yoruus Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Też myślałem żeby skoczyć na Dunajec. Dłubnia i Szrenia nie będą łowne przez co namniej kilka dni. Wie ktoś jaka woda na Dunajcu po tych ostatnich opadach ? Da się łowić (chodzi o spin)? Myślałem nad głowkami w okolicach Melsztyna lub ciut wyżej do Piasków. Cytuj
sensimilla Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Też myślałem żeby skoczyć na Dunajec. Dłubnia i Szrenia nie będą łowne przez co namniej kilka dni. Wie ktoś jaka woda na Dunajcu po tych ostatnich opadach ? Da się łowić (chodzi o spin)? Myślałem nad głowkami w okolicach Melsztyna lub ciut wyżej do Piasków. Stan średni- woda trącona, nadaje się na spinning. Ale dunajec ma to do siebie że stan wody diametralnie się zmienia w ciagu kilku godzin jeśli w górach obficie pada... dziś może się nadawać a jutro rano może już płynąć totalna kawa z mlekiem. Ale raczej w ciągu najblizszych dni takich zmian nie będzie, pogoda w normie więc śmiało możesz jechac. Cytuj
yoruus Napisano 25 Sierpnia 2013 Napisano 25 Sierpnia 2013 Po częstych wizytach na Dłubni, Szreni i Wiśle (rzadziej) wybrałem się w końcu na Dunajec. Pojechałem w ciemno w okolice poniżej Jurkowa. W sumie jak na pierwszy raz na Dunajcu nie było źle. Udało się wyciągnąć dwa przyzwoite klenie 42 i 38 centów na krakuska i okonia średniaka na koniec łowienie na wrtę. Miałem wiele brań niezaciętych, wszystkie przed 7 rano, potem już sporadycznie coś gryzło. Wahałem się gdzie jechać: czy na Wisłę w ok. Górki czy Dunajec i na dziś Dunajec okazał się całkiem niezłym wyborem na 3 h łowienie. Cytuj
MarioKr Napisano 25 Sierpnia 2013 Napisano 25 Sierpnia 2013 Dobre miejsca na spining są poniżej mostu w Zakliczynie. Jest tam ok 10 opasek jedna za drugą. Pomiędzy nimi jest sporo klenia. Ja złowiłem w zeszły weekend trzy szczupaki, parę kleni i okonie. Liczyłem na jakiegoś sandacza ale nic nie skubnął. Cytuj
niktważny Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisano 26 Sierpnia 2013 Ja wczoraj się kręciłem z rodziną w okolicach powyżej Zakliczyna, generalnie miałem mało czasu an ryby raz godzina nie odpowiednia po 13:00 woda czysta jak kryształ ale niestety tylko małe kleniki po 15-20 cm i okonie podobnych wielkości. Cytuj
yoruus Napisano 14 Września 2013 Napisano 14 Września 2013 Byłem znów (drugi raz w tym roku) na Dunajcu poniżej Jurkowa z nastawieniem jak ostatnio na klenie ew. okonie, a tu pełna niespodzianka bo czepiały się pstrągi, które jak wiadomo mają teraz okres ochronny. Po kolejnym zapiętym potoku dałem sobie spokój. Nie wiem czy trafiłem na jakąś wyjątkową miejscówkę, czy to po prostu jakiś zbieg okoliczności, że na tym nizinnym odcinku Dunajca, nagle zamiast spodziewanych kleni, czy tam okoni brały pstrągi. Z drugiej strony świadczy to też o tym, że być może uznanie tego odcinka Dunajca za czysto nizinny jest trochę na wyrost. Cytuj
MarioKr Napisano 17 Września 2013 Napisano 17 Września 2013 Wiesz ja nie wiem czy przypadkiem cały Dunajec nie jest uznany za rzekę górską. Wiem ze przynajmniej kiedyś tak był ( jedyna taka rzeka w Polsce) Ja od soboty co dziennie chodzę za głowacicą ale jakoś nie widać jej nigdzie. Cytuj
yoruus Napisano 17 Września 2013 Napisano 17 Września 2013 To wprawdzie nie mój macierzysty okręg (był nim 19 lat temu) ale specjalnie sprawdzałem i cały odcinek Dunajca w okręgu Tarnów nie należy do krainy wód pstraga i lipienia (wody górskie)., jesli się mylę to proszę mnie poprawić. Wg mnie to nieporozumienie bo niektóre odcinki mają charakter typowo górski o czym świadczy m.in. fakt częstego czepiania się pstrągów, które w okresie tarła powinny mieć trochę spokoju. W takich przypadach wobec braku regulaminowych ograniczeń może pomóc jedyne samoograniczenie i etyczne podejście samych wedkujących, a z tym jak wiadomo bywa różnie (vide łowienie na muchę wirtualnych lipieni w pstrągowych rzeczkach w okresie ochronnym pstrąga potokowego). Cytuj
