Skocz do zawartości
Dragon

ABC -spiningu

slawek256

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chce połowić okonie na boczny trok. Na spining. Tylko nie idzie mi wbijanie tych haczyków. a jak grot wystaje w połowie gumy to już lepiej?

Pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 255
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Po pierwsze jezeli okoń to 3cm jest ok do bocznego trokka. Po drugie jak wbijasz hak w gumę to którą stroną go wbijasz bo wydaje (może śmieszne pytanie) ostrzem czy tym oczkiem bo widziałem juz magików którzy robili to na odwyrtkę :mrgreen:

Napisano

Ostrzem wbijam. Tylko że szybko mi sie przebija grot na zewnątrz, choć haczyk jest na tyle długi że mógłby jeszcze wejść głębiej:/

Pozdrawiam

Napisano

To weź tę gumę tak wygnij (podda sie na pewo) i tak prowadź po haku aby hak nie przebił jej. Trening czyni mistrza. :grin:

Napisano

Nie ma sprawy po to jest forum. Pamiętaj że cierpliwość to drugie imię wędkarza :lol: Może dasz fotke tego co zdziałałeś z tą gumą. Pamiętaj że jeśli nastawiasz się na okonia to numerem jeden jest twister "motor oil" jak powiesz w sklepie to będą wiedzieli o co chodzi ja na ten kolor połapałem również sporo dużych leszczy jako przyłów w pogoni za okoniem.

• 11 months later...
Napisano

Witam wszystkich!!

Dzisiaj poszedłem na ryby...(z tatą) (OFIAR DĄBIA WISŁA W KRAKOWIE)

Wszystko pięknie ładnie i wogóle,wykosili trawe na łowisku i łatwiej było chodzic po brzegach no ale trzeba teraz cos połowić nie?No to zaczynamy wyciągam wędke rozkładam ją zakładam przynętę(rippera niebiesko białego).

i zaczynamy chodzic i rzucac z tą przynętą.ale cholera co jest? nic nie bierze przeszedłem pól rzeki i kurde nic nawet jednego puknięcia. przynęty zmienialem i mienialem i tez nic!! jesli chodzi o prowwadzenie to roznie probowalem z opadami itd.

łowi ktoś tu może? i zna ktos to lowisko?

CO JA ROBIE Źle!!!!

Napisano

nie można jednoznacznie powiedziec co jest nie tak byc może kręciłeś za szybko korbka od kołowrotka a być może w ten dzień ryby nie brały duzo jest odpowiedzi na twoje pytanie........ :cool:

Napisano

Spining to losowanie albo trafisz brania albo nic nie tyknie tu nie da sie czarowac tak jak na gruncie ze bedziesz rzucal necil i indianskie tance odprawial.

Wisly w krakowie nie znam od strony polowu .

Przyczyn moglo byc wiele od sposobu krecenia do koloru gumki czy wielkosci zaopatrz sie tez w obrotowki sa skuteczne na szczuplego

Moze nastepnym razem uzyj atraktora sledziowego czy jakiegos tam czasem to pomaga :)

Powodzenia

Napisano
CO JA ROBIE Źle!!!!

może nic... a może wszystko :roll: . młody kolego po prostu po pierwsze naucz się cierpliwości, bo nikt od razu (na początku łowienia) wielkich sukcesów nie miał. po drugie możliwe, że trafiłeś na czas i/lub miejsce gdzie ryby nie żerowały.... po trzecie pewnie w związku z tym, że zaczynasz łowienie na spinning popełniasz błędy i jeszcze dużo musisz się nauczyć. więc obserwuj jak łowią inni, pytaj i czytaj forum haczyk.pl

są tematy o okoniu, szczupaku, o spinningu, o łowieniu z opadu itp. itd. które (moim zdaniem) wręcz powinieneś przeczytać....

więc życzę cierpliwości i do łowienia ryb i do nauki....

Napisano

A tak ode mnie w zasadzie totalny banał, ale jakże prawdziwy - próbuj łowić ryby w miejscach w których one akurat przebywają...Może na pierwszy rzut oka to głupie co napisałem ale nie masz nawet szans na branie, mimo perfekcyjnego doboru sprzętu i prowadzenia przynęty jeśli ryb nie będzie w łowisku.. A gdzie powinieneś szukać drapieżników typu boleń, okoń, szczupak??? Najprościej zlokalizować miejsce przebywania drapieżników na podstawie miejsca zerowania drobnicy.... innymi słowy szukaj oczkującej uklejki i łów w pobliżu ławicy :wink:

Napisano

Małe twisterki 4 cm-z kolorkiem niepodpowiem sam musisz trafić, blisko brzegu rzucaj okoń gwarantowany na spokojnej wodzie . To wszystko w twoim miejscu powinno zadziałać :wink: . A po której stronie wędkujesz ?

• 1 month later...
Napisano

zaporzyczyłem poniższy link od innego użytkownika, aby wykorzystać go do zobrazowania mojego pytania:

zwróćcie uwagę jak wędkarz trzyma kij na końcu filmiku

Jak wasza wedka to wytrzyma xD ---> http://pl.youtube.com/watch?v=yxxtEnI72Hw

dlaczego na większości filmów z USA kije trzymane są przelotkami do góry podczas holu???

W Polsce nie spotkałem się z takim trzymaniem kija.

Jak waszym zdaniem to wytłumaczyć???

jedyna myśl jaka mi się nasuwa to, że podczas holu przelotki mogą wytrzymać wiecej, gdyż opierają sie o blank, a nie są zdane tylko na swoje "nóżki" i omotkę.

Co wy na to?

Napisano

To bardzo proste... Poniewaz wielu wiele wedkarzy "Amerykanskich" lowi na multiplikatory ktore sa montowane z "gory wedziska" .. poprostu jest tak ergonomicznie

Przelotki sa tak umieszcone i jest ich wiecej poniewaz Te kije "Kije castingowe" maja inna dynamike rzutu i nie chodzi Tu o to aby przelotki mialy sie nad czym opierac :P Jedna z wad tego typu wdzisk jest efekt kladzenia sie zylki na blanku wedziska ale to zadko bywa :) hmm co jeszcze CZesto Te przelotki sa "slabsze od spinigowych bo zalecana jest lekkosc :P hehe ode mnie To tyle :P

• 2 months later...
Napisano

witam wiem, ze moze to jest glupie pytanie ale chcailbym zebyscie wstawili fotki lub jakies lingi ze zbrojeniem gumek a w szczegolnosci kopytek i twisterow... :wink: nie moglem nigdzie tego znalesc wiec pisze

pozdro

Napisano

Witaj TOMEK N . Bardzo ładnie pokazałeś jak się uzbraja kopytko! Czy możesz jeszcze , tak samo pokazać jak sie takie kopyto "dozbraja", dodatkową kotwiczką, czy to już wyższa szkoła jazdy ? Carol.

Gość wobler129
Napisano
Akurat ripper taki sam jak kupiłem.

http://img362.imageshack....9/ripperxm2.png

Barti - na taką samą gumę łowiłem w zeszłym sezonie sandacze. Gumę dostałem od nauczyciela. Tyle, że nie było brokatu - tylko biała z czarnym grzbietem i czerwonym pyszczkiem. Później zmieniła kolor po parunastu sandaczach - jak każda guma - taka jakby kremowo - brązowa się zrobiła. :cool:

Gość DareczeK
Napisano

To chyba raczej nie od sandaczy , tylko od trzymania różnych kolorów kopyt w jednym pudełku. :wink:

Gość wobler129
Napisano
To chyba raczej nie od sandaczy , tylko od trzymania różnych kolorów kopyt w jednym pudełku. :wink:

Drogi kolego - wiem co piszę :wink: To od sandałków bo przez parę dni łowiłem tylko jedną gumą i nie zmieniałem jej. I po parunastu sandałkach zmieniła lekko kolor - szczególnie w okolicach śladów po ząbkach :mrgreen:

Gość wobler129
Napisano

Możliwe - ale tego nie zauważyłem. Tylko w okolicy śladów po zębach :wink:

Napisano

I po parunastu sandałkach zmieniła lekko kolor - szczególnie w okolicach śladów po ząbkach :mrgreen:

to gdzie choć jedno zdjęcie tych sandałków

Gość wobler129
Napisano

pater to zeszłoroczne sandałki - jak chce Ci się szukać to szukaj tego tematu. Dziennie tyle można było złowić :mrgreen:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.