Napisano 9 Stycznia 2007 moim sposobem na uśmiercenie węgorza jest następujący, wkładam go do jednorazówki zawiązuje żeby się nie wydostał i wkładam go do zamrażalnika po 15-20 minutach wyciągam uśpionego węgorza gotowego do oprawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 9 Stycznia 2007 Share Napisano 9 Stycznia 2007 Kuba nie zarzucam Ci że tak robiłeś czy robisz Byłem po prostu ciekaw gdzie i kto to napisał . Co do węgorzy to rzeczywiście ciężko je unieruchomić, kiedyś oglądałem program kulinarny, akcja miała miejsce we Francjii, kucharz kupował węgorze od rybakow, a uśmiercał je poprzez wrzucenie do beczki z solą.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 9 Stycznia 2007 Share Napisano 9 Stycznia 2007 rzeczywiście ciężko je unieruchomić No to fakt. Najważniejsza sprawa to trzymać go z daleka od wody (o ile chcemy go skonsumować), bo nawet godzinę po ciosie "w czapę" możemy się mocno zdziwić. we Francjii, kucharz kupował węgorze od rybakow Jak już weszło na tematy kulinarne. Węgorz ze słodkiej wody nie umywa się do złowionego w morzu. Porównałem to w tym roku w krótkim odcinku czasu. Morski węgorz (dużo grubszy od łowionego w jeziorach) moczony jeden-dwa dni w kawałkach 5-7 cm w solance (roztwór nasycony soli kuchennej) i potem na grilla bez żadnych innych przypraw. Miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesio Napisano 9 Stycznia 2007 Share Napisano 9 Stycznia 2007 wkładam go do jednorazówki zawiązuje żeby się nie wydostał i wkładam go do zamrażalnika po 15-20 minutach wyciągam uśpionego węgorza gotowego do oprawienia. Czy zdarza Ci się, że pacjent wychodzi ze stanu hibernacji i budzi się na stole operacyjnym? Co do połowu węgorza - czekam tylko na tarło ukleji - gdzieś w II poł czerwca - trzeba często chodzic nad wodę i wypatrywać po trzcinach - wtedy są brania i w dzień i w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papinos Napisano 9 Stycznia 2007 Share Napisano 9 Stycznia 2007 Węgorz ze słodkiej wody nie umywa się do złowionego w morzu. Porównałem to w tym roku w krótkim odcinku czasu. Morski węgorz (dużo grubszy od łowionego w jeziorach) moczony jeden-dwa dni w kawałkach 5-7 cm w solance (roztwór nasycony soli kuchennej) i potem na grilla bez żadnych innych przypraw. Miodzio Zgadza się Tomku1 - mój tata w zeszłym roku jak był nad możem ,to za przyłów padło kilka sporych węgorzy ,2 zabrał do domu a z jednym nie wytrzymał i zrobił na miejcu ,przepis miał od miejscowych gospodyń ,żon rybaków 1 m węgorz pociąć na 15 cm odcinki i wżucić do wody z solą na 24 h ,następnie moczony w marynacie przez około 5 h ,(można ją zrobić samemu ,ale bardzo trudno o właściwie proporcje więc lepsza kupna) następnie węgorza można przyżądzić na grilu lub w głębokim tłuszczu jakie zapewni nam urządzenie zwane frytkownicą P.S. we frytkownicy nigdy nie robił ,ale z grila były pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio118 Napisano 21 Stycznia 2007 Share Napisano 21 Stycznia 2007 Najelepiej wes załuz szczupaka 60 cm tak jak mowil LORD na wegorza bo im wieksza przyneta tym wieksza ryba hahahahahahahahahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
węgorz Napisano 1 Kwietnia 2007 Share Napisano 1 Kwietnia 2007 witam wszystkich!! mam pytanie od kiedy mozna zaczac polowac na weza ?? jakie sa wasze doswiadczenia ?? jaka mniej wiecej teperatura wody itp ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba Napisano 1 Kwietnia 2007 Share Napisano 1 Kwietnia 2007 W piątek rzucałem wieczorem na filety i miałem kilka brań a przynajmniej jedno z nich wygladało na węgorzowe Niestety nie udało sie skutecznie zaciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 1 Kwietnia 2007 Share Napisano 1 Kwietnia 2007 a w moim okręgu wprowadzili okres ochronny dla węgorza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 1 Kwietnia 2007 Share Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam Teoretycznie węgorz zaczyna żerowac w temp.9st. Jeśli kwiecień będzie ciepły to warto już próbować , choć brania będą sporadycznie . W ub. roku łowiłem od początku maja razem ze szczupakiem na karasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 29 Maja 2007 Share Napisano 29 Maja 2007 Ja w sobote nastawiam się typowo na węgorza. Właśnie u mnie przestało lać. Może jak sie ściemni koło 10.00 wieczorem wyjdą rosówki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztof753 Napisano 29 Maja 2007 Share Napisano 29 Maja 2007 Witam. wędkuje od 10 lat a mam już 19 . chciał bym się wybrać po raz pierwszy na noc na węgorza.Jezioro na którym