Skocz do zawartości
tokarex pontony

wybór spinningu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość grzechuce
Napisano

Kozii, Super Fast nadaje sie na sandacze ale przy polowie ich na blachy i woblery. na szczupaka jest jak najbardziej ok. gumy wymagaja nieco innego sprzetu. biorac pod uwage dane katalogowe Dragona sa kije do polowu i sandacza i szczupaka:

- Team Dragon Silver Edition Spinn 2,13m 7-25g

- Team Dragon 2.75 m / 10-28 g

- Team Dragon 2.30 m / 14-35 g

- Team Dragon 2.55 m / 18-42 g

jak wspomnialem to na podstawie danych katalogowych. zawsze namawiam do odwiedzenia sklepow wedkarskich by wziasc kijek w reke i samemu sprawdzic co i jak. wczesniej mialem Colmica Master Spin gdyby nie to ze szczytowka pekla to moglbym ten kijek okreslic dobrym, tanim a zarazem swietnym wyposrodkowaniem pomiedzy kijem sandaczowym a szczupakowym. dobry rezonans, miekka szczytowka, dobrze wywazony.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Grzechuce a móglbyś mi podac jakis kijek przeznaczony do łapania na gumy w cenie okolo 200zl najlepiej cos z millenium dragona.

Gość grzechuce
Napisano

Kozii, do sredniociezkiego jigowania to jest jedna opcja (poza Sensitive Zander ktorego zapas szczytowek rodzi dodatkowe pytania) w serii Millenium to Power Jig. osobiscie bylbym sklonny w jego strone. ale to tylko osobista opinia

Gość grzechuce
Napisano

Kozii, trudno mi ocenic nie mialem kija nad woda. szczytowka wydaje sie byc mocna ze poradzi sobie z gumami 12 - 35g. ale jak pisalem to moje wrazenia z ogledzic w sklepie wedkarskim i takim zaocznym porownaniu w stosunku do Super Fast'a

Napisano

A nie będzie problemem poprowadzenie rippera na 6 gramowej główce? Myśle tutaj o typowym prowadzeniu przynęty na szczupaka.

Gość grzechuce
Napisano

Kozii, szczepak raczej mocno wali w gume choc czasem ma kaprysy. sadze ze tak ale zeby dokladnie wiedziec musialbym z nim nad wode pojechac.

Napisano

Wydaje mi się, że chyba bez problemu by bylo wyczuwalne takie problemy poniewaz teraz lapie na kij 10-30gr i lapiac na 6gr główki niemam problemu zeby wyczuc branie.

Gość grzechuce
Napisano

kij to nie tylko c.w. to akcja, dynamika, rezonans itd. sa kije ktore maja 5-20g a rozpedzaja sie przy przynetach 25-30g. c.w. nie oznacza tez najlepszego przedzialu sygnalizowania bran przez kij. jedni zanizaja inni zawyzaja. kij kijowi nie rowny. z c.w. nic nie dowiesz sie z charkterystyki kija. moze to byc do ciezkiego jiga z bardziej miekka szczytowka, moze to byc szybka i sztywna boleniowka lub szczupakowy semiparabolik albo tez kij tylko pod woblery np. delikatny castingowy czy tez wklejanka.

pozdrawiam

Napisano

Witam!!! miał ktoś kiedyś styczność z kijami marki Fiume?? chodzi mi przede wszystkim o spinningi o ciężarze wyrzutu 5-25gr.?? Pozdrawiam

Napisano

witam mam małe pytanko dotyczące wyboru kija

cena nie może być za duża gdzieś 100zł i też nie może być za duży najlepiej to 210,240

gdzieś tak. Bardzo proszę o odpowiedź. :smile:

Napisano

Witam wszystkich, jestem nowym początkującym wędkarzem:)

Potrzebuję kupić kij do spinu do połowu:

- Szczupak

- Sandacz

- Boleń

Będę łowił głównie na jeziorze Żywieckim (głębokości tego jeziorka to mniej więcej 5 - 6 metrów).

Też będę chciał spróbować coś połowić na rzecze ( Soła, Skawa ).

I oto pytanie do was jaki kij najlepiej kupić??

Cenowo:

Nie ogranicza mnie nic, chociaż wolę żeby to było w rozsądnej cenie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

witam

planuje lada dzień wydać niebagatelną jak dla mnie kwotę na spinning.

Będzie to spinn 2,6 o c.w. 7-21 w/g mnie jest bardzo szybki o sporym zapasie mocy,sprzedawca powiesił na szczytówce blache 35g i tak jakby po kiju to spłynęło.

Decydując się na niego chciałem mieć spinn uniwersalny zarówno to jiga wahadła obrotówek jak i głównie do woblerów no i czasem lekki troll czyli jednym słowem uniwersał.

a jak wiadomo coś co do wszystkiego to do niczego.

dodatkowe info:power-M action-fast line weight 8-12 rod weight 5,5 handle 6 może ktoś wytłumaczy te opisy na mój szczególnie dotyczący >>handle<<

kij to st.croix model to Avid Series® Salmon & Steelhead Rods typ AVS86MF2

czy aby nie będę pluł sobie w brode?

z góry dzieki

Gość grzechuce
Napisano

power - moc blanku tutaj M czyli Medium

line weight - linka ktora mozesz zastosowac moc w LBS

rod weight - waga kija

lenght - dlugosc w stopach i calach stopa'cal"

action - rodzaj akcji tutaj masz Fast czyli szybka

handle - dlugosc dolnika jak na obrazku ponizej

avidSpin_handle.jpg

Napisano

dzieki grzechuce

wybór mój był pomiedzy hm80 riverrunner a własnie tym modelem.

Nadal jednak nie wiem czy nadaj sie ten kij na uniwersalny sporzęt?

Gość grzechuce
Napisano

z tego co jest napisane lure weight w oz. to do tego modelu waga w gramach wyglada nastepujaco

1/4 - 3/4 oz = 7,0875 - 21,2625 g

Napisano

Witam chcialbym siegnac porady dotyczacej wyboru wedziska kleniowo-boleniowego...dodam ze w polowach kleni stosuje male wobki i obrotowki.Jakies cenne wskazowki?

Napisano

BART71, jak się domyślam będziesz łowić w Odrze. Tylko czy da się pogodzić małe nawet 2cm wobki z ciężkimi i stawiającymi duży opór boleniowymi? Tak czy siak komfort łowienia jednymi z przynęt będzie niski, więc musisz wybrać. Osobiście odradził bym delikatny kijek na bolenia, zbój potrafi dać kopa a i męczyć go na delikatnym patyku jest barbarzyństwem, jeżeli chodzi o celowe łowienie.

Gość grzechuce
Napisano

Deuuu, mialem to samo napisac ;) ze na klenia i bolenia sa osobne wedziska. na bolenia musi byc kij mocniejszy i szybka akcja 5-25 czy 10-30g z mocnym dolnikiem. na klenia nieco delikatniejszy 3 -14g oczywiscie na kleniowce mozna wyholowac bolenia a na boleniowce zaciac klenia chodzi o komfort lowienia i holu