Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chciałem poruszyć temat łowiska trzebień mały i okolice. Widziałem wędkarzy jak łapią płocie takie po 30 cm i większe. Ja niestety nic tam nie złapałem wiec poruszam ten temat. Jestem ciekaw jak tam sie łapie, jakie są sposoby i jaka jest tam ryba. Ja jedynie znam w tych okolicach żwirownie kożłów i tam łapie ładne leszcze, szczupaki i liny

Jestem ciekaw waszych opini o Trzebieniu małym

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Jestem ciekaw waszych opini o Trzebieniu małym
Nie wiem czy mówisz o tym samym co myślę czyli o Trzebieniu koło Boleslawca ,ale chyba tak ,bo wymieniłeś
Ja jedynie znam w tych okolicach żwirownie kożłów
Kozłów odwiedzałem ,sporadycznie w celach grzybobrania ,ale zdarzało mi się z wędkami też tam zawitać ,jest tam kilka żwirowni ale najczęściej łowiłem na tej przy drodze ,raczej z mizernymi skutkami ale parę okoni pod kilo trafiłem. :wink:
Napisano

Te żwirownie są bardzo ciekawe, chociaż dość trudne. Woda ma bardzo zmienną głębokość dużo jest wypłyceń i głębin. Pływają w nich całkiem spore karpie o czym się naocznie przekonałem. Co ciekawe można w nich dopaś potoka :shock: i ładne klenie. Podobno wpływają z Bobru przy wodach powodziowych. Czasami można doznać szoku jak przepływa sobie w pobliżu brzegu ławica kilkunastu ładnych kleni. Miejscowi wędkarze łapią je z dobrym skutkiem na parówki. Są spore okonie ale najłatwiej dostać się do nich z lodu

Napisano

O temat troszke się ruszył dzieki za wypowiedz karolik i maniek. To fakt jak jest tam lód to okonia można tam nałapać sporo i duże ale najbardziej mnie interesuje jak łapać w tych okolicach od maja i gdzie najlepiej. Wody jest tam w brud wymienie to co znam: trzebień mały, kozłów, czołgowisko, buczek-prywatne, stara oleszna i z 10 mniejszych żwirowni ale nie znam nazw. Pytanie do was koledzy gdzie macie najlepsze efekty w tych regionach i na co łapąć, czym nęcić. W starej olesznie jest żwirownia gdzie jest pełno ptaków, masakra drą sie jak cholera i idzie ogłupiec ale tam ktoś kupił ten teren i ponoć juz w tym roku nie wolno tam łapać ale żal bo tam było eldorado piekne leszcze brały liny, szczupaki. Kazdy wyjazd konczyl sie powodzeniem dlatego prosze was o wypowiedzi bo innych żwirowni nie znam. Moze jest jakaś tak łowna jak stara oleszna która w tym roku została sprzedana ?

• 1 month later...
Napisano

witam ,koledzy może ktoś z was zna okolice Świetoszowa,gdzie tam można powędkować

Napisano

dzięki za info.jężeli mógłbyś coś napisać ,do kogo te wody należą ,jakie ryby tam są

• 7 months later...
Napisano

Witam , bardzo często łowię na żwirowni Trzebień Mały . Zgodzę się z tym że jest to bardzo trudna woda . Jest dzień że można złapać nawet 20 kg płoci i więcej a na drugi dzień w tym samym miejscu , na tą samą przynętę nie zobaczymy ani jednego brania . Powiem tyle , ja łowię tyczką , mam tam na prawdę świetne wyniki , ale żeby łowić tam dużo , dużych ryb , trzeba najpierw poznać tą wodę , sam się przekonałem . Jeśli chodzi o ryby , jest tam wiele dużych ryb , bardzo często łowiąc tyczką , zacinam ryby których w żaden sposób nie można wyciągnąć na brzeg . Jest tam wiele karpi , płoci takich nawet powyżej 1 kg , wielkich leszczy , okoni , szczupaków i czego tylko jeszcze zapragniemy. Nie polecam kupowania na tą wodę tanich zanęt , możemy sypać , sypać i nie mieć zadowalających efektów. Osobiście polecam zanęty z górnej półki , jeśli chce się coś tam połapać . Życzę połamania kija i nie zniechęcajcie się jeśli niczego nie możecie tam złapać , efekty przyjdą z czasem i będziecie zadowoleni. Pozdrawiam i zapraszam na żwirownię Trzebień Mały !!! :)

Napisano

Witaj :wink:

Mógłbyś bardziej opisać jakiej firmy proponujesz zanęty i jakie przynęty. Jeśli masz czas to możemy popisać na privie. Bardzo mnie interesują te okolice ponieważ mieszkam nie daleko a w tym roku będę miał mnóstwo wolnego czasu :) Co myślisz o łowieniu w nocy na tym zbiorniku ??