wędkuje jest wielkie raczej płytkie i dużych ryb mało. Może macie jakieś dobre rady? JAkie są szanse na duża zdobycz? PS kilka dni temu wybrałem sie na rybki wędkarzy 0 ryb 0 . kiedy można zacząć łowić leszcze? dzięki za rozmowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eksist Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 rada jest prosta: zanec sobie jedno miejsce (tak jak ja u siebie) i uzywaj zanety atraktorow i skladnikow tylko na duze ryby. Ale mieszanke to juz sam musisz opracowac bo jak kazdy z nas wie kazda zaneta inaczej dziala na roznych zbiornikach, jedynie mozesz sie zapytac w dziale "zanety" o te wlasnie atraktory i skladniki (np. kukurydza). P.S Wedkarstwo to takie hobby ktorego nikt nigdy nie poznal do konca... ono nie ma konca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztof753 Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 Dzięki każda rada się przyda:d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 Złowiłem w życiu tylko jednego węgorza 82 cm 90 deko , około 10 lat temu . Całkowicie przypadkowo przy okazji łowów sandaczy . Wziął na małą uklejkę z gruntu . Łowisko rzeka Wisłok . Nie mam w swoim rejonie jezior więc z węgorzami krucho, dlatego ten pierwszy bardzo cieszy . Generalnie zasada jest taka ........wieczorem i w nocy raczej rybka na haczyku . Nad ranem gdy węgorze już coś zjadły to rosówki . Łowiąc od razu na rosówkę będą raczej brały niewielkie węgorze i szkoda je męczyć . Można łowić również węgorze w dzień , nawet w samo południe na żywca , ale nie z dna tylko z toni ....biorą nawet z jednego metra pod powierzchnią przy głębokości łowiska kilka metrów . Wiadomości te kiedyś wyczytałem w książce dotyczącej wędkarstwa , więc raczej jest to sprawdzone . Więcej szukaj na forach wędkarskich bo temat ten był już nie raz wałkowany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztof753 Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 Cieszę się z każdej odpowiedzi . w środe poinformuje was o wyniku mojej wyprawy.mam nadzieje tylko że pogoda dopisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 No czekam na wyniki Ja sam wczoraj nazbierałem rosówek i wybieram się na węgorza... niestety w dzień z powodu mojego wieku. Chyba przejde się jutro po szkole, koło 17.00 do 20.00. W niedziele mają być zawody wędkarskie umnie a w sobote jakieś imprezy nad wodą :/ , chyba, że znajde inne miejsce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 Siemasz _barti_, Na Pakoskie sie wybierasz? Kumpel byl na wegorka, ale nic nie zlowil. Byl w tamten weekend. No ale slyszalem ze sie wegorek ruszyl wiec probuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 A no na pakoskie... Ciekawe w którym miejscu kolega łowił.. bo nie wiem zabardzo gdzie iść. Chyba pójde na plaże tam zboku jest głęboko i ludzie tam chodzą na ryby (na węgorze też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 10 Czerwca 2007 Share Napisano 10 Czerwca 2007 I jak ? Był ktoś na węgorzu, albo sie na niego szykuje? Ja byłem raz, ale tylko na godzinke i efekt zero. Szykuje się na najbliższą sobote Pozdrawiam ps. myśle, żeby zrobić stronke o węgorzach (technikach połowu itp.) chodzi o coś takiego jak jest o karpiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk konin Napisano 17 Czerwca 2007 Share Napisano 17 Czerwca 2007 Pomysł ze stronką pierwsza klasa maży mi się węgorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawcio Napisano 20 Czerwca 2007 Share Napisano 20 Czerwca 2007 mm nie mówcie o węgorzu.... pyszna rybbba !! a wracając do tematu zanęcaj sobie 2-3 dni przed a potem koło 17 bądż na miejscu noi zmów zdrowaśke a przy dobrych wiatrach coś wyjumasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 3 Lipca 2007 Share Napisano 3 Lipca 2007 Czy zestaw spławikowy, z brzegu byłby skuteczny? Gdybym zastosował spławik 8-11 gram. Duży haczyk (węgorzowy), na haczyk rosówki, lub mały filecik, to mógłby mi wziąść węgorz? (chodzi o łowienie z brzegu). Mam jeszcze jedno pytanie. Czy łowiąc węgorza na spławik też musze mieć kabłąk otwarty i dać mu wyciągnąć troche żyłki i jak ustanie po czasie zaciąć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colombo Napisano 21 Lipca 2007 Share Napisano 21 Lipca 2007 jak wygląda ten "granulat na węgorze"?i gdzie to można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 21 Lipca 2007 Share Napisano 21 Lipca 2007 colombo oczywiście w sklepie wędkarskim lub internetowym Wygląda podobnie jak pelet No... jak granulat nie wiem jak to napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi