Skocz do zawartości
tokarex pontony

wybór spinningu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Szukam dobrej wędki dla początkującego do połowu szczupaka i okonia.Długość 2,7 cw 5-25. Przeglądałem forum i wiem już jakie wędki polecacie. Ale chciałbym się jeszcze dowiedzieć jaka jest różnica między wędką Dragon Mystery, a Mystery Camou. I który model Kongera jest lepszy Aviator czy Tiger Cross Maxx?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
między wędką Dragon Mystery, a Mystery Camou. I który model Kongera jest lepszy Aviator czy Tiger Cross Maxx?
camou jest trochę inaczej pomalowana, to tyle o różnicach.

Tiger Cross Maxx jest nieco droższy, ze starego dobrego IM6 dość lekki. Aviator też jest z węgla, nieopisanego gatunkowo, porównując modele o zbliżonych parametrach z ww. sporo cięższy.

Napisano

Poczytałem, poszukałem i jak na razie mam kilka typów, które jednak chciałbym zweryfikować.

Pod uwagę biorę takie modele :

DRAGON MILLENIUM SUPER FAST 5-25g

http://sklep.insel.pl/product_info.php/cPath/26_34_50/products_id/1475?topSsid=095e5d07e24971fc249f7c8e24856b3c

SHIMANO CATANA BX SUPER SENSITIVE MHS 7-28g

http://sklep.insel.pl/product_info.php/cPath/26_34_50/products_id/2921

SHIMANO NEXAVE BX SPINNING ML 5-20g

http://sklep.insel.pl/product_info.php/cPath/26_34_49/products_id/2934

Ten sklep najbardziej mi odpowiada, gdyż mam do niego bardzo blisko i nie ma problemu z pomacaniem wybranych kijaszków. Możecie doradzić którąś z wybranych wędek?

Napisano

Dragon Millenium Super Fastm sztywnym czuły, lekki i bardzo szybki kij, natomiast kije shimano są miękkie i wolne. gdybym mial teraz kupowac uniwersała za takie pieniądze to kupiłbym tego dragona.

Napisano
jaki spinning wybrac na wisle martwa no i czasami smialą slyszalem ze najlpiej jakis mocny bo moze sie zdazyc sum przeznaczyc chce na niego z 150 zl

za tą kwotę uderz w Dragon Mystery Turbo Spin 2,70 cw 10-40 g. trochę ciżeki, ale będzie się sprawdzał dobrze (jest sztywny co pozwoli Ci na łowienie w nurcie), do tego plecionka (pomoże lepiej czuć przynęte) i kołowrót wielkości 3000 lub 4000 (Shimano Catana na początek wystarczy) ale z sumem to raczej nie powalczysz takim zestawem.....

Trochę późno to zauważyłem ale kilka rzeczy do sprostowania, cw jest 10-35g, ciężki jest faktycznie ale to wina mocarnego blanku. Osobiście używam kołowrotka York Trend 2000 jeśli dobrze pamiętam i przy takim zestawieniu walka z sumem jest ciężka bo ciężka ale napewno do wygrania. Ciągnąłem na przy tym zestawie sporego (dla mnie spory to w granicach 10-20kg) suma, kij się spisywał świetnie. Pełne ugięcie aż czuć było że dolnik się wygina a kij dał radę, kołowrotek dał radę (więc i Catanka powinna dać radę). Jednak tu szale przeważyła moja oszczędność i złamał się hak w "renomowanych" główkach Kamikadze.

Więc jeżeli posiadasz ten kijek to zacznij go bardziej doceniać, naprawdę siła w nim drzemie i da radę wyciągnąć nim nie jeden okaz.

Napisano

Witam, na wstępie chciałem się z wszystkimi przywitać. Witam

idąc dalej mam pytanie odnośnie modelu wędki do około 300-350zł i kołowrotka do 300zł szukałem trochę ale w propozycjach się pogubiłem. kołowrotek z wędką(2.7m) miałby służyć do połowu najczęściiej gumami rzadziej małe woblerki cw do 30-35 (najlepiej chyba jak największy zakres). Najczęściej z brzegów jezior i mniejszych rzek, polował bym na szczupaczki(w większości) i sandacze (okazyjnie) połowy na plecionce 0.17. rozglądając się wypatrzyłem takie typy kołowrotków:

- spro Blue Arc Tuff-Body 730

- spro NOVA 740 RED TUFF-BODY

- Okuma Epix pro FD 20

- CORMORAN CORCAST SUPER SPIN 8Pi

- RYOBI ZAUBER 3000

przeglądając starsze posty widziałem pochlebne opinie o red arc ale patrząc na ceny to chyba strasznie kołowrotki podrożały...przynajmniej na allegro...

jeśli polecacie coś innego proszę dopisać bądź wskazać faworyta.

a co do kija to tak naprawdę nic nie mogę znaleźć patrzyłem na :

SHAKESPEARE UGLY STIK CUSTOM GRAPHITE M -270cm /10-25 gram

CORMORAN BLACK STAR CM 270/10-35g

i nic nie moge wykombinować...prosił bym o wskazanie czegoś fajnego bądź ułożenie jakiegoś zestawu kołowrotek + kij do 600zł

(wcześniej założyłem taki temat ale fakt nie przeczytałem regulaminu i temat przepadł ale przeczytałem regulamin i mam nadzieję, że już będzie ok.)

Pozdrawiam Artur.

Napisano

zeniacki, wędki do 300 PLN na które zwróciłbym uwagę.

DAIWA POWERMESH 270/10-30g http://www.allegro.pl/item750022457_daiwa_powermesh_270_10_30g.html

Konger World ChampionTM Kobalt 2,70m http://www.allegro.pl/item750160708_konger_world_championtm_kobalt_2_70m_gratisy.html

KONGER WORLD CHAMPION IRI__275-30gr_ http://www.allegro.pl/item743946061_konger_world_champion_iri_275_30gr_skipper.html

Dragon Millenium Pike 2,7m 10-35g http://www.allegro.pl/item744187716_wedka_millenium_pike_2_7m_10_35g_23_33_270_b.html

Oczywiście nie są to wszystkie, które brałbym pod uwagę. To tak na szybko znalezione na allegro.

Napisano

Artech a czy masz może jakieś modele z mniejszym cw? przyznam, że bede łowil gumami z glowkami max 15g a najwieksze co założe to slider 17g wiec może coś do 25 cw? chciałbym mieć coś czułego i odrzuciłem już cormorana myślę troche nad Był sobie link do aukcji Bardzo dziękuję za propozycję i napewno będę miał te modele na uwadze.

Ps. Prosił bym jeszcze o doradzenie długości kija. nie musi być koniecznie 2.7 byle nie dłuższy ale w doł do 2.4 chyba może być.

[ Komentarz dodany przez: artech: 23-09-09, 23:19 ]

Zapoznaj się dokładnie z regulaminem. Jest tam o tym jak wstawiamy linki w postach.

Napisano

Koledzy powiedzcie co sądzie o Mikado LEXUS SAPPHIRE SPIN 280 / 13?

Miałem go w ręku i leży ja ulał, będzie to mój 1 kij z myślą o spiningu i okoniach(ze spinem dopiero zaczynam, choć mam bogate doświadczenie w gruncie i spławiku).

Jak wam się sprawdzają kije o takim jak ten uchwycie kołowrotka?

Napisano

Jest jeszcze jedna rzecz która nie daje mi spać po nocach przed kupnem tego kijka... Mianowicie do tej pory miałem styczność raczej z mocniejszymi kijami(nie licząc batów) najmniejsze cw jakie w tej chwili posiadam w arsenale to 10-40, zastanawiam się czy ten mikado da rade np takiemu wymiarowemu szczupaczkowi(oczywiście zakładam ze będzie on przyłowem), nie miałem jeszcze takowego na kiju ale jakoś cw do 13g i ponad 45 cm ryby jakoś nie nastawia mnie optymistycznie.

Napisano

witam.

mam 27 lat.

Spinningiem łowie już od ponad 12 lat i problem w tym ze od ponad 7 lat łowie tym samym kijem :) Nie jestem żadnym specjalista od wędkowania a zwykłym amatorem. Kiedy miałem więcej czasu na ryby jeździłem przez cale wakacje niemalże kilka razy w tygodniu. Teraz z braku czasu ograniczam się do kilku wypadów w miesiącu.

Szukam kija ale im więcej czytam czym mam większy mętlik w głowie. Ja Używam kija firmy Motoruch nawet nie chce wiedzieć jak starego.

Proszę o pomoc w kupnie nowego sprzętu bo nie orientuje się co mi będzie najlepiej pasowało.

Jak już pisałem łowie amatorsko ryby na blachy (obrotówki) rozmiar 1, 2 i bardzo rzadko 3. Baaaardzo sporadycznie na gumki.

Moje łowiska to głownie jeziora polski północnej i czasami rzeka wda. Jak do tej pory największy szczupak jaki mi się trafił to "bestia" 70 cm wiec nie nastawiam się na łowienie wielkiej ryby.

Chciałbym łowić coś w tych granicach, myślę ze szczupak do 2 kg, do tego okoń, może z czasem boleń . Lubie rzucać blisko ale precyzyjnie w zarosła i trudno dostępne zakamarki "bobrzych" zatoczek choć gdy to nie przynosi rezultatu rzucam na środek w poszukiwaniu ślepej kury :)

Nie mam pojęcia jaki sprzęt będzie dla mnie idealny. Te wszelkie parametry jak Długość, Ciężar rzutowy, Akcja niewiele mi mówią. Jedyne co wiem to żeby kij był w miarę mały do transportu.

Z racji braku wolnego czasu na łowienie wydatek ograniczam do 100-150 zł. Sprzet UŻYWANY WYCHODZI W GRĘ wiec jesli ktos ma jakas propozycje to prosze bardzo :)

Osobiście myślałem nad takimi propozycjami ale proszę o porady

Linki nie zgodnie wstawiane z regulaminem -Maniek

z góry dziękuję

Napisano

Oczywiście ten shimano alivio będzie dobrym kijem myślę że długość 2.70 i ciężar wyrzutu 5-25 lub coś pod to będzie w sam raz

ale popatrz sobie na ten kijek

Dragon Mystery XT

http://www.allegro.pl/item751088071_dragon_mystery_xt_impulse_spin_2_70_25.html

Konger Tiger

http://www.allegro.pl/item748831611_konger_tiger_crossmaxx_m_spin_2_7_30_od_ss.html

To co Ci pokazałem są to kije chwalone przez wędkarzy w postaci dobrych opini,można by było jeszcze coś szukać ale ja polecam coś z tego .

Napisano
czy ten mikado da rade np takiemu wymiarowemu szczupaczkowi(oczywiście zakładam ze będzie on przyłowem), nie miałem jeszcze takowego na kiju ale jakoś cw do 13g i ponad 45 cm ryby jakoś nie nastawia mnie optymistycznie.
przy takiej rybie nawet nie jęknie, 30+ okoń jest waleczniejszy od ledwo wymiarowego szczupaczka. łowiłem na wklejki 1-10, 3-12g i wytrzymały przyłów sandałka 64cm i spore ilości szczupaków 60+, na nibymocniejszej z opisu 3-18g miałem też sześćdziesiątke na Skawie. ba, dobre kilka sezonówtemu 3m wklejką 1-10g łowiłem cały sezon celowo i komfortowo karpiki do 3kg na spławik.
Napisano

Witam.

Dopiero zaczynam przygodę z wędkowaniem i zakupiłem sobie

wędkę Shimano 3-14gr. Wiem że jest to lekki spinning ale chciałem się dowiedzieć

czy ma sens startować z nią na średnie szczupaki i sandacze?

Dzięki za porady !!

Napisano

moim zdanie nie zabardzo ;/ miekki kij napewno i nie ma nawet jak nim przyciac porzadnie a na szczupala i sandała trzeba miec troche powera w kiju. Lepiej kupić cos do 25-30 gram na szczuple i sandalki

Napisano

Trafi ci się szczupaczyna taki z 60 cm i i będziesz miał problem na tym kiju :wink: Poza tym na sandacza i szczupaka czesto zakłada sie duze przynety i kijek sobie z nimi nie poradzi chodzi mi o prace kija bo na obrotówce nr 3 będzie ci się zginał przy dolniku :evil: Proponuje kijek do 25 gram wyrzutu ( ja wole do 40 ale to moje upodobanie )będzie ok :wink:

Napisano

Migdał, ten kij był już wiele razy wałkowany na forum, kilka dni temu nawet ktoś pytał, na mikroby nie widzę przeciwwskazań ale aglia nr2 już nie założysz. a niektórzy łapią klenie na dużo większe wobki to też będzie ponad siły, poszukaj sobie opinii o tym kiju jak i o wklejkach na rzekę i na klenie w szukajce.