Napisano

Osobiście proponował bym zanęty Sensas lub Marcel . Łowiąc tyczką mam naprawdę zadowalające wyniki gdzie bardzo często wędkarze siedzący w pobliżu nie mogą złowić nic :razz: Najlepszymi przynętami według mnie jest tam ochotka , kukurydza , białe robaki , można ponęcić przenicą lub konopią i później na nią łowić , też są niezłe efekty . A co do wędkowania w nocy , kilkakrotnie byłem tam na nocce ale w ciągu nocy brań zbytnio nie było , najlepsze brania zaczynają się dopiero nad ranem . W nocy trafiają się węgorze , karpie , leszcze , liny, sandacze .

Pozdrawiam :grin:

Napisano

Bogdan ale jakie to mają być zanęty sensas chodzi mi o zapach marcel to ziołowy i z której strony łapiesz od lasu czy od bobru i jakie sa najlepsze okresy na tą płoć

Napisano

Sensas najlepszy będzie Gardons , ale osobiście proponował bym Marcela płociowego . Moje najlepsze miejscówki są od strony lasu , gdzie dokładnie to nie zdradzę :P Na płoć najlepiej wybierać się od końca maja , w maju płoć ma tam tarło i ciężko jest tam coś złapać . Można też z podlodu łapać bardzo piękne płocie i to takie nawet powyżej 1 kg .

• 8 months later...
Napisano
A czy ktoś z was szanownych kolegów wie do kogo teraz należy zbiornik w Kozłowie ten w głębi lasu za kamieniarzem ??

nie wiem ale dam ci nr tel (słuzbowy) gostka z pzw w lesznie górnym to on bedzie wiedział bo to jego teren. 607690800 on jest chyba skarbnikiem.

Napisano

Ten koles ( czytaj własciciel) wynajął dwóch psedo ochroniarzy (pijaczkow ) kupił i zdezelowanego poldka i przeganiają wendtkarzy sztrasząc policją, no chyba ze ktos kupi im jakiegos jabola . A te zwirownie to kupił jakis gosciu z Poznania.

Napisano
A czy ktoś z was szanownych kolegów wie do kogo teraz należy zbiornik w Kozłowie ten w głębi lasu za kamieniarzem ??

nie wiem ale dam ci nr tel (słuzbowy) gostka z pzw w lesznie górnym to on bedzie wiedział bo to jego teren. 607690800 on jest chyba skarbnikiem.

Człowiek nic nie wie o tym łowisku to nie jego teren skądinąd miły pan. Szukam dalej.

• 6 months later...
Napisano

Kilka razy łowiłem na żwirowni kozłów tej przy drodze. i na spławik ciekawych wyników nie miałem, zaledwie kilka płotek takich do 25 cm na kukurydze. W zeszłym roku w maju ojciec złowił lina 40 cm a mi poszedl jeszcze większy(też na kukurydze). Czasami jak jezdziłem się tam kąpać widziałem wygrzewające się ładne karpie, a czasami widać jak płynie po kilka sztuk pięknych linów. Raz też widziałem jak tarły sie liny. Aż gęsto i trzcina cała chodziła. A na spining dostałem kilka dość ładnych okoni do 30 cm. Na tym 2 stawie gdzie tyle ptaków też ładne garbusy brały przy zwalonych drzewach. Szczupaka największego na spining miałem 47 cm. A drobnego okonia do zabawy jest sporo. Największe okonie brały jakieś 4 lata temu, teraz zauważyłem ze jest ich mniej. Kiedyś gdy spiningowałem na zbiorniku przy drodze rozmawiałem z wędkarzem, który łowił ladne płocie na kukurydze. Przy mnie złapał płoć 35 centów i mówil ze to jeszcze taka średnia. W kozłowie jest piękna ryba tylko ciężko jest trafić żeby brała. W tym roku kilka razy zawitam na tamtejsze wody. Mimo tego że za wiele nie połapałem lubie tam jezdzić bo wiem że kiedys szczęście moze sie do mnie uśmiechnąć i wyhacze coś ładnego :wink:

• 11 months later...
  • 2 months later...
  • 1 year later...
Napisano

Byłem na Trzebieniu Małym w okolicach 25.06.2013. Złapałem kilka małych okoni na białego robaka, 2 malutkie płocie, kilka ukleji, oraz szczupaka 45cm. Wszystko zaś w wodzie. łapałem w samo południe przy grillu rodzinnym, wiec nie było źle.

• 10 months later...
  • 2 weeks later...