MarioKr Napisano 1 Lutego 2014 Napisano 1 Lutego 2014 Dunajec nie jest zamarznięty, przynajmniej w okolicach Tarnowa i Zakliczyna. Dużo mniej śniegu niż w Krakowie i dużo cieplej. Jak rano o 9 wyjeżdżałem z Krakowa było -4, w Tarnowie jest +6. Cytuj
yoruus Napisano 2 Lutego 2014 Napisano 2 Lutego 2014 MarioKr, i jak tam wyniki wyprawy na Dunajec ?. Ja byłem dzisiaj ok. 3h (12-15) i niestety rozpoczęcie sezonu pstrągowego skończyło się porażką. W miejscówkach z których nie schodziłem w cieplejsze miesiące bez pstrągą tym razem zero brań. W sumie to tylko pogoda dopisała, bo było ok. 7 stopnie na p[lusie, natomiast rybki odmówiły w ogóle współpracy. Następnym razem daję szansę Dłubni i Szreni, i jak czytałem coś się tam dzieje. Cytuj
slav Napisano 2 Lutego 2014 Napisano 2 Lutego 2014 yorus, gdzie byłeś na Dunajcu? Ja 2h w Zgłobicach na 0. Cytuj
MarioKr Napisano 2 Lutego 2014 Napisano 2 Lutego 2014 Ja byłem w sobotę od 14 do 17,30. Niestety u mnie też bez brać, widać było po wodzie że ryba nie żerowała. Jeszcze na koniec zaliczyłem lekka kąpiel. Cytuj
yoruus Napisano 2 Lutego 2014 Napisano 2 Lutego 2014 slav, okolice Zakliczyna w górę i w dół. Nie miałem za dużo czasu by jeździć dalej, a musiałem jeszcze kupić zezwolenie na Tarnów w kole w Zakliczynie. Cytuj
MarioKr Napisano 18 Lutego 2014 Napisano 18 Lutego 2014 W sobotę na Dunajcu Pstrągi słabo żerowały, widać było sporo wędkarzy. Pół dnia w wodzie zaowocowało jednym pstrągiem 34 cm Cytuj
yoruus Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 MarioKr tarnowski czy sądecki odcinek Dunajca? Ja tez byłem w zeszły weekend ale niestety znów na zero. Po raz kolejny za to spotkałem wędkarzy z Krakowa polujących na głowatki. ale chyba też bez rezultatu. Cytuj
MarioKr Napisano 20 Lutego 2014 Napisano 20 Lutego 2014 Ja byłem w okolicy Łącka. A ty gdzie łowiłeś ? Zakliczyn ? Cytuj
yoruus Napisano 20 Lutego 2014 Napisano 20 Lutego 2014 Zacząłem od Piasków, piękne miejscówki ale na zero, nawet jednego pyknięcia nie było. Miejscowi w sumie od razu mi mówili że od 2 tygodni nic tam nie bierze, ale chciałem spróbować bo wcześniej tam nie łowiłem. Później odwiedziłem Melsztyn i Zakliczyn i też na zero. Strasznie mam słaby początek roku, cztery wypady i zero rybek, tylko kilka niezaciętych pobić na Dłubni. Cytuj
PePe. Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 Ja byłem w okolicy Łącka. A ty gdzie łowiłeś ? Zakliczyn ? Mario, a byłeś może w Zabrzeży ? Cytuj
PePe. Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 Jestem tam kilka razy w roku(lato), najczęściej łowię w rynnie pod mostem, ale nigdy nie trafiłem tam nic większego niż 40cm. Cytuj
MarioKr Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Tam nigdy nie łowiłem. Ja łowie przy murze oporowym, tam Dunajec się na rozwidla. I powyżej też jest świetne miejsce taka spora płań. Tam podobno ładne okazy są, tylko zazwyczaj sporo wędkarzy. Świetne miejsce na dużego pstrąga to "pisaki" Szczawnicy. Ale tam można od 1.04 łowic Cytuj
PePe. Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 To jak byś się wybierał w kwietniu na "pisaki" to ja jestem chętny Cytuj
MarioKr Napisano 23 Lutego 2014 Napisano 23 Lutego 2014 O kurcze Oczywiście miałem na myśli Piaski Cytuj
MarioKr Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Zaczęło już coś brać w okolicy Zakliczyna ? Był ktoś ostatnio ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi